Blogg-Bildt - När bör en utrikesminister tiga?

I Dagens Nyheter i dag debatterar Svenska Dagbladets f d chefredaktör Bertil Torekull för att bloggandet utgör ett hot mot demokratin. Om det utförs av ministrar i allmänhet, och utrikesministern i synnerhet. Debattinlägget andas till viss del den gamle chefredaktörens harm över att bloggvärlden allt mer tar över medias tolkningsföreträde.

"Ska de också bedriva skyttegravskrig mot medier och enskilda via personliga tribuner förskjuts den maktbalans som i tryckfrihetsförordningen förlänar ett demokratiskt uppdrag till medierna att noga granska de styrande."

Därmed skall media ha ensamrätt att granska de styrande?

Dock, detta försvar av medias revir till trots, Torekull har i sak rätt. Det är inte riktigt riktigt att landets utrikesminister och högste diplomat sitter och chattar på nätet dagarna i ända. Hur har karln tid, förresten? Själv förlägger jag oftast bloggandet till före och efter jobbet och ibland på lunchen. Därför att jag vill skilja mitt privata tyckande från mitt arbete. Sådana skrupler äger inte utrikesministern.

"En utrikesministers ord har därtill en specifik tyngd. Vad vederbörande säger, gör eller kommenterar uttrycker vad regeringen står för, svarar helt enkelt mot den politik Sverige som land är synonymt med och förmedlar också den politiska stil i ämbetsutövningen som ministären vill demonstrera. Utrikesministerns rörelsefrihet för det rent privata tyckandet blir då minst lika begränsad som en statsministers eller statschefens. Ord från UD ska ha passerat rader av instanser innan de blir offentliga. Ord från UD ska vägas på våg för att tåla en genuint seriös analys på ett helt annat sätt än en smart replik i en slagväxling med vanliga medborgare eller enskilda riksdagsmän, vilket uppenbarligen inte Bildt begriper."

Jag kanske är lika sipp och gammalmodig som Bertil Torekull men jag håller faktiskt med. Att inte Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt begriper detta är anmärkningsvärt. Men det speglar även debatten kring tsunamikatastrofen, där dåvarande opposionen gick hårt åt den då sittande regeringen och utrikesförvaltningen. Då ingen tycktes begripa att det inte bara var att kliva rakt in på någon annans territorium med sina herkulesplan och börja riva bland skadade thailändare och västerlänningar. Då ingen begrep att UD är byråkrati i full glans. Där alla ord vägs på guldvåg och det är bättre att intet säga än säga något som möjligen kan feluppfattas av någon annan.

Skall det vara så? DET kan vi verkligen diskutera. Det är kanske bra att allmänheten kan nå sin minister direkt på en blogg. Eller så tycker vi att det är bäst att demokratin följer de allmänt vedertagna vägarna. Vi har ju ändå valt till riksdagen (ja, ni, inte jag, har valt dem som sitter där). Men där vägrar statsministern och utrikesministern att svara på frågor och ta denna debatt. Den ene bloggar och den andre hänvisar till den förstes blogg. Är DET demokrati?

Tomorrow is tomorrow

Barn Toul Sleng Oxar
Tomorrow is tomorrow

Vi tar oss över gränsen mellan Aranyapradeth och Poipet. Det förra en sömnig gränsstad i Thailand, där hotellen specialiserat sig på utfärdande av visa för besök i Kambodja. Hit kommer långtidsturistande för att förnya sina thailändska visa. Systerstaden Poipet å andra sidan, är något helt annat; med sina kasinon och bordeller liknar det ett slags kambodjanskt Vilda Västern. Vi rekommenderas att inte stanna, att snabbt ta oss vidare in i landet.


Det är vårt första möte med Kambodja. Framför oss ligger den ökända vägen mellan Poipet och Siem Riep. I vår Lonely Planet påstås att ett visst flygbolag lyckats övertyga den kambodjanska regeringen att inte åtgärda den enda landvägen mellan Thailand och Kambodjas turistattraktion nummer ett, Angkor. Sant eller inte, vi blir snart varse att inga varningar hade kunnat överdrivas. Njurbälte rekommenderas för denna färd, oavsett om man reser i taxi, på lastbilsflak eller med moppe.

Jan Myrdal med sällskap reste inte denna väg när dom 1978 besökte Röda Khmerernas Demokratiska Kampuchea. I Peter Fröberg Idlings bok Pol Pots leende skildras Myrdals m fl resa. En delegation bestående av fyra personer från Vänskapsföreningen Sverige-Kampuchea var bland de få som släpptes in i Demokratiska Kampuchea. Fyra välutbildade specialister på Sydostasien reste genom ett av 1900-talets värsta folkmord och märkte intet av det.


På bilder från resan kan man se Myrdal och hans sällskap utanför Angkor Wat, Angkors största och mest centrala tempel. De ser ut ungefär som vi när vi står där, 27 år senare. Iklädda luftiga kläder och med den obligatoriske lokale guiden. Vår guide och tuk tuk-chaufför heter Pheuy [uttal: Poi]. På sin moppe-riksha kör han oss på milsvida utflykter runt Angkor. Överallt ser vi cyklande kambodjaner, människor på risfälten, människor som driver ett par oxar längs vägen. Leende människor. Pheuy lär oss att ta dagen som den kommer, ’today is today, tomorrow is tomorrow’.

Så fort vi stannar flockas dom omkring oss, barnen. Brunbrända med stora mörka ögon och väl inövade försäljningsargument.


’You buy postcard, lady?’
’No thank you.’
’Please, lady! Where you from?’
‘Sweden.’
‘If I tell you capital of Sweden you buy postcard!?’


Vi går på det. Första gången. Innan vi inser att alla ungarna i Angkor har järnkoll på alla västerländska huvudstäder, hur unga dom än är.


’No, I don’t want postcard even if you know that the capital of Sweden is Stockholm!’
‘If you can tell capital of Madagascar, you don’t have to buy postcard!’

Okynnigt leende.


Konsulterande kartan i min kalender lär vi oss snabbt namnet på Tananarive. Det innebär ingalunda att vi slipper erbjudanden om att köpa vykort. Eller flöjter, sidentyger, ananas, smycken, miniatyrgudar…


’You buy baby Ganesha, lady?!’    

Journalisten Elisabeth Becker har skildrat den kambodjanska mardrömmen. Jag köper boken av en ung försäljare i Siem Riep, där vi sitter en kväll med en kall Angkor öl på the Ivy Bar. Maken lägger ett bud på Kambodja, år noll av François Ponchaud. Politiskhistorisk litteratur säljer bra bland turisterna, mestadels intellektuell medelklass med ett världssamvete. Vi försjunker i våra böcker och ju mer vi läser ju svårare blir kontrasterna att förstå. Detta vackra land med sina vänligt leende invånare. Där alla över trettio levt under röda khmerernas styre. Där alla känner någon som mördats av Pol Pots milis.  

Phnom Penh tömdes på alla sina invånare på bara ett par dagar 1975. Det som man först trodde skulle bli slutet på förtryck och dödande blev början på något ännu värre. Alla drevs ut på landsbygden för att börja från början, i jordbruket. År noll. Pol Pot drömde om det perfekta kommunistiska samhället. Familjer splittrades, för att aldrig ses igen. Vår guide på museet Toul Sleng i Phnom Penh berättar att hennes mor aldrig besökt henne på jobbet. Museet är en gammal skola som förvandlades till tortyrcentral.

Upp emot två miljoner kambodjaner dog mellan 1975-1979. Många av dem passerade Toul Sleng, endast fjorton personer kom därifrån med livet i behåll. Vår guides far och syskon dog medan hon och modern lyckades fly till Vietnam.  Vi vandrar genom klassrum som byggts om till spiltor där fångar hölls fastkedjade direkt på hårda stengolv, i väntan på att förhöras. Där skulle de erkänna att de var statens fiende, att de konspirerat mot det Demokratiska Kampuchea. Tortyrmetoderna är svåra att ta in.

Bilderna av alla barn som mördades i Toul Sleng får det att krampa i magen. Vi skulle varit lika gamla. När jag gick i tvåan på Kronoparksskolan i Karlstad, satt dom här. Solen strålar in genom de med järnstänger försedda fönstren. Syrsornas spel utanför är öronbedövande. Tanken hänger envist kvar inom oss, varför har vi inte fått veta något om detta? Varför har det varit så tyst om Kambodja? 

Enligt uppgift fällde USA 539 000 ton bomber över Kambodja under kriget mot Vietnam. I landet lär idag finnas tjugo psykiatriker. Today is today, tomorrow is tomorrow. Att fråga om ’igår’ känns inte som ett alternativ. Fast kvinnan i filmen vi ser på Toul Sleng, berättar; om hur hon förlorat sina släktingar under Röda Khmerernas styre, endera har de dödats eller försvunnit. Det finns fortfarande upp emot en miljon kambodjaner som är anmälda saknade. ”Jag väntar fortfarande” säger kvinnan i filmen.  

