den schenheliga högern - del II

"Det är svårt att hitta en motsvarighet till den magnitud som den här skandalen börjar få. Person efter person i statsministerns närhet avgår och vi har ändå kvar en känsla av att vi inte får reda på sanningen."


(31 augusti 2006. Fredrik Reinfeldt efter att Lars Danielsson avgått som statssekreterare.)


den schenheliga högern

Ryker Ulrika Schenström efter sin lilla tête à tête med TV 4:s journalist? Inte om hennes chef, Statsministern, får välja. Men klarar han att hålla emot det drev man kan ana har börjat. Där TV 4 måste jaga för att inte bli ännu mer komprometterade. T o m Högeralliansen har börjar knorra.

Så, möjligen vandrar Ulrika samma väg som Maria och Cecilia.

Men Carl, Tobias, Anders, Sven-Otto och alla andra med tre ben, de sitter tryggt kvar. För med kuk kommer teflon, allt rinner av, inget fäster.

Sen kan man undra över vad Schenström egentligen gjort för fel. Hur gärna jag än skulle vilja säga att hon förlorat i förtroende så tror jag inte att denna krogträff påverkat hennes förmåga att fatta rätt beslut, om nu mobilen hade ringt och besked kommit att kristna fundamentalister sprängt moskén på Söder i luften, eller att en flodvåg svept in över Göteborg. 

Den som i stället borde synas är journalisten som hånglade med den han är satt att granska. För det var ju han som stod för notan.  

Och lite skoj är det ändå när Reinfeldt kör en Clinton, fast å Schenströms vägnar, "Hon drack sig inte full med den där mannen!" Det visar ju bara hur hög sanningshalt det är i det statsministern säger. Alla kan ju själva se på Aftonbladets bilder att Schenström var bra "glad i hatten" (som hennes pusspartner uttryckt det till media idag). Tycker det säger mer om Reinfeldt själv än om en kvinna som tar sig ett par glas vin och blir på kelet humör.

moderat-rap

Moahahahaaaaaaa! Via Åsa Petersens blogg finner jag denna nya slagdänga. Den påstås vara Moderaternas nya kampsång, och det får man väl tro på då den ligger på en sidan som heter www.kampanj.moderat.se.

Christian, snart f d moderat skriver i kommentarsfältet på Moderaternas kampanjblogg:

"Gode Gud, gör mig döv! Har PR-nissen Schlingmann drömt ihop detta tillsammans med Anna Book och en laddning rökheroin?"

Hahahaaaaahoooooo!

Lyssna och sjung med: http://kampanj.moderat.se/wp-content/uploads/2007/10/fanny-nya-vagar.mp3

"Det som har hänt förut
har ingen betydelse
Det enda som räknas nu
Är fortsatt förnyelse"

Nä, det är nästan så man tycker synd om Moderaterna.

ursäkta mig,

men jag har förmodligen blivit en gammal sipp kärring. Men jag kan faktiskt inte förstå varför det blir sånt liv kring att en skola vill att deras 10-åriga elever skall ha brallorna uppdragna när de är i skolan. Och jag kan heller inte förstå den 27-årige styvfar som uttalat sig om Östermalmsskolan önskan att ungarna skall se någorlunda städade ut på skoltid. Denne styvfar till en tioåring säger:

"- Jag är själv en gammal hängbralla, har åkt mycket skateboard och så. Det har jag varit sedan jag var 13 år. Det är en dresscode för mig - har man hängbralla så är man en skön människa och sköna människor ska skolan inte förbjuda." http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_542545.svd

Ursäkta, men brallor som hänger långt nere på låren och visar upp urtvättade sunkiga kallingar, är inte ett tecken på att vederbörande är en skön människa. Snarare en skör människa, som inte hittat sin vuxenidentitet ännu. Vid 27 års ålder...

Och att skolan sett sig föranledd att behöva skriva till föräldrarna för att 10-åriga tjejer har för djup urringning... Vad är det här? Är det mammor som själva kör med urringning och tycker att de är sköna människor av denna anledning, och att deras 10-åriga döttrar också skall visa att de är sköna människor? Ja, jag använder själv urringat, för att jag tycker det är snyggt, men jag skulle tamme fan inte låta min 10-åring göra det.

