Sköna förstagångsväljare

Upplyft idag efter skolinfo i Södertälje med förstagångsväljare. Unga killar och tjejer som inte såg världen i svart eller vitt. 'Stränga straff gör inte att brottsligheten minskar.' Sådant är skönt att höra i en värld där populismen firar triumfer varje dag.

Glad också över den artikel som kollegan från Junlistan höll upp, där Mian Lodalen och Unni Drougge i Svenska Dagbladet idag sätter fingret på det som vi alla i F! märkt under valrörelsen. Att riksmedia försöker låtsas som att vi inte finns. Samma öde drabbar ju även Junilistan, som inte ens får medverka i Sveriges Radios utfrågning om EU-politiken. Dom var ju ändå tredje största partiet i senaste EU-valet och sitter i EU-parlamentet.

Samma attityd som F! möttes av av Nationella sekretariatet för genusforskning när dom lät bli att bjuda in oss till debatt om genuspolitikens framtid, i Almedalen i juli. Sekretariatet motiverade det på samma sätt som radiochefen häromdagen, ni skall inte vara med för det ingen annan bjuder in er och så är ni så många småpartier.

Som om Piratpartiet och Unika partiet skulle slåss om att få vara med och debattera genusforskning och EU-politik... Vad tycker f ö Nationalsocialistisk front om genusforskningen? Skulle vara kul att höra, faktiskt. Vi får väl anta att dom tycker att vi skall lämna EU, för om vi genomför deras politik lär vi väl bli uteslutna. 

Och röstsedlar är svåra att få ut i landet! Men det går alltid att skriva Feministiskt initiativ på dem. Inget annat, ingen förkortning, inga namn. Bara partinamnet.


Sammetsröd semester

Sammetsröd semester

Tycker ni huset på bilden är ovanligt rött? Det beror på att jag, maken, hans syster, svåger och smarta trettonåriga dotter gick lös med trettio liter falu rödfärg i helgen. SÅ snyggt blev det. Och SÅ kul är det att jobba tillsammans. Mycket tacksamma är vi för hjälpen vi fick. Men så fick dom också betalt med två paket Carlssons lammgrillare (korv).


I mitt senaste inlägg här kallade jag Lars Leijonborg (och Folkpartiet) för opportunist. Han har senaste veckan lyckats infria detta med råge. Nu senast övergav dom sitt motstånd mot vårdnadsbidrag. Folkpartiet har börjat driva samma linje som kd i denna fråga.

För någon månad sedan var denna artikel publicerad, undertecknad av mig och Gudrun Schyman.

Det är dags att frige kvinnor och män!
För nästan ett halvsekel sedan skrev Eva Moberg artikeln ”Kvinnans villkorliga frigivning”. Moberg stödde sig på kravet om individens fria utveckling. Kvinnan skulle befrias från sitt dubbelarbete och en ny rollfördelning i hemmet, men större insatser från mannen krävdes. Det var dags att förverkliga jämställdhet mellan kvinnor och män så att samma rättigheter och skyldigheter i hem, yrkesliv och samhälle skulle gälla för båda könen.

Kvinnors rätt till jobben och männens rätt till barnen kom att bli grunden för svensk jämställdhetspolitik de följande fyra decennierna. Liberala krafter har genom åren varit tongivande i den politiska debatten om jämställdhet. Den första pappamånaden infördes efter krav från Folkpartiet under Bengt Westerberg. Debatten om individernas lika villkor har till stor del förts från liberalt håll.  

Idag är debattklimatet ett annat. Vi har en situation där kvinnor utför merparten av allt hushållsarbete, där män endast tar ut 19 procent av föräldraförsäkringen och var fjärde man inte är ledig en enda dag med sina egna barn. Det deltidsarbete som ofta följer efter ledigheten utförs av kvinnor, med ytterligare försämrade löner och arbetsvillkor som följd. Under tiden dunkar företrädare för Alliansen och för Socialdemokraterna varandra i ryggen och lovar dyrt och heligt att inte förändra föräldraförsäkringen. Göran Persson går inför partistämman ut i pressen och slår fast att de kongressombud som lobbat för en ökad individualisering av föräldraförsäkringen skall veta att det blir det ingenting med. Folkpartistiska riksdagsledamöter kräver i Svenska Dagbladet att pappamånaderna skall avskaffas och vårdnadsbidrag och pigtjänster införas. Det som händer nu känns långt från Bengt Westerbergs politik.  

I dagsläget kan mannen välja om han vill vara föräldraledig eller inte. Denna valmöjlighet har inte kvinnan i realiteten. En mamma förväntas vara hemma med barnet medan pappan uppmuntras att vara det. De flesta blivande föräldrar säger sig vilja dela på föräldraledigheten, medan statistiken visar att så inte blir fallet. Kvinnor och män definierar också begreppet ’föräldraledig’ olika. Män anser sig ha varit föräldralediga om de så bara tagit ett par dagar, medan kvinnor säger att nja… jag tog inte ledigt, jag var bara hemma sex månader.  

Vi kan konstatera att något händer med det tidigare så jämställda paret där, vid hemkosten från BB med det nya lilla livet. Då man skall ta itu med pappren från försäkringskassan. De män som tidigare ville vara pappalediga skriver raskt över sina dagar på sin partner, tar portföljen och går till jobbet. För att jobba över. 

En individualiserad föräldraförsäkring skulle innebära att kvinnor och män uppmuntras att dela lika på ledigheten. Det skulle inte vara lika lätt för en arbetsgivare att enbart utifrån kön avgöra vem som kommer vara mer närvarande på arbetsplatsen, och därmed mer värdig att ges högre lön och karriärmöjligheter. Det skulle sannolikt också leda till ett mer jämställt deltidsarbete efter ledigheten. Och framförallt, det skulle hjälpa föräldrarna att vara precis så jämställda som dom säger att dom vill vara.  


