vi kan inte skrota ordet ras

På Fi:s hemsida pågår en debatt mellan vår talesperson Stina Sundberg och medlemmen Rebecca Hybbinette angående begreppen ras och hedersvåld. Rebecca invänder mot användandet av begreppet ras, då man inte bör dela in människor i raser.

Så enkelt är det dock inte att man bara kan igga detta begrepp som diskrimineringsgrund. Mikael Almén utvecklar detta på ett bra sätt på sin blogg. Jag håller med honom i hans slutsats. För att kunna kämpa mot rasism får man inte blunda för att ras dels är en diskrimineringsgrund, dels är något större än bara blod och biologiskt ursprung.

I diskrimineringsutredningen (som regeringen ännu inte förmått skriva en prop utifrån trots att denna var klar redan i början av 2006...) har man utvecklat hur man skall förhålla sig till begreppet ras. Bl a så förde HomO Hans Ytterberg ett väldigt bra resonemang i frågan i ett papper som berörde just om ordet ras skulle utrangeras i lagstiftningen. (Jag har i jobbet fått möjlighet att plöja alla de papper som producerats i utredningen.)

Han kom fram till att så inte bör ske (vilket även utredningen gjorde) eftersom ras ÄR en diskrimineringsgrund. Idag använder inte ens de värsta rasister ordet ras endast i biologisk mening, utan också i social mening. Forskning visar att ras också kan vara en social företeelse. I vithetsforskningen har man t ex lagt märke till att färgade människor genom sitt yrkesval, t ex utrikesminister i USA, och sin samhällsklass snarare uppfattas som "vita" än "svarta". Ras är så mycket mer än blod och hudfärg. Därför bör vi också i arbetet MOT rasism se hela detta begrepps innehåll.

Källor:
www.feministisktinitiativ.se
http://mikaelalmen.blogspot.com/2007/12/s-varfr-r-du-diskriminerad-lille-vn.html

vitlök, enris och elektroniska katter

image267
Igår var vi och tittade till Torpet. På väg till farbrodern för juldagsmiddag. Enriset och vitlöken och de elektroniska katterna verkar ha hållit borta vampyrmössen någorlunda iaf. Det är ju dessutom varmt. Den lille mannen oroar sig dock för att drabbas av sorkfeber i sommar, efter att ha läst en debattartikel i DN där en kvinna hävdade att män drabbas oftare p g a att det är de som hämtar ved och tömmer bajstunnan. Som om sorkarna bajsade på dass, typ.
image266

Ser dock fram emot en vår i närhet av vårt älskade torp. Det blir ju så mycket lättare att odla och fixa och dona om man faktiskt jobbar tre mil därifrån i stället för 30.
image265

Längtar oerhört efter sommaren. Eller åtminstone våren. Allt är bara mörkt och blött just nu. Den mindre systern skickade igår ett desperat nödrop över vädertillståndet. Hon älskar Göteborg förutom avsaknaden av snö och avskyr när folk hela tiden refererar till att dom minsann hade snö under stormen 1995.

image264

MEN, NU BLIR DET LJUSARE!

Comhemhelvetet

Idag har vi fattat beslutet att byta bredbands- och telefonleverantör. Comhem har helt enkelt bevisat sig vara fullständigt omöjliga. Maken har bredband och telefon via dessa och jag har bredband. Det rör sig väl om ca 700 kr i månaden som vårt hushåll lägger på dem. Men icke mer.

I slutet av november fick maken en påminnelse från dem på 97 kr. Denna lades snabbt in för betalning, dock först den 25/12 efter misstag från mig. (Jag råkade helt enkelt knappa in samma datum som alla andra räkningar.) Den 25/12 betalade vi också 123 kr för mycket till dem, eftersom vi lagt in en räkning för mycket. Detta skedde även i november då vi betalade december två gånger på mitt abonnemang. 

Det innebär att från vår familj ligger Comhem på plus, då de trots påstötning inte betalt tillbaka det jag betalat dubbelt. 

Det hindrar dock inte Comhem från att skicka 97-kronorskravet till inkasso. De tio dagar vi drog över med betalningen kostade 211 kronor extra. Mer än 100 procent alltså. Nu funderar jag på hur många procent Comhem kommer betala mig för att de ligger på mina dubbelinbetalade pengar. Inget förmodligen. Får väl inte ens se dem igen. (De gör väl somTele 2, tar 400 spänn betalt för att avsluta abonnemanget trots att man inte bundit upp sig på en viss tid.) När maken betalade för mycket till Comhem för någon månad sedan kom det en postavi vilket ledde till att han fick betala mer för att lösa ut pengarna än det fanns på avin. I stället för att Comhem bara drog motsvarande summa på nästa avi.

