The happy couple

    image129   image130

This is the newly wed: Katharina and Hamish Wawrzon-Stewart. A great couple with big hearts and an extraordinary ability to see the good things in life, such as arranging a fantastic three day party last weekend in Düsseldorf. Obviously Katharina's parents lay behind the celebartions as well, which meant lots of cakes, sausages and Polish vodka. My other half suddenly remembered his old friend Ryszard (a k a Rickard a k a Mellansveriges främste älskare, The prime lover of Mid Sweden) and his family get togethers, where the strategy was to get out of the house in time, or they'd end up eating and eating and eating all night. 

People travelled from all of Europe to get to the party, and I guess that is a sign good as any that we all knew that in the company of this happy couple, life is never dull. 

Hallelujah! ;)   

veckans ljushôvve

I samband med Handels strejkvarsel uttalade chefen för Åhléns i Göteborg att det förvisso vore besvärligt med en strejk men att de ju alltid har HTF:arna.


Doh!


Är det månne personer med samma grad av tankeförmåga som ligger bakom Åhléns 'lappa-och-laga'-policy som jag skrev om igår. D v s hellre pengarna tillbaka än ett nytt plagg eller, i detta fall, lita på att Handels kompisar på tjänstemannasidan skall agera strejkbrytare.

Smart!

(Fotnot: hôvve = huvud på värmländska)


Svenskt Näringslivs illa dolda agenda

Sent i går kväll skrev Svensk Handel och Handelsanställdas Förbund på det avtal de kommit överens om. Det kan man läsa i Dagens Nyheter. Det innebär att Svensk Handel valt att inte hörsamma Svenskt Näringslivs propåer om att träffa ett för de anställda sämre löneavtal. Det visar att Dag Klackenberg och Svensk Handels har ryggrad och integritet. Har man tagit i hand på något skall det gälla. Om man inte befinner sig i Danmark förstås, där en överenskommelse är början på en förhandling...

Frågan är om Svenskt Näringslivs Urban Bäckström är dansk. Eller bara moderat. Svenskt Näringslivs agerande strider fullständigt mot alla de principer dom till vardags förfäktar, som decentraliserade branschvisa avtal. Det är dessutom intressant att se att när en utjämning nu kan ske mellan den manligt dominerade industrin och den kvinnligt dominerade handeln så säger SN stopp och belägg. Någon sådan löneutjämning vill man inte se. Kvinnligt dominerade sektorer skall inte närma sig de manliga, när det gäller lönerna. Trots att de förras heltidsarbetsmått ofta ligger högre än de senares. (Inte för att så många inom handeln jobbar heltid, dock...)

I botten på SN:s agerande ligger naturligtvis också en rädsla för att alliansregeringens inflationsmål inte skall nås. Vad händer om tjänstemännen inom handel, service och transport (HTF) också kräver lika höga löner i kronor som industrin? Inte bara i procent.

Kronutjämning är nödvändigt för att kvinnors löner skall närma sig mäns. Det vet vi inom facket, det vet Svensk Handel och det vet Svenskt Näringsliv. Frågan är varför de senare stretar emot.


Dagens osmartaste: Åhléns City

I förra veckan var jag på Åhléns och shoppade kläder för första gången på mycket länge. Dels så har dom ju slagit igen mitt mecka, Debenhams, och ersatt det med ännu en tonårsgalleria för trådsmala brats, dels så är ekonomin lätt ansträngd för tillfället. Men nu shoppades det lite ändå. Köpte en väldigt fin tunika i blått och grönt som jag kände mig skitsnygg i. Nästan hela dagen, tills jag upptäckte att tråden inte följde med i köpet. D v s den gick upp. Och repades upp i halva nederfållen.
 
Då jag ändå betalat 599 kronor för tröjan traskade jag idag in på Åhléns, plockade till mig en ny och gick till kassan för att byta. Döm om min förvåning när kassabiträdet vägrade. Hon skulle springa iväg till nån jädra sömmerska och laga den, för den var ju använd och de kunde ju inte sälja den igen. Jag var inte särskilt sugen på att betala sex hundra spänn för ett lagat plagg och framhärdade i att få byta. Kön började växa bakom mig. Någon bad expediten att kalla på en annan expedit men fick till svar att söka en annan kassa. (Någon sådan fanns tydligen inte så dom kom tillbaka.)

När expediten fortsatte att hävda att jag skulle få tillbaka ett lagat plagg så fick jag nog. Pengarna tillbaka!

När hon satt tillbaka pengarna på mitt konto konstaterar jag att nu skulle jag ju kunnat köpa en ny, hel tröja. Vilket jag självklart inte gjorde.

Så i stället för att säga att 'oj då, vad tråkigt men det fixar vi så du får en ny vara' så krånglar Åhléns City till det så till den milda grad att personerna bakom lämnar kön, Åhléns får betala tillbaka mina 599 kr och blir stående med en trasig tröja som inte går att sälja. Samt en osåld hel tröja.
 
