potter murder mysteries

http://www.slide.com/r/Vp-cFfSW4z81dD3U9txl2DMmfx0lwzI_

Underhållande!

någon annan än Sabuni

skriver Expressen i en ovanligt insiktsfull ledare.

http://www.expressen.se/ledare/1.928190/071116-problemet-med-sabumi

Har ju varit borta en del på sistone men lyckades få syn på denna länk på en annan blogg. Sabuni inte bara blundar för att det i de allra flesta fallen är män som slår (kvinnor och barn), hon gör dessutom andras arbete till sitt genom att presentera tidigare presenterade material som någon hennes eget departement kommit med. Ett departement där det väl snart bara finns små Sabuni-kloner kvar...

Nä, om man menar allvar med att skapa jämställdhet så är det dags att byta ut anitfeministen Sabuni mot någon som både ser och erkänner att män som grupp har privilegier som undanhålls kvinnor som grupp. Till och med finansministern har ju fattat detta och fan vet om han inte är den förste på den posten att ha kopplat sambanden? Att ett parti som Folkpartiet, dom som drev fram pappaledighet och som hållt jämställdheten högt (det är ju trots allt en mänsklig rättighet att bli behandlad som individ inte utifrån sitt kön), att dom håller sig med en jämställdhetsminister som bara ser könsmaktsordningar bland invandrade familjer och som tror att hon hamnat i det enda land i världen där jämställdhet råder fullt ut, det är underligt. Eller bara tragiskt. 

Betraktelser

De senaste dagarna har jag gjort flera intressanta betraktelser.

Hur alla tycker att två systrar är sååå lika bara för att dom vet att dom är syskon. Annars hade dom aldrig lagt märke till det. ;)

Att det är väldigt lätt att köra från Bromsten till baksidan av Vällingby, där vi bor. Bara rakt fram och vänster hela vägen hem i princip.

Att jakt efter makt ibland slutar med att man biter sig själv i svansen och får sticka den senare mellan benen...

Hur glad man blir över att en gammal kollega tycker att man skall komma tillbaka. 

Hur otroligt kul Linda tyckte det var när hennes kollega  föll ner avsvimmad på vår konferens efter att ha blivit utsatt för den kemiska substansen C2H5OH med beteckningen Foot of Africa (bag-in-box). Ibland är skadeglädjen den enda sanna glädjen.

Att det kan vara så trevlig att dela rum! Som på skolresan i London typ!

Att jag är ett datageni som klarat av att installera både dator och bredband i nya lägenheten och därmed är åter online även på fritiden.

Att jag knappt haft någon fritid de senaste sex dagarna, om man inte skall räkna frotterande med gamla och nya kollegor i baren på Djurö eller på dansgolvet som fritid.

Att det kommer bli bra i Unionen. (www.unionen.se)

Segt på bloggen

För närvarande är det segt här. Det beror på att jag hamnat i datorskugga. Det finns ingen uppkoppling i lägenheten ännu och datorn ligger nedpackad. Men igår hämtade jag Comhem-paketet och i slutet på nästa vecka skall jag vara igång igen. Innan dess väntar njutning i skärgården.

Seminarium om rättegången mot Röda Khmerernas ledare

I Kambodja dog 1,7 miljoner människor mellan åren 1975-1979 av en befolkning på 7-8 miljoner. Det är det värsta folkmordet sedan Förintelsen. Hur många som avrättades, dog av utmattning och svält, vet ingen. Landets befolkning har i nästan 30 år väntat på att de ansvariga ska ställas till svars för sina gärningar och mycket tyder på att en rättegång snart kommer att inledas.

Seminariet avser att belysa vilken politik de Röda Khmererna förde under sin maktutövning, varför arbetet med att få en rättegång till stånd försvårades och drog ut på tiden, hur domstolen -the Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia- förhandlades fram mellan FN och den kambodjanska regeringen och vilken betydelse rättegången har för Kambodjas folk men också för landet som rättsstat.

Medverkande:
Youk Chhang, Documentation Center of Cambodia
Maud Sundqvist, Svenska Kommittén för Vietnam, Laos och Kambodja
Hans Corell,  fd rättschef för Förenta Nationerna
Thomas Hammarberg, Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter
Samtalsledare: Viola Furubjelke, generalsekreterare Palmecentret

Youk Chhangs anförande kommer att hållas på engelska.
Övriga medverkande talar svenska.