Och för vad är det som vi har allt detta krångel? I Vällingby får jag allt som oftast felanmäla för att utrustningen som skall skicka signaler mellan Comhem och mitt modem inte är helt up to date. Ständiga avbrott som följd.
 
Så, just nu är vi på jakt efter ett prisvärt, trådlöst alternativ där man kan vara uppkopplad oavsett var man befinner sig. Tips mottages tacksamt.

Bye bye, Comhemhelvetet.

(Årets nyårsönskning är att det blev fritt även att välja nät när det gäller elleveranserna, då kunde vi även sparka vårt andra hatobjekt i röven, Fortum.)


Baba Ganoush

image263
Jag är såld på baba ganoush. Skulle kunna äta det till allt. Skulle jag någonsin bli gravid lovar jag att jag kommer skicka ut den lille mannen mitt i natten efter just detta.


Ingredienser

2 st auberginer
1 msk tahini (sesampasta)
0.5 st citron, saften
0.5 tsk malen spiskummin
1 st vitlöksklyfta
2 msk olivolja
salt
peppar


Gör så här

1. Värm ugnen till 250 grader.

2. Skär ett par snitt i skinnet på auberginerna, lägg dem på en plåt och ställ in i ugnen. Rulla runt dem då och då. Auberginerna är klara när de är riktigt mjuka och har fått lite grillfärg. Dra av skinnet och pressa ut överflödig vätska med hjälp av ett durkslag.

3. Lägg inkråmet från auberginerna i en matberedare tillsammans med tahini, citronsaft, spiskummin och vitlök. Mixa till en jämn röra. Blanda eventuellt i en skätt olivolja och smaka av med salt och peppar. Om man tycker konsistensen blir för lös kan man mixa i lite vitt bröd.


Agraffritt jublieum

Idag firar jag och den lille mannen treårsjubiléum. Tre år sedan är det som jag på väg mot julfirande med systern i Karlstad passade på att stanna till hos den där trevlige Örebroaren som jag mött på en gaysajt (http://www.qruiser.se/) på nätet. Utanför Hälls konditori stod han i sin Spaldingmössa och väntade i vinterkvällen. Och kvar blev jag så jag kom till systern först kl 3 på natten. Båda upplever att det känns mycket längre än tre år. Så mycket har ju hänt!

Idag är jag dessutom fri från agraffer och frågan är om vi inte kan finna en libanesisk middag för att fira dagen.


Dagens roligaste, och förmodligen mest mitt i prick, är Bertil Torekull på Expressens debattsida:


 http://www.expressen.se/debatt/1.979339/darfor-vill-ulf-adelsohn-tysta-svenska-dagbladet


Det lögnaktiga Svenskt Näringsliv

Är för tillfället hophäftad med en häftapparat på flera olika platser efter operationen. Igår var jag tvungen att byta ett av förbanden som lossnat. Den lilla mannen tyckte det var döläskigt. Han hade förmodligen trott att man skulle kunna se rakt in i min kropp men så är det ju inte. Klämmorna sitter fint, tre på varje sår, och håller ihop sårkanterna. Däremot gör det ont inne i kroppen med jämna mellanrum. Igår var det lite värre än andra dagar, förmodligen för att jag slarvat med alvedonen.

Apropå Alvedon så har dom snott Unionens slagord, att när man är stor måste man vara snäll. Det hade vi kunnat göra kul reklam på. Och visat hur samarbetsvilliga vi ju egentligen är som fackliga förhandlare. Vad än idioterna på Svenskt Näringslivs reklamverkstad försöker påskina. Dessa människor lever helt uppenbart i ett parallellt unviersum mot alla oss andra.

Låt mig ta ett par exempel från deras exempellöst osmakliga julkampanj med pepparkakasgubbar, -gummor, och -grisar.  Hur mycket pengar som helst verkar dom för övrigt ha till sin lögnaktiga reklam, om man skall se till antalet helsidesannonser i alla tidningarna varenda dag i flera veckor.