Smart? Knappast. Bra service? Are you kidding? Vad jag nu inte förstår är varför inte Åhléns Citys expediter har mandat att fixa sådana här saker snabbt och enkelt med kunderna. Till allas glädje. Litar inte ledningen på sin personal, eller är dom helt enkelt dumsnåla?

Snåla skator och giriga bukar

Äntligen hemma igen! Och under tiden jag roat mig på bröllop i Düsseldorf och mött våren i Göteborg så har jag blivit invald i Feministiskt initiativs styrelse. Känns som ett otroligt fint förtroende att få förvalta nu när Fi går in i en ny process. Göteborgsposten slog sig igår på ledarplats för bröstet och utgjöt sig över det hemska i att vi nästa år kan ta beslut om att ställa upp i val. Om detta beslutar medlemmarna. Och det har ingenting med de villkor som ställts upp för de bidrag vi tar emot 2007 att göra. Ställer vi upp i val 2009 eller 2010 och tar beslut om detta 2008 lär väl bidraget från Delegationen i fråga frysa inne för 2008. Då är det upp till medlemmarna att fundera på om vi har resurser (ekonomiska sådana, de personella har vi!) att driva en valrörelse. I dagsläget ser det mörkt ut.

När det gäller denna blogg så kommer den fortsätta att vara min egen. Feministiskt initiativ har en egen hemsida. Där kommer jag förmodligen också att synas med jämna mellanrum. I styrelsen sitter jag som feminist med stor kunskap om svensk arbetsmarknad och ojämställdheten och ojämlikheten på denna.

Svenska Dagbladet har gjort ett tappert försök att leta reda på en kvinna som kan kritisera att Gudrun Schyman går på bolagsstämmor och ställer frågor om varför bolagsstyrelserna inte är jämställda. Naturligtvis har dom hittat en sådan kvinna. Bam Björling heter kvinnan som kallar Gudrun Schyman för besserwisser för att den senare får massor av media när hon sätter fingret på ett stort problem i vårt samhälle, nämligen att näringslivet styrs av enbart (i stort sett) män. Ett exempel på hur det blir när män styr vi kan se när Svensk Handels vill ta ett litet steg (Björlings ord för hur jämställdhetsarbetet skall och bör ske) och ge kvinnorna i Handels lika mycket pengar i kronor som männen inom IF Metall. Vad händer? Jo, gubbarna i centralorganisationen Svenskt Näringsliv (de som brukar förespråka branschvisa och decentraliserade avtal) kliver genast in på banan och griper med sina klåfingrar kring Dag Klackenbergs öra och säger stopp. Inte fan skall tjejerna i handeln ha lika mycket pengar som gubbarna på verket! Vet hut!

Bam Björling vet jag inte mycket om men när jag googlar henne finner jag att hon hållt föredrag om att "snåla skator stoppar starka systrar" och börjar genast fundera över vad Björling är när hon säger åt Schyman att hon har för bråttom, att hon inte får vara en besserwisser utan att vi måste använda "de små stegens princip".

Vad skall jag göra i Düsseldorf?

image126

På 1980-talet visades den fantastiska serien Svenska Hjärtan för första gången. I denna serie flyttade ett ungt par in i radhuslängan. Mannen i familjen fick sedan ett toppjobb i Düsseldorf varpå kvinnan frågade:

- Düsseldorf, vad skall jag göra i Düsseldorf?

Detta blev ett bevingat uttryck i min vänskapskrets. Mycket för att hon hade en skum accent som var kul att härma. Men scenen lever kvar och dyker upp i huvudet varje gång jag hör talas om Düsseldorf. Karin Mannheimer var på den tiden ett geni, detta var långt före pekoralet Saltön.

Nå, i helgen gifter sig mina vänner Katharina och Hamish i just denna tyska metropol. Då de annars bor i London kan man känna en viss besvikelse över att de valt att gifta sig i Katharinas föräldrars hemstad, inte i deras egen. Men vi är samtidigt ekonomiskt lättade över att det inte sker i Hamish uppväxtstad, Sydney.

Så nu blir det tyst på bloggen över helgen. Vilket det annars inte varit, eftersom helgen också bjuder på F!-kongress. Denna missar jag, vilket naturligtvis smärtar oerhört. Men jag var helt enkelt tvungen att prioritera och då föll valet på det av eventen som aldrig inträffar igen.

För övrigt vore det kaxigaste att inleda kongressen med Radical Cheerleading. Igen. *brett flin*

Så känner du igen en psykopat!

Efter att ha sett två av Erik Fichtelius statsvetarporriga intervjuer är det inte bara statsvetarna i vår TV-soffa som nickar igenkännande utan också hobbypsykologerna. Hittade en lista på nätet, och prickade av.

