Årets boktips - deckarklassen

Stieg Larsson: Män som hatar kvinnor (2005)

Mycket bättre än såhär blir det inte. Har tillbringat helgen liggande i hängmattan ute på landet, sträckläsande den bok som jag impulsköpte på Willy's i Köping i förra veckan. Och ju mer jag läste ju mer insåg jag att det är rent ut sagt för jävligt att denna man inte fick leva och ägna sina dagar åt att ge oss fler sådana här deckare. Lyckligtvis hann han med två till.

Tänker inte berätta för mycket av intrigen men kan säga att den innehåller allt, mystiskt drama i förfluten tid som kommer upp till ytan i nutid, huvudpersoner som är verkliga och som man faktiskt gillar och känner igen sig i, hämd på våldtäktsman som är bland det bästa jag läst på länge (go girl!), miljöer som man faktiskt kan se framför sig. 

Helt enkelt en perfekt bok för just hängmattan. Maken däremot, blängde surt från sitt perspektiv där han ägnade helgen åt att slipa ner vårt TV-skåp som vi skall måla. Timmar med en slipmaskin och utsikt mot sin lagvigda som gungar slött i hängmattan. (Men jag var iaf ett moraliskt stöd när vi skulle tömma bajstunna nr 2 i sommar. Tror dock inte det hjälpte mot kräkkänslorna... Mulltoa nästa!) 

Lettlands skam

Mina kollegor i projektet Fritt Fram (www.frittfram.se) har varit i Riga på Pridefirande. Där motdemonstranter av passiv polis tilläts kasta bajs på Pridedeltagarna. Och där regeringen uppenbarligen inte är det minsta intresserade av att värna demokratin.

Hur tänker Sverige och EU agera? Nä, just, Sveriges statsminister tänker ju inte ens komma på partiledardebatten på Stockholm Pride nästa vecka. Han har ju semester och hälsar på en frireligiös pastor på Öland.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4512

Världens snällaste mördare

Ännu en gång har världens snällaste kille slagit ihjäl en kvinnlig anhörig. I Aftonbladet berättas om den snälle killen som fjorton dagar efter att hans morbror gått bort i cancer slår in dörren till sin mosters lägenhet och släpar ut henne i skogen och sparkar ihjäl henne. Och givetvis har Aftonbladet hittat en kompis till killen som gråter ut om hur snäll mördaren är, trots att denne också skulle vara otroligt aggressiv.

Varför detta otroliga behov av att urskulda män som slår ihjäl sina anhöriga. Ständigt detta 'han är egentligen världens snällaste'. Let's face it, om han varit det skulle mostern varit i livet idag.

Rojas och Sabuni kämpar om förstaplatsen!

I tävlingen om vem som är Folkpartiets mest fördomsfulla husbl... förlåt integrationstalesperson. Med sådana förespråkare behöver ju inte vi andra ens ge oss in i debatten. Det blir liksom walk over direkt.

Nu senast är det Mauricio Rojas som i Expressen igår slog Sabuni på fingrarna. Jo, hon vill förvisso väl men hon har inte riktigt lyckats (eller vågat?) sikta rätt. Naturligtvis skall inte vita, svenska flickor tvångsundersökas av gynekologer. För här rör det sig om ett alldeles särskilt våld, här handlar det om hedersvåld minsann. Och sådant våld, där män slår kvinnor, eller kvinnor könsstympas, förekommer bara i vissa kulturen, som Mauricio Rojas lätt kan urskilja. Det är sålunda bara dessa flickor som behöver lägga upp sig och skreva med benen inför Fokpartiets kommission för undersökande av tonårsflickors underliv. Ja, Rojas, hur urskiljer du dessa flickor? Genom deras hudfärg? Genom deras ursprung? Skall listor upprättas?  

Kan se framför mig hur vissa flickor plockas ut ur en klass för att skickas till gynundersökning, medan de med rätt hudfärg och ursprung slipper.

Hoppsan så liberalt! Börjar tro att Rojas missuppfattat det här med liberalism. Vilket tom Expressens ledarsida börjar misstänka. (Dagens Expressen)

Och så är han arg på Kamali och Schyman också. För att de säger att det partiarkala våldet är detsamma överallt, även om det tar olika uttryck.  Att det har med könsmaktsordningen att göra, inte med kultur. Har just läst romanen Påven Johanna och slagits av skildringen av det som idag kallas hedersrelaterat våld. Där den i England födde fadern slår dottern sönder och samman för att hon i hans mening kränkt honom och gud. (Innan denna klämde jag Inger Frimanssons senaste där det är den vite, svenske polismannen Tommy som utövar våld mot sin Greklandsfödda fru för att visa sin makt.) 