Exempel 1: I en annons beklagar sig arbetsgivarna över att en stackars ung flicka fått gå först när företaget börjat gå dåligt. Svenskt Näringsliv verkar vilja ha befattningsskydd och livstidsanställningar, tänker man då. Men icke så. Det dom vill är att ta bort LAS helt och hållet. I synnerhet regeln om först in sist ut, anställningsskyddet. Kompetens får inte styra, gråter arbetsgivarna. Men det är ren lögn. I regeln om sist in, först ut finns även ett krav på tillräckliga kvalifikationer. Det betyder att för att någon som varit anställd längre skall få stanna så måste denna ha kvalifikationer för de tjänster som finns kvar. Otaliga är de förhandlingar jag suttit i där arbetsgivaren helt sonika ändrat befattningsbeskrivningarna i företaget, vilket står honom/henne fritt. Så att de inte passar de längst anställda. Det är alltså inte så att kompetens inte styr.

Varför ljuger Svenskt Näringsliv?

Nästa exempel från de lögnaktiga arbetsgivarna är det med den lilla grisen som hittar ett par vetekorn och vill ha hjälp av de andra djuren på gården att mala dessa till mjöl för att sedan baka bröd. De andra djuren hänvisar då till att de vill ha avtalsenlig (avtal slutna med Svenskt Näringslivs underorganisationer som parter) lön. Detta tycker Svenskt Näringsliv är horribelt. De tycks förespråka ett system där man bildar kolshoser eller kibbutzer för att bli självförsörjande. D v s där alla på gården hjälps åt gratis mot att de sedan får äta en del av brödet. Samtidigt som den som kom med idéen får behålla mer. De utanför gården skall självklart inte få del av brödet. Välfärdssamhället får sig nämligen en ordentlig känga i berättelsen.

Varför är allmän välfärd och kollektivavtal någon fult för Svenskt Näringsliv?

Vill Svenskt Näringsliv hellre ha lagstiftning på området? Nej, det ville dom ju inte. Sagorna om flickan och grisen visar tillsammans att Svenskt Närinsliv varken vill ha kollektivavtalade rättigheter eller lagstiftning. Kvarstår alltså ett 1800-talssamhälle där arbetsgivaren från dag till dag kan välja vem han vill anställda och när som helst skicka denne på dörren. Där ingen kan vara säker på att ha försörjning för sin familj nästa månad och de som av olika skäl, barnafödande, sjukdom, ålder, inte kan jobba tvingas förlita sig på de barmhärtiga samariter som kanske kommer finnas i samhället.

Nej, det är nog dags för Svenskt Näringsliv att ta ett steg bort från sin föråldrade retorik och komma ner till oss andra på jorden. Det är ju här vi gemensamt kan åstadkomma ett bra arbetsliv för alla. Men det är kanske inte arbetsgivarnas mål?

Dramatik

Har äntligen börjat sova ordentligt efter

operationen. Om en vecka blir jag dessutom av med mina s k staples, d v s häftklammrar som man stansat in i min kropp. Det kommer avsevärt att förbättra min sovställning!

Igår såg den lille mannen och jag på film. Drama av Steven Spielberg, München. Man hade iofs kunnat vänta sig en väldigt ensidig skildring av konflikten mellan de ockuperade och de ockuperande. Men för att vara en amerikansk film var den ovanligt nyanserad. Attentatet mot de israeliska oympierna vid München-OS 1972 skildrades löpande i filmen. Men vad är det med amerikanska filmmakare som gör att dom tror att tittarna är idioter? Beror det på att de amerikanska tittarna är det? Man kan undra. När filmen rör sig mellan Rom, Paris, Aten, London, Beirut osv så skildras dessa platser med en övertydlighet värdig Judith Krantz (ni vet hon med Mistrals Dotter). I Paris handlar man vitlök med Eifeltornet som fond, om man inte åker ut på landsbygden och lagar mat och äter längs långbord i trädgården på det pittoreska lantgodset, i Rom vajar italienska flaggan från en huskropp, i London regnar det och i Aten är hotellägaren som tagen från ett paket med grekisk youghurt.

Och yrkesmördar-kvintetten (utsända av israeliska Mossad att mörda ledarna för Svarta September) är ett gäng klåpare och softisar som känner skuld och skam, inte använder handskar och låter vittnen leva. Mördare med samvete. Snälla killar egentligen, dom är ju judar.


Samtidigt visar filmen med önskvärd tydlighet att israeliska underrättelsetjänsten var beredda att lägga hur mycket pengar som helst på att leta upp och avrätta dem man ansåg ligga bakom attentatet vid OS. Och att de hade de pengarna.