Information:
Tid:17 november kl 10-13
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41

Inträde: 50 kr

Arrangeras av: ABF Stockholm, Palmecentret och Svenska kommittén för Vietnam, Laos och Kambodja

den schenheliga högern iv

"Vi vill inte sälja akutsjukhus. Vi har inte det förslaget och jag är glad att du gav mig möjligheten att ge det beskedet här ikväll." (Fredrik Reinfeldt, då bara högerledare, 10 september 2007)

(Kan det har varit så att moderatledaren korsade fingrarna bakom ryggen där i TV-studion och tänkte att "inte jag, inte här i TV i valrörelsen, men mina partikollegor i Stockholm kommer göra vad dom kan för att genomföra ett systemskifte i vården"?)

Nya resvägar

image256
Här kommer nya spårvägen dras. Och det är inte utan att det känns lite trist att man inte längre bor kvar  i Ulsvunda (vid krysset). Spårvägen kan vara ett faktum redan 2011 och kommer innebära ett lyft för dem som bor i Ulvsunda, Sumpan och Mariehäll.

Nu fattas bara att någon kan komma och besluta att lägga ner Bromma Flygplats också, men det är väl en nåd att stilla bedja om.


män kör sämre

I Expressen redogör man för en undersökning från NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) som visar att det är män som i 9 av 10 fall ligger bakom dödolyckor i trafiken. Detta trots allt rop om att män kör bättre än kvinnor. Som om det vore bra att vara så överrepresenterade i dödsolyckor. Hela skillnaden kan nämligen inte förklaras med att kvinnor kör mer.

Men på Expressens forum gapar det vanliga gubbslemmet om att kvinnor inte borde få köra bil och att om en man kör ihjäl sig och sin familj i en vansinnig omkörning så är det säkert nån kvinna han just kört om på heldragen linje som orsakat det hela. Egentligen. För män i bil är ju felfria. Eller?

I vår lilla familj är det oftast jag som kör. Det är min bil och jag vill nog påstå att jag är en mer uppmärksam bilförare än den gamle raggarkungen (maken). (Bortsett från lite backningsincidenter då och då, men det har ju inget med helheten att göra, som säkert min gode vän Klas instämmer i ;).) Till detta kommer att jag kör snabbare, följer trafikens rytm mer och ofta är uthålligare. Jag har helt enkelt mer vana. De incidenter som inträffar är när makens tankar försvinner iväg på annat håll, då klarar han inte att hålla koncentrationen på bilkörningen.

Som den där gången i rondellen utanför Willys i Köping där han höll på att bränna rakt ut i rondellen och in i en husbil. För att dom pratade om Djingis Kahn på radion. Vilket fick till följd att hans fru skällde som en bandhund på honom ända till Örebro. (Kontrollbehov + rädsla = arg.) Han såg helt enkelt inte att det var en rondell där, trots att han kört där massor av gånger. Tankarna var ju i Mongoliet, inte i Köping. 

Men han är en jävel på mörkerköring, för där finns ju inget distraherande som händer runt omkring, då kan han bara koncentrera sig på att köra. Och då kör han lugnt och säkert. Eller tidigt på måndagmorgnarna när han är utvilad och vi kör hem från Torpet.

Jag brukar också konstatera att medan jag ser medtrafikanter på vägarna ser han mottrafikanter. De enda gånger jag blir riktigt förbannad på andra bilförare är när män (alltid!!!) i alla åldrar kör upp i arslet på en när man ligger i omkörning i 130 på 110-väg, och inte sällan börjar dom blinka med helljuset. Inte är det heller ovanligt att män, med hela familjen i bilen, tränger sig förbi på heldragen linje mellan Örebro och Karlskoga, och man ändå hunnit ikapp dem vid första rödljuset i Karlskoga. Vad var det värt, de där sekunderna som de kom före, för snabbare fram kom dom ju inte.