Nä, det är nästan så man börjar ropa på skoluniform...

BMI - Body Mass Idioti

Läser på vännen Saras blogg om att Kina inför begränsningar för feta att adoptera. Antar att det hela bygger på idén och myten om att folk med högt BMI dör före folk med lågt BMI. Detta återstår såvitt jag kan se det hela, att bevisas.

Människor dör hela tiden. Tjocka och smala. Smala människor dör av proppar, hjärtinfarkter och cancer, och tjocka människor dör av samma sjukdomar. Men dom dör inte av sin fetma, utan av andra sjukdomar. Nu är det kanske så, skriver kanske för jag är inte helt säker, att det finns statistisk som visar att överviktiga personer oftare får t ex tarmcancer. Men det finns ju ingenting som därmed säger att det är övervikten som orsakat cancern. Det kan ju t ex vara tvärtom. Samtidigt finns det statistik (vet jag) som visar att rökare oftare får lungcancer. Det hindrade inte min frisksportande ickerökande far att dö i typisk rökningscancer. Medan min supande, rökande morfar levde tills han var en bra bit över 80.

Det är kanske helt enkelt så att statistik är dåligt för att bedöma individers livslängd.

Nu har jag personligen haft en svacka i mitt tränande och matintagskontrollerande. Det blev helt enkelt för mycket när vi blev nekade hjälp på fertilitetsenheten för att jag "bara" lyckats gå ner 12 av 30 kilo. Ingen tog där hänsyn till min livsstil, där jag sedan flera år tillbaka tränade 3-5 dagar i veckan och åt väldigt hälsosamt med mycket proteiner, grönsaker och fina råvaror i stället för halvfabrikat och lightprodukter. Hade jag varit en soffpotatis (som jag till viss del återfallit till att vara) som endast åt pizza, hamburgare och kebabtallrikar, såsom man kan se i programmet Du är vad du äter (mina inköp såg oftast ut som Anna Skippers önskebord), och vägt 13 kilo mindre, då hade jag passat för graviditet.

Kolesterol, blodvärden, puls och blodtryck spelar ingen roll när man bedöms av vården. Det är bara BMI, d v s hur lång jag är i förhållande till min vikt, som räknas. En lång och smal kollega fick t ex veta att hon behövde banta eftersom hennes BMI var för högt...  Mina kollegors små 2-åringar är för feta, enligt BVC då dom ligger i toppen av kurvan. Att dom springer hela dagarna, går på dans, på ur och skur-dagis och är mycket rörliga bryr sig inte BVC om. Dom tittar på deras något runda mammor och fäller sin dom över barnen. (Utan att ha en aning om hur mycket mammorna rör på sig.)

Tron att vi ser ut som det vi äter är i stort sett grundmurad. Högt BMI = dålig mat och ingen motion, lågt BMI = bra mat och mycket motion. Som om den hårdtränande tynglyftaren eller kulstöterskan skulle vara i sämre skick än soffpotatisen. 

Och allt detta för att läkarvetenskapen helt godtyckligt bara bestämt en gräns för när man är tjock och när man inte är det. Någonstans kring 72 kilo tror jag gränsen går för mig när jag är överviktig eller ej. Det har alltså någon annan bestämt. Att 71 kilo är normalt och 72 är för mycket. För alla. Oavsett livsstil. 

Och ja, jag blir otroligt agiterad av denna debatt. Därför att det tillåts att folk är ungefär lika naiva och okunniga som dom är när dom debatterar feminism. Man får helt enkelt säga precis vad man vill och själv tror utan att bli emotsagd. För sanningen att alla feta är lata och karaktärslösa och kommer dö i förtid är ju lika sann som att alla feminister vill att alla kvinnor skall bli män och att alla män skall utrotas (hur nu det går ihop, det brukar dock vara samma personer som hävdar att dessa båda åsikter kommer från feminister). 

Nä, fetmadebatten behöver hyfsas och bli bredare, för att något skall ske för dem som sliter hela livet med sin övervikt och samtidigt behandlas som idioter av samhället.