Men, det som hade kunnat bli en riktigt bra rulle med bra skådespelare och en intressant story blev snarare till en reklamfilm för turismen i ovan nämnda länder, London undantaget. Samtidigt som den som gillar filmer där kroppar sprängs och skjuts i smulor lär ha gillat filmen. Plus att man blev rätt hungrig av allt frosseri i matlagning som löpte genom hela filmen. En passionerad kock kan ju aldrig vara riktigt ond, eller hur? Jamie Oliver möter Peter Mayle (Ett år i Provence) inramade av k-pisteld och bombexplosioner.

Nej, Steven Speilberg är ingen Ridley Scott.


Nu blir det nog en soft dag i vår nya fina stora Mio-soffa, har ju en del TV-program att ta igen som den snälle lille mannen bandat.


Konvalesens, kanel och lutfisk

image261 image262
Sitter just nu och funderar över vad jag kan komma att behöva ha med mig på min resa till Sveriges Jerusalem i morgon. I måndags utsattes jag för en lapraskopisk operation vilket ju var en upplevelse. På tre dygn lyckades läkarna och sköterskorna både operera, smärtstilla och få mig i tillräckligt gott skick för att jag själv skulle kunna ta min väska, promenera ner till apoteket och sedan ta en taxi hem vid lunchtid i torsdags. Sen kom den lille mannen hem och det bidrar såklart till ett snabbare tillfrisknande.

Eftersom läkarna ordinerat vila och vistelse utomhus/i upprätt ställning (för lungornas skull) tillbringade vi gårdagens eftermiddag i Kista Centrum shoppande efter julklappar och ätande förmodligen en av de godaste tom kah gai jag någonsin smakat, med undantag för Lindas såklart! Sawadee i Kista Galleria slår sina systrar inne i stan med hästlängder. Mums!

Idag har jag sorterat kryddor och förundrats över hur man kan ha fyra burkar kanel och ändå ständigt tro att just denna krydda saknas hemma. Nu har jag rensat ut och slängt kryddor med utgångsdatum så långt tillbaka som i förra seklet. Den lille mannen håller på att rensa lite i källaren så att vi skall få in alla miljonerna flyttkartonger där. Sist gav vi bort dem men kom nu på att de är rätt dyra att köpa in, så nu kommer snålvargarna att spara dem.

Sitter för övrigt och dreglar och är vansinnigt sugen på lutfisk. Skall inhandla detta för intag på julafton. Det blir en alternativ julmiddag i år med bara det godaste vilket lär bli just lutfisk, Janssons, rödbetsallad. Och sill och lax förstås.

En lugn skön jul och nyår skall det bli medan vi vilar upp oss inför vad som förmodligen kommer bli än ännu mer hektisk vår än den höst vi nu lämnar bakom oss. 1 januari börjar jag jobba i Unionen! (www.unionen.se)

Vällingby, Karlstad och andra metropoler

image260 image260 image260

- Det är första gången vi är här på 40 år, det har förändrats, sa en man nere på Vällingby Torg idag. 
- Aldrig i livet att jag skulle flytta ut dit igen, säger min kollega Klas, uppväxt i Hässelby.

Själv har jag ju bott på lite olika platser men mestadels i Bromma sedan jag flyttade från Karlstad som 19-åring. Det innebär att jag snart bott längre utanför Värmland än inom. Ändå säger jag att jag åker hem till Värmland. Och detta jubileum firar jag med att jobba på Unionens (www.unionen.se) kontor i Karlstad i vår. Skall bli kul, för även Karlstad har förändrats de senaste 20 åren.

Men faktum är att sedan Vällingby Centrum renoverats och om vi räknar med det gigantiska modevaruhus som skall öppna i mars så kommer detta geografiskt sett lilla centrum ha ett utbud större än Karlstads stadskärna. Allt man behöver på en högst begränsad yta. Från Systemet till Clas Ohlson, från matgalleria i Vällingehus till thaigatukök utanför porten. Och med hyfsat stor biograf, gamla snygga Fontänen (se bilden). Det enda som saknas är väl lite fler restauranger med utskänkningstillstånd.

På 20 minuter är jag inne vid jobbet mitt i stan. På en kvart tar jag mig ner till Mälaren med badstrand och promenadstråk. För hundra spänn kan jag ta mig hem med taxi efter en whiskykväll hos Terez med familj. (Där äldsta dottern, tillika min guddotter, faktiskt är rätt lik Amanda Jensen, på fler sätt.) På ett par minuter är jag ute på E18 mot Värmland.

