Kvinnor med röst och parti

När kvinnor fick röst och parti

I valrörelsens efterdyningar slår jag upp boken jag inte hann läsa färdigt i somras, när valrörelsen kom i vägen. Christina Florins Kvinnor får röst (Atlas, 2005), en historisk skildring av kön, känslor och politisk kultur i kvinnornas rösträttsrörelse.


Genom sex kvinnors brev skildras rösträttskampen. ”Förfärligt mycket i breven är trög läsning”, skriver Florin. ”Det handlar om tågtider, om mötesplatser och möteslokaler och otjänlig väderlek. Gnäll på andra som inte ställer upp. Om brist på pengar och om de förkättrade tidningarna som inte skriver eller skriver fel saker. Det handlar om beställningar på föredrag från hela landet, om trötthet och bitterhet. Men däremellan finns verkliga guldkorn.” (Florin, 2006, s 40) 

Trots att det gått mer än hundra år känner jag så väl igen mig. Vad gör man åt tidningar som inte skriver, och som när dom skriver bara ägnar sig åt personangrepp och inte åt vår politik? Vari består egentligen skillnaden mellan Jan Huss porträttering i Aftonbladet hösten 2005, av feminister som fula kvinnor med hår under armarna och bröst till knäna och Albert Engström porträtt i Strix 1908 av ”Fru Lesbin” och hennes skäggiga, ogifta väninnor i rösträttsrörelsen?

Rösträttskvinnorna slet hårt för att engagera andra kvinnor runt om i landet. Valborg Olander i Falun skriver ”I Mora, ett så stort samhälle, ha vi inte ett enda namn, fastän listor skickats till samma personer, som på andra håll, och artisten Zorns fru lovat göra vad hon kan (fast hon själv är emot saken [kvinnlig rösträtt, min anm])”. (Florin, 2006, s 125)


Även hundra år senare saknas namn i Mora. Kvinnor från Falun och andra delar av Dalarna kom i stället till vår hjälp när valturnén nådde Mora i slutet av augusti. I Orsa finns idag Lotta Falkeborn Willner som, liksom på rösträttskvinnornas tid, hjälpte oss att arrangera allmänt möte på orten. Så jobbade kvinnor för lika rättigheter i början av förra seklet, och så jobbar vi än idag; genom agitation och öppna möten. Engagerade medlemmar runt om i landet öppnar dörrar både till sina hem och till ortens lokaliteter. Just den kvällen i Dalarna sov vi alla i en lånad sommarstuga vid Siljans strand.

  

Kampen för medborgerliga rättigheter var, och är, ingen sinekur. Vi kan skriva under på att det krävs en hel del även idag. När vi nu ser valresultatet inser vi exakt hur hårt det är. Hur mycket varje enskild röst kräver i hårt fotarbete på gator och torg.

 

Ångermanland var särskilt tufft område för rösträttskvinnorna. Detta vidunderligt vackra landskap med blånande berg och djupa dalgångar. Frigga Carlberg skickades upp längs Ångermanälven. ”Sollefteå, Gudmundrå och Helgum är sorgebarnen vid Ångermanälven” skriver hon till Signe Bergman. Och i mitt minne väcks en bild av ett Sollefteå i släpljus, där vi stannade för att äta middag, en kväll på väg mot Östersund. I minnet ser och känner jag doften av gårdsserveringen. Ser de tre unga killarna från orten som på Helena Svenssons uppmaning att de borde rösta på F! skrattade och sa att ’det där är bara bråk och jävelskap’. Nog var det så de upplevdes, Frigga, Signe Bergman och de andra? Som några som bara ställde till det med sina krav på rösträtt. Liksom Fredrik Reinfeldt tycks tycka om kravet på varannan damernas i regeringen. Bråk och jävelskap.

 

Alla dessa möten landet runt. Papper, flygblad och material som skulle skickas och möten som skulle arrangeras med lokaler och inbjudningar som annonserades i lokalpressen. Sedan skulle resetalarna ta sig dit. Augusta Tonning färdades på sin häst, humoristiskt döpt till ”Rösträttskampen”, i hela södra Sverige och en kvinna som hette Malmberg fotvandrade 145 mil sommaren 1908 för att skaffa adresser och sprida budskapet till avlägsna delar av landet. Framför mig flimrar bilden av oss, kånkande på högtalaranläggning och kartonger fyllda av valmaterial.

 

Det är i rösträttskvinnornas kamp jag finner tröst i valets efterdyningar. Deras kamp för rösträtt pågick mellan 1902-1921. Kampen fortsatte senare, med nya mål, men fick form av parti för bara ett år sedan. Målet är ett samhälle där människor behandlas lika oavsett kön, etnicitet, klass, sexuell läggning eller funktion. Det är ingen sinekur. Men vi står upp gemensamt, och kampen den fortsätter.


Belinda skyller ifrån sig

I dagens Aftonbladet står att läsa att krönikören Belinda Olsson skyller på Socialdemokraterna, på S-kvinnorna och på F! för att feminismen inte lyftes i valet.

Men Belinda, varför skriver du din krönika om delad föräldraförsäkring, lika lön och stopp på våld mot kvinnor idag, och inte förra veckan? Detta är frågor som F! drivit hårt i landet. Som vi turnerat runt hela landet med i valrörelsen. Som vi skrivit debattartiklar om som refuserats av media, främst Aftonbladet skulle jag våga påstå. Var fanns du då, Belinda? Du var ju med på vissa av dessa möten, så du borde ju ha snappat upp budskapet!