Det är dags att frige både männen och kvinnorna från stereotypa könsroller! Feministiskt initiativ anser det hög tid för en genomgripande förändring av kvinnors villkor. Därför driver vi i valrörelsen 2006 Eva Mobergs krav på en ny rollfördelning i hemmet. Det absolut viktigaste steget för att få till en sådan ändrad fördelning är en individualiserad föräldraförsäkring.

Gudrun Schyman
Anna-Karin Johansson Brikell


Intervju med en opportunist

Såhär lät det, för er som inte har lyssnat på Ekots utfrågning av Lars Leijonborg.

SR: Tycker du att en man ska få heta Karin?

LL: Höhöhöhöhöhö. Jaa, man får många egendomliga frågor i det här jobbet... Ja ja.

SR: Ja, du är upphov till den själv, kan jag säga, eller åtminstone ditt parti.

LL: Jaha... Jaha, där ser man. Ja, själv har jag aldrig hört talas om den. Jag har förstått att myndigheterna ibland säger nej till namn... Det vore ju ytterst förvirrande, det måste jag säga.

SR: Det finns faktiskt en folkpartimotion från det gångna året där ni skriver att "utgångspunkten för namnlagstiftningen måste vara att vuxna människor som önskar byta förnamn knappast gör det av okynne, utan därför att man har djupt kända skäl".

LL: Ja, det-var-ju-du-sa att "ni"... Är det nån partimotion? Det tvivlar jag på. Men-eh, men det...

SR: Det är en kommittémotion, alltså ni stod för den som parti.

LL: Jaha, jaha, där ser man, jaha, jaha, jaha... Ja, jag vet inte om det kan ha att göra med den här könsbytesproblematiken eller nåt sånt där, men det blir ju väldigt förvirrande om en man ska heta Karin.

SR: Men det kanske är förvirrande med könsbyte för många människor – och även för dig – men ni föreslår faktiskt att man ska kunna öppna för det.

LL: Jaha. Jaa, att... Om en man som tänker förbli man ska heta Karin så är det ju förvirrande, men, men, höhö, det kanske är nån poäng med det också.

SR: Det är ingenting du kommer driva särskilt hårt, låter det som.

LL: Det kommer inte vara huvudfrågan för oss de här kommande veckorna. Men det kanske finns djupare motiv som jag just nu inte kan överblicka.

Lika mycket värda

Lika mycket värda


Killar

Killar


Invandrade kvinnor

Invandrade kvinnor


Våld

Våld


Feminister

Feminister


Pappa kom hem!

Pappa kom hem!


Tomtar på loftet

Tomtar på loftet

Totmar i rabatten såg vi idag ute på Bo06 i Tensta. Tomtar på loftet har Dagens Nyheters ledarredaktion. Det visste vi ju redan, men idag slår dom nog rekord. Feministiskt initiativ har av en medlem fått en och en halv miljon till valkampanj och ljudutrustning. Denne medlem, Claes Decker, intervjuades i radion igår, en mycket positiv intervju där han fick möjlighet att utveckla varför han vill skänka dessa pengar till F!. DN:s ledarredaktion såg genast en möjlighet att svärta ner F! genom att ifrågasätta varför vi tar emot pengar av medelålders rika män. Vem skulle annars gett oss pengarna, Hanne Kjöller?

F! går runt på medlemsavgifter (som gått till inköp av valsedlar) och hårt ideellt arbete samt två personer med varsitt mandat i Riksdagen respektive Europaparlamentet. Vi andra betalar ur egen ficka. Nu har Claes gett oss pengar så att vi kan affischera under valrörelsen och dessutom nå ut bland folk med vårt budskap genom att vi fått nya fina ljudanläggningar. 

Skulle vi ha nobbat dessa pengar och sagt att nej tack, vi pratar nog utan högtalare, och nej tack det där med annonser det får partierna med pengar hålla på med. Och var kommer de andra partiernas pengar? DN kanske skulle ta och granska Sverigedemokraterna eller Nationalsocialistisk front i stället?

En hel tomtearmé verkar det finnas där i höghuset i Marieberg. Nästan så man borde kalla in trollen! ;) 

Valrörelse i ett demokratiskt land

Rapport från ett demokratiskt Sverige

Denna text är idag publicerad på www.feministisktinitiativ.se

Under veckan som gått har jag tillsammans med andra riksdagskandidater i Feministiskt Initiativ turnerat runt i norra Sverige. Målet är att ta plats i riksdagen den 2 oktober i år. Så förvånade dom ska bli den 17 september, alla dessa maktlystna män(niskor) i de s k etablerade partierna. Finansminister Pär Nuder (s) kommer t ex att få ta tillbaka sitt uttalande i veckan som gick, då han av en journalist ombads kommentera F!:s förslag rörande fastighetsskatten. Nuder svarade att F! ju inte kommer att komma in i riksdagen, så det förslaget hade han inte för avsikt att bemöta. Samma attityd hade Nuders partikamrat Jonas Sima vid ett torgmöte i Hudiksvall i måndags. Gudrun Schyman och Maria Carlshamre hade talat om F!:s politik och Sima tog tillfället i akt att tala om för oss i F! (och alla andra som lyssnade) att det ju var fullständigt onödigt att bilda ett nytt parti för att driva feministiska frågor. Det gör ju Sima och hans partikamrater så bra redan, och inte ska vi lägga oss i politiken när det finns så rediga karlar som sköter det åt oss.

Nå, nu är det ju på det lilla viset att vi inte tycker att ni gör ert jobb, Nuder och Sima. Ni har helt enkelt inte lyckats föra en politik som bryter kvinnors underordning i samhället. Och när ni verkligen hade chansen att ta ett historiskt beslut om delad föräldraförsäkring på S-kongressen i höstas så gick Göran Persson ut i media och förklarade att det inte spelade någon roll vad kongressen skulle komma fram till, det blir ingen delning av föräldraförsäkringen ändå. Varpå han senare föll Fredrik Reinfeldt (m) om halsen och de två dyrt och heligt lovade varandra att någon förändring av föräldraförsäkringen, den för kvinnors position på arbetsmarknaden viktigaste valfrågan, det blir det inte.