1.       Munvig och charmig (leende, klapp på axeln / dunk i ryggen, spjuveraktig blick)
2.       Ständigt behov av spänning och nya impulser (alla dessa resor och deppigheten när det blir lugnt)
3.       Bristande ansvar för egna handlingar (kan inte ha fel, det är i stället alla andra som brister)
4.       Mytomani, ljuger lätt och trovärdigt (förnekar det man gjort och beskyller andra för det dom inte gjort, hade ingen aaaaning om vems son Thomas Bodström är...)
5.       Svekfull och manipulativ (Säger bara maxtaxa på dagis och Margot Wallström samt budget och Erik Åsbrink)
6.       Egocentrisk och grandios (Jaaaag är däremot väldigt smart! En stor strateg.)
7.       Saknar helt ånger och skuldkänslor (Kan jag förstå att han kände sig sviken av mig? Nääää, jag hade ju rätt!) 8.       Empatistörning (dålig inlevelseförmåga) (Njuter av att svartmåla andra) 
9.       Bristande kontroll över beteendet, lättväckt aggressivitet (Tar allt personligt) 
10.    Promiskuöst och egoistiskt sexualliv (Den som tror att han inte prasslade med sin nuvarande fru medan har var gift med den förra räcker upp en hand.)
11.    Kortsiktigt agerande, bristande långsiktig planering (Men han är ju en stor strateg ju!) 
12.    Impulsivitet (Nähä?! Talar gärna förklenande om andra som är impusliva men verkar sakna självinsikt på detta område.)
13.    Flackt känsloliv (Där jag kommer ifrån visar vi inte känslor...)
14.    Frekventa äktenskap och samboförhållanden (Yes)
15.    Ansvarslöst föräldraskap (Svårt att säga hur denna kontakt funkat men något säger mig att han knappast delade lika på föräldraförsäkring och VAB)

Sen kan man fråga sig om detta är bra TV. Om man gillar skvaller och skrönor kanske. Fichtelius lyckas på ett bra sätt att hantera den grandiose Persson och matcha hans storvulenhet. Få honom att fortsätta tala, genom att vara lagom underdånig. Men i övrigt? Det blir bara platt och konstigt.

Och för övrigt tror jag inte att någon som jobbat med Gudrun Schyman känner igen Perssons beskrivning. Däremot retar hon förmodligen gallfeber på patriarkala män med storhetsvansinne och avsaknad av självinsikt.

Humorbefriade moderater

Något får mig att tro att det är samma personer som skriver hyllningstal till Carl Bildt på hans blogg, och hävdar utrikesministerns yttrandefrihet som försöker inskränka densamma för dessa satiriker.

Om detta varit i 1800-talets Frankrike hade säkert Carl Bildts tillskyndare propsat på att satirikerna skulle slängas i arresten. Såsom skedde med satirikerna i Le Charivari. Här är en annan satiriker som tagit vid där Philipon slutade, fast med Photoshop i stället för pennor och kritor.

Carl Bildt själv verkar ta det hela med viss humor, vilket väl motsäger tesen att moderat = humorbefriad. Eller så är han undantaget som bekräftar regeln.

Låt Lennart heta Pia!

P g a vår heteronormativa namntradition så får inte Lennart Widahr heta Pia. Skatteverket tycker att det är ett alldeles för feminint namn för en man. När F! på sitt första årsmöte hade som förslag att namnlagen skulle göras könsneutral och att folk själva skulle få välja sina namn reagerade de flesta med förlöjliganden och hån. Skulle kvinnor nu få heta Göran? (Som om det är så många som skulle vilja det, efter att ha sett gårdagens TV-intervju med patriarken och pösmunken Persson.)

Vi har ett våldsamt behov av att göra kön. Hela tiden. Om man ser en person på tunnelbanan som är svår att könsbestämma sitter man och funderar hela vägen från Hötorget till Brommaplan på om det var en man eller kvinna. Egentligen. Varför? Spelar det någon roll? Var det inte en människa som satt där?

Och varför skulle Lennart behöva byta kön för att få heta Pia? Som jag förstår det det är Lennart transvestit. Själva poängen med detta är att man är nöjd med sin könsidentitet (d v s vilken kön man känner sig som i själ och hjärta) men att man vill ha ett annat könsuttryck än det som hänger ihop med ens könsidentitet. Könsuttryck är sådant som kläder, frisyr, kroppsspråk osv. D v s saker som vi själva bestämt tillhör det ena eller andra könet. På 1700-talet var könsuttrycket för män ett helt annat än det är idag. Jämför t ex Gustaf III med Carl XVI Gustaf.

Nej, låt Pia heta Lennart, och Lennart heta Pia om dom nu vill.

image118        image119

Satir i rättan tid

Måndag. Regn. Blåst. Kallt. Möten på jobbet hela dagen. Och på lunchen ramlar jag över dessa satiriker. Hur kul som helst. :)

administrativ miss eller systematiskt rutten demokratisyn

Den borgerliga majoriteten i Stockholms har missat att skicka ut ett förslag på remiss till stadsdelarna. Äldreboragarrådet Ewa Samuelsson (kd) kallar detta en "administrativ miss".

Jo just. Snarare vittnar det om Alliansens ruttna syn på demokratin. Som en av utredarna på jobbet sa härom dagen: "Det är något konstigt när två dagars förkylning kan göra att man missar ett remissvar." Den nya regeringen tycker helt enkelt inte att det där med remissförfarande är så viktigt. Säg det då, i stället för att skylla på administrationen.