”Hur många människor dog i samband med er revolution?” frågar Time Magazine Khieu Samphan, Röda Khmerernas officielle ordförande under deras år vid makten, i en intervju den 10 mars 1980. ”Allt jag kan säga är att det var färre än 10 000.” (Fröberg Idling, s 338) 

Truth and reconciliation. Sanning och försoning. Upprättelse. Det har gått 27 år och kambodjanerna försöker leva i nuet, utan att tänka för mycket på det som var. Utländska författare och journalister reser runt i landet, till de mest avlägsna och svåråtkomliga platserna. De söker gamla röda khmer-ledare, för att få svar på hur det kunde hända. Hur man kunde döda sina egna.  

Till en reporter från AP säger Chum Mey, en av överlevarna från Toul Sleng, att det varit en långsam resa för att sätta upp domstolen. “De skulle inte ha låtit offer som mig vänta såhär länge. Jag är redan 76 år gammal och vet inte hur länge jag kan vänta.” (www.ap.org 3 juli 2006)

Chum Meys yttrande är en kommentar till utnämnandet av domare och åklagare i den FN-finansierade rättegången mot de före detta röda khmer-ledare som finns i livet. Efter år av förnekelse och uppskjutande förväntas rättegången starta nästa år.  

De offer som inte avrättades dog av svält, hårt arbete, sjukdomar. Ingen har hittills velat ta på sig ansvaret för själva dödandet. Det är omtvistat hur mycket den centrala ledningen i Phnom Penh verkligen visste. De lokala Röda Khmer-ledarna hade att se till att en viss mängd ris producerades och för att klara sina egna liv levererade man även om det innebar att folket svalt ihjäl. Å andra sidan skrev Francois Ponchaud Kambodja år noll redan 1977. Om han såg borde väl även ledningen för Röda Khmererna sett?   

Efter att det Demokratiska Kampuchea 1979 störtats genom vietnamesisk invasion av landet, stödde USA och Storbritannien de Röda Khmererna, fiendens fiende, om än med olika grad av öppenhet. Den brittiske journalisten John Pilger är en av dem som har satt fingret på västvärldens inbladning i Kambodja under 1980-talet. I New Statesman den 17 april 2000 skildrar han hur USA och Storbritannien bidrog med olika former av militära resurser till de Röda Khmererna. I FN fick Röda Khmererna genom en koalitionsregering fortsätta att representera Kambodja i tio år efter att de fördrivits från makten av vietnameserna. FN:s fredsbevarande styrkor dök upp i Kambodja först 1992, tre år efter att Vietnam påbörjat sitt militära uttåg ur Kambodja. 

Salot Sar, alias Pol Pot, gick fri. Han dog under inte helt klarlagda former i Kambodjas djungler 1998. Den officiella förklaringen är att han dog av hjärtsvikt. Ett år senare föll också rörelsen samman.   

Med ryggsäckarna fyllda av vykort, sidentyger och miniatyrgudar, lämnar vi Kambodja sjövägen från Kompong Som, badorten som döpts till Sianoukville, efter kungen. Idag den hetaste nyheten i Fritidsresors utbud. Snart kommer världsamvetesturisterna att blandas med barnfamiljer från Tyresö.  

När vi senare sitter på stranden utanför vår bungalow på Koh Chang i Thailand bestämmer jag mig för att lägga ifrån mig Elizabeth Beckers When the War was Over. Jag orkar helt enkelt inte läsa klart boken, den står fortfarande halvläst hemma i bokhyllan.  Kommer världen att orka lyssna?

Litteratur: Elizabeth Becker, 1986, When the War was Over – Cambodia and the Khmer Rouge Revolution, New York, Public Affairs; Peter Fröberg Idling, Pol Pots leende, 2006, Atlas; Ben Kiernan, The Pol Pot Regime – Race, Power, and Genocide in Cambodia under the Khmer Rouge, 1975-79, Chang Mai, Silkworm Books; John Pilger, 2000, How Thatcher gave Pol Pot a Hand, The New Statesman (UK), 17 april 2000,  http://www.newstatesman.com/200004170017; Francois Ponchaud, 1977, Kamodsja år null, Oslo, Tiden Norsk Forlag; Nick Ray, 2005, Cambodia, Lonely Planet; Associated Press, www.ap.org

(Artikeln publicerades i Victor/10, samhällsvetarnas tidning på Stockholms universitet, vintern 2007. Copyright på bilderna tillhör mig.)

Antifeminismens ansikten

Nalin Pekgul intervjuas i Svenska Dagbladet.

"TRE personer som Nalin Pekgul tycker bromsar den feministiska kampen:

Göran Hägglund
(kd), social­minister.
– För att han tänker införa ett vårdnadsbidrag.

Nyamko Sabuni (fp), jämställdhet­sminister.
– För att hon inte vill ha en individua­liserad föräldra­försäkring.

Maud Olofsson (c), närings­minister.
– För att hon vill ha avdrag för hushållsnära tjänster."


Bra analys, Nalin!

För övrigt är det lite roligt att höra om att en 'pakt' skulle ha förelegat för att få till en kvinnlig ordförande i Socialdemokratin. Vad skall vi säga om de senaste 100+ åren då? Är det en manlig pakt eller något som 'bara blev' så? Kanske är det helt könsneutralt egentligen, det bara råkade bli män hela tiden. Doh!

I Roslagens famn

                      Skebo1      Skebo2

Idag har vi varit ute på utflykt i Roslagen. Vi blev nyfikna på en gammal transformatorstation som är till salu i Skebobruk. På Hemnets hemsida såg det ut som en ren dröm, där man skulle kunna bygga och inreda världens häftigaste hem. Vilket man förmodligen kan. Om den bara legat lite bättre, t ex på andra sidan vägen ner mot ån. Men vi blev väldigt förälskade i Skebobruk. Så blickarna kommer nog fortsätta gå åt det hållet.

Kristen fundamentalism

Det är inte bara i Lettland som kristna fundamentalister gör livet surt för sina medmänniskor. I Sverige har dessa figurer börjat hota politiker från debattplats i en av morgontidningarna. Man kan med fördel läsa Magnus Ljungkvists inlägg i frågan. Lever vi i ett sekulariserat samhälle eller inte? Skall en kristen minoritet bestämma över alla oss andra? Är det inte ganska allvarligt att två religiösa ledare hotar partier i Sveriges riksdag, att om ni inte gör exakt som vi vill så kommer vi se till att hela Alliansen faller? (Inte för att det gör något om så skulle ske.)

I Sverige skall politiken vara skild från religionen.

I sakfrågan, d v s om utländska kvinnor skall få komma till Sverige och göra abort är mitt svar, självklart! I synnerhet gentemot våra systrar i Polen är det dags att börja bjuda tillbaka för att de på 1960-talet tog emot oss i samma ärende. Det är alltid kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp, oavsett var vi råkar bo.

Nödrop från Lettland!

Det kom ett nödrop från den lettiska HBT-rörelsen med önskan om att stödja dem genom att skicka brev till deras premiärminister. Såhär skriver en av aktivisterna:

"Situationen här blir allt mer grotesk, vi har intrycket att ett av Lettlands ledande partier, (First Party) har påbörjat någon typ av krigsföring mot oss tillsammans med kyrkorna och diverse radikala grupperingar. Det vi har fått veta är att det som har hänt denna vecka - då regeringen plötsligt beslöt  att inte inkludera sexuell läggning i den nationella toleransplanen - bara är början. Härnäst vill man radera diskrimineringsförbudet i arbetslagstiftningen, stoppa ändringarna i strafflagen om införandet av hatbrott, se över möjligheterna att förbjuda öppna HBT-personer att få vissa jobb etc. Rena dårhuset, med andra ord. Premiärministern tillhör ett annat parti men har inte sagt ett ord till försvar och verkar inte tycka att denna fråga har någon som helst betydelse. Vi uppskattar verkligen allt det stöd vi kan få!"

Och allt detta i ett land som är medlemmar i EU.

Såhär skriver Irmeli Krans, polis och HBT-aktivist:

"Gör vad du kan, alla kan vi göra något. Ett sätt är att delta under Riga Pride/ Baltic pride ”friendship days” som pågår 30 maj-3 juni. Ryan Air sponsrar med flygbiljetter från Stockholm och London och det finns planer på att chartra en färja Stockholm-Riga under de dagarna. Åk gärna dit och visa ditt stöd och sprid information om vad som faktiskt pågår och påverka våra politiker som borde ställa krav på de lettiska parlamentariker som sprider sitt hat genom hets i parlamentet.”
 