Professor Dumbledore kommer ut ur garderoben!

image251
Idag rapporterar högerliberala Dagens Nyheter något man länge misstänkt. Rektor emeritus Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore är bög. JK Rowling har nu avslöjat att Harry Potters vän och f d rektor är homosexuell, att han hans enda kärlek verkar ha varit rivalen Gellert Grindelwald.

"Hade jag vetat hur glada ni skulle bli över att höra det här hade jag berättat det för flera år sedan." Sa J K Rowling.

Skönt att höra dagen efter att vi hört en polsk rektor (kvinna) sitta i Aktuellt och säga att om hon upptäckte att någon av hennes lärare var homosexuell skulle hon sparka vederbörande direkt. Man frågar sig vad Polen har i EU att göra, när deras skolledare, och regering, uppenbarligen bryter mot EU:s stadga. I facket har vi skrivit in klausuler om att man måste dela våra värderingar för att få vara medlem. Kanske borde det vara dags att skärpa dessa krav även för EU:s medlemmar. Å andra sidan finns dessa sippa åsikter överallt, vi har fortfarande inte glömt Katolska Kyrkan och Brian Souters kampanj i Skottland för att hindra regeringen Blair från att ta bort den famösa Section 28 som förbjöd lärare att "promota" homosexualitet i skolan, d v s säga till en ung elev att det faktiskt är OK att vara bög.

Att Professor Dumbledore kommit ut ur garderoben har ett stort signalvärde!

europeiska arbetsgivarvanor

Sitter på jäsmtälldhetskonferens med transportfederationen. Här finns kollegor från EU:s medlemsstater och från ansökarländer. Vi får höra skräckinjagande historier om hur våra fackföreningssystrar behandlas i sina jobb och uppdrag, både inom och utom EU.

Vi får höra om den kroatiska kvinnan som jobbade sig upp från stins till stationschef, den första kvinnliga, i en liten håla på gränsen mot Bosnien. Hennes manliga underställda vägrade acceptera henne som chef och efter att ha fått utstå trakasserier och mobbning så valde en av männen att misshandla henne så svårt på jobbet att hon fick tillbringa två månader på sjukhus. Vad gjorde arbetsgivaren, statliga järnvägsbolaget, med denne man? Samma som många andra arbetsgivare, ingenting. Kvinnan däremot omplacerades till en annan station. Sedermera kom hon dock tillbaka till sin tjänst som stationschef och hade nu insett värdet av att vara med i facket. Hon engagerade sig därmed som fackombud på jobbet. Vilket bemöttes med omplacering till stinsjobbet. Arbetsgivaren såg det som illojalt av henne som chef att engagera sig fackligt.

Nu har kroatiska JämO satt tänderna i fallet och det återstår att se vad som händer.

I Bulgarien kom en av våra kollegor i flygbranschen hem en sen kväll efter jobbet. Det är ofta sena kvällar i det jobbet. Utanför hennes hem väntade en man beväpnad med kniv. Bara genom att slåss och kämpa emot räddade hon livet. Hon och hennes kollegor har senare fått utstå telefonhot. Någon förövare har polisen inte lyckats gripa trots att denne inte ens brydde sig om att dölja sitt ansikte. Knivmannen i fråga verkar vara hyrd av kvinnans f d arbetsgivare, en man som står inför rätta för förskingring av företagets medel.

I Storbritannien har vi den kvinnliga kollegan som födde tvillingar men miste det ena barnet vid förlossningen. Det andra hamnade i intensivvård i tio månader, långt längre än kvinnan var föräldraledig. (Tror det är 14 veckor i Storbritannien.) Hon tvingades sålunda tillbaka i arbete innan hennes barn kommit hem. När barnet väl fick komma hem var han i behov av syrgas och det gick inte att få tag barnomsorg som kunde ta hand om ett så sjukt barn. Varpå kvinnan tvingades säga upp sig från sin fasta tjänst och nu jobbar på tillfälliga kontrakt. Staten bidrar inte med omsorg i sådana situationer utan det förväntas av kvinnan att hon skall sluta arbeta.

franska morgonvanor

Vaknar på mitt inte fullt så fräscha hotellrum i Bryssel. Kliver in i duschen och drar på vattnet. Men själva duschmunstycket funkar inte. Trycker sisådär en 100 gånger på knappen som skall föra vattnet ut genom duschen, utan att lyckas. Med viss akrobatik lyckas jag sedan duscha under kranen i badkaret. Inte dåligt för en tjockis som undertecknad!

