moderat härdsmälta

Stadens invånare har röstat fram en kommunledning vars främsta företrädare sagt sig ha Margaret Thatcher som idol. Är det då någon som är förvånad när moderaterna med Kristina Axén Olin i spetsen i dagarna presenterat två nya förändringsförslag?

1. De tänker sälja ut all kommunal verksamhet som inte har med myndighetsutövning att göra. Det är väl ungefär allting utom socialkontoret det. Bibliotek, simhallar, konsumentupplysning, skolor, fritidshem, förskolor. Ja, allt skall nu drivas i privat regi. Och Axén Olin förklarar i gratistidningen City det hela med att hon vill se fler kvinnliga företagare. Förskolelärare med f-skattesedel då eller? Vad tänker hon göra mot de diskriminerande strukturer som segregerar kvinnor och män i olika yrken och på olika positioner? (Där Sverige är unikt i Europa men sin könssegregerade arbetsmarknad där kvinnor förvisso gärna får jobba, men bara i lågbetalda jobb.) Nej just det, moderaterna har ju redan på riksnivå avskaffat målet om att komma åt den vertikala segregeringen där kvinnor har så svårt att nå företagets toppositioner. Vilket leder oss in på ändringsförslag nummer

2. Stockholm stads ledning har för avsikt att ändra sin upphandlingspolicy. Idag finns en rad krav på entreprenörer som vill lämna anbud. De skall bl a uppfylla vissa miljökrav (som t ex miljöbilar) samt krav på jämställdhet och mångfald. Men liksom en arbetsgivarerepresentant i kollektivavtalsförhandlingar framhärdar Axén Olin i P1:s morgonsänding idag att dessa krav redan finns i lagen, så då behöver inte moderaterna/arbetsgivarna ta något som helst ansvar för att visa sin viljeyttring (om de nu har någon) i upphandlingskrav respektive kollektivavtal. Liksom moderaterna inte vill visa sin viljeyttring i att behålla målet om jämställdhet i bolagsstyrelser.

Nej, jag tror att det är så att lika lite som arbetsgivarna vill ha in krav på ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete i sina kollektivavtal, lika lite vill moderaterna ta ansvar för att detta arbete faktiskt blir gjort. Då är det mycket lättare att säga att 'det finns redan en lagstiftning'. Det gamla bekväma konstaterandet förpliktigar ju nämligen föga.

Och den färdplan för jämställdhet som EU-kommissionen la fram förra året, som bl a ställer krav på jämställdhetsintegrering, den verkar i allafall ingen i stadshuset ha läst.

Vi har hört det förut, vi lär få höra det igen. Mål för ett mer jämställt och mångfaldigt samhälle behövs inte i moderaternas Sverige. Och man undrar var dom där socialliberala folkpartisterna tog vägen. Dom innehar ju de facto posten som integrations- och jämställdhetsminister. Men hon är kanske upptagen med att åka runt och dela ut pris, klippa band och framhärda i att hon minsann inte är feminist?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0