Företaget Agent25 lät nyligen meddela att Feministiskt initiativ må vara uträknade i riksmedierna, där partiet knappt syns, men att vi däremot är högst närvarande i lokal media. Detta har vi fått bekräftat under vår resa mellan Haparanda och Dalarna. På varje plats vi ställt upp våra högtalare har vi mötts av pressen, alltid lika professionella. Artiklarna som följt har varit informativa och objektiva. Lokaltidningarna berättar för sina läsare att Feministiskt initiativ varit i stan och vad vi hade att säga. Det är långt ifrån riksmedia som ständigt ignorerar vår existens och ratar de artiklar vi sänder dem. (Artiklarna finns dock att läsa på vår hemsida.) Aftonbladet tog nog priset i veckan då de kände sig tvungna att rapportera om vår valbar som vi slagit upp på Sergels Torg, och gjorde detta med en frimärksstor notis på sämsta möjliga plats.

Detta rimmar ju väl med de artikelserier som fyller riksmedia för tillfället, där uppstickarpartierna lyser med sin frånvaro, och där tidningsredaktionerna bestämt att detta är ett presidentval mellan två presidentkandidater, Reinfeldt och Persson. Självklart finns det en strategi bakom detta, nämligen att skrämma läsarna från att rösta på något annat parti än de som redan finns i riksdagen. Vi ska alltså förhindras att rösta enligt vårt hjärta, och i stället rösta i lojalitet med ett höger- och vänstersystem som börjar bli förlegat.

Men, vår vecka i alla vackra norrländska städer har gett oss en helt annan bild av Sverige. Där folk välkomnande öppnat sina hem för oss (då vi inte har råd att bo på hotell). Där man är intresserade av F!:s politik och ganska trötta på att hela tiden bli tagna för givet av de etablerade partierna. Där man förstår att man har ett gyllene tillfälle att visa vilka det är som sitter på den verkliga makten den 17 september. Där män och kvinnor i alla åldrar kommer att smyga in bakom valbåset, där ingen ser dem, och stoppa en av F!:s valsedlar i kuvertet. Ni kommer bli förvånade herrar Persson, Reinfeldt, Nuder och Sima. Det kallas demokrati.

Anna-Karin Johansson
riksdagskandidat för Feministiskt initiativ

Kung Chulalongkorns resa till Sverige

Kung Chulalongkorns resa till Sverige

Som ihärdig republikan kan jag ändå inte låta bli att fascineras av historien kring Kung Chulalongkorn och hans paviljong. Första gången jag hörde talas om denna byggnad var när jag och maken såg Anna och Kungen och han berättade att Kung Chulalongkorn minsann besökt Sverige. Chulalongkorn (Rama V) var född 1853 och var kung över Siam mellan 1868 och 1910. Chulalongkorn ses som det moderna Thailands fader, mest för att han genom att avstå land till Kambodja och Laos undgick att Siam koloniserades. (Något som förmodligen varit Thailands räddning jämfört med sina grannländer.) Kungen avskaffade månggifte och dödsstraff men hade själv, som vi kunnat se i filmen nämnd ovan, ett trettiotal fruar. 

År 1897 besökte Kung Chulalongkorn Sverige, inbjuden av Oskar II. Den senare ville visa mer av Sverige än Stockholm. Tre år tidigare hade han åkt på Ångermanälven och Indalsälven och tyckt att det var ett av det vackraste Sverige kunde erbjuda. Här fanns vacker natur med ljusa sommarnätter och ståtliga vattenfall. Kung Chulalongkorn var intresserad av att se den svenska moderna trafiken både på vatten och land. Han var också intresserad av vår skogsindustri eftersom Siams största exportprodukt vid den här tiden var timmer. Det var även Sveriges största exportprodukt. Efter tre dagar i Stockholm tog kung Chulalongkorn sin lustjakt mot Härnösand. Han färdades sedan med ångbåt upp längs älven till Sollefteå och besökte även Utanede där en väg sedan fick hans namn. År 1992 kom en thailändsk dansgrupp till trakten och blev väldigt hedrade av att en väg döpts efter deras kung. Så var det hela igång och hundra år efter kungens besök restes Kung Chulalongkorns paviljong utanför Utanede. 

Lovise och Aase tyckte nog det var rätt absurt att åka en omväg för att se denna byggnad, men är man där bara måste man ju få bevittna detta projekt. Ett thailändsk paviljong till Chulalongkorns ära mitt ute i den jämtländska skogen. Enligt Wikipedia, där jag hämtat den mesta av informationen här, det enda utanför Thailand. Komplett med thailändsk restaurang. 

Coolt.

Hemma igen

Hemma igen

Hemma igen. Med datorstrul och jobb som tränger på fast man har semester. Har iaf lyckats skriva en krönika till F!:s hemsida. När jag sedan läser Gudruns krönika idag så inser jag att vi tar upp samma saker, upprörs över samma beteende. Inte så konstigt då vi rest tillsammans och upplevt tillsammans i veckan som gått. Och det vi tar upp, tillståndet i demokratin Sverige, är värt att upprepas. Hur de små partierna ignoreras i valenkät efter valenkät. Senast var det min arbetsgivare HTF som valt att bara fråga ut riksdagspartierna om HTF:s viktiga frågor i valet. Någon motivering har jag inte fått höra men det lär väl heta som när Nationella sekretariatet för Genusstudier bjöd in riksdagspartierna till debatt i Almedalen för att diskutera genusforskningen efter valet. Vi gör bara som alla andra, och småpartierna är för många.

Som om det inte skulle gå att bifoga alla partier i mejlet och sedan publicera svaren från de som svarar, eller bjuda in samtliga och räkna kallt med att Piratpartiet och Sverigedemokraterna inte kommer till Visby för att prata genusforskning.