Jag vågar påstå att de gånger någon gör en livsfarlig manöver i trafiken är det uteslutande män, inte sällan i en Audi, som ligger bakom. Och i mitt fall beror det alltså inte på att jag är en väglus.

Nej, lite kärlek i trafiken och nollvisionen skulle komma närmare.

nätet dras åt kring khmerska röda fiskar

Så har ännu en röd khmer hämtats av FN-tribunalen i Phnom Penh. Nu är det självaste Ieng Sary, 78, svåger till Pol Pot och premiärminister då det begav sig, samt hans hustru Tirith, f d utbildnings- och socialminister, som plockats in från sin villa i huvudstaden. (Man kan ju förundras över att de kunnat bo så eller att de levt i frihet i snart 30 år...) 

Premiärminister Hun Sen säger sig vilja skynda på processen, då de anklagade snart kommer att lämna oss på annat sätt. För att inte tala om många av de som överlevde röda khmerernas styre och som kanske skulle vilja ha något slags upprättelse för sig själva och sina döda och försvunna anhöriga. (Man tror att två miljoner kambodjaner dog under de där åren på 1970-talet, av svält, brist på sjukvård eller genom att bli avrättade.)

Nuon Chea och Duch, som fungerade som röda khmerernas chefsideolog respektive chef över tortyrcentralen och fängelsen Toul Sleng, sitter sedan tidigare i domstolens förvar.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_584227.svd


det som göms vid flytt kommer fram vid nästa

image254

När jag flyttade från Ulvsunda till Riksby försvann min Mina Vänner-bok. D v s den för vuxna, med vuxenpoäng i. Som jag letat! Nu när vi skall flytta vidare från Riksby till Vällingby så dyker den plötsligt upp ur en kartong i en bokhylla. Och jag inser att vi i denna bok i början av 2000-talet skrivit vad vi tror att vi kommer göra om fem år. 

Hur kul som helst! 

Jag själv har skrivit att jag arbetar centralt eller internationellt på facket och endera är singel eller särbo. Detta var våren 2001. Nu hösten 2007 kan jag konstatera att jag minsann är särbo igen. Men lyckligt gift, något som jag definitivt aldrig trott. Och jag jobbar både centralt och internationellt. På facket. 

Dubbelhakorna består ännu, kontokortet är lika överansträngt som alltid och Lundgrens Lager är fortfarande en klar favorit. Men jag har nog glömt vad det var Hans-Göran och Linda gjorde på Mac Kinlay's som var pinsamt? Förmodligen var det samma kväll som jag missade att whiskyn saknades i min Irish...


Linda i sin tur, hon påstod i augusti 2001 att hon skulle bo i andrahandslägenhet, inte ha några barn men resa mer. Hon som är inne på sin andra bostadsrätt, bor med sin sambo och förvisso reser en hel del.


Anna, som då var singel och jobbade på Exportrådet, skrev att hon skulle bo i lägenhet med en trevlig kille och ha ett barn och tjäna massor. I dagsläget söker hon jobb men bor på Majorstuen i Oslo med trevlige Henrik och sin dotter-klon. Tips till Anna är annars att hon då ville jobba som arkeolog eller hotellägare.

Den yngre systern hade förhoppningen att ha tagit examen och fått ett jobb. Vilket hon ju har, snart i Unionen (www.unionen.se) Yrken hon då kunde tänka sig var annars ombudsman, ekonom eller riksbankschef.

Helena som då gillade reklamfilmen med Lotto-Åke tänkte bo i villa med sin blivande man och ha två döttrar som skulle heta Liv och Viola. Barnen heter Arvin och Samuel och den där villan den har dom svårt att hitta den rätta. Men det är köparnas marknad nu, hörrni!

Tror jag skall plocka med mig boken på min 40-årsfest. Kan ju alltid ge upphov till skratt, om inte annat. ;)

Och den där berättelsen om när Helena och jag blev haffade av FBI på JFK, eller när Helena berättade om a special kind of fish in a special kind of lake that comes and bites off your thing, den får vi ta nån annan gång...


roligt 2

Bärsärkastavgång - för den som hellre vill bränna kalorier än kyrkor.

