Truth and reconciliation for Cambodia?

I februari kunde läsaren av denna blogg läsa föjande inlägg: http://brio.webblogg.se/2007/february/tomorrow-is-tomorrow.html. Artikeln publicerades i studenttidningen Victor på Stockholms universitet.

Idag kan vi läsa i Dagens Nyheter att Nuon Chea, en av de röda khmerledare som Peter Fröberg Idling besöker i sin utmärkta bok Pol Pots leende, gripits och förts från sitt hem i Pailin, på gränsen mot Thailand. I Pailin har han kunnat leva som en fri man och frågan är väl hur länge han lever över huvud taget. Eller, som jag tar upp i min artikel, hur länge hans offer lever.

Rättegången mot kvarvarande röda khmerer går smärtfullt långsamt.  Åklagare har rekommenderat att fem tidigare befattningshavare åtalas. Namnen har inte offentliggjorts, men Röda khmerernas statschef Khieu Samphan, vice premiärminister Nuon Chea och utrikesminister Ieng Sary är med all sannolikhet tre av dem enligt DN.

Khieu Samphan och Ieng Sary håller sig undan i samma stil som Radovan Karadzic och Ratko Mladic.

Det är kanske dags att plocka in nämnda herrar och äntligen skapa lite truth and reconciliation för både Kambodja och Balkan. Sanning och försoning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0