Nere i receptionen står den unge, fransktalande portiern. Jag förklarar problemet. 

- Nooo, zat eez not pössibel! 

Jo, jag ljuger inte. Det kommer inget vatten.

- Nooo, zat eez not pössibel!

Till slut tröttnar jag och säger till att det bör kollas. Något säger mig att jag även i morgon får tvätta mig under kranen. 

Men musslorna är fina i allafall!

Torsdag: Kranproblemet löstes av portierns kvinnliga kollega som tipsade om att man skulle dra i stället för trycka på knappen. Mer uppbådande av alla mina krafter lyckades jag till sist få loss den tröga mojängen. Så nu är det full fart i duschen.

bob hansson lyser

i P1:s Filosofiska Rummet.

image250
Tillsammans med en socialpsykolog (Lasse Dencik) och en idéhistoriker (Victoria Höög) från Lund med klar Nina Schattréus (Suzanne Reuter)-varning (d v s när man talar snobbig skånska utan tungrots-R) för han samtal om hur vi ser på arbete. Bl a är han lysande när han plockar ner idéhistorikern, som hela tiden svänger sig med abstrakta begrepp som determinerad (i stället för förutbestämd) och ontologi (i stället för sätt att betrakta världen), genom att be henne förklara sistnämnda begrepp. Något hon inte klarar. Medan dom andra två filosoferar så dom spricker, och så att lyssnarna måste ha studerat minst 120 poäng på universitetet för att hänga med, är Hansson tydlig och klarsynt och sätter fingret rätt på problemet, d v s att utan arbete är du ingenting värd. Då betraktas du som en dålig människa som till vilket pris som helst skall sättas i arbete för att återfå ditt värde som samhällsmedborgare. Hansson föreslår att vi kanske borde få vara människor först, snarare än anställda först.

Filosofi für alle!

http://www.sr.se/webbradio/?type=latestbroadcast&Id=793&BroadcastDate=&IsBlock=1

alfapetigt

image249
- Hmmmm, kan jag bygga på röv till rövel?
- Rövel? Det är ju Fortum ju!
- Det är egennamn så det går inte!
- Fan också!

utrikesministern i grumliga vatten

Watergate, Whitewater, Blackwater... Det är grumliga vatten amerikanerna och deras kompisar fiskar i. Nu senast är det USA-vännen Carl Bildt, utrikesminister och högerman, som varit på besök i Irak tillsammans med migrationsminister Tobias Billström. Anledningen till resan lär ha varit att de skulle undersöka hur asylsökande irakier skulle kunna transporteras tillbaka till hemlandet.

Nu får vi veta att Bildt och Bull... förlåt Billström tackat nej till de sedvanliga säkerhetsarrangemangen från värdregeringen. Uppenbart är att de haft någon sorts säkerhetsarrangemang eftersom båda var klädda i skottsäkra västar vid besöket. (Intressant i sammanhanget om Irak nu skall anses som säkert nog att återvända till för irakiska flyktingar.) Kanske var det Säpo som hade med sig västarna? Var det Säpo som arrangerade säkerheten för minstrarna vid besöket? Får Säpo agera på detta sätt på annat lands territorium? Ja, vad vet jag... Kanske är det som (s) tror, att Bildt i stället fått skydd av amerikanska skjutglada militärfirman Blackwater. (Anklagade för att skjuta civila och smuggla vapen.)

Men han lär väl klara sig ur detta också. Det är ju alldeles uppenbart att en utrikesminister kan ha hur smutsiga händer som helst, så länge han tillhör Alliansen. Korruption och läskiga bekanta verkar vara vardagsmat för denna regering.

Kan vi förvänta oss att de kickar Säpo och börjar använda sig av Hells Angel's i stället? Är det kanske nästa steg i nedmonteringen av försvaret, privatisering? Mats Odell skall kanske kallas in för att sälja försvaret till Främlingslegionen och HA? Ja vem vet, i Högeralliansens Sverige verkar allt möjligt.