Det säger hur som helst en hel del om hur man ser på sig själva som maktfullkomliga och på stadsdelars, organisationers och övriga medborgares  synpunkter som oviktiga.

Sluta applådera männen!

Expressen ropar idag ut att svenska män är bäst i världen på att "hjälpa till hemma". Ingen annanstans är det så många män som "hjälper till" med städningen hemma. Hela 19 procent. Eah... Men hallå, det innebär ju att 80 procent av svenska män inte gör ett handtag i hushållsarbetet. De kanske byter däck (två gånger om året) och fyller på spolarvätska (typ sex gånger om året). Men de 365 frukostarna, de 365 middagarna, de ca 100 luncherna, de ca 50 dammsugningarna, de minst 50 tvättarna och de ca 700 fyllningarna och tömningarna av diskmaskinen... Vem gör det jobbet? Förmodligen en deltidsarbetande fru/sambo eller, om regeringen får som den vill, någon annans deltidsarbetande fru/sambo.

Är det verkligen inte dags att börja ta för givet att män skall dela ansvaret för hem och barn även i praktiken? Skall de behöva applåderas av tabloidpressen för att en av fem män "hjälper till" hemma? Lever vi fortfarande på 1950-talet? Man kan ju undra.

De fyra stånden återuppståndna!

Surfar runt på några av mina favoritbloggar innan det är dags för lördagsmiddag (tacos, tortillas m m) med maken. Försöker att inte lägga märke till att fönstren inte blev putsade idag. Heller. Men min ex-sambo Helena säger att det  bara är dumt att tvätta dem såhär tidigt, så då väntar jag. Lite till. Det är bra med kloka råd. I går var det vårt skyddsombud Karin som anbefallde öl efter jobbet, och det kan man ju inte säga nej till. Inte ens som huvudskyddsombud. 

image120   image122 image125 image124    

Eva-Lena Janssons blogg läser jag om liknelsen mellan Alliansregeringen och de fyra stånden. Adel som Carl Bildt och dom där som bor i Sagerska med husa, borgare som i Lars Leijonborg och Jan Björklund, bönder som i hon med badtunnan, från Ö-vik och prästerskapet som helst skulle vilja föra åter kvinnorna till spisen och införa förbud mot abort (om det bara var möjligt). Liknelsen är faktiskt ganska klockren. Åtminstone om man tar del av deras politik, som ju framstår som något som krälat upp från under nån historisk sten.


Förhållandevis progressiv svensk kyrka

Kul att Svenska Kyrkan blir första kyrka i världen att viga homosexuella par. Fast lite tramsigt att man vägrar kalla det äktenskap. Men det verkligt progressiva är att biskoparna förespråkar en samlevnadsbalk framför en äktenskapsbalk. Nästa steg är att skilja det juridiska från det religiösa och låta kyrkan hålla i det ceremoniella medan staten registrerar samlevanaden.

Vilda djur på zoo

image113

Detta är en fråga jag inte ägnat alltför mycket tankeverksamhet åt, måste jag erkänna. Men det som slår mig när jag idag läser i DN om ungvargarna på Kolmården som fick för sig att testa livet i det fria, är varför dom öht fanns på Kolmården. Det är klart att det är spännande och allmänbildande att alla har möjligheten att på t ex Kolmården eller Skansen se varg, björn och vad det nu må vara. Men så minns jag den loppätna älgen på Skansen. Och börjar fundera över varför djur som finns i våra egna skogar skall fångas in och visas upp. Kan förstå meningen med att ta hit djur som annars inte finns i Sverige, för att alla inte har råd och möjlighet att åka till Afrika på safari. Men en älg?

Tänker på i somras när vi hade ett helt gäng Fi-tjejer boende på Torpet en natt i samband med att turnén nådde Värmland. Jag och Helena Svensson missade showen, då vi gett oss iväg till Kristinehamn men maken satt vid frukostbordet och berättade för de andra tjejerna att här utanför, här brukar vi se råbockar hoppa och skutta i lek på morgnarna. Varpå ett par råbockar, som på given signal, skuttade ut ur snåren utanför köksfönstret.

Nej, det är inte alla förunnat att ha ett torp i Värmland heller, men rådjur finns det ju gott om även i Stockholmska villaträdgårdar.

Åter till vargarna. Nu har jag ju just läst en roman av Åsa Larsson som som röd tråd hade en berättelse om en varghona, döpt till Gula Ben. Och jag måste säga att vargar fascinerar mig. Min aldrig färdiga  roman i byrån har även den en varghona i prologen.  Det är coola djur. Säger jag som född Karlstadbo, väl medveten om att mina nordvärmländska jagande, hundägande systrar och bröder kanske inte håller med mig. Det är ju lätt för stadsbor att gulla med rovdjur som river både får och hundar. Och så mycket varg behövde inte min far oroa sig för när han släppte hunden utanför Väse. (Även om det visst synts varg i dessa trakter, bl a den berömda Väse-vargen.) Men på något sätt tycker jag ändå att vargen hör hemma i skogen, och inte på zoo.

