orientalen skall tiga i församlingen

I Edward Saids bok Orientalism hävdas att orientalen inte får tala. Skulle han ändå tala så vantolkas det han säger eller förtigs helt. Detta i en västvärld som hyllar yttrandefriheten och rätten att t ex framställa Muhammed som rondellhund eller med bomb i turbanen.

I västmaktens megafon, Svenska Dagbladet, firar idag Per Gudmundson excesser i hyckleriets och USA-kramandets höga konst  Gudmundson är upprörd över att en förtryckande regim som den i Iran får röst, genom att deras president Mahmoud Ahmadinejad talat inför FN:s generalförsamling samt vid Colombia University.

Universitetsföredraget började f ö med att rektorn vid universitetet var direkt ofrörskämd mot gästen, varpå Ahmadinejad svarade med att konstatera att det säger mer om värdarna än om honom.  Ahmadinejad blev på Colombia University utskrattad då han påstod att homosexualitet inte existerar i Iran. Men såvitt jag vet skrattade ingen då han beskrev en familjesyn som väl stämmer överens med majoritetens i USA, d v s att kärnfamiljen är det heligaste vi har och att denna skall värnas framför allt. Där finns inget utrymme för homosexualitet eller alternativa familjeformer. Vare sig i USA eller Iran. USA är trots allt ett land där vissa stater förbjuder sodomi (analsex). Det är inte bara i Iran som homosxeuella förföljs, som tokreligiösa sekter står och skanderar utanför minnesstunder för hatbrottsoffer, som folk vallfärdar för att se profeten Jesus mor på en garagedörr (se tidigare inlägg här på bloggen).

Det är i USA det är förbjudet att göra abort, att ingå partnerskap med samkönade. Det är i detta frihetens mecka som abortläkare mördas för att de låter kvinnor bestämma själva över sina egna kroppar. Och liksom i Iran förekommer fortfarande dödsstraffet i USA.

Men sådant bekymrar inte hycklare Gudmundson. Han lyckas i stället med konststycket att kritisera Iran för att man reagerat mot det Gudmundson väljer att kalla "Muhammedkarikatyrerna" (har någon sett Muhammed, så att man kan göra en karikatyr av honom?).  Samtidigt som han ondgör sig över Ahmadinejads propagandakupp. (D v s att han fått rätt att tala inför hela världens TV-tittare. Talet kablades ut via CNN och BBC World, jag såg det översatt på BBC World i Slovenien.)

Orientalen skall inte yttra sig.

Samtidigt lyckas Gudmundson producera en sällan skådad hyllning till USA via en professor emeritus, Paul Hollander, som skrivit i högerns organ Axess (7/2007) på temat "antiamerikanism". (Hur ofta hör vi f ö ord som "anti-iranism" eller "anti-palistinism" på högertidningarnas ledarsidor?)

"Dels står USA som representant för moderniteten, som skrämmer såväl nostalgiska hippies och globaliseringskritiker såsom islamistiska traditionalister. Dels företräder USA så höga ideal att de närmast är ouppnåeliga, vilket inbjuder till kritik."

Skriver Gudmundson. Och man undrar vilken modernitet och vilka ideal han avser. Hyllandet av kärnfamiljen? Homofobin? Dödsstraffet? Abortmotståndet? Trailercamps bebodda av människor som måste ha tre jobb för att kunna försörja sig? En fetmaepidemi som ingen tycks vilja ta tag i?

Gudmundson efterlyser självkritik hos vänstern. Och hyckleriet vet inga gränser.

mellanlandning

Två intensiva veckor pågår i mitt liv. Veckan som gick tillbringades på jämställdhets- och mångfaldskonferens i den vackra staden Ljubljana där regnet öste ner. Väl hemma saknade jag den lille mannen så mycket att jag efter några timmars sömn begav mig ner till honom. Även här var vädergudarna purkna. På vägen regnade det så att ESP-systemet gick in och styrde upp situationen strax söder om Linköping.

Väl framme begav vi oss till sopstationen på väg till det nyöppnade Media Markt. När vi slängt våra säckar får vi se en kvinna komma släpande på två A2-stolar på väg mot containern.

- Stoppa henne!

vrålade jag.