För att inte prata om min härliga 50-talslägenhet med marmorfönsterbrädor, gasspis och massor av fiffiga skåp och lådor. (Skall bara få ner alla prylar i dem så jag slipper flyttkartongerna...)

Det enda som blir lidande av att bo såhär är väl möjligen pengakontot... På de 20 minuter som jag idag väntade på att urmakarn skulle byta batteri i mitt armbandsur så hann jag bränna över femhundra spänn på tofflor till mig själv och julklappar till den lille mannen. Sedan var jag tvungnen att ringa honom och tala om det så han inte glömmer köpa julklappar till mig. Han i sin tur befann sig på jönköpenskapens mecka, A6 där han stod och funderade över om hans fru skulle bli glad om hon fick ett niotillhållarlås i julklapp. 

Nu blir det soft lördag i sängen med tidningen och senare flyttar jag väl över till soffan för att ta del av TV-utbudet vad nu det kan bjuda på.

Girlpower i Globen

image259

Från att ha varit ett program där brudarna blev utröstade på löpande band så slutade Idol 2008 med två stjärnor på finalscenen i Globen, där det skiljde 1,3 procent av slutrösterna mellan de två. Jag som aldrig egentligen förstått det stora med Idol men som ändå tittat, röstade till slut på Amanda Jensen. Trots att Marie Picasso förmodligen är den som har mest nytta av att vinna Idol, och jag unnar henne det med den pipan. Men Amanda har något annat. Hon är faktiskt en artist som jag vill höra mer av. Och då inte i en sunkig vinnarlåt utan med sina egna val.

Så, ge tjejen ett skivkontrakt och jag lovar att köpa bums!

Statistisk, lögn, förbannad lögn och Micke Alonzo

När vi nu får höra att antalet barn som bor hos sina ensamstående pappor har ökat med 25 procent så uttalar sig pappa-ordföranden Micke Alonzo. Kvinnorna har blivit sämre föräldrar, slår han tvärsäkert fast. Det är alltså inte så att kvinnorna gjort just precis det som Micke annars efterlyser, och släppt lite på ansvaret, för att barnet har behov av båda sina föräldrar. Detta beror i sin tur inte heller på att papporna blivit bättre föräldrar.
 
En god förälder delar på ansvaret för barnen, låter barnen vara med varje förälder oavsett kön. Senare i artikeln säger han just detta. Men hur går det ihop med att påstå att mammorna blir sämre föräldrar när dom gör just det. Man kan såklart vinkla en story hur som helst så att den passar sitt syfte, men Alonzo pratar i nattmössan. Eller så vill han bara ha uppmärksamhet.

Sen kan vi verkligen fråga oss om inte detta är ett fall av förbannad lögn som fortsättning på statistiken. 25 procent. Det låter mycket det. Som när man för någon månad sedan var upprörda över att kvinnors våld ökat med fem procent. (Det låg tidigare på fem procent, mäns på 95 procent så nu är det väl tio procent för kvinnor får man anta.) 

Med de siffror som Svenskan anger idag så har antalet ensamma pappor ökat från 14 procent till 17,5 procent på åtta år. Siffran 25 procent handlar alltså inte om hur skillnaden mellan mammor och pappor förändrats, utan hur många fler pappor som har hand om sina barn. Vilket är en positiv nyhet, om än inte så stor som siffran vill låta påskina. Det rör sig om 14 000 fler pappor (alltså 71 000), medan 334 000 mammor är ensamstående.

Så, det är bara för papporna där ute att börja med att ta föräldraledigt, det minskar risken för skilsmässa dessutom. Dela lika, för barnens skull!

Källor:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_669599.svd

"Ja, jag har köpt sex av minderåriga horor."

Sa inte Torbjörn Fälldin eller Olof Johansson. Föga förvånande så förnekar Olof Johansson att han varit kund på bordellen i den s k Geijeraffären. De kvinnor som pekat ut honom säger han sig "tycka synd om" och anser att det handlar om deras "sjuka fantasier".

Dessa två kvinnor skulle alltså ha fantiserat ihop att de fått förmånen att sälja sina kroppar en stund till såväl den dåvarande som den framtida centerledaren. Men visst, om man som 14-åring fantiserat om att få ligga med Torbjörn Fälldin så kanske det kan kategoriseras som sjukt... 