Och slutligen, själva uppropet:

 

Alliance Mozaika is calling on your support and kindly asks you to send letters to: 

Aigars Kalvitis
Prime Minister of the Republic of Latvia
Brivibas bulvaris 36
Riga LV-1520
Latvia
E-mail: vk@mk.gov.lv 

Oskars Kastens
Minster for Special Assignments on Society Integration
Elizabetes iela 20
Riga LV-1050
Latvia
E-mail: iumsils@integracija.gov.lv and oskars.kastens@integracija.gov.lv 

We suggest following point for your letters:
Ø concerns over the current situation regarding the amendments to the National Tolerance Programme. The proposed amendments are important proposals creating a framework for tackling homophobia in Latvia and thus contributing towards strengthening and supporting human rights in the country; 
Ø      drawing attention to dangerously raising radicalism and fundamentalism in Latvia; Ø      stressing the Prime Minister’s last year’s commitment to tackle homophobia in Latvia and instructing the Secretariat to develop proposals to include sexual minorities; asking his motivation and justification for postponing the government decision on the amendments; stressing his and his government’s legal and moral responsibility for possible moral and/or physical attacks LGBT might experience in Latvia;
Ø      stressing the importance of the secular nature of the Latvian state and the provision of the Latvian Constitution on separation of state and church;
Ø      pointing out the fact that sexual minorities in Latvia are subjected to discrimination, systematic and aggressive abuse and making a point that organised and aggressive opposition to any improvement of LGBT people’s rights in Latvia on itself is a clear proof that Latvian needs to address the issue of homophobia on a level of a National Programme;
Ø      making reference to the European Union law and equality principles which include ban on sexual orientation discrimination and EU commitment to tackle discrimination on the basis of sexual orientation. We would appreciate if you could let us know about your action and may even send us a copy of your letter. Thank you for your support and solidarity!  

Sincerely yours,

 “Mozaika“

www.mozaika.lv

office@mozaika.lv


Lögn, förbannad lögn och statistik

Häromdagen sa en person till mig att 'det där är ju politik, det här är statistik', som om det förra var rent tyckande och det senare rena sanningen.

Idag publicerar Svenska Dagbladet ett wallraff-reportage där en reporter under tre månader varit medlem i Sverigedemokraterna. På ett möte i Sundsvall står en karl och pratar inför publik. Han använder inte sitt riktiga namn. I publiken sitter män i alla åldrar och endast två kvinnor. Mannen i fråga ritar på tavlan upp en summa: 300 miljarder kronor. Och påstår sedan att professor Jan Ekberg i Växjö tagit fram denna siffra som skulle tala om hur mycket s k 'invandrare' kostar de s k 'svenskarna'. Något som Ekberg dementerar.

Jag har träffat denne Ekberg i ett sammanhang som Sverigedomokraterna förmodligen aldrig varit i närheten av, nämligen tillsammans med ett fackligt nätverk som arbetar för etnisk mångfald och integration i Sverige. Det var vid detta möte jag insåg att dom kanske inte är så dumma dom här nationalekonomerna ändå. Jan Ekberg och Anna Thousie är två lysande exempel på nationalekonomer som lyckas visa strukturer i samhället som kanske inte alltid är så tydliga för blotta ögat. 

Ekberg presenterade vid mötet statistik kopplat till segmenteringen i samhället. Denna statistik visade bl a att det är en myt att låglönejobb skulle vara en inkörsport till bättre betalda jobb för invandrade personer. Snarare är inlåsningseffekterna höga i dessa arbeten, kanske för att invandrade personer har svårare att ta sig vidare till andra arbeten. Vi släpper alltså in dessa personer men bara i farstun. Eller i köket och tvättstugan, om man skall se till segmentet med hushållsnära tjänster.

Men åter till det jag inledde detta blogginlägg med. Med statistik kan man vara kreativ. Anledning till att ta fram statistik som den jag just nämnt kan naturligtvis vara att visa på maktstrukturer som man anser finns i samhället, för att åstadkomma en förändring. Samtidigt finns det ju organisationer som Svenskt näringsliv som med annan statistik visar att någon diskriminering av invandrade personer, det finns det inte på svensk arbetsmarknad. Det skulle ju nämligen betyda att deras medlemmar diskriminerar och det säger sig ju självt att det erkänner man inte gärna. Därför kan SN släppa rapporter som talar om för oss att personer med polskt ursprung är färre på svensk arbetsmarknad än personer med iranskt ursprung. Och strunta i att den förra gruppen är mycket mindre, lika mycket som man undviker jämförelsen med de 'etniska svenskarna'.

På samma sätt kan också Sverigedemokraterna stå på möten runt om i landet och presentera sina påstådda fakta. Där 'invandringen' kostar oss si och så mycket, men utelämna hur mycket vi får från denna grupp i skatteintäkter, och även utelämna hur stor kostnaden är för de 'etniska svenskarna'.

Så Jan Ekbergs förklaringar om att arbetskraftsinvandrarna på 50-, 60- och 70-talet gav mer än dom kostade, och, min tolkning, att dessa människor som slets ut vid löpande banden kanske nu kostar lite mer, men väsentligt mindre än majoritetsbefolkningen, det tas inte upp av Sverigedemokraterna. För deras statistik är inte med sanningen överensstämmande, utan redovisad i ett politiskt syfte.

Vilken statistik är inte det? Lever matematik och statistik egna liv, finns informationen i datorn utan att någon lagt in den där? Nej, det är nog dags att göra upp med synen på statistik som någon allmän sanning. Det finns alltid en människa där bakom, i det här blogginlägget jag, med sina egna värderingar och med sitt eget politiska syfte. Det var förmodligen det Samuel Langhorne Clemens (alias Mark Twain) insåg redan på 1800-talet.


Pans labyrint

Pan 1  pan 3  Pan 2

Idag har vi varit på bio och sett en liten tjej tampas med ett antal mer eller mindre illvilliga monster. Som i verkliga livet var det dock inte monstren i sagovärlden som var de vidrigaste, utan de högst verkliga människorna. Här i form av falangister i norra Spanien på 1940-talet. Historisk berättelse vävs skickligt samman med sagoberättelse i detta bildmästerverk av Guillermo del Toro. Som någon recensent skrev, filmen får Sagan om ringen-rekvisitan att framstå som en hög avlagda kläder från Buttericks.

En värdig uppföljare till Djävulens ryggrad. Gå och se, men bered er på att hålla för både ögon och öron!

Äntligen fredag! Äntligen lön!

7761-98    7761-97   7761-96

Idag kom lönen. Firade detta genom att på lunchen gå ner till Hötorgshallen och köpa massor av goda mezerätter. Och så baklava förstås! Fast den godaste egentligen inhandlas i Tensta. Trots att vi har vit månad och det inte lär bli någon Château Ksara till maten så är det ändå ett fantastiskt sätt att fira in helgen på. I morgon fortsätter vi med att gå och se Pans Labyrint.

Ett utomordentligt sätt att spendera en vit helg i februari.

Hur tänker han?

Utrikesminister Carl Bildt har i sin tidigare karriär sett krigets fasor på Balkan. Om detta har han skrivit en bok, Uppdrag Fred, där han framhäver sin egen roll i fredsmäklandet under kriget i f d Jugoslavien. När Bildt blev utrikesminister var det nog detta vi såg framför oss. Ett bra val av Fredrik Reinfeldt. En balanserad utrikesminister med freden i fokus.

Doh! Så lurade vi blev.

Det är i stället det här som utrikesministern ägnat sig åt på senare år. Och ingen skall ju få mig att tro att Bildt inte riktigt begrep vad det var han var inblandad i.

Dagens Nyheter berättar idag om vad som händer när krig startas. Mord och våldtäkt. Här är det en 14-årig flicka som fått se sin familj avrättas innan hon våldtogs av amerikanska soldater. Sådant hände i Vietnam, sådant hände på Balkan (Bildts affärskompisar, de serbiska krigsherrarna var bl a bra på sådana metoder). I dessa 'krigets mekanismer' har Carl Bildt, om någon, ganska god insyn.

Hur tänker han? Kanske som en tysk krigsherre under andra världskriget, skall man laga omelett får man knäcka ägg.

När döttrarna går hem från jobbet igen

För nästan ett år sedan närvarade jag vid ett seminarium på ABF arrangerat av Feministiskt initiativ. Ett referat från detta seminarium kan läsas här. Där diskuterades det faktum att kvinnor först tar huvudansvaret för vården av barn och friska män i hemmet när barnen är små. Vilket inverkar på kvinnors möjlighet att göra karriär eller tjäna ihop till en anständig pension. (Kvinnor lever ju som bekant i snitt ca femton år efter pension.)

När barnen flyttat ut börjar dock männen bli skröppliga, eller föräldrarna, eller svärföräldrarna. Är det då sönerna, makarna eller svärsönerna som säger att nu är det deras ansvar att trappa ner på jobbet för att ta hand om sin partner/förälder/svärförälder? Nej, självklart inte. Mönstret har ju etablerats redan tidigare. Det är kvinnan som åter väljer familjen före den egna försörjningen. Inte bara utförs 90 procent av allt arbete i äldreomsorgen av kvinnor, 70 procent av alla anhörigvårdare är kvinnor.