Men allt detta ignorerande av uppstickarpartierna ingår ju förstås i ett större mönster. Väljarna förs bakom ljuset när de inte får ta del av all information. Framförallt är det ju riksmedia som sviker sitt uppdrag, men mer om detta på F!:s hemsida imorgon (tror jag).

På bilden syns en glad clown på gågatan i glada Hudik. Kanske vårt bästa torgmöte hittills. Försöker övertala maken om att vi borde flytta till Hudiksvall istället. :)

Dalarna here we come

Blixt och dunder i Bollnäs

På väg mot Dalarna. Via Bollnäs. Gudrun, Helena, Veronica och jag gör Bollnäs medan övriga är på väg med Maria C mot Borlänge just nu. Bråttom bråttom och vår turnéldare Helena kommer snart få magsår. Vi skulle behövt tre turnéledare på plats, men brist på pengar gör ju att vi får klara oss ändå.

Fantastisk press i Hudiksvalls tidning idag! Hinner inte länka.

På bilden syns Gudrun tala i Bollnäs. Där det åskade. Ungefär som det kommer göra när vi kommer in i Riksdagen. Vi bjöd upp åhörarna på scenen och det blev riktigt mysigt. Innan vi for vidare mot Mora där vädret gjorde uppehåll och våra rosa jackor (inköpta i Hudik) lyste upp gågatan.

På kvällen höll vi ett grymt trevligt möte i Orsa, arrangerat av Lotta Falkeborn Willner. Vars dotter knappt trodde sina ögon när hon kom hem från stan och fann Gudrun Schyman sittande vid deras dator, bloggande från valturnén. Mötet blev hellyckat och det bästa var att oavsett vad de nu kommer rösta på var det många som erbjöd sig dela ut våra valsedlar. Så nu kommer även invånarna i undersköna Skattungbyn kunna rösta på F!. Det kan ju alla ändå, genom att skriva 'Feministiskt Initiativ' på valsedeln. Ingen förkortning och inga personnamn.

Medelpad och Hälsingland

middag

Wow! Det är min känsla kring att turnera med F!. I stället för hotellrum så bor vi på vandrarhem och hemma hos medlemmar. Från Aases föräldrars bondgård till Beverly Anns underbara gård vid Vindelälven till ett fantastiskt vandrarhem på Frösön och nu till vår vän Viveka med familj och vänner i Hudiksvall. Där vi inkvarterats i ett 200 år gammalt gatuhus och trakterats med underbar middag i den lummiga trädgården. Känns nästan som Italien. Och maten var lika god som där. Och vinet.

Här stannar vi ett par dagar för att också göra en avstickare till Söderhamn innan vi drar vidare till Dalarna på tisdag. Monica Brun och Veronica Svärd dök också upp idag som ett välkommet sällskap på turnén medan Kristina var tvungen att lämna oss för att åka hem till Stockholm och jobba.

Innan detta hade vi hunnit fika med medlemmar/potentiella medlemmar i Sundsvall och Kristina var salig över att äntligen få napp i jakten på Frida Stéenhoffs hus. En lycklig Kristina var det som satt på tåget hem och kramade den bok hon fått låna av en av medlemmarna i Sundsvall.

I morgon kommer Maria och Gunvor... nej Gudrun hit. Det sista var ett litet skämt då en av de lokalägare vi bokat in oss hos inte hade den blekaste aning om vem den där Gunvor var, ja, han blev nog inte klokare av att få veta att hon heter Gudrun. Men han lär nog komma ihåg när vi väl varit där. Gudrun är ju svår att glömma. :)

Och på tisdag skall jag äntligen få komma upp till Lotta i Orsa. Som jag tjatade i Almedalen!

Ångermanland och Jämtland

övik

Igår fortsatte färden från Umeå till Örnsköldsvik till Östersund med matpaus i Sollefteå.

Dagen började med att jag och Görel skrämde slag på det påstådda odjuret i Tavelsjön genom vårt morgondopp där. Ikväll blir det kanske Storsjöodjuret som får påhälsning av de stygga feministerna. Och imorgon skall jag få se Kung Chulalongkorns paviljong!!! *hurra*

I Umeå hölls torgmöte på undanskymd plats då de s k etablerade partierna bokat upp alla bra platser. Umeå är också staden där S-ledningen vägrar debattera öppet med F!. Detta fick vi veta i ett mejl från dem som varken inleddes med någon hälsningsfras eller avskedsfras utan bara ett krasst konstaterande att er tänker vi inte diskutera med. Detta odemokratiska beteende sprider sig tydligen för i Söderhamn har vi mötts av beskedet att ingen av de andra partierna kan träffa oss i den redan planerade debatt vi skulle hålla där nästa vecka. Alla fick plötsligt förhinder på samma gång. Tydligen efter att ha fått en påringning från Socialdemokraternas representant. Sammanträffande? Fan trot. Bra för demokratin? Knappast. Är dom SÅ rädda för oss? Ja, det kanske dom bör vara.

Bridgeklubbens manlige representant på torget i Umeå upprördes över att undertecknad i talspråk använder ordet 'kvinner' inte 'kvinnor'. (Förmodligen önskar han att man säger 'mig' och 'dig' också, inte mej och dej.) Och intressant är det att det enda han fann intressant i vårt tal om kvinnors löner och delat ansvar för barnen var det lille e:et. Eller vad det säger att man tar sig tid att påpeka sådant för kvinnors som pratar på våra torg. Men jag tar mig nog rätten att själv välja hur jag vill tala, i synnerhet om jag talar om mitt eget kön. (Precis som jag medvetet väljer mitt språk i denna blogg.)