Allt går att få fram med mördande tortyr

I media idag får vi veta att en av Guantanamo-fångarna erkänt att han är hjärnan bakom 11 september. I Svenska Dagbladet kan vi läsa att han sagt sig ligga bakom allt från 'A till Z'. Som en figur tagen ur en polisserie på TV, dom där som erkänner allt men aldrig är skyldiga, har han till och med erkänt att han försökt mörda förre Påven och Jimmy Carter. Han har varit USA:s fånge i fyra år. Och plötsligt har han fått för sig att lätta sitt hjärta? Tillåt mig tvivla.

Mina tankar går till fångarna i Röda Khmerernas fängelse och tortyrcentral Toul Sleng. Som skulle erkänna att de var statens fiende. Som skrev under långa bekännelser om att de företagit sig saker som de aldrig ens varit i närheten av. Allt för att slippa den infernaliska tortyr som dom utsattes för av sina torterare. Där fanns ett moment som jag inte är säker på finns på Guantanamo, nämligen att torterarna visste att om de inte fick fångarna att erkänna skulle de själva hamna i tortyroffrens situation. Så långt har förmodligen inte USA gått. Ännu. Däremot finns samma rättfärdigande genom erkännande hos båda regimerna. D v s att om man får sina fångar att erkänna det dom anklagats för så ser man det som att det rättfärdigar hela operationen. Se där, det var rätt att föra krig i Afghanistan, se där det var rätt att hålla fångar i läger utan rättegång i fyra år, se där USA har haft rätt hela tiden.

Och vem fan skulle inte erkänna vad dom än bad en om efter fyra år i amerikanskt förvar?


Jämställdhet i landet Sverige

image112

I Svenska Dagbladet kan man läsa att i mer jämställda kommuner som Stockholm, Sundbyberg och Uppsala är medellivslängden kortare och sjukskrivningarna fler. Det skall bero på att kvinnor är mer jämställda medan män inte är det. D v s, i dessa kommuner köper inte kvinnorna att de skall stå tillbaka för sina män, karriärmässigt. Men de har uppenbarligen inte männen med sig. Inte regeringen heller. För i stället för att bidra med något som verkligen kan ändra könsrollsmönstren, delad föräldraförsäkring, får vi hushållsnära tjänster och vårdnadsbidrag.

Vad sänder det för signaler till kvinnor som gärna vill göra karriär och som tycker att det är rimligt att man får lika lön för lika och likvärdiga jobb? Att det är vårt ansvar? Att vi inte skall ställa krav på våra män, för de lär ändå inte ta ett delat ansvar för barn och hem? Vad sänder det för signaler till männen? Att ni behöver inte oroa er, för vi fixar fram några invandrarkvinnor som städar åt er så att frugan kan jobba lite?

Är problemet att kvinnorna inte inser att det vore bättre om de stannade hemma, jobbade lite extra ibland och tog hand om hem och barn? Eller är det som på Joanna Hellgrens bild ovan, tagen ur senaste numret av Bang, att männen vägrar lyfta på sina feta rövar för att släppa in kvinnorna?

Att som Svenska Dagbladet skriva att 'Jämställdhet är negativt för hälsan' är att lägga skulden på kvinnorna som vill vara jämställda, i stället för att säga som det är, att anledningen till att kvinnor mår sämre när de försöker leva jämställt är att deras män hela tiden motarbetar dem i dessa strävanden.

Det är sålunda ojämställdheten, inte jämställdheten, som gör kvinnor sjuka.

(Text på bilden: Klart ni borde ha varsin stol men de här är faktiskt våra.)

Lika som bär

Maken läser Aftonbladet och ropar chockerat: - Jag trodde det var Dee Snider!


image109  image111

Baklava!

7761-97  7761-97  7761-97

STANS GODASTE BAKLAVA!

Inköpes hos Stockholm Sweets, Glömmingegränd 18 A, Tensta.
170 kr/kilo blandad, 200 kr/kilo pistagebaklava.
Skall du på kalas så får du baklavan exklusivt inslagen.

Vägbeskrivning: Kör E18 mot Barkarby, sväng vänster vid Shell-macken
när du närmar dig Tensta.
Ta andra vägen till höger in i området.
Du kommer då till en återvändsgata och finner Stockholm Sweets på höger sida vid vändplatsen.

Journalisten och patriarkatet - del 3

image110

Rop hörs i bakgrunden: - Vad ska vi göra? Krossa sexismen!
Zelda: - Och därför har 8 mars ett viktigt symbolvärde för kvinnokampen och...
Journalisten: - Men vi lever ju i världens mest jämställda land! Hur hjälper du kvinnor i typ Afghanistan, som är förtryckta på riktigt, genom att stå här och skräna?
Zelda: - Men vad i... Så förbannat typiskt er journalister att springa patriarkatets ärenden! Hur fan hjälper du Afghanistans kvinnor genom att ifrågasätta mej som i allafall gör nåt!!?
Journalisten: - Nej vet du vad! Här är man schysst och ger er lite uppmärksamhet, och vad får man tillbaka? Ett påhopp! Så typiskt alla bittra feminister att jämt generalisera oss män!