På Ekot denna morgon slog någon socionom larm om att det ser ut på det här viset. Att det är 'de gråhåriga döttrarna' som får rycka in. Man kan undra vad det blivit av de gråhåriga sönerna? Är de alldeles för upptagna med fina styrelseuppdrag, som de kunnat skaffa sig för att någon annan (läs: frun) tagit hand om barn och hem, för att ha tid med familjen? Nu heller.
 
Nej, vid ovan nämnda seminarium lanserade Feministiskt initiativ följande förslag:

 • Större skydd och säkerhet för vad man har rätt till enligt lagen.
 • Kunna bo tillsammans om en av makarna/partnerna behöver vård. (Med hjälp utifrån!)
 • En värdig arbetssituation för personalen.
 • Lönerna måste höjas inom vården. Det finns inga ”oförklarliga” löneskillnader! Det är F!:s uppgift att förklara varför löneskillnader uppstår, och dessa uppstår inte från tomma intet.
 • Nödvändigt att lyfta könsmaktsordningen i dessa sammanhang.
 • Det är dags att krossa fantasin om att kvinnor är tillfälligt närvarande på arbetsmarknaden för att dryga ut hushållskassan.

 • Det sista är förmodligen en hård nöt att knäcka. Kvinnor själv tenderar ju, om mannens ekonomi tillåter, att se sig själva som just tillfälligt närvarande på arbetsmarknaden. För vem skulle inte vilja jobba deltid om man hade råd? Problemet blir dock att man blir fullständigt beroende av den andre parten i förhållandet. Han som drar hem pengarna. Vad händer med den kvinna som, liksom hälften av befolkningen, skiljer sig, som liksom majoriteten av kvinnorna tagit större delen av föräldraförsäkringen, som jobbat deltid när barnen var små, som nu står med en skröpplig mor som behöver mer hjälp än vi velat betala skatt för att få? En kvinna som egentligen behöver jobba järnet de sista aktiva åren för att kompensera all frånvaro från arbetsmarknaden, men som inte kan för att hon är lojal mot sina närmaste.

  Och vad gör samhället för att underlätta för att kvinnor och män skall dela ansvaret för familjen OCH inkomsterna av jobb från första början?


  Sprit, sex och snabbnudlar

  Aftonbladet slår idag upp stort (i pappersupplagan) att Anna Sahlin levt ett hårt liv när hon var yngre och flyttade från hemstaden till Stockholm. Hon bodde tillsammans med tio andra personer i kollektiv.

  "Jag åt otroligt mycket snabbnudlar."
  "Däremot drack jag mycket, jag drack så att jag var full fyra till fem dagar i veckan."
  "Det blev en hel del sex, ett lite promiskuöst liv om man säger så, haha."

  Jaha? Om detta sägs Anna Sahlin "tala ut" i en tidning som heter Glamour. Sprit, sex och snabbnudlar. För mig låter det som en ordinär studentkorridor i Lund på 1990-talet. Har därför valt att illustrera detta med en bild, förvisso tagen hemma hos herr Samuelsson (som fotograferar) på Stallvägen under pfiskiaden i Växjö.

  I soffan

  Idag är personerna på bilden hyfsat framgångsrika, om än icke i Let's Dance eller Melodifestivalen, vilket ni skall vara väldigt glada för! Den ena är gudmor åt den andres förstfödda, och har lovat att lära det lilla livet allt hon kan. :D (NB: Här handlade det bara om sprit, varken sex eller snabbnudlar förekom i just denna konstellation.)

  HTF:s ordförande vill köpa salladsbar!

  Fredrik Federlay får konkurrens!

  Den skrupelfrie utrikesministern

  Expressen har gett sig den på att lyfta fram allt de kan hitta om utrikesminister Carl Bildt. Det är bra. På något sätt tycker jag att det är lite allvarligare att sitta med i lobbygrupper som har till syfte att stödja en invasion av ett annat land, samt störtandet av detta lands ledare. För att inte tala om vart denna invasion tagit landet i fråga idag... Än att låta bli att betala TV-avgiften. Desto allvarligare blir det när lobbyisten, som marknadsfört sig som f d statsminister i Sverige, dessutom investerar pengar i amerikansk vapenindustri.
  Lägg till detta de tidigare affärerna med rysk gas. Eller styrelsearbetet i Lundin Oil.

  Det hela talar om för oss att vi har en utrikesminister som låter sig köpas. Money talks. (För att inte tala om vad det säger om karlns moraluppfattning och humanism.) 

  Lika inför lagen?

  Inom politiken i Sverige finns en rad olika kvinnoorganisationer, samt en feministisk organisation. Den senare tar sikte inte bara på kvinnors välfärd utan även på andra utsatta grupper. Där spelar heller inte könet så stor roll för vem som engagerar sig, så länge man delar feminsmens grundtanke (att kvinnor är strukturellt underordnade män och att man tycker att ingen grupp skall vara underordnad någon annan). Konstigt nog är det den feministiska orgnisationen som beskylls för sekterism och särartstänkande.

  Men, nu var det inte den förvrängda bilden av Feministiskt initiativ detta blogginlägg skulle handla om utan fördelningen av statliga medel till organisationer som kämpar för jämställdhet och kvinnors och mäns lika rättigheter.

  Dagens Nyheter rapporterade igår kväll på nätet att riksdagspartiernas kvinnoorganisationer fått 30 miljoner kronor i bidrag 2007. I de fall där sådana organisationer inte finns inom själva partiet går pengarna direkt till partiet. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har inget kvinnoförbund. Mp är dock nära länkade till Gröna Qvinnor som också fått pengar från samma delegation med långa namnet som Fi. (Deras koppling till ett parti som ställer upp i val har dock inte granskats av media...)

  Nåväl, just nu hittar jag inte DN:s artikel. Den var dock den mest nyanserade hittills. Kanske därför som den inte finns kvar på hemsidan... 

  Det man dock kan konstatera är statligt stöd utgår till kvinnoorganisationer som är en del av eller nära länkade till samtliga partier i Sveriges riksdag. Detta trots att partierna själva får en inte helt oansenlig summa i partistöd bara för att dom är partier som nått över 2,5% i riksdagsvalet.

  En fråga infinner sig:

  - Varför är det så förskräckligt, Gerd Engman, Maria Abrahamsson, Expressen och alla andra antifeminister i bloggvärlden, att Feministiskt initiativ får pengar för sin organisering för att bedriva jämställdhetsarbete, men inte att andra politiska organisationer får det?

  Det är något man kan fundera över. Organisationer av kvinnor för kvinnofrågor inom partierna betraktas som en del av etablissemanget, kanske för att dom inte gör en fluga (än mindre manlig partikamrat) förnär. Men en organisation av kvinnor OCH män som jobbar för ett jämställt samhälle utanför de vanliga partierna, som gör det med både folkbildning och parlamentariska initiativ, DET är något förfärligt läskigt.

  BU!

  Flakes, flakes, flakes...

  I måndags parkerade två hantverkarbilar utanför vår port. De skall byta stammar i köket. Vi har hotats med att om vi inte släpper in dem får vi böta 40 000 kr. Så självklart stoppade vi lydigt nyckeln i nedsläppet vid föreningens kontor redan i söndags. Hade maken fått bestämma hade den legat där, prydligt märkt med lägenhetsnummer, sedan i lördags lunch. För att vara på den säkra sidan.  

  Hantverkarna kom, och försvann. Bilarna står här utanför porten hela dagarna men några hantverkare har vi knappt sett till.  Vi uppmanades att tömma klädkammaren så att de skulle komma till. Så nu ligger alla prylar på golvet i biblioteket i stället. Allt från min gamla smutsiga studentmössa till fjäderboan till den rosa kylboxen i frigolit. Luckorna i köket står öppna, någon har borrat några små hål in till grannen. Vattnet är avstängt och vi äter numera ute på kvällarna.

  Och hantverkarna lyser med sin frånvaro. Förutom en stege och några gamla rörstumpar som ligger och skräpar nere i trappen.  Idag har dom enligt uppgift varit här och borrat ännu ett hål, ryckt i lite kablar och märkt om nyckeln efter eget system.  

  Det är inte utan att man tänker på en gammal favoritlåt av en saligen hädangången idol.

   


  Flakes! Flakes!
  Flakes! Flakes! 
  They don't do no good
  They never be workin'
  When they oughta should
  They waste your time
  They're wastin' mine
  California's got the most of them
  Boy, they got a host of them
  Swear t'God they got the most
  At every business on the coast
  Swear t'God they got the most
  At every business on the coast
  They got the Flakes 

  Flakes! Flakes! 