Att sedan Rojas anser att våld utövat av mörka män från avlägsna kulturer mot deras husturur och döttrar skulle vara så annorlunda än våld utövat av vita, svenska män i sina egna hem, mot deras egna barn och hustrur... Ja, jag vet inte vad man skall kalla detta. Många ord dyker upp i huvudet... Och de är inte snälla.

Det hela får mig för övrigt att tänka på den av maken ofta citerade Njals saga Gunnar på Lidarende skjuter mot fienden när bågsträngen brister. Gunnar ropar till hustrun Hallgerd att hon skall spinna honom en ny sträng av sitt gyllene hår för att rädda hans liv. Varpå Hallgerd svarar: "Illa var det att du slog mig, Gunnar".


Politik för karriär eller för förändring

Metro var bra läsning idag. Nyamko Sabuni, som jag ägnade inlägget i går åt, förklarar att hon inte tar tillbaka sina förslag om tvångsgynundersökningar och slöjförbud m m. För henne är tvång en väg till frihet. Känns ju liberalt och fint.

Sen kommer ytterligare ett underligt uttalande. När journalisten frågar om hon siktar på att bli statsminister svarar Sabuni att ja, det gör väl alla som är politiker.

Jaha!? Jag måste ha missat något väsentligt här. Personligen skulle jag inte vilja bli statsminister för all nävgröt i Värmland. Men jag är ändå politiskt aktivt och kandiderar till Riksdagen. För mig är politik ett medel att förändra, att sätta upp mål och arbeta hårt för att nå dessa politiska mål. Ett sådant mål är t ex jämställdhet mellan kvinnor och män. Där jag och Feministiskt initiativ formulerar vägar och idéer för hur man skall nå just detta mål. Det är väl egentligen själva vägen som är målet för mig. D v s, som politiker går jag före och visar vägen. Något som jag måste ge Sabuni credit för också. Hon går också före mot ett mål som vi delar (ingen könsstympning) , men på ett sätt som jag tror leder vilse.

Men att målet med denna vandring skulle vara att bli statsminister, det känner jag inte igen mig i. Så Sabuni får nog tala för sig själv i stället...

Annars har dagen börjat bra med träning på morgonen och lunch på Gelateria Italiana på Fridhemsplan (choklad, melon och maräng). Solen värmer hyfsat och om ett par veckor är det dags för semester/valturné. Men innan dess blir det Pridefestival. Där RFSL arrangerar partiledardebatt och alla kommer utom Socialdemokraternas partiledare. Denne är på semester. Att han bryter sin semester för att träffa nån frireligiös pastor på Öland (inte Åke Green, heller inte hans bröder Ture Roth eller Nisse Qvist) är dock helt OK. Jojo, dom får väl ställa fram en stol för 'absent friends' med s-skylt på.


Jan Eliasson sa det, äntligen!

Att det behövs en diskussion om var UD:s ansvar börjar och slutar. Jag har tagit upp det tidigare här i bloggen och blir änna lite glad att se utrikesministern äntligen säga ifrån i dagens Metro. Jag är så evinnerligt TRÖTT på detta tjat om att UD inte är snabba nog, att UD inte bussar ut folk ur Libanon utan att få garantier, att UD inte har koll på alla svenskar som finns i Libanon, att UD när dom bussar ut folk gör det till en farlig miljö (!), att UD inte lyckas få Israel att låta bli att blockera båtarna som skall föra svenskar till Cypern. Det är varmt, det är krig, det är jävligt. Men ingenting av detta är faktiskt svenska utrikesdepartementets fel.

Åter så till UD:s ansvar. UD är både departement och myndighet, har en dubbel roll. Departementet skall inte lägga sig i myndighetsutövningen i alltför hög grad, utan utrikesförvaltningen skall fungera ändå. Och vad skall denna ha för uppgifter? Det beror ju helt och hållet på vad vi har lust att betala det.

För att tillfredsställa kritikerna ovan skulle man alltså behövt skicka in specialstyrkor som upprättade någon slags svensk korridor genom Libanon där svenskar skulle kunna resa utan att riskera att få en bomb i huvudet. Eller att tillräckliga påtryckningar gjordes från bl a USA gentemot Israel så att de slutar bomba. Men det senare rår ju inte riktigt Jan Eliasson och UD över. Vi skulle också behöva, som Eliasson påpekar i Metro, införa anmälningsplikt för svenskar som åker utomlands så att staten/UD kan ha reda på var de finns. Framförallt måste vi lämna sitt mobilnummer och tala om sin exakta reserutt för att UD skall kunna skicka helikoptrar och lyfta ut oss om vi skulle bryta benen på K2, bli drabbade av en amöba i Kambodja eller sköljas bort av en Tsunami i Indonesien. Helst skulle vi väl stoppa in ett microchip under huden också så att vi om vi nu skulle dö av benbrotten, amöban eller vågen skulle kunna återfinnas snabbt. För det är ju inte acceptabelt att svenska myndigheter skall låta anhöriga i Sverige leva i ovisshet om vad som hänt deras anhörig.