Som en projektil kastade sig den lille mannen ur bilen och rusade efter kvinnan med stolarna. Så nu står här två helt OK stolar på balkongen och väntar på nästa sommar då dom får flytta ut till Torpet. Schysst. Undrar om de tidigare ägarna är medvetna om att dom brukar säljas dyrt på Blocket och att de kostar närmare 1 500 spänn nya.

                                                           image240
Och turen fortsatte. På Media Markt la vi beslag på en 19-tums platt-TV för 2 890 kr. Trodde vi. För i kassan ville dom bara ha 1 990 kr. Det är i sådana lägen man håller käften.

Så nu sitter vi här med TV och stolar och väntar på att kaffet skall bli klart (Mollbergs blandning kvällen till ära). Detta kommer intas med ett glas Pleterska hruska (päronkonjak från Pleterje där päronen fått växa i flaskan).

image239

En bra liten paus innan det nästa vecka är dags för kongress. Ja eller nej till Unionen? (www.unionen.se)

dom kan köra upp sina rosa mobiler där solen inte skiner

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=371212

Skön läsning! Hoppas Siba läser också.

inge mer gram på tv!!!

Så sa min svägerska enligt uppgift när hon var liten och barnprogrammen på TV tagit slut. (Det tog tid för henne att slå sig till ro, och barnprogrammen varade bara typ en kvart...) Ungefär så känner jag efter sista avsnittet av Upp till kamp. Vilket jävla världsbäst gram på TV det varit!

Årets SMS inkom för övrigt kl 21.18 ikväll. Det var vid den tidpunkten Tommy ringde på dörren hos sin gamle knarklangare.

- Neeeeeej!

ropade min syster från soffan i lägenheten där nere vid Älvsborgsbron. (Jo, samma bro som byggs i serien.)

- Näääää!

hade jag just kvidit i soffan här i Bromma.

Hur många andra nej lyckades Birro och gänget frammana i vårt land arton minuter över nio ikväll?

Annars var Tommys gamle farsa lysande ikväll igen.

- Fan, då skall ni ju ha retroaktiv lön också!

prästollon inte av sexuell karaktär

image238
Försöker förstå hur dom tänker i fallet med den kvinnliga prästkandidaten som kom in på sitt rum och fann att en manlig prästkollega satt upp olikfärgade postit-lappar över hela rummet, på datorn, på stolen, i taket. På lapparna stod det "ollad". Detta innebär att den manlige prästen säger sig ha gnuggat sitt ollon mot sin kvinnliga kollegas kontorsprylar.

Domkapitlet i stan som gett grabbigheten ett ansikte (eller ollon), Göteborg, kom fram till följande:

"Ärendet är dock inte av den karaktären att domkapitlet bör inleda ett tillsynsärende."

Nähä. Det är alltså helt OK att manliga präster springer runt och gnider sitt kön mot kvinnliga kollegors arbetsredskap. Den kvinnliga prästen borde kanske gnida sin fitta mot sin manlige kollegas bibel och sätta dit en rosa postit-lapp med texten: "Fittad".

Något säger mig dock att mörkemännen och -kvinnorna i Göteborg skulle funnit detta långt mer stötande.

Heder i stället åt Svenska Kyrkan i Stockholm som beslutat att inte tillåta att papporna lämnar över sina vuxna, sedan länge utflugna döttrar till deras blivande män, vid kyrkliga vigslar. En mamma var så arg att hon och hennes släkt skulle protestera genom att gå ur kyrkan. Ungefär som man går ur vilken förening som helst. För dem är kyrkan förmodligen bara ett schysst ställe där man håller sina ceremonier med inslag från Hollywood.

Källa: http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17141000.asp

kvinnor värda medalj

Igår läste jag högt för maken ur Maria Svelands Bitterfittan. Om hur huvudpersonen i boken kommer hem, som tonåring, och får se sin far på en ny dyr silverfärgad cykel som han köpt till sig själv. Hur hon ser sin mor framför sig, hur denna mamma alltid skjutsat henne och lillasyrran på sin gamla rostiga DBS. Henne på styret, syrran på pakethållaren. Balanserande alla kassar från affären. Medan pappa tog bilen till jobbet. Mamman som fortfarande kör sin gamla röda DBS.