När drevet går

Befinner mig i Närke och läser således Nerikes Allehanda till frukost. Man har intervjuat Ireen von Wachenfeldt två år efter att hon blev rikskänd geom Evin Rubars svartmålning av ROKS i SVT:s dokumentär Könskriget. von Wachenfeldt berättar om hur familjen varit hennes stöd under de här åren men hur t o m hennes sjuåriga barnbarn fått höra i skolan att farmor är konstig. (Ungarna har ju knappast sett programmet så det är alltså vuxna människor som berättat detta för sina barn, att din klasskompis farmor är konstig.)

När jag läser läser jag med en vetskapen att intervjun tillkom under väldigt underliga former. Evin Rubar hade förespeglat ROKS att hon skulle göra ett program om hur kvinnorna inom rörelsen arbetade för utsatta och misshandlade kvinnor. Ungefär ett program i stil med det som Liv Weisberg gjorde om Feministiskt initiativ. Det var dock inte vad Evin Rubar hade i åtanke. Här hade hon nämligen en möjlighet att få klippa till en organisation som hon sedan tidigare inte varit riktigt ense med. Programmet var egentligen klart för sändning långt tidigare. ROKS hade fått besked om att det skulle sändas mycket tidigare än vad som blev fallet. Man hade t o m kontaktat Rubar och gänget med frågan om när det skulle sändas. Nu sändes den strax efter att ett helt annat kvinnoinitiativ kommit ut, Feministiskt initiativ. Som inte på något vis är länkat till ROKS mer än att båda driver frågan om att stoppa mäns våld mot kvinnor. 

På våren 2005 kom dock Rubar på att hon skulle göra en kompletterande intervju med von Wachenfeldt. Hon kommer därför upp på ROKS kontor med en fotograf och börjar ställa frågor om en recension i ROKS tidning. En recension av Valerie Solanas SCUM-manifest i översättning av Sara Stridsberg. (Som nu fått Nordiska Rådets litteraturpris för SIN bok om Solanas.) Solanas har ingenting med ROKS att göra, ingenting med svenska kvinnojourer att göra. Recensenten var också fristående och recensioner innehåller endast recensentens åsikter, inte tidningens. En rad dagstidningar hade liksom ROKS tidning haft recensioner som prisade Solanas bok. Det vet givetvis Evin Rubar. Ändå pressar hon ROKS ordförande om åsikter som en amerikansk kvinna haft i USA 30 år tidigare, och som om recensenten i ROKS tidning var ensam om att lovorda SCUM-manifestet.

Den som verkligen lyssnar på vad som sägs i intervjun blir förvirrad. Allehandas journalist skriver idag att det är en underlig intervju. Jo, för svaren hänger liksom inte riktigt ihop med frågorna. Det är uppenbart att von Wachenfeldt inte begriper vad Rubars syfte är. Eller hur Rubar gör sina sammankopplingar.

Det enda von Wachenfeldt kan anklagas för är att hon inte helt enkelt lyfte ut Rubar från kontoret direkt.

Här följer en utskrift av ordväxlingen mellan Rubar och Wachenfeldt:

Evin Rubar: Det här är eran tidning.

Ireen von Wachenfeldt: Mmm.

E.R: Här står det att kalla en man ett djur är att smickra honom.

I.W: Säger? vad..vad tänker du på nu?

E.R: Ja, det här är väl Roks tidning?

I.W: Ja, det är Roks tidning..

E.R: Det står här i er tidning "att kalla en man ett djur är att smickra honom. Han är en maskin, en vandrande dildo, en emotionell parasit." Varför skriver ni så här i eran tidning?

I.W: Ja, men är inte det utifrån mäns tankar?

E.R: Men det här är ju vad ni skriver om män.

I.W: Ja.

E.R: Är det så här ni ser på män?

I.W: Ja.

E.R: Så du står för att säga att ?att kalla en man ett djur är att smickra honom??

I.W: Fast nu har du tagit ut härifrån, det är Lina som har skrivit här, utifrån en bok, eller hur?

E.R: Mmm.

I.W: Det här är våran feministiska tidning, men det här är ju ett reportage, och jag tror till och med att hon har skrivit utifrån en bok, hon har skrivit utifrån SCUM Manifesto här.

E.R: Vad är SCUM Manifesto?

I.W: Ja men?det är en bok.

E.R: Ja, Society for cutting up men.

I.W: Ja just det.

E.R: Varför hyllar ni den i eran tidning?

I.W: Vi lyfter allt som kommer med feministiskt, det här är en feministisk bra tidning, jag tror den enda som finns i Sverige.

E.R: Så du tycker att det är okej att hylla en bok där det står att kalla en man ett djur är att smickra honom?

I.W: Ja, fast det är ju ett reportage, det är ju utifrån vad hon skriver här.