Och fort skall det gå.

Och dyrt blir det.

För dem som sett den teknade filmen Team America så är ju scenariot klart. Bara att genomföra. För alla människor älskar ju verkligen att betala skatt!

Jo just.

Folkpartiet, staten och flickors underliv

I Folkpartiet finns en politiker, Nyamko Sabuni, som brukar tävla med Mauricio Rojas om att komma med spektakulära uttalanden som går ut på att peka ut invandrade människor som smitare, lata, brottslingar, socialbidragstagare osv. Vissa debattörer väljer tydligen att kalla dem husblattar, vilket ju är rätt rasistiskt i sig. Själv kan jag inte riktigt sätta ord på Sabunis senaste utspel. Hon har författat en skrift som heter Flickorna vi sviker. (Sök på www.folkpartiet.se) I denna skrift föreslås, förutom slöjförbud, att staten inom skolans ram skall gynundersöka tonårsflickor i syfte att upptäcka könsstympning. Nej, det är inget populistiskt skämt, utan ännu ett absurt förslag från Fp. Vissa folkpartister säger att det minsann bara är Sabunis egen uppfattning, men skriften ligger på partiets hemsida, och jag har ännu inte sett någon i partiet ta avstånd från hennes förslag.

Så, nu undrar vi. Hur skall detta gå till? Rent praktiskt, alltså. Skall skolsköterskan i samarbete med en gynekolog kalla alla flickor till undersökning? Och hur kontrollerar vi att det inte bara blir döttrar till Sverige-somalier som undersöks? Vad händer med dem som vägrar (förmodligen alla tjejer i målgruppen)?

Då har vi inte ens nuddat vid mitt egentliga motargument, flickornas integritet. Hur fan kan en kvinna förslå att andra unga kvinnor, 13-åringar kanske, skall tvångsundersökas, utfläkta i en gynstol. Och vad skall skolan göra om nu en av dessa flickor visar sig vara omskurna? Säga att 'jaha lilla vän, nu polisanmäler vi dina föräldrar sörru'?

Vad blir nästa sjuka förslag från någon Fp-företrädare? Tvångssterilisering?   


... sa Marco Materazzi till Zizou

I tidningen Metro spekuleras idag om vad det var Materazzi egentligen sa till Zinedine Zidane i VM-finalen i fotboll. Kanske var det att Zizous mamma är en smutsig hora och terrorist. Mammor och systrar används ju tämligen ofta för att förnedra sin motståndare på sydligare breddgrader. Men Metro har andra förslag också som

"Kan du ta på dig en mössa, din flint bländar mig!"

eller

"Jag skall spela Boten Anna jättehögt i omklädningsrummet efter matchen!"

eller

"Edit Piaf? Tacka vet jag Amy Diamond!"

Ja, spekulationerna fortsätter. Materazzi själv förnekar att han skulle använt ordet terrorist och Zizou sägs vänta med att uttala sig.

Kanske var det bara så att Materazzi sa som min gamle vän JW en gång: "Voulez-vous parlez pommes frites de la mayonnaise au Champs Ellysées, din grodätare!"


Surtoppen

Algblommning

Surast i Visby 1: Den vänsterpartiska riksdagskandidat som lackade ur under ett seminarium där en F!-representant ställde en fråga från publiken:

- Håll käften! Du är ändå bara här för att förstöra!

Jo, med den attityden inför publikfrågor så...

Surast i Visby 2: Den socialdemokratiska partisekreteraren under intevju med någon TV-kanal när man i F!-tröja gick förbi.

Surast på Gotland - bonussuring: Undertecknad när hon just nedsänkt sin lekamen i havet efter en veckas hårt arbete, bara för att fem minuter senare bli uppjagad igen av ett ärtsoppeliknande täcke alger.