I Ö-vik stekte solen på torget, men där var nog dagens behållning Kristinas konstaterande att hon minsann också är poet, i samtal med just en poet som passerade torget. :)

Annars var dagens stora händelse när vi steg in på en restaurang i Sollefteå och visades ut på en otrolig bakgård. Medelhavskänslan var total i värmen. I Sollefteå. Maten var suverän och personalen grymt trevliga. Tack tjejer! Och inte ens de unga Solleftekillar som vi mötte på vägen ut som tyckte att F! bara var "bråk och djävelskap" kunde förmörka våra sinnen. För visst bråkar vi, och sossarna i Umeå och Söderhamn tycker nog att vi är väldigt djävliga. Eller Alliansen när vi idag påpekar att deras förslag om att se till kompetens vid utnämningar ändå riskerar att glömma kompetens hos andra än medelålders vita män. Men jag lovar att så mycket som vi får se och uppleva var det länge sedan de fick vara med om där de sitter på sina hotell inne i städerna och flyger fram och tillbaka. Det var nog länge sen dom tog sig ett morgondopp i Tavelsjön. 

Idag är vi alltså i Östersund och håller torgmöte, hälsar på Rfsl, pratar på bibliotekets fik och besöker kvinnojouren. Ikväll blir det politikermöte med Kristina Hultman på Teaterbaren. Tyvärr åker Görel hem idag. Det är synd. För hon är en tillgång med sitt fantastiska sätt att samtala med folk. Och trevligt samtalssällskap i bilen, så vi kommer sakna henne på vår färd vidare ner mot Sundsvall. Men där möter Monica Brun och Veronica Svärd upp. En bra kompensation. :) Sedan kommer färden gå vidare mot Dalarna, Gävle och i Uppsala kliver jag av och åker hem en sväng för att sedan gästspela i Karlstad veckan därpå. 

Västerbotten

Under gårdagen fortsatte vi så vår resa från Norrbotten ner via norra Västerbotten (Skellefteå) till Umeå. Torgmötet i Skellefteå gick alldeles utmärkt med många bra samtal med förbipasserande. En mogen gentleman berättade för mig om den gång Gösta Bohman besökt staden för att valtala. En äldre dam hade passerat och snubblat och fallit framför Bohman. Efter att ha hjälpt henne upp och en bit på vägen frågade Bohman om hon kände igen honom, och om hon inte skulle rösta på Moderaterna varpå den äldre Skelleftedamen svarade:


 

-         Dä va bara knät ja slog i.


 

På kvällen njöt vi av det underbara vädret i Umeå hamn och efter att ha hämtat upp Kristina Hultman på flygplatsen hölls ett samtal mellan Maria och Kristina på Hamnmagasinet. Om feministiska pionjärer. Något som gav möjlighet till reflektion samt att höra andra reflektera över det man själv ägnar ganska mycket tanke åt.


 

Något som slog mig var att Feministiskt initiativ verkligen är ett hopplöst projekt. Ett projekt som inte går. Det går ju inte att förena alla sorters feminism. Hur skall HBT-aktivister kunna samsas med jämställdhetsivrare som undertecknad? Gudrun måste verkligen ha varit grymt optimistisk när hon gav sig in i det här projektet med en massa flator och borgarkärringar. Men faktum kvarstår ju, att här är vi i Umeå på valturné, flator, borgarkärringar, jämställdhetsfantaster, kulturfeminister, feminister med internationellt fokus, ja till och med vår härliga skogsägande Beverly-Ann Bjerke, vars hus vi sovit i, och vars älv (nåja) Kristina just badat i, och vars staket jag just rivit sönder favoritjeansen på. Och vi åker i samma bil, och äter vid samma bord och vi har samma mål.


 

Och det unika (jo, vi är ett unikt parti) är att vi håller sams, vi är överens, inte i allt men i grunden, och vi skriver historia. Och det som förenar oss är viljan att rucka den ordning som ligger till grund för de flesta samhällen i världen, den patriarkala. För när man börjar rucka på denna, skakar även alla de andra maktordningarna i sina grundvalar. Och ruckar vi ordentligt kommer dom rasa dom också.


 

Så den 17 september är det dags att se till att det verkligen kommer finnas MÅNGA feminister i Sveriges Riksdag. Så kommer vi att vara redo att börja skaka det patriarkala systemet i dess grundvalar. (Vilket vi förmodligen redan gjort med tanke på hur de s k etablerade partiernas ledare (ni vet Fredrik och Göran och gänget) tiger om kvinnors löner, våldet mot kvinnor, om delad föräldraförsäkring. Tog dom upp det skulle dom ju vara tvungna att ge oss rätt. Gud förbjude.


Norrbotten

7761-24

Igår inleddes F!:s valturné i Hapranda, Luleå och Piteå. Solen sken och alla strålade. En MYCKET lyckad start. Gudrun Schyman, Maria Carlshamre och Aase Hensvold inledde med torgtal vid Gula Paviljongen i Luleå. Mycket folk, härlig retorik, budskap och, till skillnad mot många andra partier, LÖSNINGAR på problemen! :)

Eftermiddagen tillbringade vi i den norrbottniska pärlan Piteå. Härligt att se alla kvinnor som ställde sig rakt upp och ned och bara pratade inför Piteborna. Modigt! Men så har vi också en massa modiga kvinnor i vår förening.

På kvällen var det samtal på Norrbottens muséum mellan Gudrun och Maria, lett av Anna Azcarate. Kan socialism och liberalism förenas i feminism, och det var ganska uppenbart att åtminstone Maria och Gudrun kunde förenas både i analys och lösningar. Det gemensamma var just friheten att leva ett liv långt från förtryck. En nästan magisk afton i en vacker museilokal på Café 1900.

Kvällen avslutades på Bishop Arms med trevliga diskussioner innan vi i karavan åkte ut till Aases familj på landet där vi fick välbehövlig sömn inför resan söderut mot Skellefteå.