Tänker på min egen mamma som först efter sisådär en trettio år tillsammans med pappa, köpte sig en egen bil. Under i stort sett hela min uppväxt var hon beroende av hans välvilja för att komma någon annanstans än dit buss nummer 15 från Kronoparken ledde. En gång om året tog vi bilen och åkte till mormor i Örebro, mamma, jag och från det att jag var elva, även min syster. Pappa följde aldrig med. Det var en av årets höjdpunkter när bara vi åkte iväg, när man hann läsa ett helt års utgåva av Hemmets Journal, gå på Krämaren och handla, åka till Wessels och handla. Ja, någon gång åkte vi dit på sommaren också och hade man tur kunde man övertala mamma och mormor att åka till Gustavsvik och bada.

Så igår kväll var vi på 50-årsfest fast föremålet för festen, Maria, redan fyllt och det egentligen var hennes kusin som fyllde igår. Med på festen var Marias systrar och moster och i allra högsta grad, mamma Asta, fast hon egentligen inte lever längre. Eller, det kan varje festdeltagare intyga, hon är väldigt levande i sina döttrars, sons, brors, systers, systersons liv. Och hennes liv påminner mycket om alla dom kvinnor den lille mannen och jag tycker oss se där bak i vår historia, där vi kommer från.

Kvinnor som fött fram generationer till den svenska industrin, som jobbat och slitit samtidigt som dom skjutsat sina ungar på cykeln till och från dagis. (Ja, där finns cykelskjutsande män också, som vår och som Åsa Linderborgs pappa.) Som skött markservicen hemma OCH jobbat heltid.

Det är när man tänker på detta som kommentarerna kring kungens oförmåga att se kvinnor lämpliga för medalj blir rätt platta. Kvinnor och män från Högern påstår att det hela inte handlar om att kungen bara väljer män utan att det inte finns några kvinnor att välja, för att dessa inte åstadkommit vad män åstadkommit.

Det är då jag ser Bitterfittans tidningsläsande, bilkörande pappa, och hennes trampande mamma där på cykeln med två ungar och matkassar, på väg hem för att laga middag åt den tidningsläsande mannen.

En blind kung. En blind höger. Men vem vill förresten ta emot en medalj från ett sådant system? Snart är dom blinda borta från makten.

sanningen om Filippa Reinfeldts mandelmusslor

Dom var köpebröd! http://www.aftonbladet.se/nyheter/article839155.ab

Minns hur jag skrev i december förra året om min mors mandelmusslor. Och vilka signaler dom sänder ut, när dom bakar mandelmusslor offentligt, karriärkvinnorna. Att jag är inte bara landstingsråd, jag är mamma också. Så att ingen behöver oroa sig.

Men nu kommer det fram att det var köpta mandelmusslor Filippa visade upp i Amelia. (Som om vi någonsin trott något annat.) Vilket känns ganska skönt. Synd dock att det inte framkom redan då, det hade sänt ut bra mycket trevligare vibbar!

Coming Down Cold

http://www.youtube.com/watch?v=Vuk-4N-H9PY

Grym låt från grym TV-serie. Tredje delen i Upp till kamp var en lysande skildring av fackligt arbete, och skrämmande beskrivning av när staten, partiet, facket och arbetsgivaren var samma sak. Tommys farsa är min idol. Förmodligen för att han påminner så mycket om min egen. Utseendemässigt genom polisongerna och beteendemässigt genom sin rakryggade tro på samverkan.

pajaskonsterna fortsätter

Så fortsätter Cirkus Alliansen. Nu har KU kommit fram till att Bildts blogg är hans privata. Trots att den sköts av UD:s personal och inläggen diarieförs som offentlig handling...

Så jag är alltså med och betalar för att Carl Bildt skall kunna ha en privat blogg. Kan jag ringa regeringskansliet och be dem sköta min blogg kanske? Skulle behöva fixa till den lite så den såg snyggare ut, kanske en egen hemsida...  

Andra får sparken när dom använder sig av arbetsgivarens resurser för privat bruk. Praxis är ganska solklar där. Men Carl Bildt han seglar arrogant vidare på sin räkmacka. Förhoppningsvis tar det stopp hos åklagaren.

tröstaren i mörkret

har slagit till med följande lilla kommentar:

"Kom ihåg Konrad Stettbachers "Om lidandet ska ha en mening"... den dag 2010 då Alliansen förlorar valet och KD och FP förlorat sina riksdagsplatser, då ska vi fira och "Go fuck yourselves Alliance from hell"... firandet kommer att hålla på ända till jul och alla pösmunkarna kommer att tvingas ut på beredskapsarbete i Sibirien..."