Och att komma dragande med att F! lanserat könsförädarteorier och släppt fram Radical Cheerleading med verser om dumma våldtäktsmän (fast det skriver du inte att det handlade om) som skall få igen. Det är väl bara SÅ fånigt? Du vet ju att det där med könsförädare var något som en avhoppad Ebba Witt Brattström lanserade efter att hon fått kritik för att hon inte såg alla maktordningar i samhället, bara könsmaktsordningen. Något som för övrigt skedde INNAN F! ens hunnit hålla sitt första årsmöte och börja formulera sin politik i demokratisk ordning. Du vet ju att ingenting i F!:s politik handlar om att kvinnor som ligger med män är könsförädare, att män skall slitas i stycken. Så varför drar du upp det som om det vore en sanning? 

Och sedan säger du att media inte har något med att göra att feminismen inte känts som ett alternativ i valet. Eller inte lyfts av de etablerade partierna.

Självklart skall (s) ha kritik för att de tigit ihjäl jämställdhetsfrågorna. Men den kritiken smittar av sig på media, som inte lyft frågan, som bara skrivit om presidentval och blåa och röda lag. Den smittar av sig på väljarna som inte tycker frågan är tillräckligt viktig. 

F! skulle säkert kunnat göra en massa saker annorlunda. Någon hade kunnat säga åt de unga tjejerna i Radical Cheerleading att ni får inte uppträda före vårt årsmöte, för era texter är för radikala. (Vad hade medierna skrivit om det? Och vad säger det?) Men vi hade fan inte kunnat jobba MER med att lyfta dessa frågor i valrörelsen. Med de resurser vi haft - ekonomiska som ideella - har vi gjort under. Att vi inte nått ut tillräckligt kan inte enbart skyllas på oss. Vad hade till exempel skett om de mindre partierna fått en enda partiledarutrfrågning, eller debatt i TV? Hade detta kunnat bidra till att frågan om jämställdhet mellan kvinnor och män lyfts?

En sak har dock Belinda rätt i, och det är att man verkar skylla sviterna av ojämställdheten, inte på ojämställdheten utan på budbäraren, feminsterna, som vill råda bot på just denna ojämställdhet.  

Voices from abroad

Voices from abroad

Här kommer några kommentarer kring F! och valrörelsen:

Jane Fonda: “…You are right, dear Gudrun, this is just the beginning, a first, monumental step. Ours is the most fundamental struggle. The hardest. We are battling thousands of years of patriarchy. I am proud to have been there with you. I will always remember those days. Now get some rest! Love, Jane”

Eve Ensler, författare till Vaginamonologerna: What an utter joy to stand with you all in Stockholm these last days. I was moved, educated, empowered and proud, deeply proud to be in your midst. This campaign is the first in many victories. This is the door opening and with time and more energy we will burst it wide open…”

El Pais, stor drake i Spanien 16 september: ”Feministiskt Initiativ är inget småparti bland de andra eller en modefluga som bara försvinner. För det första handlar det inte om något krig mot männen - det finns några stycken på riksdagslistan – och partiets valmanifest är mer konkret än de traditionella partiernas. De ställer upp till val därför att kvinnor jämfört med män, får genomsnittligt 4 300 kronor mindre i plånboken varje månad, därför att kvinnor i Sverige tar ut 81% av föräldraledigheten vilket förstärker deras underordnade position på arbetsmarknaden. Detta är ett parti som kan skapa historia om det kommer in i riksdagen.”

Katharina Wawrzon, statsvetare och tolk, London i ett mejl döpt 'The Others': "It's quite nasty how they've bundled up all the small parties into one big pile. What baffles me is a complete lack of respect. Well done for the campaign anyway!"


Väljarna skrämdes bort!?

Väljarna skrämdes bort!?

Är det kanske så att väljarna i Alvik skrämdes bort av F!-representantens uppsyn? Jisses... Vill härmed dementera att jag grimascherade mot den socialdemokratiska kvinnan!

Rätt röst

Rätt röst

I valbåset på Nya Elementar i Bromma.

Vaginamonologer

Vaginamonologer

Rada Boric, Unni Drougge, Jane Fonda, Eva Fröhling, Mian Lodalen, Gudrun Schyman, Marika Lagerkrantz, Kim Andersson omkring Catharina Cavalli.


Miss Universum

Miss Universum

Bild från Extravaganzan på Maximteatern i lördags. Copyright: Anna-Karin Johansson Brikell

Tack!

Femtiotusen. 50 000. Så många feminister, minst, kanske det dubbla, har röstat på Feministiskt initiativ i riksdagsvalet. Det är ju lika många som publiken på en sydeuropeisk fotbollsmatch det, Mats Olsson! Eller för den delen nästan lika många som såg Bruce Springsteen på Ullevi den där junikvällen för så många år sedan. En hel feministarmé, för att travestera Trolltyg i tomteskogen. Och för att låta lite militant sådär. (Vi feminister tycker ju om sånt, vi brukar ju slita män i stycken till frukost har jag hört...)

Här i Bromma har dimman lägrat sig, men det  beror inte på för mycket dryck igår utan förmodligen är det vädergudarnas sätt att tala om för mig att min semester är slut. Världens häftigaste semester någonsin! Och mest lärorika! Med tanke på vad vi åstadkommit under de senaste månaderna så kan vi ju ta oss vart som helst, även om det kommer ta tid.

På QX:s Qruiser-sajt har man fått svara idag på vilket parti man röstat på. Där var det kd som fick 1%. Dock så har folk ändå röstat in kd:s familjepolitik genom att rösta på de andra borgerliga partierna. Roligare dock är, att om Qruisers väljare varit representativa för befolkningen hade vi kommit in i  riksdagen. Fyra procent röstade på oss! (Än så länge med nästan tusen som svarat.)