  They can't fix yer brakes
  You ask 'em, "Where's my motor?"
  "Well it was eaten by snakes . . ."
  You can stab 'n' shoot 'n' spit
  But they won't be fixin' it
  They're lyin' an' lazy
  They can be drivin' you crazy
  Swear t'God they got the most
  At every business on the coast
  Swear t'God they got the mostA
  t every business on the coast
  [Take it away, Bob. . .] 

  I asked as nice as I could
  If my job would
  Somehow be finished by Friday
  Well, the whole damn weekend
  Came 'n' went, Frankie
  [Wanna buy some mandies, Bob?]

  'N'they didn't do nothin'
  But they charged me double for Sunday
  You know, no matter what you do
  They gonna cheat 'n' rob you
  Then they'll send you a bill
  That'll get your senses reelin'
  And if you do not pay
  They got computer collectors
  That'll get you so crazy
  Til your head'll go through th' ceilin'
  Yes it will! 

  I'm a moron 'n' this is my wife
  She's frosting a cakeWith a paper knife
  All what we got here's
  American madeIt's a little bit cheesy,
  But it's nicely displayed
  Well we don't get excited when it
  Crumbles 'n' breaks
  We just get on the phone
  And call up some Flakes¨
  They rush on over'
  N' wreck it some more'
  N' we are so dumb
  They're linin' up at our door
  Well, the toilet went crazy
  Yesterday afternoon
  The plumber he says
  "Never flush a tampoon!"
  This great information
  Cost me half a week's pay
  And the toilet blew up
  Later on the next day ay-eee-ay
  Blew up the next day WOO-OOO 

  We are millions 'n' millions
  We're coming to get you
  We're protected by unions
  So don't let it upset you
  Can't escape the conclusion
  It's probably God's Will
  That civilization
  Will grind to a standstill
  And we are the people
  Who will make it all happen
  While yer children is sleepin',
  Yer puppy is crappin
  'You might call us Flakes
  Or something else you might coin us
  But we know you're so greedy
  That you'll probably join us
  We're comin' to get you, we're comin' to get you
  We're comin' to get you, we're comin' to get you
  We're comin' to get you, we're comin' to get you
  We're comin' to get you, we're comin' to get you
  (Frank Zappa)

  Avslöjandena fortsätter...

  Även Maria Abrahamsson verkar ha drabbats av någon slags jounalistisk hybris.

  "Det är samma delegation som i dagarna har avslöjats med att bevilja  Feministiskt initiativ 400 000 kronor i bidrag, givet att Fi inte fattar något beslut om att ställa upp i val."

  Avslöjats var ordet ja. Moahahaaaaa! Delgationen har själv skickat ut ett pressmeddelande, Fi har informerat om stödet på sin hemsida i snart tre veckor. Men journalisterna på Svenskan och Expressen läser tydligen varken vår hemsida eller pressmeddelanden. De läser bara bloggar, och först när en bloggare vaknade vaknade media.

  Patetiskt.

  Sen kan konstateras att även Maria Abrahamsson efterlyser nya regler, om än indirekt genom sina insinuationer om att den s k jämställdhetsministern skall ändra reglerna. Regler som säger att för att få stöd som kvinnoorganisation måste man dyrt och heligt lova att ingen kongress någonsin mer kommer att besluta om att vi skall ställa upp i ett val.

  Är det demokrati, Maria Abrahamsson? Att förbjuda människor att fatta fria beslut i demokratisk ordning, inom de föreningar de väljer att organisera sig i? Jag tycker det är allvarligt att såväl Gerd Engman i Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisation och jämställdhetsprojekt (är det inte den gamla landshövdningen från Örebro förresten?) som ledarskribenter på Svenska Dagbladet ropar på ett sådant kringgående av demokratin.

  Läskigt.

  Leijongborgsk härdsmälta

  Puuuuh! Andas ut och känner mig lycklig över att vara 38, inte 18. Eller 21 som jag var när jag första gången ansökte till en kurs på högskolan. Då när jag började på P-linjen på dåvarande högskolan i Karlstad.

  Sedan dess har jag tagit ut en examen i rättsvetenskap (arbetsrätt) i Karlstad/Lund, en MSc i Europeisk och internationell politik vid universitetet i Edinburgh, Skottland samt kompletterat med allt utom C-uppsatsen (inte hunnit) i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Utöver detta har jag läst kurser i engelska och historia.

  Dock, om jag varit 18 idag och utbildningsminister Lars Leijonborg får bestämma, se DN idag, så skulle jag aldrig kunnat läsa dessa kurser över huvud taget. Därför att jag, trots bra betyg i svenska och engelska, inte var godkänd i matte på gymnasiet. 

  Matte är inte min starka sida. Det har jag inte varit ensam om att konstatera, i synnerhet inte vid de juridiska kurser jag studerat.  (Felsyftning omedveten. ;)) Det är klart att det varit extra besvärligt när det handlar om utterpositivistiska kursinslag. Men faktum är att jag klarat mig ganska bra ändå, och idag t o m arbetar i en miljö där utredningar och statistik står som spön i backen. Där jobbar även de som hade femma i matte. Sida vid sida med oss andra. Och bra blir det, med gemensamma krafter.

  Och det är väl detta som är så underligt med Leijonborgs förslag. Att alla skall vara bäst på allt, samtidigt. I stället för att acceptera att vissa är bra på matte, vissa på språk, vissa på både och. Men att alla kan hitta sin specialitet, även inom universitetsvärlden.

  Sensationellt avslöjande av Expressen?

  Expressen anser att en blogg avslöjat att Feministiskt initiativ får statsstöd. Trots att detta legat som huvudnyhet på Fi:s hemsida sedan den 2 februari. Det är ännu längre sedan ett pressmedelande gick ut om detta. Bravo, Expressens journalist Karl-Johan Karlsson!

  Och varför är ordföranden för delegationen som gett pengarna till Fi, Gerd Engman, så sur? Hon tycker det är förfärligt att vi kan få pengar för att vi följer reglerna om att inte besluta om att ställa upp i val 2007. Hon tycker uppenbarligen att en förening som möjligen, kanske, eventuellt kommer ställa upp i ett parlamentariskt val ALDRIG får söka statsstöd. Eller är hon bara felciterade av Expressens journalist?

  Att Gröna Qvinnor, Miljöpartiets kvinnoorganisation, också får pengar, utan att avkrävas motsvarande löfte, är det ingen som uppmärksammat, trots att det faktiskt står i pressmeddelandet.

  Kanske om Feministiskt initiativ bildade ett särskilt kvinnoförbund? Men nu tror vi ju inte på en sådan uppdelning inom föreningen. Vi tror ju att vi är kapabla att driva en politik som främjar alla i samhället, utan att behöva organisera oss i olika föreningar INOM föreningen.

  Att Fi är en folkrörelse står i våra stadgar sedan årsmötet i Örebro hösten 2005. Det är knappast något vi hittat på i vår ansökan för att få pengar.

  Men vad gör man inte för att skapa sensationsrubriker?

  Maskerad i konungariket Sverige

  kring 1970.

  7761-94

  Hittade denna bild när jag gick igenom och scannade gamla foton. Bilden föreställer mina goa föräldrar hemma hos farmor och farfar. På väg till nån maskerad. Slås av att tiderna ändå förändrats under min livstid. Min far kunde berätta om när han första gången såg en färgad människa, även om han inte använde just det epitetet. Det var på järnvägsstationen i Kristinehamn. Själv minns jag hur vår 'fröken' i tredje klass berättade att nu skulle två nya elever komma till vår skola, Guillermo och Claudia från Chile. Mot dem skulle vi vara snälla. Även om dom såg lite annorlunda ut. På Kronoparksskolan var dom först med icke-nordiskt ursprung. Men så har jag under min ännu inte fyrtioåriga livstid hunnit uppleva hur det var före kebaben, då när det fanns två pizzerior i hela Karlstad och höjden av exotism var Alpinas salta cappriciosa.

  Men än idag kan diskussion uppstå på middagen med vännerna över deras påstådda rätt att använda 'the N word'. Än idag blir folk förbannade på Centrum mot rasism för att dom påpekar att Nogger Black-reklamen kanske inte är helt OK. Och än i dag försöker Svenskt Näringsliv dölja att det förekommer diskriminering av människor med annat etniskt ursprung än det svenska på svensk arbetsmarknad. De släpper en rapport och förklarar högtidligt att någon sådan diskriminering finns inte. Blandar vilt andel med antal, jämför en invandrad grupp med en annan och försöker maskera det faktum att dom inte en enda gång jämför invandrade personer med etniska svenskar. 

  Maskeraden fortgår.

  Hundar och asylsökande i konungariket Sverige

  Expressen berättar idag historien om prinsessan Madeleines hund Zorro. Som glömdes bort på hunddagiset och fick följa med dagisfröken, en svartanställd asylsökande, hem till Norsborg (på tunnelbanan). Hennes hem var ett rum som hon delade med två barn och sin mor, i en lägenhet. För detta betalade dom 3 000 kr i månaden. Men hon fick ju en hundring av den generösa prinsessan som tack för hjälpen.