Det vore ju en nåd att stilla drömma om.

asyl!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=694523

Överväger på fullt allvar att söka politisk asyl i Norge.

regeringen från helvetet

Vaknar upp till ännu en dag i Alliansens Sverige. Och funderar på om det var det här folk röstade på. Det förbund jag jobbar i är medlem i TCO, och medlemmarna i TCO-förbunden har ju röstat fram denna regering. Något säger mig ändå att de inte riktigt hade förväntat sig det som nu kommit/kommer. 

Hemma hos oss går regeringen under epitetet "Regeringen från Helvetet". Maken har iofs valt att ligga lite lågt på sitt nya jobb och kallar dem "Regeringen från Underjorden".

När jag i går satt och tittade på Aktuellt blev det alldeles uppenbart att så är fallet. Åtminstone för den som tror på en svensk modell där parterna på arbetsmarknaden garanterar arbetsfred och schyssta villkor. I senaste numret av Ordfront är det Stefan Carlén, även chefsekonom på Handelsanställdas förbund, m fl som granskat Regeringen från Helvetets politik. Och kommit fram till att den är djupt fackföreningsfientlig och syftande till att försvaga facket.

A-kassan var det första. Gör det riktigt, riktigt dyrt för folk att vara med i a-kassan så går dom ur facket. Bara att det inte riktigt lyckades så bra utan att folk genomskådade denna fackfientliga åtgärd och gick ur a-kassan i stället. Så nu har vi obligatorium att vänta. Detta var förvisso utlovat redan före valet även om jag har svårt att tro att folk verkligen röstade på Allianspartierna för att få betala dyrare a-kassa.

Nu är det de avtalade sjukförsäkringarna som skall tillintetgöras. Facken inom TCO har för sina medlemmar förhandlat fram försäkringslösningar som gör att man får en utfyllnad om man blir långtidssjuk. Långtidssjuka är ju i Regeringen från Helvetets värld bara lata simulanter som skall piskas tillbaka till jobbet. (Dock utan rehab först, då man försvagat arbetsgivarens skyldighet att göra rehabutredningar.) Nu har någon räknenisse på Finansdepartementet kommit på att man kan finansiera regeringens exeptionella skattesänkningar genom att bestraffa fackmedlemmar med utfyllnadsförsäkring. Detta sker genom att ingen skall kunna få mer än 75% i ersättning när man är sjuk. Regeringen STJÄL alltså femton procent från sjuka fackmedlemmar.

Detta är alltså en regering vars partier vanligtvis är kramare av privata alternativ. Bara att här var det de förhatliga facken som stod för det privata alternativet. Och de allra mest utsatta som var försäkrade.

STOPPA UTANFÖRSKAPET MY ASS!

Som grädde på moset kommer man också göra det svårare för deltidsarbetslösa. Eftersom man ser dem som deltidslatmaskar. Detta drabbar kvinnor inom framförallt handeln som inte KAN få mer jobb än dom har därför att arbetsgivarna tycker det är så svårt att lägga schema om man inte har en massa deltidsanställda. (Det rör inte männen i de mer "manliga" butikerna, där är det av någon anledning lättare att lägga schema med heltidsanställda män.) 

Måtte inte en deltidsarbetslös kvinna blir långtidssjuk... 

Samtidigt sörjer man för att sänka villaskatten för de allra rikaste, de som sitter i stora villor i storstadsområdena.

DET NYA ARBETARPARTIET MY ASS!

Idag är jag så arg som jag sällan är. Vet inte när jag vaknade och var så förbannad senast. Att se Hägglund och Borg sitta och se ut som två studentpolitiker i för stora kostymer som kommit på en snilleblixt på efterfesten efter senaste sittningen... Just nu känns det som om vi lever i ett studentspex, bara att det är på riktigt.