Och visst röstade folk på oss, visst trodde dom på oss! Bara inte tillräckligt många. Och så vill jag rikta ett innerligt tack till alla dom som uppmuntrat, som ringt och sagt att 'nu har jag röstat på er', som ringt och sagt 'lycka till', som raggat röster, som trott på att F! skulle kunna komma in i riksdagen och göra skillnad. Alla ni som inte är fastlåsta i ett höger-vänstertänkande. Alla ni som sett oss som människor som faktiskt vill och kan åstadkomma förändring. Och som behandlat oss med den respekt vi förtjänar. Till er, mitt allra innerligaste och varmaste tack för stödet!

Nu skall jag ge mig av ut i dimman på väg mot jobbet. Där fortsätter ju kampen för allas lika värde och rättigheter. Jag känner mig otroligt stärkt i denna!

Valdagen

Efter en fantastiskt feministisk extravaganza på en fullsatt Maximteatern igår kväll ger vi oss nu ut på cyklarna för att dela valsedlar i Bromma! Vädret är perfekt för röstning, inte för soligt och inte heller regn.

Ikväll väntar valvaka på Elverket. Valmyndigheten tänker fortfarande inte tala om för oss hur det gått ikväll men något hum hoppas vi åtminstone få. Och Persson och Reinfeldt kan ju heller inte vara säkra förrän Valmyndigheten har sagt sitt!

Smolk i bägaren denna stora dag är ändå att en stor socialdemokrat lämnat oss. Sten Andersson var en av dem som för mig symboliserade en socialdemokrati som jag bättre kände igen mig i. Heder åt Sten!

Internationell solidaritet

Internationell solidaritet

Här eldar Gudrun Schyman på publiken att gå och rösta på Feministisk initiativ. Platsen är Sergels Torg i dag på eftermiddagen. Bakom Gudrun står Rada Boric från Centre for Women's Studies i Zagreb, Eve Ensler, författare till Vaginamonologerna , Jane Fonda, författare, aktivist, skådespelare och Lilian Halls-French, från Feminist Initiative Europa. Alla hade rest till Stockholm för att uppmana svenskarna att ta den unika chansen och rösta på F! i riksdagsvalet! För att dom hoppas att Sverige skall fortsätta att vara en förebild i kampen för jämställdhet mellan könen, som ger dem själva styrka i samma kamp i sina hemländer.

Jane Fonda och Gudrun Schyman på Sergels Torg

Jane Fonda och Gudrun Schyman på Sergels Torg

I dag kl 16.00-17.30 besöker Jane Fonda och Gudrun Schyman Valbar utanför entrén till Stadsteatern på Sergels Torg. Gå och lyssna! Gå sedan och rösta inne på plan 2 i Kulturhuset!

Valmyndigheten och demokratin

Ännu ett inlägg i dokusåpan om Valmyndighetens bravader i valrörelsen. Valmyndigheten kan inte garantera att alla valförrättare känner till att man får skriva partiets namn eller beteckning på en blank valsedel utan tror fortfarande att den bara kan användas som blank valsedel.

Detta inser man veckan före valet efter att Feministiskt initiativ skickat exempel på okunskapen hos valförrättare till dem.

Nu har Valmydnigheten gått ut till alla länsstyrelser med rätt besked för att länsstyrelserna innan söndag skall hinna kontakta alla kommuner som i sin tur skall hinna kontakta alla valförrättare. Ja, och så har man annonserat i dagspressen om att det går att skriva partinamn på en blank valsedel.

Men är det inte underligt att det skall föreligga tveksamheter om detta. Och hur påverkar det valet?

Och vi väntar fortfarande på en svängning i frågan om vilka resultat man tänker redovisa på söndag. Självklart skall ALLA röster få höras!


Konstnärer till storms mot mediatystnaden

http://www.journalisten.nu/a.aspx?Article_Id=11675

I bifogade artikel i tidningen Journalisten sätts fokus på ihjältigandet av F!:s politik.

10% kan tänka sig rösta på F!

Vi har åter bett Sifo ta reda på hur många som kan tänka sig rösta på F!. Antalet har ökat från 8% till 10% som säger ja och det är fortfarande 7% som säger kanske. 9% av männen, 11% av kvinnorna. Så, det är bara att gå och rösta! Vi skall in!

Vad dom än säger i vallokalen så gäller att det är helt OK att använda en blank valsedel och skriva F! eller Fi eller Feministiskt initiativ på denna. Besked om detta har utgått från Valmyndigheten till Länsstyrelserna men om det når valförrättarna är en annan fråga. Det är dock ostridigt att dessa röster skall räknas som en röst på Feministiskt initiativ!

Tack, men nej tack, Sverigedemokraterna

Det var inte bara Berndt som fick post idag. Jag själv kunde sätta tänderna i senaste numret av EXPO. I förra numret granskade tidskriftens journalister extremhögerns kvinnosyn och den roll kvinnor har i de olika främlingsfientliga partierna. I senaste numret citeras en av partiets motioner till Hallstahammars kommun om förbud mot bärande av klädesplagg som nikab och burka, inlämnad 9 maj 2005:

"... den stora invandringen som Sverige har mottagit från den muslimska världen är ej försvarbar och den ligger ej i den svenska nationens intresse. Islam utgör ett hot mot Sverige i många avseenden, till de mest akuta hoten hör den ändrade demografiska sammansättningen i Sverige. Muslimernas snabbt ökade andel av befolkningen är destruktiv för Sverige i såväl kulturellt som ekonomiskt avseende. Dessutom så innebär Islams närvaro i det svenska samhället en kränkning av kvinnans demokratiska rättigheter."

När blev rätten att välja vad man vill klä sig i och rätten att välja sin egen religion en kränkning av ens demokratiska rättigheter?

Varför vill Sverigedemokraterna straffa muslimska kvinnor om det nu är de muslimska männen som kränker deras rättigheter?