Ovanstående är en osedvanligt rosig berättelse och inte särskilt färgat av objektivitet. Men varför skulle jag vara objektiv? Tillåter mig i stället att i bloggen framföra just det jag känner inför denna historiska tilldragelse. Och njuter av känslan att kunna säga att jag var med när världens första feministiska parti som ställt upp i det nationella parlamentsvalet tog sig just in i parlamentet! :)

Till sist vill ja poängtera för Luleborna att för att ni också skall få ett feministiskt initiativ i kommunen krävs endast att 600-700 av er röstar på just detta, så vad väntar ni på! Det skulle kunna bli en hel hop vettiga och driftiga feminister i kommunfullmäktige!

Kolla in oss i http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=30274&cat=1&pageIndex=0&arkiv=False!

Nedräkning

Nedräkning
Nu börjar nedräkningen inför valet. Ovan syns vår valsedel och i morgon bär det av till Luleå. Förberedelserna pågår för fullt. Mikaela och Helena har slitit med planeringen och gjort ett hästjobb med att planera in aktiviteter i Norrlandsorterna och att hitta sovplats för oss alla hemma hos medlemmar och samordna med aktiva F!-medlemmar på plats. Aase och Lovise reser redan idag, fullpackade med broschyrer och andra prylar som vi skall använda. Själv måste jag hämta min egen bil som är på service och köra iväg och hämta ytterligare broschyrer som skall med på planet i morgon.

Och allt detta sker som alltid på egen bekostnad. Det är långt från traktamenten och hotellnätter och när media framställer det som att skattebetalarna betalar vår valkampanj så känns det något orättvist. Hittills är väl mina och makens omkostnader för kampanjen uppe i ca 10 000 kronor. Något som vi med glädje är med och investerar i det historiska projektet att få med F! in i Riksdagen.

Och den som vill bidra till F!:s kampanj gör det bäst genom att skänka pengar eller vara med och dela ut valsedlar på valdagen. Surfa in på hemsidan (www.feministisktinitiativ.se) så får ni veta hur man går till väga!

Fast hyrbilen som skall ta oss från Luleå till Göteborg står faktiskt F!:s kampanjkassa för. Då har vi ändå fått ett rätt schysst pris hos Mabi. Tio tusen billigare än när jag först började leta bland uthyrningsfirmorna och bilen levererad till Kallax för en billig penning.

Och hur packar man för tio dagars turné? Jag kommer förmodligen att agera chaufför större delen av resan och det innebär mer bilkörning och mindre torgprat för egen del men det krävs ju fortfarande kläder. Och medvetenhet om att vi kommer vara fyra - fem personer som alla har med oss kläder... Utöver ljudanläggningar och material. 

Min största nervositet just nu är att allt och alla skall få plats i den Ford Mondeo som skall ta oss hela vägen till Göteborg. (Även om jag kliver av i Uppsala.) Och att alla skall kunna sitta bältade och fina med gott om plats. Inte som den gången i Lazio, julen 2001, då jag och ålänningarna trängde in oss sex personer i... ja, undra om det inte var en Ford Mondeo den gången också, för att åka iväg och äta på Al Gallo i den lilla byn Tuscania. Kan säga att vi var större och tyngre efter den fantastiskt utsökta 5-rättersmiddagen. Då när Tessi plötsligt körde hela bilen nedför en trapp vid torget till alla kvällsflanörers stora förvåning. Nog för att hon som operasångerska kanske siktar mot La Scala men inte en sådan scala va? Minnen... :)

Förhoppningvis slipper vi trappor i Skellefteå och Östersund.

Stryktålig barpersonal

I dagens Metro kan man läsa om att uppretade kineser nu kan få utlopp för sin frustration genom att gå lös på personalen på en krog. Baren ligger i Nanjing i Jiangsuprovinsen. De anställda är män som gästerna får slå på och skrika åt. Och gästerna är till största delen kvinnor som till vardags jobbar på karaokebarer och massageinstitut. Ja, om jag hade jobbat på en sådan inrättning skulle jag förmodligen också behövt slå på något. Men varför inte öppna fler gym som erbjuder kvinnorna att slå på boxbollar istället? Känns ju lite mer humant, även om tanken på frustrerade kinesiskor som med ett tjut går lös på killarna är rätt roande. Kanske man kunde får testa några av tricken från Hero eller Crouching Tiger Hidden Dragon... :)

Norrland nästa!

Nu börjar F!:s valturné. Första veckan fylls turnébilarna av Gudrun Schyman, Maria Carlshamre, Görel, Elf, Anna-Karin Johansson Brikell, Kristina Hultman, Beverly-Ann Bjerke, Lovise Brade, Aase Hensvold, Helena Svensson och Monica Brun.  

Vi börjar i Haparanda och Luleå på onsdag förmiddag med besök på kvinnojourerna. Fortsätter sedan med presskonferens 10.15 -11.15 på Skådebanans Galleri 38, Luleå och påföljande torgmöte ca 11.30–13.00 med Gudrun Schyman och Maria Carlshamre på ”gula paviljongen” mitt på Storgatan i Luleå. 

På eftermiddagen når vi Piteå där vi håller torgmöte 15–17 på Byxtorget med Gudrun Schyman och Maria Carlshamre.  

På kvällen är vi tillbaka i Luleå på Norrbottens museum 19.00–20.30: Café 2000, Gudrun Schyman och Maria Carlshamre: ”Liberalism och socialism - kan feminismen förena? Eller?”

Torsdag morgon beger vi oss mot Skellefteå för torgmöte med Maria Carlshamre och på eftermiddagen – kvällen dyker vi upp i Umeå för torgmöte och kvällsmöte på Hamnmagasinet med Kristina Hultman och Maria Carlshamre: ”Feministiska pionjärer – från rösträtten till F!”.

 I Umeå spenderar vi även fredag förmiddag med studiebesök/fika på kvinnojouren 9.30, lunchmöte med Maria Carlshamre 11.30-13.30 på Kafé Station: ”EU och Feminism” och torgmöte i centrum. 

På eftermiddagen anländer vi till Ö-vik där vi håller torgmöte på Stora Torget 15.00–17.00.

