vi kan inte skrota ordet ras

På Fi:s hemsida pågår en debatt mellan vår talesperson Stina Sundberg och medlemmen Rebecca Hybbinette angående begreppen ras och hedersvåld. Rebecca invänder mot användandet av begreppet ras, då man inte bör dela in människor i raser.

Så enkelt är det dock inte att man bara kan igga detta begrepp som diskrimineringsgrund. Mikael Almén utvecklar detta på ett bra sätt på sin blogg. Jag håller med honom i hans slutsats. För att kunna kämpa mot rasism får man inte blunda för att ras dels är en diskrimineringsgrund, dels är något större än bara blod och biologiskt ursprung.

I diskrimineringsutredningen (som regeringen ännu inte förmått skriva en prop utifrån trots att denna var klar redan i början av 2006...) har man utvecklat hur man skall förhålla sig till begreppet ras. Bl a så förde HomO Hans Ytterberg ett väldigt bra resonemang i frågan i ett papper som berörde just om ordet ras skulle utrangeras i lagstiftningen. (Jag har i jobbet fått möjlighet att plöja alla de papper som producerats i utredningen.)

Han kom fram till att så inte bör ske (vilket även utredningen gjorde) eftersom ras ÄR en diskrimineringsgrund. Idag använder inte ens de värsta rasister ordet ras endast i biologisk mening, utan också i social mening. Forskning visar att ras också kan vara en social företeelse. I vithetsforskningen har man t ex lagt märke till att färgade människor genom sitt yrkesval, t ex utrikesminister i USA, och sin samhällsklass snarare uppfattas som "vita" än "svarta". Ras är så mycket mer än blod och hudfärg. Därför bör vi också i arbetet MOT rasism se hela detta begrepps innehåll.

Källor:
www.feministisktinitiativ.se
http://mikaelalmen.blogspot.com/2007/12/s-varfr-r-du-diskriminerad-lille-vn.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0