Det som ändå slår mig i hela denna härva är att det är svårt att värja sig mot sådana anklagelser, för vad skall man säga annat än att "det är inte sant"? Och om man nu är skyldig så lär man ju inte heller säga som rubriken här ovan. I synnerhet inte om man sitter som ordförande i ett statligt bolag. Men måste man peka ut de inblandade tjejerna som ömkansvärda och smått paranoida med vanföreställelser? Varför?

www.expressen.se/nyheter/1.955182/bordellharvans-kvinnor-presenterar-sina-krav

Samma talibaner här som där

När jag surfar runt lite på några av de bloggar jag brukar besöka hittar jag en referens till Hesekiel, profeten som får komma till tals i bibeln, ni vet han som Samuel L Jacksons rollfigur i Pulp Fiction citerar innan han skjuter skallen av de hamburgerätande bratsen. Den om "I will strike down upon thee with great vengance and furious anger... and you will know my name is the lord, when I lay my vengance upon you".

Det jag läser får mig att fundera över vem den här Hesekiel var egentligen. Och den som finner hon söker. På bibeln.se hittar jag snubben i fråga. Som visar sig vara en frispråkig kille, med viss dragning till ungflicksbröst. Man kan ju riktigt förstå hur Hesekiel måste ha varit upphetsad när han skrev...

Hes 23:1
P   

Ohola och Oholiva, två otrogna systrar
Herrens ord kom till mig:

Hes 23:2
     

Människa! Det var en gång två kvinnor, döttrar till samma mor.

Hes 23:3
     

Redan som unga horade de i Egypten, där smekte och kramade man deras ungflicksbröst.

Hes 23:4
     N

Den äldre hette Ohola och den yngre Oholiva. De blev mina, och de födde söner och döttrar. - Namnet Ohola står för Samaria och Oholiva för Jerusalem.

Hes 23:5
     N

Oholas otrohet med Assyrien
Men Ohola horade i stället för att hålla sig till mig. Hon brann av begär efter sina älskare, assyrierna. Det var krigare

Hes 23:6
     

klädda i purpur. Det var ståthållare och styresmän. Alla var de ståtliga unga män. Det var ryttare på sina hästar.

Hes 23:7
     

Hon bjöd ut sina horkonster åt dem. Alla var de Assyriens yppersta söner. Hon brann av begär efter dem och orenade sig med alla deras gudabilder.

Hes 23:8
     

Hon fortsatte med horandet som hon hade börjat med i Egypten, där männen låg med henne när hon var ung, kramade hennes ungflicksbröst och lystet horade med henne.

Hes 23:9
     N

Därför prisgav jag henne åt hennes älskare, assyrierna, som hon brann av begär efter.

Hes 23:10
     

De blottade hennes sköte, de tog hennes söner och döttrar och dödade henne med svärd. Hon blev ökänd bland kvinnor. Så verkställdes domen över henne.

Hes 23:11
     

Oholivas otrohet med Babylonien och Egypten
Hennes syster Oholiva såg allt detta, ändå upptändes hon av ännu hetare begär än Ohola och horade ännu värre än hon.

Hes 23:12
     N

Hon brann av begär efter assyrierna. Det var ståthållare och styresmän. Det var krigare klädda i praktfulla kläder. Det var ryttare på sina hästar. Alla var de ståtliga unga män.

Hes 23:13
     

Jag såg hur hon orenade sig. Båda betedde sig likadant,

Hes 23:14
     

men Oholiva gick längre i sitt horande. Hon såg väggristningar av män, bilder i lysande rött som föreställde kaldeer

Hes 23:15
     N

med gördel om höfterna och turban med fladdrande band. De såg ut som vagnskämpar och liknade de babylonier som hör hemma i Kaldeen.

Hes 23:16
     N

När hon såg på dem upptändes hon av begär efter dem och sände bud till dem i Kaldeen.

Hes 23:17
     N

Och babylonierna kom till hennes kärleksläger och orenade henne med sitt horande. Men när hon orenat sig med dem vände hon sig från dem.

Hes 23:18
     

Eftersom hon blottade sitt sköte och öppet horade med dem vände jag mig från henne, liksom jag förut vänt mig från hennes syster.

Hes 23:19
     N

Men hon horade mer och mer. Hon mindes sin ungdom när hon horade i Egypten,

Hes 23:20
     N

och hon upptändes av begär efter vällustingarna där med kön som åsnor och säd som hingstar.