Almedalsveckan 2006

Mannen

Har just kommit hem från en intensiv vecka i Visby med F!. En vecka som vi som samordnat vårt deltagande är väldigt nöjda med. I Dagens Nyheter har man under veckan kunnat läsa hur mycket varje riksdagsparti lagt ner på sitt arrangemang under Almedalsveckan. Det rör sig om åtskilliga hundra tusentals kronor tillsammans. Tröjor, boende, traktamenten, middagar, anställd personal, reklam osv. Feministiskt Initiativ har haft en budget på 20 000 kronor som vi inte ens tangerat. Detta innebär att vi, till skillnade mot t ex Junilistan, kör helt ideellt. Inga anställda personer som delar ut broschyrer utan att känna till dess innehåll, utan endast hårt arbetande volontärer. Dessa kvinnor och män som rest till Gotland på egen bekostnad, från Göteborg, från Orsa, från Uppsala osv. Som med idel leenden minglat runt i Visby och varit fantastiska företrädare för F!. Detta är något vi skall vara stolta över, och komma ihåg när vi väl tillhör riksdagspartierna med partistöd och allt. Den gamla goda tiden, när alla jobbade gratis. :)

Vårt program slog de andra uppstickarpartiernas, ja vissa av riksdagspartiernas, med hästlängder. Sju välfyllda seminarier hölls. Det första på måndag förmiddag i ruinen (se bilden ovan). Mannen - djur, odjur eller jämställd. Ett samtal lett av Lotta Gröning med Lars Jalmert, Gustaf Fridolin (mp) och Birger Östberg (F!). På eftermiddagen ledde Lotten Sunna ett seminarium om en jämställd föräldraförsäkring där Anna Thoursie, Fil dr i nationalekonomi, f d LO-ekonomi och nu chef för tankesmejdan Agora, Ylva Elwin Novak, Fil dr i psykologi, undertecknad, ombudsman jämställdhet och mångfaldsfrågor på HTF, samt Gudrun Schyman, F!, deltog.

På tisdagen var det dags för seminarium i ruinen med Ylva Larsson, Arkitekt SAR och riksdagskandidat för F! samt Maria Hagberg, också riksdagskandidat för F! att diskutera samhällsbyggande och kvinnors ekonomi.

På onsdagen arrangerade vi sedan en debatt mellan företrädare för samtliga riksdagspartier inkl Junilistan och F! under titeln Den feministiska utmaningen. Lotta Gröning ledde.

Torsdag framträdde Maria Carlshamre och Anna Källdén i ruinen om att överleva våld och skapa feministisk politik.

På eftermiddagen hölls paneldiskussion om diskriminering i ruinen med bl a Fritt Fram, CMR, HTF.

Sista seminariet hölls på fredagen och handlade om jämställda löner. Här diskuterades hur vi skall uppnå detta på riktigt. Det var efter detta seminarium som Gudrun Schyman kom med förslaget att överföra skattepengar från mansdominerade branscher till kvinnodominerade. Något tidningarna genast nappade på och beskrev som att alla män skall betala skatt för att de är män. Våra media visar sig alltid lika värdiga sitt uppdrag.

I övrigt så kom det att handla rätt mycket om media under veckan, eller snarare hur media sviker sitt uppdrag. I synnerhet public service. Sveriges Radio har dock återgivit intervjun med Gudrun korrekt och det skall dom kanske ha en eloge för. Eller?

Veckans sexist var dock Jens Spendrup som på en kvällsdebatt arrangerad av någon intresserförening för annonsörer inte förstod vad problemet var med sexistisk reklam...

(Just nu får vi höra TV 4:s fotbollskommentatorer tycka synd om Zinedin Zidane för att den senare skallat Marco Materazzi i fotbollsfinalen. Stackars Zidane... Utvisad... För att han är dum i huvudet nog att i en VM-final skalla motståndaren. Snacka om manlig diskurs... Jag skallar någon, blir utvisad och vem är det synd om? Den skallade? Nej, denne blir just nu utbuad så fort han rör bollen. Jojoj... TV 4:s reportrar skulle kanske besökt vårt seminarium om mannen som djur eller odjur...)

... Nå, denna kväll i Visby skulle vi alltså diskutera sexistisk reklam och alla närvarande män (förutom han från F! och den inbjudne talaren från någon konsumentorganisation) verkade tycka att det var överdrivet kärringsnack att klaga på sexistisk reklam. Reklambranschen är ju nu också en av de mest manschauvinistiska av branscher. Som kvinna får man endera anpassa sig eller drypa av. Här dröp vi dock inte av utan erbjöd visst motstånd. Något som Spendrup på slutet försökte släta över genom att tala om att han förra året besökt ruinen (där F! fanns) och fått lära sig hur kvinnor onanerar men att hans partner inte gillat detta och släpat honom därifrån. Tyvärr kan inte F! ta credit för denna lektion i onani, utan det torde i stället varit någon annan feministgrupp. Kanske en idé dock! tack, Jens.

Mer utfyllnad om våra seminarier kommer men just nu måste jag gå och svalka mig lite i den tropiska värmen. Med Coops gröna äppelsaft tror jag. MUMS!

RSS 2.0