Och hur har Kristendomen bidragit till kvinnans demokratiska rättigheter genom århundrandena? Borde då inte Kristdemokraterna vara det mest feministiska partiet i riksdagen?

Och när blev Sverigedemokraterna feminister? En organisation som enligt EXPO:s granskning ser kvinnor endera som blonda lockfåglar eller offer. Som gjort reklam där man skriver att "ikväll våldtas ännu en svensk kvinna - kvinnofrid nu - rösta svenskt".

Nej tack, SD, jag betackar mig för all hjälp från ert håll i den feministiska kampen.


Lika som bär - special till syrran

Lika som bär - special till syrran

Alfons Åberg?                                            Fredrik Reinfeldt?

Brevet från Fredrik

Brevet från Fredrik

Detta brev damp idag ner i vår brevlåda. Adresserat för hand till maken. Från Fredrik Reinfeldt som vill att han skall lägga sin röst på honom. Sorry, Fredrik, men jag tror min man är jävig... Dessutom är han en av alla dessa arbetslösa akademiker som du och Moderaterna tycker går och drar fötterna efter sig och snyltar på vårt samhälle. Dom vars a-kassa du vill sänka.


Vi såg dig förresten på TV häromdagen. När du ifrågasatte hur 36-åriga ryggskadade och förtidspensionerade Nena i Karlskoga kunde ta hand om sina två barn men inte jobba. När Aftonbladet citerade vad du faktiskt sa om Nena så blev det tydligt att det inte finns så mycket nytt med Moderaterna. Bakom cockerspanielögon och len röst döljs i stället samma gamla unkna klassamhälle.


Det innebär ju inte att Persson och hans gäng känns så mycket fräschare. Jo, han som Janne Josefsson visade ett ganska avslöjande reportage om igår. Som trackar och häcklar sina medarbetare och meningsmotståndare för att själv plocka poänger. Som Lena Hjelm Wallén menade inte vill något ont, utan bara lättar upp stämningen med sin grabbiga jargong.


Men vi är trötta på grabbigheten! Den kvinna som kom fram till oss i Valbaren i går och nästan hoppade av ilska var mycket representativ för denna trötthet. Hon hade varit på Sossarnas torgmöte och ställt frågan om den man och kvinna som stod och valtalade för (s) uppbar samma ersättning medan dom stod där. Och fått förintande ögonkast från båda två. Hon hade fått uppmaningen att 'du som verkar så engagerad borde börja jobba fackligt'. Lilla vän.

Så, för oss, och förmodligen för många andra trötta personer, blir det varken blått eller rött i valet, utan lila. Den färg man får om man blandar blått och rött, kvinnor och män, etniska svenskar och icke etniska svenskar, flator, bögar och heteros, transpersoner, funktionshindrade... Ja, hos oss skall alla med. Även i praktiken! Det är därför Sverige snarare behöver lite feminism i riksdagen, än en ny regering, Fredrik.


Nya Sifo-siffror!


Hela 36 procent, mer än var tredje väljare, tycker att det vore bra om Feministiskt initiativ (Fi) kommer in i riksdagen. 10 procent av väljarna kan också tänka sig att rösta på Fi, en ökning med två procentenheter på en vecka. Om väljarna tror att Fi kommer in i riksdagen ökar andelen potentiella väljare till 13 procent. Det visar en färsk Sifoundersökning gjord på uppdrag av Fi.

– Sifoundersökningen bekräftar det stöd som vi känner på gator och torg. Frågan är om de traditionella opinionsundersökningarna förmår att fånga den opinion som växer underifrån, säger Gudrun Schyman, talesperson för Fi.

Den nya undersökningen bekräftar bilden från förra veckans Sifoundersökning av att nästan lika många män som kvinnor kan tänka sig att rösta på Fi. Hela 9 procent av männen kan tänka sig att rösta på Fi, jämfört med 11 procent av kvinnorna.

– Många av våra väljare kommer att bestämma sig sent, eftersom de inte fått ordentlig information om vad vi står för innan de nu möter oss på gator och torg. Jag tror att många som har räknat ut oss på förhand kommer att bli förvånade, avslutar Gudrun Schyman.


Pressmeddelande!

Pressmeddelande 13 september 2006

Valmyndighetens agerande riskerar att påverka valresultatet

Valmyndighetens beslut att inte redovisa Feministiskt initiativs och andra småpartiers röster på valnatten riskerar att påverka hur människor röstar. Dessutom skapar det oreda och osäkerhet fram till onsdagen, då alla partiers röster redovisas. Det anser Sofia Karlsson, talesperson för Feministiskt initiativ.

- I värsta fall kan detta skicka en signal till människor att det inte är någon idé att rösta på oss. Det är en skandal att Valmyndigheten inte tar större ansvar än så för demokratin, säger Sofia Karlsson.

Inom Feministiskt initiativ finns det optimism om möjligheterna att komma in i riksdagen. En  Sifoundersökning som Feministiskt initiativ beställt visar att 11 procent av väljarna kan tänka sig att rösta på Feministiskt initiativ.

- Jag tror att många av våra väljare kommer att bestämma sig sent, eftersom de inte fått ordentlig information om vad vi står för innan de nu möter oss på gator och torg. Att ledarskribenter och politiska motståndare underskattar oss må vara, men Valmyndigheten borde hålla en högre demokratisk nivå än så.

Sofia Karlsson varnar också för att Valmyndighetens beslut riskerar att skapa långvarig osäkerhet.

- Rösterna på oss kan komma att påverka såväl mandatfördelning som regeringsfrågan. Det betyder att väljare och partier kommer att leva i osäkerhet om valutgången i flera dygn, i värsta fall med spekulationer och irritation som resultat. Vi minns alla det amerikanska kaoset efter presidentvalet 2000, då det dröjde flera veckor innan resultatet blev klart. Jag tror inte att någon vill ha det så ens i några dagar, säger Sofia
Karlsson.