  Jag menar, HUNDRA SPÄNN! Men det är ju tur att hon inte slösar bort apanaget på onödigheter.

  Du är väl klar över ditt kön, lille vän

  Ludovic

  I går tillbringade jag och maken kvällen i TV-soffan. SVT2 sände helkväll om vårt otroliga behov av att göra kön. Där skymtade två favoriter förbi, Tiina Rosenberg och Sara Lund (alias Claes Schmidt). Den förra undvek smidigt att gå i fällan att börja debattera med biologistläkaren bredvid henne. Det är som hon så lugnt och eftertänksamt konstaterade ingen framkomlig väg att hålla på och göra skillnad mellan könen. Vi bör ha kommit längre idag, år 2007. Slås av kontrasten mellan medias bild av Tiina Rosenberg och min egen. Här har vi en tänkande människa som gärna tar en diskussion, men gör det i resonerande ton. Ta första delen i Viljornas Kamp (filmen om F!) där Ebba Witt Brattström går i taket och lägger ord i Tiina Rosenbergs mun. Ord som EWB sedan saluför som sanna i all media som vill låta henne tala offentligt (bland annat DN och TV4). Ord som Tiina Rosenberg inte ens yppat. (Det där med könsförrädare var alltså Ebbas påhitt/tolkning, inte Tiinas.)

  Så farlig är tydligen Tiina Rosenbergs argumenterande för upplösning av könsrollerna. Även för gamla liberala feminister, som ju av tradition haft fokus på att bekämpa just dessa roller. Baka bullar kvinna, om du inte vill bli betraktad som manshatande lebba. 

  Efter Tiina Rosenberg kommer så Sara Lund. Sara Lund är Claes Schmidts mer kvinnliga könsuttryck. Claes Schmidt är såvitt jag förstått heterosexuell i praktiken (då han är gift med en kvinna) och man i sin könsidentitet. Ändå betraktas han som en kvinnlig bög. Contradiction in terms? Jo, som Sara Lund sa igår, och som filmen Mitt liv i rosa visade, människor klarar inte att skilja på kön och sexuell läggning. En människa med en annan könsidentitet (vad man känner sig som i själ och hjärta) eller annat könsuttryck (hur man väljer att manifestera sitt kön i klädsel, frisyr, gester osv) än de som förväntas av dem (det biologiska könet) ifrågasätts ofta i sin sexuella läggning. När Claes Schmidt kom ut som Sara Lund trodde många att han var bög. Som om könsuttrycket sitter samman med den sexuella läggningen.

  Detta skildras lysande i filmen om lille Ludovic igår. Som var en flicka född i en pojkes kropp, och in i familjens och samhällets förväntningar på hur pojkar är. Som ville gifta sig med sin killkompis, men först när han själv blivit kvinna. "Jag vill nog vänta och se hurdan kvinna du blir först" var kompisens solklara svar. Ludovic är alltså heterosexuell men född med fel kropp. Så länge samhället inte tillåter honom att rätta till detta kommer han alltså att betraktas som bög. Efter ett könsbyte kommer han dock vara en heterosexuell kvinna.

  Det är sålunda våra etiketter och föreställningar som gör att människor blir avvikare. För att dom inte passar in i vår mall. Vårt kön sitter inte bara mellan benen, det sitter på pappret (juridiskt), i samhällets förväntningar (socialt) och framförallt i vår egen själ (var den nu sitter). Om nu själen drar mot ett annat håll än biologin eller samhällets förväntningar, kan vi då inte vara storsinta nog att respektera detta fullt ut? I stället för att, liksom Ludovics familj och sippa grannar, kämpa emot med näbbar och klor för att göra kön rätt. Som om det fanns något rätt och fel.

  Firefox med flera

  webbläsare klarar inte läsa denna blogg. Det är rapporterat, och något fel är det. Vilket dom jobbar på.

  Är det värt det?

  Som svar på mitt blogginlägg i morse angående svårigheten att gå ner i vikt, när man har hormonrubbningar p g a att ens äggblåsor inte funkar som de skall (PCO-s), skriver Mats att det är svårare för vissa. Att det går om man bara vill och att vissa överviktiga (jag?) inte förstått att man måste jobba hårt.

  Det är just sådana synpunkter som visar hur oförstående 'vissa' kan vara inför överviktproblematiken. Mats skriver förvisso att han kommit till sina insikter först efter flera års studerande av forskningsliteratur. Jag har kommit till mina insikter efter att ha bantat sedan 13 års ålder. Inte för att jag behövde till att börja med, utan för att mamma gjorde det (inte så att hon egentligen behövde heller). När jag ser bilder på mig själv mellan 13-23 kan jag inte riktigt förstå varför jag ständigt var så bekymrad om min vikt... Jag var ju knappt överviktig om man skall gå efter BMI-skalan.

  Har förmodligen varit med i Viktväktarna 10-15 gånger, med varierande resultat. Gått ner mellan 5-18 kilo. Men det var innan min PCO-S blommade ut helt. (Även om den förmodas vara ärftlig så visar sig inte alltid symptomen direkt vid puberteten.)

  Så nog vet jag vad det innebär att slita och kämpa med vikten. Och att det, som Mats skriver, kan ta årtionden är nog de flesta överviktiga sorgligt medvetna om. Det är fömodligen få personer som dragit på sig sin övervikt det senaste halvåret och plötsligt insett att de behöver banta. Det är ytterligare något som förvånar, att överviktiga tros vara lite mer korkade än smala, och inte förstå hur det hänger samman.

  Men, det är nu så att för några av oss handlar det om att man inte har ett årtionde på sig. Att man hade hoppats att träning 1-3 timmar varje vardag och bra kosthållning skulle funka. Har ju aldrig skött mig så bra som det senaste året. Så, ja jag kanske är korkad ändå, som trodde att det skulle ge mer effekt...

  Det går om man vill, säger Mats. Kan det vara så att vi PCO-tjockisar egentligen inte vill? Att vi trivs med att vara feta och infertila? Vilket leder mig in på en annan dimension med PCO-s. Sjukdomen leder ofta till att det blir svårare att skaffa barn. Om man dessutom är gift med en man som inte heller har helt lätt att få barn på naturlig väg så blir det ännu svårare. På fler sätt än man kunnat ana.

  Det är nämligen så att sjukvården (åtminstone i Stockholm) har bestämt att män med svårighet att skaffa barn på naturlig väg som är tillsammans med en fet kvinna (i mitt fall 85 kilo) inte får hjälp med IVF-behandling. Oavsett om kvinnan egentligen är fertil. Det krävs nämligen att hon väger under BMI 30 innan hjälp ges. "Gränsen måste dras någonstans" som min läkare sa. Vilket får en att fundera över om det inte handlar om ekonomi och byråkrati snarare än vikt.

  För vad säger egentligen BMI mer än hur mycket man väger i förhållande till sin kroppslängd? Är det inte skillnad på en person som väger 95 kilo och tränar regelbundet och äter bra med mycket proteiner, långsamma kolhydrater och bra fetter. (Pratar om FETTÄMNEN nu, Pernilla! ;)) Vars puls, blodtryck, sockervärden och kolesterol är helt normala. Jämfört med en person i samma viktklass som ligger på soffan och äter Häagen Dazs-glass (Strawberry Cheescake.... mmmm.... Det är 1,5 år sen sist...), är ute och tömmer i sig x antal pints med öl i veckan samt intar alla sina måltider hos Mc Donald's eller på Ulvsundagrillen?

  Jo, visst är det skillnad. Men den skillnaden syns ju inte i BMI. Den räknas helt enkelt inte när det kommer till vilka som är kvalificerade för IVF eller inte. Utan det PCO-patienten får höra från sin läkare är att 'banta eller glöm barn'. (Nå, inte så rakt på sak, men nästan.)

  Och hur skall man få sin läkare att förstå, om hon nu har samma uppfattning som Mats? Att om man bara vill så går det. DET är en källa till ångest, att sitta där och inse att hon förmodligen anser att man inte vill tillräckligt. DET kan ju få vem som helst att börja ifrågasätta om det är värt det.


  De inte fullt så lyckliga hororna

  Den som tror att män inte vill köpa sex av dem som blivit tvingade till prostitution är naiv. Många av mina "kunder" trodde att de gjorde mig en tjänst. Att de hjälpte en fattig ung ryska ekonomiskt. De kunde inte ha haft mer fel. Männen låtsades helt enkelt inte om att jag mådde dåligt, för att det var enklare så. För om de skulle ha konfronterat det lidande de orsakade genom sina handlingar skulle de också ha erkänt sin skuld.

  Jag kan inte förstå hur någon frivilligt utsätter sig för denna förnedring. Det kanske verkligen finns "lyckliga horor", som inte tar skada av att sälja sin kropp. Men de kan inte vara många. I alla fall inte tillräckligt många för att tillfredsställa alla de män som vill köpa sex. Därför kidnappas och luras tjejer som jag in i sexslaveri.
  (Natasja Tenjeva i Expressen idag.)

