I Sverige har vi ingen korruption

Korruption: Fördärv, bestickning, mutsystem, mottaglighet för mutor (SAOL, upplaga 11, fjärde tryckningen)

 

I klartext: Om jag kliar din rygg så kliar du min. Så länge jag betalar, på ett eller annat sätt, så får jag det jag vill ha. Och så länge du ger mig det jag vill ha så kommer jag att belöna dig. Det kan handla om högre lön, det kan handla om att man köper det man annars skulle fått kämpa för, det kan handla om att man hjälper varandra inom ramen för sitt personliga nätverk (eller parti). Det kan handla om att en minister sitter i en styrelsen för, och äger andelar i, ett bolag där han sedan själv är med och fixar lukrativa affärsavtal mellan staten han representerar och nämnda företag (vars ekonomiska intressen han alltså också representerar).

 

Och det kan handla om en arbetsmarkandsminister, medlem i herrklubben Sällskapet där kvinnor inte är välkomna, som har köpt sig en MBA-examen vid en ökänd utbildningsanstalt med säte på Caymanöarna. Denna examen har ministern sedan lagt in i sitt CV som ligger på regeringens officiella hemsida. Han var därmed en av två regeringsledamöter med mastersexamen. (Migrationsministern är den andre, dock vid det inte helt lika okända/ökända Cambridge University i Storbritannien. EU-minister Cecilia Malmström har en doktorsexamen i statsvetenskap.)  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_15856045.asp Att Littorin inte skulle fattat att det inte var ett riktigt universitet är uteslutet. Ett sådant hade nämligen krävt att han klarat av sin grundexamen i Lund, vilket han tydligen inte gjort. Kanske kan detta ha bidragit till att universitet förlorade sin ackreditering?.


Det verkar ju dock ha gått bra för arbetsmarkandsministern ändå.
 

Men det är ju inte bara inom Alliansens partier som detta köpande av titlar förekommer. Vår förre statsminister t ex, han köpte sig en doktorshatt. (Och över allt detta vilar Refaat El Sayeds skugga.) Detta skedde vid Örebro universitet. Där har Göran Persson studerat en gång i tiden, på 1970-talet då universitetet fortfarande var en filial till det i Göteborg. Persson läste sociologi och skulle skriva en C-uppsats. Men det gjorde han aldrig. Hans poäng vid universitetsfilialen i Örebro bör därmed ligga kring 80-90 poäng. Persson själv säger att hans C-uppsats ligger i hans dator. Man kan undra om han fått någon sekreterare att skriva in den där, för datorn hade han knappast på 70-talet.


Men nu är ju inte akademiska poäng något krav för att bli hedersdoktor. Det är däremot kontakter, verkar det som. Persson är, oss veterligen, inte medlem i ovan nämnda Sällskapet. Däremot är han medlem i Socialdemokraterna. Det är även rektorn vid Örebro universitet. Denne man och hans fru kom flyttande till Örebro från Umeå där blivande rektorn varit professor i statsvetenskap och kommunpolitiker för (s) och blivande rektorskan docent i statsvetenskap. (Strax efter att maken tog över rektorsstolen blev hans fru utnämnd till professor, vilket avsevärt ökade makarnas inkomster.)

 

I slutet av 1990-talet ansökte Karlstads, Växjös och Örebros högskolor om att få bli universitet. Enligt Högskoleverket uppfyllde endast Karlstad och Växjö dessa krav. Regeringen (s) med den f d Örebro-studenten Persson i spetsen ansåg dock att även Örebro skulle få bli universitet.


Ett par år senare var det dags för socialdemokratiske rektorn att återgälda denna tjänst. Persson skulle utses till hedersdoktor. Han kunde inte själv föreslå Persson varför någon annan skulle behöva göra det. Tyvärr var det ingen som var intresserad av att föreslå den sittande (!) statsministern inom just sitt ämne. Påtryckningar lär ha utövats vid universitetet men professorerna inom ett antal discipliner stod på sig. Slutligen fick rektorn dock till det, inte inom retorik eller något annat Persson närliggande ämne, utan inom medicin. Ett ämne som Persson väl bara kommit i kontakt med i rollen som höftledspatient. 
 

Så kom det sig alltså att statsminister Göran Persson fick sitt hedersdoktorat i medicin vid Örebro universitet. En av alla frågor man kan ställa sig i sammanhanget är varför inget annat universitet kommit på tanken att hederspromovera Persson. Och varför just detta gjorde det.

 

Och så tror folk att Sverige är fritt från korruption. Tack för kaffet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0