Lördagen spenderas i Östersund med torgmöte 11.00–13.00 på Gågatan mitt emellan Kärnan och Stadium, samtalscafé på Rfsl 13–15, Bibliotekets fik 13–15: Kristina Hultman i ett samtal om: ”Mary Wollstonecraft, Frida Stéenhoff och feminismens pionjärer – från rösträtten till Fi” F! bjuder på kaffe och bulle samt studiebesök på Kvinnojouren, 15.15. På kvällen håller vi politikermöte/afterwork kl 18 med Kristina Hultman på Teaterbaren, Gamla Teatern.
På söndagen den 13 augusti anländer vi till Sundsvall för torgmöte på Stora Torget 12–14. Valturnén går sen vidare mot Hudiksvall.

Veckan därpå kommer vi att besöka Dalarna, Gävleborg och Uppsala innan våra turnébilar rullar in i Stockholm.

Stödjer Aftonbladet Unika partiet?

Idag frågar sig en Morgan på Aftonbladet Debatt om tidningen stödjer Unika partiet eftersom de skriver så mycket om det. Samtidigt som det finns andra partier som '"är minst lika seriösa". Jag skickade själv artikeln om IKEA till Aftonbladet i helgen. Men de var inte intresserade. Det är de sällan av sådant som vi riksdagskandidater för F! skriver. Listan över refuserade artiklar i rikspressen börjar bli rätt lång. Och vi sparar självklart allt.

Däremot meddelade Agent25 i veckan att F! som i huvudstaden inte verkar finnas (förutom när vi var MÅNGA i Prideparaden i lördags) däremot syns ofta i lokalpressen. Ni vet där ute där väljarna finns.

Men sådant struntar ju Aftonbladet i. I dagens tidning handlar en fjärdedel av debattsidan om Unika partiet. Femtio procent handlar om att man skall visa "knull-tv i skolan". Resten om att Alliansen är bäst, med snabb kontring att Bodström är bäst.

Men det är klart, Linda Rosing hotar ju ingen, såsom F! faktiskt gör. Man kan ju fråga sig vems röst det är som styr Aftonbladet.  

Semester

Semester

Sex veckors semester har just inletts. Dessa kommer fyllas med kombinerad vila och valarbete. Närmast står turné i Norrland. På onsdag kommer vi till Luleå, sedan bär det av söderut och tio dagar senare kommer vi landa i Stockholm. Där kliver jag av, äter kräftor med mina gamla kollegor och åker sedan vidare till ovan hängmatta. För att den 9 september vara igång igen med torgmöte på Möllevången i Malmö. Efter detta är det fullt ös i Stockholm fram till valet den 17 september. 

Rapporter från en annorlunda semester kommer ges här i mån av tid och i mån av datorer...  

Normen skaver hos IKEA

IKEA och heteronormen

Idag går Prideparaden av stapeln i Stockholm. Stockholm Pride har i år bl a sponsrats av IKEA. Anledningen till att IKEA satsar pengar i Pride är förmodligen både för att 'make a statement' och för att tjäna rosa pengar. IKEA är också ett företag som ofta placerar sig bra på listor över företag som tar jämställdhet och mångfald på allvar. Det är alltså helt i sin ordning att företaget satsar på Pride när temat är just mångfald.

Men, under Pridevckan råkade också IKEA-katalogen dimpa ner i Stockholmarnas brevlådor. Bläddrar igenom dem över min brunch idag och inser plötsligt att IKEA inte verkar ha fattat ett dugg. För ingen skall ju få mig att tro att inte både beslutet att sponsra Pride och beslutet om hur katalogen skall se ut har passerat samma marknadsavdelning.

På första omslaget ser vi mamma som leker med bäbis i soffan medan pappa hämtar låda i bokhyllan. Nästa uppslag ser ni ovan. Tredje uppslaget heter 'alla tillsammans' och visar pappa vid spisen, mamma vid köksön och de två sönerna som hjälper till med maten medan hunden smaskar i sig sin mat. Sedan fortsätter det med mamma som provar romantisk kjol, mamma som gör sig fin i badrummet och mamma som jobbar hemma med någonting kreativt. Mamma och pappa busar i äkta sängen med foto på sönerna på väggen. Sönerna leker i pjamas med sina leksaker (medan mamma och pappa busar i sängen?).

Detta är inledningen till IKEA-katalogen 2006. Och man kan tro att det väl bara var en scen som man ville spela upp inför en majoritet (förmodar vi) svenska heterofamiljer. Men ju mer jag bläddrar ju mer inser jag att bland IKEA:s kunder finns ingar flator och bögar, inga människor med annan etnisk bakgrund (den första dyker upp på sidan 42 busigt uppkrupen på köksbordet med en massa etniska markörer i inredningen), inga funktionshindrade, inga äldre...

Eller är det jag som inte fattat nånting. Är familjen i början av katalogen egentligen Lasse och Peters två söner som Lasse tagit med till sin syrra för att mysa lite en dag? Är de två heteroparen på parmiddag egentligen Håkan som är gift med Örjan och Jenny som är sambo med Linda? Och är den grånade mannen som lagar mat med sina blonda döttrar egentligen deras plastpappa från Serbien? Och den suddiga kvinnan på sidan 56 är kanske just 56.

Tyvärr tror jag inte att det är så i IKEA:s värld. Vilket är tråkigt, det är det nämligen i deras kunders olika världar. Bättring IKEA! Ett tips till er marknadsavdelning kan ju vara att se utställningen Normen Skaver som pågår till september på Kulturhuset!

Proportioner

Säg att vi har ett land i Europa, vi kan kalla det Irland, där invånarna drabbats av en starkare grannes militära maktyttringar, vi kan kalla grannen för Storbritannien. Där ländernas invånare har olika religiösa förhållningssätt. Där det mindre landet känner sig förtryckt av det större och anser att en del av landet orättmätigt ockuperats av det större. Där motståndrörelser bildas och knyter an till befolkningen. Där sedan dessa motståndsrörelser börjar använda sig av terrorism som medel i kampen mot vad man upplever som förtryckaren. Låt oss kalla den största av dessa rörelser för IRA med en politisk gren som kan få heta Sinn Féin.  