  Ät rätt och motionera mer!

  Det rådet har jag alltid fått, i förhållande till min vikt. Oavsett om jag vägt 65 kilo eller över 100. Mitt liv har alltid handlat om det förbjudna, att man inte får, inte bör äta. Alls, helst. Bland alla råd och tips och bantningsprogram finns ett som jag aldrig ifrågasatt, nämligen det om att äta rätt och motionera mer. Eftersom jag aldrig gjort dessa två samtidigt. Det är främst det sista jag inte ägnat särskilt stort utrymme i mitt liv.

  Men, för drygt ett år sedan började jag göra både och. Motionera regelbundet och äta rätt. Det hade effekt till att börja med, 10 kilo mindre på ett par månader. Men sedan dess har inget mer hänt. Trots att jag motionerat mer och ätit ännu 'rättare'.

  Jag tror mig veta orsaken, jag lider ju av PCO, polycystiska ovarier. PCO-S är en hormonsjukdom som gör att äggstockarna inte beter sig som dom skall. Vilket bl a får till följd att man lätt går upp i vikt och sedan har väldigt svårt att gå ner i vikt. Samtidigt som symptomen lindras om man går ner... (Ond cirkel det där...) Fast det är inte många som tror en när man säger att man faktiskt gör allt man kan. Feta människor är ju alltid slöa, viljelösa matvrak, eller hur? Det är ju bara att äta rätt och röra sig mer. Det är en enkel matematisk ekvation, enligt de flesta. Även jag har alltid trott att det förhåller sig så, även för mig.

  Detta brukar jag tänka på när jag står i crosstrainern eller går med stavarna runt sjön (4-6 dagar i veckan). Eller när jag ägnar nästan all vaken tid åt att planera nästa GI-måltid. Att här står/går/är jag nu äntligen. Men att det verkar som om jag blivit blåst när jag trodde att det räckte med bra mat och motion. Medan jag av omvärlden betraktas som ett karaktärslöst fetto.

  Lite skönt är det då att läsa rapporter som den TT rapporterat om, bl a återgiven i Svenska Dagbladet idag. Att hormoner påverkar fetma och när vi väl är där, är det svårt att göra något åt...

  "Den utsatta löper stor risk att utveckla fetma och relaterade sjukdomar som typ-2-diabetes och högt blodtryck trots motion och goda kostvanor."

  Känns som om det är en PCO-kvinna dom beskriver. För jag är ju inte ensam. Läs gärna mer på Patientföreningen för PCO och PCO-S. Eller om Liselotte i Expressen.

  Och nästa gång du ser någon tjock människa så kanske du kommit till samma insikt som jag, att det inte alltid är så enkelt som att äta rätt och motionera mer.

  Sex en mänsklig rättighet?

  Vad är det som får folk att resonera som om sex vore en mänsklig rättighet. Författaren Sören Olsson frågar sig i Aftonbladet om hur långt han skall vara beredd att gå om hans handikappade son en gång i sitt liv vill vara naken med en tjej.

  Det finns många saker i livet som inte alla människor får uppleva. Lyckan att hitta en partner att leva med till exempel. Eller lyckan att bli föräldrar. Men det innebär ju inte att jag går ut och köper en man eller ett barn för det. Som om det vore min rätt att få vara gift eller få vara förälder. (Skiljer här på rätten att få/bli och rätten att ha/vara.) Lika lite kan det ju vara någons absoluta rättighet att få ha sex med en annan människa. Sex handlar för mig om gemensamt njutande och bygger på en ömsesidig överenskommelse, på frivillig basis, d v s inte för att man får betalt eller betalar för det.

  Veckans citat

  Maud Olofsson har varit på sin första QX-gala och får frågan:

  - Vad är flatornas motsvarighet till kondom?

  Och svarar

  - Pessar?

  (Enligt Aftonbladets pappersupplaga idag.)

  Okej, vi visste att Maud inte är den skarpaste kniven i lådan, men pliiiis??? Inte ens Gene Simmons skulle väl nå så långt upp. Om han varit kvinna. Vilket för oss fram till pessarets användningsområde. Maud, kvinnor som har sex med kvinnor behöver inte oroa sig för att bli gravida. Jag förstår att det måste vara en överraskning, men så är det.

  (Rätt svar för den som inte visste, är slicklapp. Det funkar också med att klippa isär en kondom. Och ja, det lär väl vara som att äta kola med papper på, det också.)

  Anna Nicole Smith

  aaa

  I någon av tabloiderna läste jag i helgen som gått en insändare. Någon trodde sig veta att feministerna nu är glada eftersom Anna Nicole Smith är död. Här har vi alltså en person som känner ett stort behov av att få synas på tabloidtidningens insändarsida. För att visa respekt mot Anna Nicole? Nej, för att hacka på feminister, som vederbörande anser ogillar just denna kvinna. Men se, jag är feminist och jag gillade Anna Nicole skarpt. För att hon sällan bad om ursäkt för sig själv. För att hon VAR, och dessutom var så himla mycket. Utan att skämmas. (Åtminstone inte när vi såg.) Oavsett om det var bilden där hon vandrar in till Oscarsgalan iklädd ett turkost tält till sammetsklänning, draperad kring en hundrakiloskropp, eller om det var när hon först dök upp i vårt svenska medvetande, i H&M:s enda kampanj som faktiskt fått mig att vilja köpa deras kläder. Även om kvinnor som jag och Anna Nicole knappast kommer i H&M:s sorgligt små och taskigt hopsydda underkläder. Det måste ha varit en kampanj där de fick sy om kläderna för att hon skulle kunna ha dem…

   

  Så något helt annat, långt från supande och drogande kändisar. Mikaela Robsahm har varit på ett seminarium i Bryssel och känner ett visst illamående efter vad hon fått se där. Det borde fler göra. Besök gärna the Fistula Foundation, bli mer upplysta och bidra till att göra skillnad!


  moderat härdsmälta

  Stadens invånare har röstat fram en kommunledning vars främsta företrädare sagt sig ha Margaret Thatcher som idol. Är det då någon som är förvånad när moderaterna med Kristina Axén Olin i spetsen i dagarna presenterat två nya förändringsförslag?

  1. De tänker sälja ut all kommunal verksamhet som inte har med myndighetsutövning att göra. Det är väl ungefär allting utom socialkontoret det. Bibliotek, simhallar, konsumentupplysning, skolor, fritidshem, förskolor. Ja, allt skall nu drivas i privat regi. Och Axén Olin förklarar i gratistidningen City det hela med att hon vill se fler kvinnliga företagare. Förskolelärare med f-skattesedel då eller? Vad tänker hon göra mot de diskriminerande strukturer som segregerar kvinnor och män i olika yrken och på olika positioner? (Där Sverige är unikt i Europa men sin könssegregerade arbetsmarknad där kvinnor förvisso gärna får jobba, men bara i lågbetalda jobb.) Nej just det, moderaterna har ju redan på riksnivå avskaffat målet om att komma åt den vertikala segregeringen där kvinnor har så svårt att nå företagets toppositioner. Vilket leder oss in på ändringsförslag nummer

  2. Stockholm stads ledning har för avsikt att ändra sin upphandlingspolicy. Idag finns en rad krav på entreprenörer som vill lämna anbud. De skall bl a uppfylla vissa miljökrav (som t ex miljöbilar) samt krav på jämställdhet och mångfald. Men liksom en arbetsgivarerepresentant i kollektivavtalsförhandlingar framhärdar Axén Olin i P1:s morgonsänding idag att dessa krav redan finns i lagen, så då behöver inte moderaterna/arbetsgivarna ta något som helst ansvar för att visa sin viljeyttring (om de nu har någon) i upphandlingskrav respektive kollektivavtal. Liksom moderaterna inte vill visa sin viljeyttring i att behålla målet om jämställdhet i bolagsstyrelser.

  Nej, jag tror att det är så att lika lite som arbetsgivarna vill ha in krav på ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete i sina kollektivavtal, lika lite vill moderaterna ta ansvar för att detta arbete faktiskt blir gjort. Då är det mycket lättare att säga att 'det finns redan en lagstiftning'. Det gamla bekväma konstaterandet förpliktigar ju nämligen föga.

  Och den färdplan för jämställdhet som EU-kommissionen la fram förra året, som bl a ställer krav på jämställdhetsintegrering, den verkar i allafall ingen i stadshuset ha läst.

  Vi har hört det förut, vi lär få höra det igen. Mål för ett mer jämställt och mångfaldigt samhälle behövs inte i moderaternas Sverige. Och man undrar var dom där socialliberala folkpartisterna tog vägen. Dom innehar ju de facto posten som integrations- och jämställdhetsminister. Men hon är kanske upptagen med att åka runt och dela ut pris, klippa band och framhärda i att hon minsann inte är feminist?