Mer i samma ämne:
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17118965.asp

facebookhumor

image237

senaste nytt i fallet madeleine

Är att de mediatillvända föräldrarna och deras släkt och vänner nu läckt info om den påstådda bevisningen till The Sun. I stället för att vänta på att utredningen har sin gång så pågår redan försvaret, redan innan de ens blivit formellt anhållna för brott. Är det inte ett ganska underligt beteende?

Det senaste motvärnet är att det DNA som hittats i föräldrarnas hyrbil kommer från tvillingarnas nappar och Madeleines svettiga sandaler. Napparna och sandalerna skall ha slängts in i trunken på bilen när familjen bytte hotell. Ursäkta en möjligen impertinent fråga, eller två:

- Du har tre små barn. Det ena barnet kidnappas när du själva sitter på krogen med dina vänner ett par hundra meter därifrån. Du spenderar sedan hela sommaren på semesterorten i fråga drivande en kampanj för att hitta det kidnappade barnet. Du och din partner beskrivs av släkt och vänner som otroligt kärleksfulla och omhändertagande. När du flyttar slänger du in dina kvarvarande barns nappar i bagageutrymmet på bilen tillsammans med svettiga sandaler, leksaker och andra ägodelar. Nice. OK, nappar kan ju hamna på de mest konstiga ställen, men slänger man dem verkligen på golvet i bilen? Lägger man dem inte i handväskan eller en skötväska eller på instrumentbrädan?

- Madeleines DNA skall ha kommit från svett i hennes sandaler. Men enligt uppgift har man ju hittat en stor mängd hår som matchar hennes DNA i facket för reservhjulet. Håriga fötter?

- Det säga att matchningen av DNA lika gärna kunde gälla hennes syskon. Men hon var väl inte deras trilling? Är inte DNA-träffar tillräckligt säkra för att skilja på syskon? Dessutom så bör väl syskonens DNA också skilja sig, då de uppenbarligen är tvåäggstvillingar? 

Ja, inte vet jag, men det är väldigt mycket som känns väldigt skumt i detta fall. Och det är klart, polisen i frågan kanske är ett gäng klåpare, som för sitt liv inte kom på att ifrågasätta två läkare vars barn plötsligt försvunnit. Eller spärra av brottsplatsen.

Men jag kan inte rå för att fallet är otroligt spännande, som en polisroman som spelar upp sig i verkligheten. Bara att det är så mycket mer tragiskt när det sker på riktigt. Och en sak kan vi väl vara överens om, att media är ett dubbeleggat svärd.

sjukt

En tomte nära mig kände sig krasslig och funderade på sjukskrivning.

http://berndtbrikell.webblogg.se/1190190582_krasslighet_i_tomtesk.html

Bäst hålla sig frisk i Alliansens Sverige.

Truth and reconciliation for Cambodia?

I februari kunde läsaren av denna blogg läsa föjande inlägg: http://brio.webblogg.se/2007/february/tomorrow-is-tomorrow.html. Artikeln publicerades i studenttidningen Victor på Stockholms universitet.

Idag kan vi läsa i Dagens Nyheter att Nuon Chea, en av de röda khmerledare som Peter Fröberg Idling besöker i sin utmärkta bok Pol Pots leende, gripits och förts från sitt hem i Pailin, på gränsen mot Thailand. I Pailin har han kunnat leva som en fri man och frågan är väl hur länge han lever över huvud taget. Eller, som jag tar upp i min artikel, hur länge hans offer lever.

Rättegången mot kvarvarande röda khmerer går smärtfullt långsamt.  Åklagare har rekommenderat att fem tidigare befattningshavare åtalas. Namnen har inte offentliggjorts, men Röda khmerernas statschef Khieu Samphan, vice premiärminister Nuon Chea och utrikesminister Ieng Sary är med all sannolikhet tre av dem enligt DN.

Khieu Samphan och Ieng Sary håller sig undan i samma stil som Radovan Karadzic och Ratko Mladic.

Det är kanske dags att plocka in nämnda herrar och äntligen skapa lite truth and reconciliation för både Kambodja och Balkan. Sanning och försoning.

helga sabbaten

Den lille mannen och jag blev i helgen varse att vi rör oss i ett parallellt universum i hans nya arbetsstad. Eller i en parallell diskurs om man så vill. Där vandrade vi gatan fram på söndagen efter att ha tagit en promenad och en öl. Framför oss gick en ung man i jeans och slipover. Mannen möter två äldre damer varpå den ena damen säger glatt:

- Jasså du ärr leidig på sabbaten!