Hes 23:21
     N

Du längtade tillbaka till din otuktiga ungdom, då männen i Egypten kramade och smekte dina ungflicksbröst.

Hes 23:22
     

Därför, Oholiva, säger Herren Gud, skall jag hetsa mot dig de älskare du har haft och sedan vänt dig från. Jag skall driva dem mot dig från alla håll.

Hes 23:23
     N

Det är babylonier och kaldeer, pekodeer, shoeer, koeer och dessutom alla assyrierna, stiliga unga män, ståthållare och styresmän, vagnskämpar och krigare, allesammans till häst.

Hes 23:24
     

Med rullande vagnar i mängd och med ett uppbåd av folk skall de komma mot dig. Rustade med långsköld och rundsköld och hjälm skall de anfalla dig från alla håll. Åt dem skall jag överlåta rätten att döma, och efter sina egna lagar skall de döma dig.

Hes 23:25
     

Jag skall låta min svartsjuka drabba dig. När de i vrede gör upp med dig skall de skära näsan och öronen av dig. De som är kvar hos dig skall falla för svärdet, och dina söner och döttrar skall tas till fånga. De som är kvar hos dig skall förtäras av eld.

Hes 23:26
     

Man skall slita av dig kläderna och ta dina praktfulla smycken.

Hes 23:27
     

Jag skall göra slut på den otukt och det horande som du började med i Egypten. Dit skall du inte snegla mer. Egypten skall du inte längre minnas.

Hes 23:28
     N

Så säger Herren Gud: Jag skall prisge dig åt dem du avskyr, åt dem du har vänt dig från.

Hes 23:29
     

I avsky skall de göra upp med dig. De skall ta allt vad du äger och har, tills du ligger där alldeles naken, med ditt horiska sköte blottat och ditt otuktiga horande avslöjat.

Hes 23:30
     

Detta skall drabba dig för att du sprang efter andra folk och horade med dem och orenade dig med deras gudabilder.

Hes 23:31
P   

Du har gått i din systers fotspår. Därför skall jag sätta hennes bägare i din hand.

Hes 23:32
     N

Så säger Herren Gud:
      Din systers bägare skall du tömma.
      Den bägaren är djup och vid,
      den rymmer mycket.

Hes 23:33
     

      Du skall bli drucken
      och fylld av kval.
      En bägare med skräck och fasa
      är din syster Samarias bägare.

Hes 23:34
     N

      Du skall dricka den i botten,
      svälja dess drägg.
      Dina bröst skall du riva blodiga.
      Jag har talat, säger Herren Gud.

Hes 23:35
     

Så säger Herren Gud: Du glömde bort mig och vände mig ryggen. Nu får du bära följderna av din otukt och ditt horande.

Hes 23:36
     

Oholas och Oholivas brott och straff
Herren sade till mig: Människa! Gå till rätta med Ohola och Oholiva och gör klart för dem vilka vidrigheter de har begått.

Hes 23:37
P   

De har brutit äktenskapet med mig, och de har blod på händerna. De har bedragit mig med sina avgudar och till och med offrat barnen de fött mig som mat åt dem.

Hes 23:38
     

Dessutom gjorde de detta mot mig: De orenade min helgedom och vanhelgade mina sabbater.

Hes 23:39
P   

Efter att ha slaktat sina barn åt avgudarna steg de samma dag in i min helgedom och vanhelgade den. Så betedde de sig i mitt tempel.

Hes 23:40
     

De skickade även budbärare till män i fjärran länder, som kom när de blev kallade. För deras skull tvättade du dig och sminkade dina ögon och prydde dig med smycken.

Hes 23:41
     

Du satte dig på en bädd som du gjort redo. Framför den stod ett dukat bord, där du hade ställt fram min rökelse och min olja.

Hes 23:42
     N

Det glammades sorglöst därinne. Förutom en mängd andra fanns där män som hämtats dit från öknen. De satte armband om systrarnas handleder och praktfulla kronor på deras huvuden.

Hes 23:43
     N

Jag sade om denna kvinna, härjad av sitt horiska leverne: Nu horar de med henne och hon ...

Hes 23:44
     

Och de låg med henne som man ligger med en hora. Så låg de med Ohola och Oholiva, dessa otuktiga kvinnor.