Källa:
http://www.expressen.se/nyheter/1.877755/s-kraver-bildt-pa-besked 
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dok_id=GV1166&rm=2007/08&bet=66

Muskampen

image248

Läser på om musbekämpning. På Din Byggare kommer man med goda råd.

1. Var uppmärksam så att inte möss smiter in när du öppnar dörren för att gå in eller ut.
Tjoho! Dörren står ju öppen mest hela tiden när vi är på Torpet.

2. Se till så att fönster och dörrar sluter tätt, särskilt i källarplan.
Hahaha! Jo just. Vi har ju direkt ingång från grunden in i huset, som är byggt typ 1905...

3. Täta hål och sprickor i grunden med ett finmaskigt nät, inte plast.
Råden gäller uppenbarligen inte gamla torp...

4. Fogar mellan grund och fasadklädsel är ofta muspassager. Täta dessa fogar.
5. Sätt nät över luftningsspringor under taket.
6. En hård, slät och blank målningsyta ca 1 meter upp på väggen är ett effektivt hinder.
7. Ca 2 cm överhäng på en väggyta kan inte forceras, liksom metallkragar på lodräta rör.
8. Närväxande buskar, träd och klängväxter är passagebryggor för möss.


9. Möss skyr enris - både färskt och torrt. Lägg det i torpargrunden, vid ventilöppningar etc.

Det tipset fick jag idag från en kollega. Så nu blir det att ge sig ut på enrisplockning i helgen. Här skall förberedas.

Höst i paradiset

image244   image245   image246
Så var det höst i paradiset då.

Helgen som gick var jag och maken ute på Torpet och krattade löv och eldade i spisen. Samt matade mössen. Fyra fällor vittjade dom små kräken, två gånger om. Nu är dom gillrade igen. Om inte det funkar får vi väl ta dit den grymma katten Miranda Johansson för extermination. Hon hör små möss på långt avstånd.

image247

Till helgen blir det slutlig höststädning. Min syster har lovat att ta med sig hårdhandskarna mot mössen. Det kan nog behövas eftersom mössen bajsat på hennes trädgårdshandskar.

Och det bästa av allt, vår fantastiske farbror har kört iväg det gamla aset till husvagn till skroten.

ett dansant förbund

image243

Och dansade gjorde dom natten lång. Här är det Charlotte från Hovmantorp som underhåller, till publikens stora förvåning.

ett brett förbund

image242

I veckan som gick bildades förbundet Unionen av HTF och Sif. Därmed kommer vi organisera såväl medlemmar på Systembolaget som i nykterhetsrörelsen, såväl inom vapenindustrin som på Svenska Freds. Ja, till och med de anställda i Unionen får vara med, även om vissa kongressombud yrkade på annat i debatten om de anställdas valbarhet till olika organ inom förbundet. Som en klok man sa, även anställda är människor.

Så: Skål för Unionen!
(Med valfri dryck i glasen)

Rednecks i Rödeby

Läser i Expressen ett pressmeddelande från den familj som utsatts för trakasserier av ett mopedgäng med skitungar i Rödeby.  Känns nästan som en film om rednecks i amerikanska södern. Moppar i stället för pickuper och avsaknad av banjos, men annars verkar intelligensnivån vara den samma som i dessa filmer. Och bilder på poliser som säkrar bevis i form av en keps...

Samtidigt som man kan fråga sig om det är rätt att skjuta i ett sådant läge så måste man fråga sig om det är värdigt ett rättssamhälle att ett gäng skitungar skall få ta över en hel by. Här har uppenbarligen hela samhället havererat. I synnerhet moppegängets föräldrar. Jag kan inte riktigt lösgöra mig från känslan att gängets beteende varit sanktionerat. Hur har dessa ungar fått sin människosyn, t ex att förståndshandikappade inte förtjänar att leva? Vem har lärt dem att det är OK att trakassera andra? Var uttalanden som att "hela ert släktträd ska falla och brinna" från? Från början?

I Rödeby fick Sverigedemokraterna 5,99 procent av rösterna i senaste riksdagsvalet och 10,84 procent i kommunvalet. Och det är inte 15-åringarna som röstat där.

RSS 2.0