Den lille mannen och jag stirrade förbluffade på varandra. Enda gången vi brukat ordet sabbat är väl i kombination med Black och då syftande på hårdrocksgruppen. Ja, fanns det inte en låt som gick nåt i stil med come, come, come to the sabbath, come to the sabbath, Satan's there också? Om jag inte minns fel från min tid med hårdrockarna i Karlslund (Örebro). En googling visar att det tydligen var nån obskyr grupp vid namn Black Widow.

Något säger mig att det inte var detta damerna i fråga hade i åtanke. Men varför lät de så förvånade? Den enda förklaringen vi kan finna till att den unge mannen i fråga inte brukar helga sabbaten är att han är präst/pastor.

Jönköping är verkligen en intressant stad.


väntan på solsken och regn

image236
Väntar. På solsken och regn. Av Lars Lerin.

Vällingby, here we come!

Sådär ja! Då hade man för andra gången i sitt liv blivit med hyreslägenhet. Tolv år efter att jag lämnade den fina lilla ettan på Aschebergsgatan i Helsingborg flyttar jag och maken in i en hyfsat stor tvåa i Vällingby. Nära till tunnelbanan och idrottshallen och med thaigatukök runt hörnet. För att inte tala om Grimstaskogen som får ersätta Lillsjön. Gôtt att slippa ta fem varv per motionspass...

Så nu behöver vi bara ett antal flyttkarlar... *suckar djupt* Vad hände med den där tiden då man hade massa kompisar som alltid hjälpte till att flytta? De försvann nog när dom såg vårt bibliotek... "Det är inte normalt att ha så här mycket böcker" som en av dem sa till den lille mannen när han hjälpte honom flytta i Örebro en gång.

Och ikväll är det tredje delen av underbara Upp till kamp i SVT. Idag är tydligen en bra dag.

mittåt den ödmjuka pajen

Jag har förmodligen drabbats av tunnelseende och afasi samtidigt. Oroväckande. Gårdagens blogg om minoritetsspråk visar förvisso tydligt att jag blandar ihop minoritetsspråk med hemspråk, men ett klargörande kan vara på sin plats.

Det regeringen nu gjort är att närma sig frågan om minoritetsspråk. D v s samiska, finska, romani chib, mienkäli, jiddish. Tidigare har inte undervisning getts i finska och jiddish om det funnits färre än fem elever som talar språket i en kommun. Nu skall man ha rätt till sådan undervisning. Samtidigt slopar regeringen kravet på att språket skall vara dagligt umgängesspråk i hemmet.

Shysst! Ett bra beslut av regeringen.

Hur det sedan går för hemspråken, d v s de språk som talas av folk som inte bott här lika länge eller längre än oss etniska svenskar, det återstår att se. När blir t ex arabiska C-språk? (Om det nu heter så nu för tiden...)

Kommentera gärna, ni som vet. Eftersom kommentarsfunktionen nu skall funka igen!

åh vad jag vill vara där!

http://www.svd.se/dynamiskt/noje/did_17068900.asp

Men man får väl nöja sig med att köpa nya samlingsplattan. Fast det är klart, vi hade ju tänkt åka till London i höst... :)

kommentarer möjliga igen!

Har just undrat varför jag aldrig får några kommentarer på bloggen nu förtiden... Nu skall det funka igen!

tala svenska, din jävel!

Idag kl 11.30 skall Jan Björklund och Nyamko Sabuni presentera regeringens syn på rätten att läsa minoritetsspråk i svenska skolor. Skall vi gissa på en inskränkning av denna rättighet?

Jag kan för mitt liv inte förstå varför just svenskan, i en globaliserad värld som ju Folkpartiet och regeringen f ö omfamnar, skall skyddas till sista blodsdroppen. Det har t ex visat sig att barn som kommer till Sverige från andra länder inte bara får problem att lära sig svenska utan också att lära sig matte, eftersom denna undervisning sker på svenska. Att då ta ifrån dessa barn möjligheten att hänga med medan dom faktiskt lära sig även svenska, låter ju rubbat.