Hes 23:45
P   

Men rättfärdiga män skall döma dem som man dömer äktenskapsbryterskor och mörderskor. Ty de har brutit äktenskapet med mig, och de har blod på händerna.

Hes 23:46
     

Så säger Herren Gud: Båda upp en skara mot dem och utlämna dem åt skräck och plundring.

Hes 23:47
     

Skaran skall stena dem och stympa dem med sina svärd, döda deras söner och döttrar och bränna ner deras hus.

Hes 23:48
     

Jag skall göra slut på otukten i landet. Alla kvinnor skall ta varning, så att de inte lever lika otuktigt som ni.

Hes 23:49
     

Ni skall få plikta för er otukt och bära följderna av att ni har syndat med era avgudar. Då skall ni inse att jag är Herren Gud.


Särskilt detta med att stening, stympning, gruppvåldtäkt osv skall tas till för att varna andra kvinnor från att drömma om män med lemmar som åsnor och säd som hästar stämmer ju rätt bra överens med den kvinnosyn jag bloggade om igår.

"Då skall ni inse att jag är Herren Gud."

Jovisst är det skönt att ha någon att skylla sina mordiska lustar på?

Källor:
http://irrbloss.blogspot.com/2007/11/tvngsanslutning-kanske-aldrig-var-en.html
http://www.bibeln.se/


Jämställda kvinnor föder fler barn

Högerregeringen tycks ibland driva en politik där man gärna ser att kvinnor förblir i hemmet, sitt eget eller andras. Vårdnadsbidrag och skatteavdrag på hushållstjänster är exempel på politiska åtgärder som förstärker mönstret med kvinnor som utför det obetalda eller lågbetalda arbetet att hålla reda på hemmet. Delad föräldraförsäkring och daghem åt alla är motsatsen, då det ställer krav även på dem som saknar livmoder.

Nu får vi ytterligare bevis på att den svenska modellen med kvinnor som arbetar (om än mycket deltid) och pappor som tar ut föräldraledighet (om än bara 20 procent av den) lönar sig när det gäller födelsetalen. I Svenskan idag redogör man för en undersökning som visar att svenska kvinnor ligger i topp när det gäller barnafödande.

"En av de viktigaste förklaringarna till den högre fruktsamheten än EU-snittet i Sverige är den generösa familjepolitiken med gott föräldraledighetsprogram och god offentlig barnomsorg, som möjliggör för föräldrarna att kombinera förvärvsarbete och familjeliv" säger Livia Olah, docent i demografi, vid Stockholms universitet.

Kvinnor slipper välja mellan barn och arbete. De kan ha både och.

Jämställdhet lönar sig alltid!

Källor:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_653625.svd
http://www.feministisktinitiativ.se/artiklar.php?show=559


it's a man's world?

image258
I Aftonbladet kan man idag läsa om den saudiska gifta kvinna, 18 år, som blev kidnappad av sju män och våldtagen två gånger om. På grund av att hon anmälde dessa fjorton (!) samlag har hon nu dömts till sex månaders fängelse och 200 piskrapp. Hennes brott tycks vara att hon låtit sig skjutsas i en bil av en jämnårig man. (Även denne blev våldtagen av männen.)

Våldtktsmännen, fyra av dem, dömdes till mellan 2-11 år för kidnappning. Någon våldtäkt har de tydligen inte begått. Nä, justitieministeriet skriver på sin hemsida att kvinnan får skylla sig själv.

Charmerande.

Detta är extremsidan av en maktordning där kvinnor får bära skulden för mäns låga impulskontroll. Även i Saudiarabien betraktas män som några som inte kan behärska sig och verkligen se till att man har samtycke, utan i stället förleds att förgripa sig på kvinnor som lockat dem till dessa handlingar. I ena änden svenska tingsrätter, i den andra saudiska. Men problemet är det samma, synen på mannen som okontrollerbar.

Det borde få män att ge sig ut på gatan och protestera.

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1376534.ab

veckans filmtips

image257

American Gangster av Ridley Scott med Denzel Washington och Russell Crowe i huvudrollerna. Lysande scenografi och kostym. Lysande foto. Lysande skådespel. Trovärdig story (baseras på en sann historia som det brukar heta.) 

När Washingtons och Crowes figurer väl möts i filmen ångar det om dem. Snygg scen.

Extra plus för musiken, särskilt underbara Across 110th Street, som vi inte hört på film sen Jackie Brown.

En helkvälls-rulle.

RSS 2.0