E.R: Men den här boken?

I.W: Så då menar du så här att bara för att den är med i våran tidning, då står hela vår rörelse för just det uttalandet. Det är ju en skildring utifrån boken.

E.R: Ja men det uttalandet hyllas ju här i eran tidning.

I.W: Ja, och så här upplever vi, om vi tittar på hela sambandet som finns i vårat samhälle idag, med all sexistisk reklam, så går det ju igen, och då är det precis så som hon skriver där. Så framställs män, och det är det här som hela tiden fortsätter historiskt om män, och män ska ha den bilden, alltså det är ju vad män får med sig. Det är precis det här som vi menar med utbildning. Det här kan ju få den yttersta konsekvensen att män känner att de har fullständig makt och kontroll.

E.R: Du tycker att det är okej att ni hyllar en bok som säger att manlighet är en bristsjukdom och att mannen är en biologisk olycka?

I.W: Fast jag vill inte kommentera det, eftersom det här är en insändare i tidningen och jag vill inte gå ut och kommentera och prata för hela rörelsen att den står under, förstår du .

E.R: Ja, men i eran tidning.

I.W: Ja.

E.R: Så hyllar ni det här manifestet?

I.W: Ja, så har de lyft upp det.

E.R: Att det är...att män är djur och maskiner och vandrande dildos, står du för det?

I.W: Ja, det står jag för.

E.R: Män är djur.

I.W: Män är djur...tycker inte du? Tycker inte du det?


Patriarkatet går på Operan

image108

Maken gillar Wagner. Jag är ett stort fan av Värmlandsoperan, f d Värmlands Musikteater. Min största gråtupplevelse på en teater hade jag då Björn Eduard, Cecilie Thorgersen, Marcus Jupither och gänget spelade Les Miserables i Karlstads gamla teater. En fint avskalad föreställning. Avskalat är det också i Karlstad Domkyrka där Värmlandsoperan flyttat in för att ge Parsifal av Richard Wagner.

Med anledning ovan befann vi oss i går i kyrkan.

Wagner har med detta verk anklagats för antisemitism. Vet inte om det skulle vara den alltmer imposante Marcus Jupither som Klingsor som skall föreställa judendomen. Det jag reagerar över är snarare kvinnosynen. Kvinnan skall kuvas. Från den vilda Kundry med flammande rött hår (på bilden gestaltad av AnnLouice Lögdlund, storartad i rollen) till ett blont mähä i fotsid vit särk. Om mannen nedlåter sig att bli intim med en varelse av kvinnokön, oavsett om det är de ariskt blonda blomsterflickorna med sina tuttar och stjärtar (i kyrkan, hehehe) eller amazonen Kundry, så störtas han i fördärvet och kan ej längre utföra nattvarden. Katolskt dravel, i mina öron. Först i samband med att Kundry gråter över Jesus på korset blir hon befriad. Först genom att kuva Kundry kan hjälten bli kung och förrätta nattvarden och förlösa den gamle av Kundry smittade kungen. Och Kundry, hon går med böjt , numera blont, huvud ner från scenen.

Kanske skildrar det varken kristendom eller buddism som någon föreslagit utan helt enkelt Wagners förhållande till sin första fru. Hon som tyckte att han skulle se till att tjäna pengar till familjens överlevnad medan han inte alls såg sig predestinerad för så mundana syften.

Fem timmar på en hård träbänk i Karlstad Domkyrka gav dock en musikupplevelse, både genom Värmlands Symfonietta och genom några av Sveriges bästa operaröster. Inte utan att man blir lite stolt som varande från denna musikmetropol. (Även om jag själv inte kan ta en ren ton. Vilket maken fick uppleva i bilen hem där han gavs Sunday Bloody Sunday av sin fru.) 

Och jag gillade nog den skrattande Kundry mer.

Liksom förra veckan...

Regeringssammanträdet 1 mars 2007  

Integrations- och jämställdhetsdepartementets ärendeförteckning 

REGERINGEN

Integrations- och jämställdhetsdepartementet

Ärendeförteckning  regeringssammanträde 2007-03-01

Inga ärenden denna vecka.

Senare: Läser i tidningen att Nyamko Sabuni hotats och att hennes kalender därför inte lagts ut. Men hot kan väl inte vara orsaken till att inga ärenden hanteras på hennes departement?

Prisad för bok om kvinnan som ansåg att män är djur

Sara Stridsberg får Nordiska Rådets prestigefyllda litteraturpris för sin roman Drömfakulteten.  Boken handlar om Valerie Solanas, kvinnan som inte bara sköt Andy Warhol utan också skrev SCUM-manifestet, Society For Cutting up Men. Den bok som bl a recenserats i ROKS:s medlemstidning när den kom i svensk översättning, med förord av just Sara Stridsberg, sisådär en 35 år efter att den skrevs. Då när översättningen kom var alla recensenter grymt impade, oavsett om dom skrev för ROKS tidning eller Helsingborgs Dagblad. När Evin Rubar senare fick det att se ut som att det var ROKS och inte Valerie Solanas som skrivit att män är djur, var inte media lika översvallande positiva till Solanas längre.