Men det är klart, har jag fel om regeringens politik i denna fråga får jag väl äta humle pie.

gåtan madeleine

Jag har tidigare ventilerat att när brott sker så ligger det ofta nära till hands att titta närmare på de närmaste anhöriga. Något med fallet Madeleine är konstigt. Från första början kan man ju undra varför en människosmugglare eller kidnappare skulle ta en fyraåring när han/hon har två små ettåringar att välja mellan i samma rum. Alla vet ju att en fyraåring vet vad hon heter och var hon bor och vilka som är hennes föräldrar. Samt kan tala om detta för alla som vill höra. En fyraåring är dessutom ganska rörlig i jämförelse med de mindre barnen (även om även dessa kan röra sig snabbt om så behövs).

Om nu syftet hade varit att sälja barnet vidare till någon som vill ha ett barn för att man inte kan få några själv.

Det finns så klart andra syften till varför barn försvinner runt om i både Sverige och övriga världen. Orsaker som är bra mycket hemskare att tänka sig in i, och där en fyraåring kanske är precis vad många män vill ha.

När jag följer föräldrarnas och deras vänners rörelsemönster den där kvällen i maj har jag dock svårt att tro att någon skulle hunnit roffa åt sig ungen och dra iväg. Om nu de engelska läkarparens berättelser stämmer. Det är mycket som verkar skumt där. Och det är fascinerande hur dessa tre-fyra läkarpar från England uppenbarligen betraktat barnen. I ett fall har ett av barnen varit kräksjukt och föräldrarna har ändå turats om att springa mellan hotellrummet och restaurangen.

Men det är min bild av engelskt familjeliv (som jag haft viss insyn i), att barn är små vuxna som oftast är i vägen och skall stoppas undan med au pair-flickor och nannys. Och om sådana inte finns, med sömnmedel och låsta dörrar? Hela det engelska rättssystemet (för att inte tala om tabloidmedia) utgår ju från att även barn är straffmyndiga och att om dom begår brott så är det för att dom är ondskefulla små monster, inte för att de verkligt vuxna misslyckats i sitt uppdrag.

För hur skulle det varit om det rört sig om svenska barn? Ja, dom skulle förmodligen varit med där på restaurangen, sovande i en vagn eller springande omkring, lekande med varandra. Och ja, dom hade kanske varit trötta dagen därpå men dom var ju också på semester. Nu var dom i stället inlåsta på sina rum. Hur reagerar barn på det? Jo, dom blir kanske inte överförtjusta utan kan t o m ha svårt att sova.

Och vad gör mamma och pappa läkare då?

Ja, inte vet jag hur det gått till men teorin med den okände förövaren som lyckades ta sig in och ut genom låsta dörrar för att kidnappa just detta barn... Den håller inte riktigt. Och när det sedan visar sig att utredarna funnit barnets hår i reservhjulsutrymmet på den bil som föräldrarna hyrt tre veckor SENARE...

Det enda som jag inte fattar är hur dom skulle kunna hålla henne gömd i tre veckor utan att det började lukta. Om nu hår och kroppsvätskor läckt ut i bilen kan hon ju knappast varit så väl paketerad, alt balsamerad. Så varför har det inte luktat där i värmen?

Det är mycket som är skumt här och mest synd är det som vanligt om barnen.

svaret på gåtan varför örebroare har stora öron

image234
Varför har folk i Örebro så stora öron?

Därför att när barnen är små håller föräldrarna upp dem i öronen, så att de skall se över Kilsbergen och säger att:

- Där borta, där ligger Värmland!

Här slipper man hållas i öronen, här ser man över Kilsbergen från fönstret på Stora Hotellet i Örebro. Och som alla kan se skiner solen över Värmland.

facebookberoende

Har fullständigt snöat in på Facebook. Samtidigt som livet är hektiskt. Och jag skall skriva krönika till fis hemsida. och har noll inspiration...

*suck*

nytt hood

Så var lägenheten såld då. Känns lite underligt att leva i en lägenhet som vi vet inte längre är vår. Den tredje december är det dags att ta ett nytt boende i besittning. Eller tidigare, beroende på vad vi finner. Idag skall vi titta på en tvåa med pentry i Vällingby. Faktum är att den verkar perfekt. Balkong, mitt i centrum och nära till Grimstaskogen. Samt en hyra som är sjukt låg i jämförelse med vad vi är vana att betala med räntor och allt.
 