- Enligt våra kontakter med Valmyndigheten kan de mycket väl redovisa alla partiers röster på valnatten - det tar bara lite längre tid. Och ibland måste demokrati få ta tid, avslutar Sofia Karlsson.


För mer information:
Feministiskt initiativs pressjour, 0706-100 191
Sofia Karlsson, talesperson, 0708-569 369

Demokrati?

Valmyndigheten kommer under valnatten bara att redovisa resultaten från riksdagspartierna. Om Feminisitiskt initiativ eller något annat parti som ställer upp i riksdagsvalet skulle komma över 4% får vi veta det först på onsdag.

Ordförande för valmyndigheten är Johan Hirschfeldt. Han vill inte yttra sig i Rapport. Tro fan det.
Här har vi alltså en representant för den myndighet som skall tillse att valet går rätt till. Som skall stå för att myndigheten behandlar väljarna olika beroende av vilka partier dom röstar på. Där myndigheten föregriper valet och talar om för folk att de där småpartierna, dom är sekundära. 

Även om de ekonomiska förutsättningarna är olika borde de demokratiska vara lika. Men så är det tydligen inte i demokratin Sverige. Nu är det bara upp till oss väljare att visa Valmyndigheten och riksdagspartierna vad vi tycker om denna behandling! Rösten är ju fortfarande vår egen!  

Valbar utsedd till snyggaste valstugan!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=572014&previousRenderType=6

Bilden som kan skådas på denna länk föreställer Ylva Larsson och Lourdes Daza-Gilman i Fi:s valbar på Sergels Torg. DN utser den till "valstugevalets givna vinnare". Antman Gorsetman Architects har designat den lilarosa kuben i perforerad plåt för Feministiskt initiativ. DN kan också rapportera att Flos-lampan som skymtar fram inne i Valbar  är designad av Konstantin Grcic. Och valsedlarna har en strykande åtgång.

Rapport från en valbar

Idag när jag stod i Fi:s valbar på Sergels Torg kom en upprörd man förbi med Svenska Dagbladet under armen. Han var förbannad över att vi ville ha mansskatt, sa han. I valbaren tittade vi förvånade på varandra och såg nog ganska oförstående ut.

- Den enda som dillar om mansskatt är väl Maria Abrahamsson på SvD, sa jag.

Och mycket riktigt. Det var det. Igen. Idag spår hon f ö att Fi kommer falla i politisk glömska och att ingen kommer fälla några tårar över detta. Ja, vi får väl se på måndag, Maria.

Kan ändå inte låta bli att tycka att Maria är mer än lovligt arrogant mot alla dessa människor som hämtar valsedlar hos oss, som kommer förbi bara för att säga att dom varit iväg och röstat på oss, som erbjuder sig att hjälpa till att transportera ut valsedlar på söndag. Men det är klart, dessa människor räknas väl inte i Maria Abrahamssons värld. Din demokratisyn är rätt unken, Maria.

Och vad var det då vi föreslagit? Jo, en omfördelning från sektorer som uppenbarligen har råd att betala män höga löner till en sektor som inte har råd att betala kvinnor samma lön. Detta skall ske dels genom att staten lägger pengar, dels genom att arbetsgivare (inte enskilda män) i mansdominerade höglönesektorer får bidra genom arbetsgivaravgiften till denna fond. För att arbetsgivare inom kvinnodominerade branscher skall ansöka om pengar för löneutjämning. Maria Abrahamsson är dessutom ilsken över att det skall ställas krav på och kontrolleras att pengarna verkligen går till jämställande av löner. Hon tycker förmodligen att det vore bättre om arbetsgivarna fick använda dessa fonderade pengar, som hon egentligen inte ens vill skall finnas, till något annat viktigt.

Ja, mannen i fråga gick i allafall i väg med kunskapen om vilka frågor vi driver förutom denna fond. De frågor Maria och Peter Wolodarski och gänget låter bli att skriva om.

Isande morgondopp

isande morgondopp

På bilden syns petite moi och min mor i Vänern i morse kl 8.00. Vi stannade till i Upperud i natt för att inta Jambalaya som den skall smaka och i danska Humlebaek inhandlade äkta Birkabröd med extrasaltat smör. Morgonen inleddes med något som utlovats som ett väldigt skönt morgondopp. Maken fegade som vanligt ur. Men det var ungefär lika kallt som det ser ut. Brrrrr, förmodligen årets sista dopp.

Älskade Skåne och att älska varandra

Älskade Skåne!

Här syns jag och maken vid vår valstuga Valmö på Gustaf Adolsfs torg i Malmö.Vi höll torgmöte på Möllevången bland alla torghandlande människor, i höstsolen. Och jag insåg plötsligt hur mycket jag saknar Skåne. Vi bodde ju båda där nere under en tid i våra liv, samtidigt dessutom. Trots att vi inte visste om det, mötte vi förmodligen varandra där på cykelbanan mellan Lund och Malmö, han på väg till pluggandet av nationalekonomi i Lund och jag på väg mot extrajobbet som väktare i Malmö.


Nu är det bara en vecka kvar till valet och skall vi döma av attityderna och suget efter våra valsedlar i Malmö så går det vägen med besked! Ser fram emot Feministiskt extravaganza med Jane Fonda och sedan valvaka i helgen.