(Tips: Carpe Diem i Aftonbladet, 10 november)


roligt 1

Det ryktas att Lars-Inge Svartenbrandt tackat nej till att bli högerledare Reinfeldts nya statssekreterare. Han vill tydligen hålla sig på rätt sida om lagen.

(Källa: Fredag hela veckan, 9 november)

Elsa med de glada ögonen och den smutsiga nosen

image252 image253
De med gott minne kommer ihåg Elsa, min mors och hennes mans hund. Den lilla valpen med långa ben som de adopterade nere i Thailand. Elsa har växt och blivit en snygg hundfröken. Om man kan prata om att hundar ser lyckliga ut och ler, så är det nog det hon gör på bilden till höger.

Vilket hon säkert har anledning till. I stället för det hårda liv som strandhundarna i Thailand lever, där varje dag är en kamp för överlevnad, inte bara för att hitta mat utan också för att försvara sig mot andra hundar, där har Elsa flyttat in i ett överflöd av kärlek. På bilen är hennes nos smutsig eftersom hon just grävt ner ett köttben för att ingen skall kunna ta det.

Den som säger att djur heller inte har något minne vet inte vad man pratar om. När min mor första gången kom hem från en långresa till Thailand bodde hennes katt, Miranda Johansson, kvar i huset i Karlstad tillsammans med min syster. Så glad och kelsjuk som katten var när hon fick syn på mamma har jag förmodligen aldrig sett henne. Oj! Du kom tillbaka! Som jag har saknat dig! Samma reaktion fick mamma och Göran när de nu kom tillbaka till Thailand efter sommarvistelsen i Sverige. Elsa var överlycklig. Och då hade hon ändå haft det bra hos deras vänner.
 
Nu har Elsa en trädgård som bara är hennes revir, med dammar och fåglar och massor av tropiska växter. Närmaste granne är en tjur och några höns. Och varken mat eller kärlek är det brist på. Vaccinerad och utan loppor. Ett rätt skönt liv för en strandhund.


lägre lön om du är kvinna

Löneskillnaden mellan män och kvinnor inom offentlig sektor ligger kring 8 procent, för lika tjänster. Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister, slår detta med hästlängder när hon lönesätter nya JämO (kvinna) till 20 procent lägre lön än förre JämO (man).

Bloggare har genast konstaterat att detta givetvis inte beror på att Bergström är kvinna och Borgström man, utan att Bergström är ny i jobbet och bara vikarierar. Denna skillnad skulle alltså berättiga 12 000 kronors skillnad.

Men vad dessa herrar glömmer är att Bergström knappast kommer direkt från universitetet utan har jobbat som kammaråklagare innan hon blev utnämnd till JämO. Och att det är arbetsuppgifterna, inte anställningsformen, som skall styra. En vikarie skall inte tjäna mindre än en fast anställd. Och för övrigt var inte Claes Borgström fast anställd, han hade ett förordnande. 

Så bortföklaringarna håller inte riktigt. Inte så att det motiverar en löneskillnad på 20 procent.

Men det är ännu ett bevis på Nyamko Sabunis känsla för rättvisa. 

kvinnors våld fortfarande en bråkdel av mäns

Idag berättar Expressen, i samband med att man gör reklam för Micke Alonsos bok om att han inte fått vårdnaden om sin son, om att kvinnors våld ökat med 47 procent de senaste tre åren.

Här kommer lite statistik:

Huvudbrott                         Antal                   Kvinnor          Män            Kvinnor %         Män %

Brott mot person                                         1 300             11 160       10                       90

Brott mot liv och hälsa                                    940                7 450         11                       89

därav Misshandel                                            830                6 340         12                       88

Brott mot frihet och frid                                   330                 2 680         11                       89

därav Olaga hot                                              120                 1 160           9                        91

Sexualbrott                                                         10                    990           1                       99

därav Våldtäkt                                                      -                    190            -                     100

Våldtäkt mot barn                                                 1                 4 150           3                       97


Med tanke på att 90 procent av alla lagförda våldsbrott mot person begås av män (källa: SCB) så har alltså kvinnors våld mot person ökat från 5 till 10 procent. Kvinnors våld är dessutom "oerhört mycket mer omfattande" än vad som syns i statistiken säger Brås forskningschef Felipe Estrada enligt Expressen. Hur han nu kan veta det, om det inte anmäls. Och hur han kan jämföra då det förmodligen finns fall där kvinnor misshandlas av män som inte heller anmäls.