Enda problemet är väl att jag som 16:e person på listan lär få se lägenheten gå till någon längre upp på listan. Å andra sidan finns det ju lyckligtvis fler lägenheter lediga där ute. För jag har fått smak för Vällingby.

image231  image232
Eller Vällingköping som det lär bli, nu när vi kommer bo på två ställen.

Igår var vi på Måleributiken och lyckades åtminstone beställa tapeter till sovrummet i fin konsensus. När det gällde vardagsrummet var det inte fullt lika enkelt. Men nu har den lille mannen visat prov på god smak och sagt att en Monza-soffa från Mio kanske inte är så dum ändå.
image230
Och med tanke på att han vill ha den i den grå färgen bör jag få min vilja igenom när det gäller färgen på tapeten (mörkvitt i stället för ljusbrunt). Under förutsättning att han får måla bambustänger och blad på ena väggen.

Sen kommer hallen... Lång och smal och mörk med massa dörrar. Där jag vill dela upp i olika 'rum', en tambur och en hall. Kanske kan vi kompromissa genom att han får lägga in klinkers om jag får bestämma tapeter. Och klinkers. :)

dubbelmoralism

På lunchen igår hade vi en diskussion om USA och hur det kan komma sig att samma människor som är för dödsstraff och som förespråkar liberala vapenlagar samtidigt är emot abort och gärna ser abortläkare nerskjutna.
 
En annan fråga som förvånat mig är hur amerikaner ser på icke-kristna som ett hot mot världsfreden samtidigt som de enda demokratiska länder som brukar anfalla andra (ibland också demokratiska) länder är de själva och deras vänner i Israel.   

Kanske finns en del av förklaringen att finna i detta klipp som jag hittade hos bloggaren Jinge (www.jinge.se):

http://www.liveleak.com/player.swf?autostart=false&token=450_1188520073


Dubbelmoral och religiös fundamentalism verkar vara legio på andra sidan Atlanten.

Medan jag skriver kommer den lille mannen in med en bok (Global Politics in a Changing World, Mansbach & Rhodes, Houghton Mifflin Company, 2006) där Henry Kissinger tänker till kring sin inblanding i kuppen i Chile. Detta under kapitlet "An International Criminal Court". Kissinger kallar sin text "The Pitfalls of Universal Jurisdiction". Detta är alltså en inlaga från en man, som om USA skulle ratificera nämnda domstol, själv skulle hamna där. Fredspristagaren inför skranket.

"It is decidedly unfashionable to express any degree of skepticism about the way the Pinochet case was handled. For almost all the parties of the European left, Augusto Pinochet is the incarnation of a right-wing assault on democracy because he led a coup d'état against an elected leader. At the time, others, including the leaders of Chile's democratic parties, viewed Salvador Allende as a radical Marxist ideologue bent on imposing a Castro-style dictatorship with the aid of Cuban-trained militias and Cuban weapons. This was why the leaders of Chile's democratic parties publicly welcomed - yes, welcomed - Allende's overthrow..."

Med detta menar Kissinger, utrikesminister i USA under Pinochets kupp och också understödjare av denna kupp, att det är helt OK att den stora demokratin USA hjälper till att iscensätta en kupp mot ett annat lands demokratiskt valda regering. På grund av denna demokratiskt valda regerings ideologi, och för att man TRODDE (alt påstod att man trodde) att denna demokratiskt valda regering skulle införa diktatur. Eller för att de partier, längre till höger än Allendes demokratiskt valda parti, hade en annan ideologi, som bättre passade Kissingers USA. 

Låt oss vända på det hela, så som tidigare gjort både här och hos Jinge. (Se tidigare blogginlägg)

"It is decidedly unfashionable to express any degree of skepticism about the way the Sahlin case was handled. For almost all the parties of the American right, Mona Sahlin is the incarnation of a left-wing assault on democracy because she led a coup d'état against an elected leader. At the time, others, including the leaders of Sweden's democratic parties, viewed Fredrik Reinfeldt as a conservative ideologue bent on imposing a US-style leadership with the aid of US CIA agents and neoliberal allies. This was why the leaders of Sweden's democratic parties publicly welcomed - yes, welcomed - Reinfeldt's overthrow..."

RSS 2.0