Läser i Svenskan och Angelina Jolie och Brad Pitt inte tänker gifta sig förrän alla människor har denna rätt. Bra jobbat! Hörde Annika Lantz fråga ut Göran Hägglund (kd) i denna fråga i fredags. Man blir ju matt. Det är som om homosexuellas rätt att gifta sig i kyrkan skulle ta i från Göran och hans kompisar deras rätt att göra det samma. Eller förminska det hela. Kanske är det så att om homosexuella får gifta sig som alla andra så kommer det inte vara lika fint, bara förunnat heteropersoner. Det är ungefär som att ALLA skulle ha råd att gå klädda i Canada Goose-jackor eller bo söder om Drottningholmsvägen, då blir det liksom inte lika coolt längre... Göran kanske inte vill beblanda sig med bögar och flator? För hur skall man annars tolka detta motstånd.

Själv ser jag helst att vi fick en samlevnadsbalk, att man bara behöver registera sig som en familj (bestående av vilka kön som helst och hur många personer som helst) för att det skall bli juridiskt giltigt. Sedan är det upp till varje samfund att själva bestämma vilken rit de vill erbjuda och upp till var och en att välja rit, eller inte. Så länge vi följer de i FN-konventioner, Europakonventionen och svensk lag fastställda diskrimineringsförbuden.


Veckans valfläsk

I går kväll brummade mobilen. SMS. Min väninna försökte övertala sin sambo att rösta på F! och dom båda ville nu veta vad jag tänkte göra för att införa bidrag för matallergiker. Tydligen har denna fråga utretts inom regeringskansliet i femton år. Sverige verkar ligga ohjälpligt efter.

När jag googlar på 'bidrag matallergiker' är det väldigt svårt att hitta något substantiellt. Men när jag tänker på hur många matallergiker jag känner, många är dessutom kvinnor, så är det ju lite konstigt. Och när jag tittar på ICA på Brommaplan så finns det ju förvisso en hylla med glutenfria produkter men det är ju bara en liten, liten ö bland allt det andra. Och maken med sin laktosintolerans har inte alltid lätt att hitta mejeriprodukter som funkar.

När jag tänker efter är det få av mina släktningar och vänner som INTE har någon slags allergi eller intolerans mot olika födoämnen. Skulle väl vara jag och Pernilla då. ;)

Så varför är då denna fråga så osynlig, varför har jag inte tänkt på det själv? Måste undersökas! Till väninnan valfläskade jag på med att riksdagsledamöter ju alltid har motionsrätt. ;)

Veckan glömskaste

Kvinnan som gick in på kaffebaren i morse, beställde en macka och en lång cappuccino, när telefonen ringde. Det var f d kollegan som sa: - Skicka valsedlar, skicka många, för nu skall vi rösta! Sen pratades det på om ditt och datt och att Fredrik Reinfeldt har läskiga ögon. Jämns med 7-eleven på Kungsgatan slår det henne så att hon inte har någon kaffemugg i handen. Shit! Men mackan låg i väskan. Disträ är bara förnamnet.

Idag avslutades IRMA-projektet som jag deltagit i under det senaste året. En rad förträffliga, duktiga och driftiga kvinnor som deltagit i ett mentorprojekt, urproffsigt upplagt av den fantastiska Barbro Mellberg på Ledarinstitutet. Bistådd av den alltid lika soliga Viveka Morelius som hjälpte mig att hitta en verkligt bra mentor. Och vad jag kommer sakna alla tjejerna! Jo, vi kommer ju ses igen säkert, men jag kommer verkligen att bära med mig dessa varma, prestigelösa och givande möten. Nära hjärtat.

Så nu känns det änna lite tomt. Men i morgon bär det av ner till gudbarnet som hunnit fylla fem. Hon som förra sommaren tittade strängt på maken (som hon då träffade för första gången) och sa: - Jag är faktiskt Anna-Karins gudbarn! Bara så han skulle veta sin plats. Vilket han förstås redan lärt sig, då hon varje morgon kom in och la sig demonstrativt mellan oss för att få någon spännande bok läst.

Och på lördag blir det valtal i Malmö och inspektion av vår valstuga Valmö. (Den i Göteborg heter Valborg och i Stockholm heter den ju Valbar.) Kul!


Veckans byråkrat

Är nog presskvinnan på Valmyndigheten. Hon gick i dagens Metro ut och berättade att då Feministiskt initiativ, Junilistan och Sjukvårdspartiet bara får 0,5% i opinionsundersökningarna så kommer inte Valmyndigheten rapportera hur många (få) procent vi kommer att få i valet. Hon vet nämligen redan att vi inte kommer få 4% någon av oss.

Är inte detta intressant? Här har vi en statlig tjänsteman anställd på en myndighet som föregriper valet. Det val som svenska folket skall delta i om en och en halv vecka. Behöver vi alls rösta? Är det inte lika bra att staten bestämmer valresultatet på en gång.

Döm om min förvåning när jag sedan får höra att detta är "normalt". Ja, det må vara normalt men det gör det ju inte mer rätt.

Dagens citat

"Men jag har inte tid att vänta i trettio år." (Lena Meyer angående att jämställdhet förväntas ta så lång tid.)

"Män kommer och går, akademiska poäng består." (Birgitta Ohlssons (fp) mamma när Birgitta var yngre.)

"En del kallar det kärlek, jag skulle vilja kalla det vård av frisk man i hemmet." (Gudrun Schyman)

Åtta procent - män som kvinnor - kan tänka sig Fi-röst

http://www.feministisktinitiativ.se/artiklar.php?show=262

Feministiskt initiativ har låtit Sifo genomföra en valundersökning för att ta reda på hur väljarna tänker kring Fi som valalternativ. Resultaten visar att åtta procent (var tolfte) av de tillfrågade kan tänka sig att rösta på Feministiskt initiativ. Utöver det är sju procent tveksamma. Dessa två grupper utgör tillsammans 15 procent av väljarkåren. Sifos siffror visar också att nästan lika många män som kvinnor är positiva till Fi.