IRA spränger sedan bomber i Storbritannien medan Sinn Féin driver politik på Irland och propagerar för att Storbritannien skall lämna Nordirland.

Säg att detta skulle vara situationen idag, eller för den delen för tio år sedan. Vad skulle den brittiska regeringen då ta till för motåtgärder? För att komma till rätta med den terrorism som uppenbarligen tillämpas av motståndsrörelsen, samma organisation som det demokratiskt valda partiet.

Skulle Tony Blair beordra RAF (om dom nu heter så fortfarande) att bomba Dublin? Att sikta mot hus där terroristerna varit synliga men där det också bor stora 5-barnsfamiljer? Att säga att ni får ett par timmar på er att lämna era hem och ta er någon annanstans för sen bombar vi er tillbaka till stenåldern? Och hur skulle omvärlden reagera om Storbritannien plötsligt startade krig mot ett grannland utan någon som helst hänsyn till civila offer, det USA kallar för "collateral damage"? (D v s en massa kvinnor, barn och gamla som "råkar" få plikta med sina liv för att dom kommit i vägen i jakten på terroristerna.)

Nej, det skulle ju inte hända. För demokratiska stater angriper ju inte varandra, eller hur var det?

Fotnot: Exempel på demokratiska stater: Irland, Storbritannien, Libanon, Israel

Deportera mera

Vi har nu också fått svar mer exakt hur Nationalsocialistisk Front (som ställer upp bl a i Sollentunas kommunalval) skall gå till väga för att välja ut vilka som skall deporteras från Sverige.

• Stoppa invandringen.
• Inför ”rasbiologiska skyddsåtgärder för att säkra den nordiska rasens andliga och biologiska sundhet”.
• Upprätta statlig raskontroll och inför obligatorisk undervisning i rasbiologi och rashygien.

Och experterna rekommenderar öppen debatt med dessa personer. Men hur fan debatterar man med en person som ser ut som Robert Carlisles figur i det där avsnittet av väldens bästa polisserie, Cracker, där han skall hämnas för vad the Sun skrev efter tragedin på Hillsborough? (Spana in Stockholm City - gratistidningen på www.stockholmcity.se) Vad skall man säga till en person som på fullt allvar säger att "–  Vi står för den ideologi som Hitler hade och vill vrida klockan tillbaka med en reglerad invandring som man hade på 1930-talet och utvisa alla som inte är av vår ras." (Rikard Ekman från NF intervjuad av City.) Tips mottages!

Hatbrott som inte finns

Så har någon blivit misshandlad under Stockholm Pride och polisen rubricerar det som hatbrott. Någon ligger alltså sönderslagen idag endast p g a könet på den han älskar. Men det finns ju tröst i denna förtvivlan. Vederbörande kan ju alltid trösta sig med att det finns dom som är värre utsatta. Nämligen Jan Guillou som hade den goda smaken att i samband med sitt invigningstal säga att om det är någon som är sexuellt utsatt i det här landet så är det han... 

Måste kännas skönt för alla dom andra att veta att Jan finns och att han har det värre.

Idioti

Klockan är endast 6.10 och jag har redan fått höra så mycket idioti på radion att det räcker för hela veckan. Först ut var kvinnan i Ring P1 som antydde (eller egentligen sa ganska rakt på sak) att de snälla israelerna ju varnat befolkningen i Qana att de skulle bomba, så varför satte dom sig inte i sina bilar (får vi anta) och körde iväg och tog in på hotell (får vi också anta). Åtminstone skulle dom ju ha tagit alla sina barn och dragit. Och varför hade dom sluga libaneserna mage att sova i detta hus med alla sina barn om nu dom filantropiskt lagda israelerna varnat? - För att folk vill bo i sina hem, föreslog Täppas Fogelberg. Varpå denna fantastiska kvinna kontrar: - Människor vill framförallt överleva.
 
Make till arrogans och förakt för de libanesiska barn som dog till följd av Israels övervåld i Qana får man leta efter. (Oavsett om nu deras föräldrar stoppat in dem i detta hus och sedan själva sprängt huset i någon slags martyrskap så skulle det ju knappast ha skett om inte Israel bombat södra Libanon sönder och samman de senaste veckorna.) I mina mest elaka stunder önskar jag att människor som denna kvinna skulle släppas i fallskärm vid gränsen mellan Libanon och Israel... Men det är klart, i all sin upphöjda arrogans så skulle dom ju såklart inte dö av några israeliska bomber. Dom är väl immuna.

Näste man ut i Ring P1 var en 67-åring från Sumpan som tyckte det var förfärligt med alla Pridedeltagare som vickade på rumpan och sa 'runda ord' inför Barnen. Barn skulle inte behöva se Prideparaden, vad var det för föräldrar som låter dem göra detta? Han jämförde Prideparaden med porrfilm. Och oh nej, han var inte homofob, han tyckte inte om att heterosexuella höll på med vad han ville beteckna som nästan våldtäkt (läs: visa sin kärlek öppet på stan) heller. Och när Täppas föreslog att han kanske själv skulle behövt någon att pussas med då slängde karln på luren.

Tredje man till rakning var någon Daniel, representant för Nationalsocialistisk front som ställer upp i kommunvalet i Trollhättan. Detta ljushuvud ansåg i Ekot att alla som inte tillhör den "nordiska rasen" skulle deporteras.

Hur vårt samhälle skulle klara sig utan alla dessa människor, eller hur man skulle ta redan på vilka som var rasrena nog att stanna framgick dock inte av programmet. Och vad är en nordisk ras? Räknas finländarna?

Frågan är vilka det är som borde deporteras. Och vart.
 
Nå, idag öppnar så äntligen Pride Park och på lördag skall vi vicka på rumporna i paraden. Bäva månde alla sippa homofober.

RSS 2.0