Men tydligen smittar inte Solanas av sig på Stridsberg, så som hon tydligen gjorde på Ireen von Wachenfeldt. Läs om hyllningarna i Svenska Dagbladet.

Själva skall jag läsa Drömfakulteten.


Stilpolisen rycker ut!

Kan ingen skicka Stefan Holm till frisören?

Stöd till kvinnors organisering

Apropå diskussionen om stödet till Fi. Här kommer lite kalla fakta från Delegationen med det långa namnet.  


* Stöd till kvinnors organisering har beslutats av en enhällig riksdag i december 2005. Tidigare var det stöd till kvinnoorganisationers centrala verksamhet. 

* Stöd har utdelats sedan 1982.

* Stödet till kvinnors organisering ska jämföras med t.ex. stödet till Idrottsrörelsen och handikapporganisationerna.

* Organisationen i fråga skall ha en demokratisk uppbyggnad och inte ha en verksamhet som strider mot demokratiska värden. De skall också bedriva verksamhet nationellt, inte bara lokalt.

* Bidragets storlek bestäms med utgångspunkt i antalet medlemmar.

* Bidraget är ett stöd till central verksamhet och kan användas för att bekosta ett kansli, medlemskontakter, löpande organisationsutveckling, ordinarie löpande internationella kontakter samt annan central utåtriktad verksamhet.

Såhär skriver man om varför Fi beviljades etableringsbidrag:

"Den 19 januari 2007 beviljades Fi 400 000 kronor i etableringsbidrag. Utifrån de uppgifter som Fi lämnat i sin ansökan om bidrag anser delegationen att de framför allt är en ideell kvinnoorganisation och att de inte är ett politiskt parti enligt den definition som förordningen ger. Bidraget har villkorats med att ?om organisationen under 2007 beslutar sig för att ställa upp i EU-parlamentsvalet 2009 eller riksdagsvalet 2010 så ska hela bidraget betalas tillbaka till delegationen.? Fi väntar med att rekvirera sitt bidrag till efter organisationens kongress i mars eftersom de då vet vilka beslut som medlemmarna har fattat." (Min fetstil)

Genom den här bestämmelsen får inte bidraget för kvinnors organisering användas till att bekosta valrörelser. Riksdagspartiernas kvinnoorganisationer får bidrag direkt från Integrations- och jämställdhetsdepartementet. För år 2007 är det 3 500 000 kronor.

Det innebär alltså att om Feministiskt initiativ skulle vilja ställa upp i val får vi inga pengar, såvida vi inte kommer in i Riksdagen. (Eller uppnår 2,5% i riksdagsvalet som Sverigedemokraterna gjorde i senaste valet, då får man statsstöd.) Det får alltså till följd att man bakbinder händerna på organisationer som vill ställa upp i parlamentariska val. I alla fall om dessa saknar pengar. Vilket kvinnoorganisationer av någon underlig outgrundlig anledning alltid gör.  

Får då Fi aldrig mer ställa upp i val för att vi får etableringsstöd under 2007?

"Det är upp till Fi:s medlemmar att besluta om de ska ställa upp i val. Om de däremot vill behålla etableringsbidraget får Fi under 2007 inte fatta ett beslut om att ställa upp i något kommande allmänt val ? i praktiken 2009 och 2010. De blir då återbetalningsskyldiga. Om beslut om att ställa upp i val istället fattas under 2008 får de behålla bidraget för 2007 men kan inte beviljas bidrag för 2008." 

Alltså, om vi tror oss kunna genomföra en valrörelse utan pengar kan vi alltså fatta beslut om att ställa upp i val igen. Det är den krassa verkligheten.


Låtsad jämställdhet

Centerpartiets Maud Olofsson och Svenska Dagbladets Maria Abrahamsson har båda i ljublande tonläge applåderat införandet av skattesubventioner för hushållsnära tjänster som en jämställdhetsreform.

Vad ingen lyckats få mig att förstå är hur det kan vara förenat med jämställdhet att män skall kunna köpa sig fria från hushållsarbete genom att betala kvinnor att städa deras hem. Kvinnor som dessutom, om man skall döma av anställningsvillkoren för personalen på Hemfrid, jobbar deltid och tjänar under hundralappen i timmen. T ex 130 timmar i månaden x 90 kr = 11 700 kr i månadslön. Brutto.

Med en sådan månadslön har man inte råd att köpa några hushållsnära tjänster, särskilt inte om man är ensamstående.

Men regeringen och Maria Abrahamsson förutsätter nog att det är de som redan har råd som skall använda dessa tjänster. För att män skall slippa städa sina hem.

Det är detta vi alla skall vara med och betala. I stället för att lägga pengarna på att förbättra vård och omsorg så att ALLA kvinnor, inte bara de som redan har pengar/alt rika män, kan arbeta och dra in pengar i stället för jobba dubbelt.

Jämställdhet för vissa är inte jämlikt.

RSS 2.0