Gudrun Schyman:

– Detta visar att vi nått ut med information om att vi inte är ett kvinnoparti, säger Gudrun Schyman. Och att de som har dömt ut Feministiskt initiativ på förhand har fel. De kan komma att bli rejält överraskade på valdagen.

Vilka kan tänka sig att rösta på Fi?

  • Män är nästan lika beredda att rösta på Fi som kvinnor. (7 procent män jämfört med 8 procent kvinnor).
  • Bland unga kvinnor – 15 till 29 år – kan hela 26 procent (mer än var fjärde) tänka sig att rösta på Fi om de bara tror att Fi kommer in i riksdagen.

Väljarströmmar från alla partier

  • Det väger jämt mellan vänster och höger. Ungefär lika många väljare från båda blocken kan tänka sig att rösta på Fi - 7 procent från alliansen och 8 procent från s-v-mp.
  • Inom vänster- och miljöpartiet är potentialen särskilt stor. Andelen potentiella Fi-väljare kan dock vara lika stor inom socialdemokraterna som inom vänsterpartiet, eftersom resultatet visar andelar av partiernas storlek, och v är ett mindre parti än s.

Avgörande med kvinnlig partiledare


    Personer som (ifall Fi inte fanns) skulle rösta på v, mp eller c är mer benägna än andra att rösta på Fi. Samtliga dessa partier har, eller har nyligen haft, en kvinnlig partiledare.


    Fotnot: Feministiskt initiativ lät Sifo ställa följande frågor:
    1. Kan du tänka dig att rösta på Feministiskt initiativ i riksdagsvalet, eller kan du inte det?
    2. Om du kände dig säker på att Feministiskt initiativ skulle klara 4-procentsspärren och komma in i riksdagen, skulle du då kunna tänka dig att rösta på Feministiskt initiativ i riksdagsvalet, eller skulle du inte det?

    1 022 personer intervjuades under perioden 30 augusti till 3 september.

Liten reflektion i skuggan av Leijongate

Som Aftonbladets ledarsida putslustigt döpt skandalen med den spionerande LUF-pressekreteraren till.

Kan (fp) med sin (kvarvarande) heder i behåll hävda att detta handlar om enstaka individer som gått över gränsen? När dom för bara några månader sedan stod och, i sedvanligt högt och uppskruvat tonläge, anklagade sossarna för att den man som smutskastat Moderatledaren Reinfeldt var ett exempel på en kultur inom partiet. 

Jag minns för några år sedan då vi var ett antal debattörer och skribenter som skrev under en debattartikel på DN Debatt om Folkpartiets rasistiska politik där man skiljer ut invandrade personer från Sverigeättade. (Ett exempel är Leijonborg i intervju hos Annika Lantz i P3 idag där han säger att det ju är onödigt att svenska flickor skall tvångsgynundersökas... D v s det är bara de som hans partikamrat Mauricio Rojas avsåg i en debattartikel i Expressen i somras, lätt urskiljbara flickorna med svart skinn och ursprung från vissa Afrikanska länder som skall tvångsundersökas.) Samma morgon som vår artikel var införd rasslade det till i inkorgar och plingade till i telefonerna hos våra arbetsgivare. Representanter från (fp), i mitt fall någon person i utkanten av partiet, ville veta om våra arbetsgivare stod bakom våra åsikter i artikeln. 

Här har vi alltså ett parti som ägnar sig åt åsiktsregistrering och åt att försöka klämma åt oss för våra åsikters skull, genom att ifrågasätta vår rätt att yttra oss hos vår arbetsgivare. Svaret från min arbetsgivare (förbundsordförande) blev att jag och min kollega självklart har rätt att yttra oss.

Kultur var det ja...   

Och borde inte Sossarnas IT-ansvariga ta sig ett snack med den 1:e-ombudsman vars uppgifter Folkpartiets medarbetare kommit över. Stig-Olof "Sigge" Friberg lär ha använt sitt smeknamn "Sigge" som både användarnamn och lösenord. (Enligt Aftonbladet.)  Listigt!

Fi:s fel att andra partier inte jobbar aktivt med jämställdhet!

Lena Mellin i Aftonbladet har sedan Fi såg dagens ljus gjort allt för att förminska och förlöjliga våra ansträngningar. Igår skyllde hon på oss att de andra partierna inte driver jämställdhetsfrågor i valrörelsen. Det är alltså vårt fel att de andra ligger lågt på detta område. Snacka om projicering. Enough material there for an entire conference, som dom skulle sagt på Fawlty Towers.

Idag frågar samma blaska i sin Vi 5-spalt om det är Fi:s fel att intresset för feminism svalnat. Två nittonåriga tjejer från Nora och Vasselhyttan tillfrågas. Den första säger att de andra partierna tycker att det är Fi:s ämne och därför väntar med att ta upp dessa frågor och den andra att de andra partierna väntar med dessa frågor just nu.

Ja just. Så om Fredrik Reinfeldt utropar Moderaterna till de nya arbetarpartiet och börjar driva arbetsmarknadspolitik så säger Göran Persson: Nej, nej, stopp nu, nu kan vi inte driva dessa frågor för det gör Fredrik. Eller om Sossarna gör ett utspel i skolpolitiken så håller Folkopportunisterna... förlåt Folkpartiet tyst.

Nej, just det. Men i just frågan om feminism och jämställdet så kan för mycket fokus få de andra att ligga lågt. Ja, så är det förmodligen. Men är det vårt fel? Eller är det deras fel som tycker att vi skall ha lagom med jämställdhet, jämställdhet med måtta, det får inte bli för mycket?


För jämställdhet är väl ändå ingenting man kan få för mycket av, Lena, endera är vi väl jämställda eller så är vi det inte.


Pålitliga opinionsundersökningar?