MEN OJ! Dags att ändra hela debatten! Kvinnovåldet, d v s kvinnor som slår andra kvinnor och män, är verkligen ett gigantiskt problem i samhället. Vi måste nog sluta prata om mäns våld mot kvinnor, då det bara är 90 procent av våldet som utövas av män! Eller?

http://www.city.se/Nyheter/1.913939/kvinnors-vald-mot-man-okar-kraftigt
http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0202_2006A01_BR_X10ST0601.pdf

den schenheliga högern iii

Idag läser jag i Aftonbladets pappersupplaga en insändare av nån akademiker i Umeå som redogör för en opinionsundersökning där man jämfört de olika partianhängarnas syn på fusk med socialförsäkringar och respektive skattefusk. Genomgående så tycker alla att det är allvarligare att fuska med socialförsäkringarna, men endast två partier når över 60 procent på båda, (kd) och (v). (Såvitt jag minns det, har inte tidningen här.) Där är betalningsmoralen störst bland väljarna. Moderater däremot tycker förvisso att det är ganska viktigt att folk inte fuskar med socialförsäkringarna (57 procent tror jag det var som tyckte det), medan 44 procent ansåg att det var viktigt att inte skattefuska.

Mer än varannan moderat tycker alltså att det är rätt OK att inte betala skatt. Detta samtidigt som vi har en statsminister som säger att moderater tycker att det är viktigt att följa lagen (d v s han leder inte ett anarkistiskt parti).

Det är ju fullständigt barockt att en statsminister står och säger något sådant. Som om det inte vore en självklarhet att följa lagen. Vilket vi ju sett att det inte är, för moderaterna. Det är tydligen bara alla andra som skall hotas med strängare straff och hårdare tag.

Var är Folkpartiet i det här? Dom brukar ju alltid skrika högst om hårdare tag mot brottslingar.

Sen kan Reinfeldt stå och säga att hans väljare bryr sig mer om klimathotet. Han representerar ju uppenbarligen en majoritet skattefuskare, så det är ju självklart att dom inte bryr sig om deras valda politiker fuskar de också.

Följa lagen... Jovisst.

Sen blir Reinfeldt svart i blicken när Expressen frågar honom om moderaternas skattemoral. "När ska alla journalister berätta om allt de gjort från det att de gick i gymnasieskolan?" undrar statsministern barnsligt. Ja, du statsministern. Det är väl knappast relevant i sammanhanget. Jounalister är inte folkvalda. De är inte satta att styra vårt land (även om vissa av dem förmodligen tror det) och de kan heller inte förväntas föregå med gott exempel på det sätt som de som skall regera landet. Att statsministern inte förstår skillnaden är pinsamt, men talande.

Källor: Aftonbladets pappersupplaga och http://www.expressen.se/nyheter/1.913941/en-vecka-han-vill-glomma


anderorganet blåst på scoopet

Hehehe... Nya Wermlands Tidningen (m), även känt som Anderorganet, är på krigsstigen. Igår ringde deras hockeyreporter Per Mårtensson upp Färjestads presschef Jörgen Kalitzki för att få bekräftat ryktet att FBK tänkt sparka sin tränare, Roger Melin. Kalitzki nekade. I morse fick Per Mårtensson läsa i Aftonbladet att Melin fått sparken. Varpå NWT:s ägare Staffan Ander blev lite purken. Dom blev helt enkelt blåsta på sitt scoop.

Ännu roligare blir det om man känner till var Färjestads presschef jobbat i 19 år. Nämligen på konkurrenten Värmlands Folkblad (s).
 
Heheheeeee...

Källor:
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/elitserien/article1151243.ab
http://www.vf.se/?url=http%3A%2F%2Fwww.vf.se%2Fvf%2Fdocs%2Fvisa.asp%3FnyhetsID%3D029160dea8af600e42d72eab6ce85700
http://www.nwt.se/ArticlePages/200711/01/20071101165311_NWT451/20071101165311_NWT451.dbp.asp

RSS 2.0