  Natten Jimmy Page kom på besök

  Inatt hade jag en härlig dröm. Jag vandrade omkring i en stad någonstans i östra Europa. Det hade börjat skymma och jag kom in på en gård. Gården var omgiven av olikfärgade hus med flagnande färg på fasaderna. Släpljuset var en fotografs dröm.

  Där mitt på gården stod Jimmy Page, Robert Plant och John Paul Jones och jammade. Jag slog mig ner på en bänk framför dem och satt där ensam och njöt av musiken och ljuset. Mitt kamerabatteri hade lagt av så någon bild fick jag inte. Fler människor anslöt, kvinnor med stora enliters ölkrus. Jimmy, Robert och John Paul slutade spela och gick runt i denna spontant anslutna publik och pratade lite. Frågade hur vi mådde. Jag ville att dom skulle spela Gallows Pole också men den hade dom tydligen redan dragit innan jag kom dit. 

  Får väl spela den idag, det var nog meningen! :)


  GALLOWS POLE

  Hangman, hangman, hold it a little while,
  Think I see my friends coming, Riding a many mile.
  Friends, did you get some silver?
  Did you get a little gold?
  What did you bring me, my dear friends, To keep me from the Gallows Pole?
  What did you bring me to keep me from the Gallows Pole?

  I couldn't get no silver, I couldn't get no gold,
  You know that we're too damn poor to keep you from the Gallows Pole.
  Hangman, hangman, hold it a little while,
  I think I see my brother coming, riding a many mile.
  Brother, did you get me some silver?
  Did you get a little gold?
  What did you bring me, my brother, to keep me from the Gallows Pole?

  Brother, I brought you some silver,
  I brought a little gold, I brought a little of everything
  To keep you from the Gallows Pole.
  Yes, I brought you to keep you from the Gallows Pole.

  Hangman, hangman, turn your head awhile,
  I think I see my sister coming, riding a many mile, mile, mile.
  Sister, I implore you, take him by the hand,
  Take him to some shady bower, save me from the wrath of this man,
  Please take him, save me from the wrath of this man, man.

  Hangman, hangman, upon your face a smile,
  Pray tell me that I'm free to ride,
  Ride for many mile, mile, mile.

  Oh, yes, you got a fine sister, She warmed my blood from cold,
  Brought my blood to boiling hot To keep you from the Gallows Pole,
  Your brother brought me silver, Your sister warmed my soul,
  But now I laugh and pull so hard And see you swinging on the Gallows Pole

  Swingin' on the gallows pole!


  Även rabiatfeminister har varit små

  Tappra försök

  Som ni tidigare kunnat läsa på bloggen fick maken när han var fem år en trumma i julklapp av sin snälla farmor och farfar. En trumma som natten till juldagen försvann och återfanns först när maken var i tonåren, längst in på vinden. Mina föräldrar hade andra planer för sin dotter. Här syns mina julklappar när jag var i 4-5-årsåldern. Kassaapparat och docksäng samt strykbräda.

  Ack så besvikna mina föräldrar måste blivit. De försökte böja i tid men i vissa fall är det nog lönlöst, det blir inte sådär krokigt som man tänkt sig... (Om dom nu tänkte alls...) Se så frågande jag ser ut på bilderna. Vad skall jag göra med allt det här? Va? Och vad blev det av den lilla hemmafrun in spe? Rabiatfeminist utan barn med svag tvåa i matte. (Kan ju iofs bero på att jag råkade få stora bröst...) Som aldrig stryker och som alltid har mer månad kvar i slutet av pengarna än vice versa...

  Så kan det gå.

  (PS: Jo, det KAN ju ha varit så att jag faktiskt önskat mig dessa grejer i julklapp...)

  Borgs försvarare

  Det är inte bara här på bloggen som Borgs försvarare rycker ut. Även Peter Wolodarski rättfärdigar idag Anders Borgs extrakostnader för att bli avsläppt och upplockad på Skavsta.

  Som Ala(m) här på bloggen så riktigt påpekat så sitter inte Borg i Riksdagen. Fel av mig. Eller så är det något annat fel med detta, men det beror ju på hur man ser det. Hur som helst så innebär det att Borg inte har en av Riksdagen betald övernattningslägenhet i Stockholm. 

  Wolodarski hävdar i sin tur att Borg sparar oss massa tid genom att bli upplockad och avlämnad på Skavsta. Enligt Taxi Stockholm tar det 1,5 timme till Bromma med taxi. Det gör det förmodligen med statsrådsbilen också. Det tar en timme till Skavsta. Alltså sparar Borg en halvtimme enkel sträcka. 'Värdefulla extratimmar' skriver Wolodarski om i tidningsutgåvan av DN idag.

  Jo, om man heter Peter Wolodarski och är nyliberal ledarskribent och fan av den nya regeringen så är denna sparade timme möjligen viktig att lyfta fram. Men en extra landning och start med ett flygplan kostar en hel del mer, miljömässigt och i reda pengar, än att köra den där extra timmen med bil till Bromma. Hittills har det, enligt Metro, kostat oss 80 000 kr. Det inbillar jag mig är lite dyrare än vad statsrådsbilen kostar för att köra samma stäcka. 1 850 kr tar Taxi Stockholm för sträckan.

  Å andra sidan är ju inte miljö något viktigt för moderaterna. Statsministern själv säger att vi i Sverige kan luta oss tillbaka och vänta in alla andra. Det skulle bli för dyrt att ta ett steg till... Nej, låt oss i stället spendera pengarna på att låta regeringsmedlemmar bli hämtade hemma med privatflyg. (Eller ja, privat och privat, tämligen offentligt finansierat är det ju.) 

  Anders, Björn och de lyxiga vanorna

  Spinner vidare på temat 'björn' från förra inlägget. Och från Björn Borg går vi osökt vidare till en annan lyxlirare, Anders Borg. Finansministern ni vet.

  Massor av frågor uppstår med anledning av att Anders Borg tar regeringsplanet från hemmet till jobbet.

  1. Bodde inte Anders Borg på Lidingö? Eller var det tidigare, då när han hade svart barnflicka?
  2. Kan inte Anders Borg flytta in i Fredrik Reinfeldts villa i Täby, nu när Reinfeldt med familj tvingas flytta till Sagerska Huset (stackarna!)?
  3. Kan inte finansministern flyga reguljärt till Bryssel från Skavsta?
  4. Har inte ministrar egen chaufför? Måste dom åka taxi?
  5. Har inte Anders Borg, som alla andra riksdagsmän från utanför Stockholm, en övernattningslägenhet i Stockholm, nära Bromma?

  Nej, det känns änna lite som den där bilden på Lars Adaktusson i hans nya program, den där han kliver ur en limousin med en massa beundrande brudar klängande på sig. Som att småkillarna fått smak för lyx och nu kan dra på precis som de önskar.

  Efter det här har ju moderaterna flyttat gränsen lite. Nu kommer man ju inte längre att kunna lyfta på ögonbrynen åt att någon tar taxi från hemmet till Rosenbad eller Riksdagen. Eller att Reinfeldts ungar får Säpo-skjuts till skolan varje dag. Men det är klart, svenska folket betalar ju gladeligen limousiner och flotta kläder åt Knugen och hans familj, så då är det väl inte mer än rätt att lyxen skall spridas lite till våra folkvalda också.

  Magknip!

  Har nu ägnat hela kvällen åt att gå och fnissa åt detta tjuvlyssnatinlägg (från sajten med samma namn). Måste bara dela med mig!

  En mycket hårig man i shorts och linne kommer in på tunnelbanan vid Medborgarplatsen.

  Pojke 5+: Mamma, varför har den där mannen päls?
  Mamma: Men, schhh!
  Pojkte 5+ (skriker): Men varför har han päls!

  Alla på tåget börjar le, mannen stirrar ilsket på ungen.

  Pojke 5+ (lite rädd): Mamma, björnen tittar argt på mig nu!

  Moahahahahahaaaaaaa! *Går och lägger mig med träningsvärk i magmusklerna*

  Dagens tjuvlyssnat-tips

  Heheheeeee!

  Skall kanske börja skriva ner allt kul jag hör i offentlig miljö!

  Till dess kan jag dela med mig av en skröna från Örebro i mitten av 1970-talet. Två motorburna ungdomar cruisar i den enes bil där polisradio installerats. De får höra att Sparbanken på Hjälmarvägen rånats och nyfikna drar dom naturligtvis dit. Plötsligt hör dom över bilradion att ett misstänkt fordon synts i området: 

  "Erik Harald Kalle..."

  Varpå de två ynglingarna förstår att det är deras bil som omnämns. De dröp snabbt från platsen men blev ändå inplockade av en polispartull. Lyckligtvis hade en annan patrull redan gripit bankrånarna...

  Så man skall kanske akta sig för att tjuvlyssna...

  RSS 2.0