Imorse när jag stod utanför biblioteket på Stockholms universitet kom en av mina favoritkollegor förbi, som av en händelse. Han har börjat plugga statskunskap och visade glatt upp den feministiska litteratur som de fått order att läsa. Vi diskuterade tjänstledighet och jag sa att jag ju också räknar med att vara tjänstledig. Varpå kollegan i fråga drog till med det lätt uttjatade argumentet att så blir det väl ändå inte, så dåliga siffror vi har i opinionsundersökningarna.

Mitt argument var att han väl ändå måste ta dessa med en nypa salt då det inte lär vara så att någon frågar respondenterna om dom tänker rösta på just Feministiskt initiativ. Att vi buntas ihop under 'annat'. Senare på dagen visade det sig att en bekant just jobbat på ett företag som säljer opinionsmätningar inför valet, men slutat. Jag lanserade min tes om att de väl slänger Fi bland 'annat'-gruppen.

Bekantingens svar var än mer förskräckande. Min alltid lika skeptiske statsvetande make utbrast då han fick höra vad hon svarat: - Det är ju till och med värre än jag anat.

Det är nämligen så att kategorin 'annat' inte ens används. För om man ger respondenterna möjligheten att välja 'annat' så väljer dom det. För att dom är så osäkra. I stället får personalen på opinionsföretaget i uppdrag att försöka få de svarande att välja ett av riksdagspartierna. Och om dom tvekar skall dom ledas rätt. 'Så Moderaterna skulle kunna vara ett alternativ då?'

Så den som undrar varför inte Fi syns i opinionsmätningarna medan vi får helt andra signaler från väljarna runt om i landet har nu fått svar.

Akribi, akriba, abani bi abani bä

Akribi, akriba, baberiba

Idag har jag lärt mig ett nytt ord. Jag som brukar ha full pott på ordförståelsetest har funnit ett nytt ord. Nästan som när man lärde sig betydelsen av ponera, brio och produktmomentkorrelationskoefficient.

På bilden syns schlagerfantasten Sofia Karlsson som valtalar i Örebro samtidigt som två blonda linottiga unga kvinnor studerar vårt valmanifest. Ännu en snygg bild från en landsortstidning (Nerikes Allehanda, fotograf: Håkan Risberg).

Detta skulle nog glatt moderaten Agneta Östman Wenger i Nykvarn. Hon som blev sned på Länstidningen och skickade dem ett mejl:

Ämne: omvänd rasism

Bäste redaktör/redaktionen

Nu är det andra gången på 1 vecka, som en del bedårande bilder på skolbarn avbildas i LT. Och – andra gången i rad som ETT svenskt barn/namn avbildas, refereras till.

ETT.

Idag igen – Skolstart med rätt utrustning. Stora bilden i förgrunden ett barn med utländsk härkomst. I bakgrunden 2 barn med utländsk härkomst och knappt synlig en svensk pojke och i hörnet en svensk flicka. 2 bilder med invandrarbarn – en med en svensk flicka.

Förra veckan samma sak. Idel mörkhåriga, söta barn med främmande namn. Skolstarten skedde i Sverige och där fanns bestämt svenska barn – men med akribi letar man efter dessa mörka huvuden. Jag älskar att se små lintottar – är det fel i ett land som ursprungligen kryllade av dessa ??

Varför det?

Mvh
Agneta Östman-Wenger”

Östman-Wenger menar alltså att Länstidningen i Södertälje med vetenskaplig noggrannhet letar efter "mörka huvuden". Kan det kanske vara så att de mörkhåriga är fler än de ljushåriga numera, och att det i stället krävs akribi för att finna de ljushåriga? Och i såfall, so what?! Vad i allsin dar spelar hårfärgen på ungarna för roll? Är Östman-Wenger själv äkta blondin? På moderaternas hemsidan står att läsa att Östman-Wenger som nämndeman i Länsrätten intresserar sig framförallt för frågor som rör rättsväsendet och människors trygghet i samhället. Som att få bli avbildad som den man är i tidningen utan att folk skriver brev till tidningen och klagar, eller?

Intensiv semester

Intensiv semester

Pust! Jobbar nog mer denna semester än jag gör till vardags på jobbet... ;) Idag har jag bl a sammanställt en del pressklipp om oss i landsortspressen. Det som slår mig är vilka fina bilder deras fotografer tar. Här är det Sara Oscarsson som för Hälsingekuriren förevigat oss när vi besöker Stenbackens arbets- och boendekooperativ i Söderhamn. Bredvid Gudrun syns Anna Fält, vår kvinna i Söderhamn. Längst fram går Veronica Svärd som är vårt förstanamn på Stockholmslistan. Mellan mig och Maria Carlshamre har vi turnéledaren Helena Svensson, detta under av logistisk effektivitet. Hon borde ha brännskador på örat av mobilen vid det här laget när turnén nu lämnat Skåne och beger sig norrut igen.


På bilden är vi just på väg in till Stenbackens arbets- och boendekooperativ som vill jobba enligt samma mönster som Basta-kollektivet. Det är studiebesök som detta som får en att känna sig något privilegierad, inte för att man klarat sig bättre i livet än många av de boende, utan för att vi får komma dit! Som ordföranden för kooperativet uttryckte det, här skulle han kunna bo själv. Vilket för mig in på just detta, varför bor vi inte fler i kollektivboenden? Det behöver ju inte innebära att man alla bor i samma hus som i Moodyssons Tillsammans. Utan att man har möjligheten att umgås när man vill. Att ingen behöver sitta ensam. Ingen behöver uppfostra sina barn ensamma, att det finns andra s k signifikativa vuxna i barnens liv.

Och vilken succé skulle inte makens chilli göra i ett sådant sammanhang?! :) Mer gemensamma grytor åt folket!


RSS 2.0