baggershus anklagas för rasism

I TV igår kunde man se klipp från en dold kamera där fikarumssnack på behandlingshemmet Baggershus skildrades. Bara de kommentarer som den anställde fällde om somailer (med en somalisk kollega närvarande) var grovt rasistiska. "Du ser inte ut som andra somalier, dom har ju kroppar som en åra och huvud som en apelsin." Ledningen för Baggershus (och företaget Baggium) tillbakavisar kritiken i ett pressmeddelande genom att anklaga reportrarna i fråga för jäv och hänga ut dem som dåliga journalister. Det är kanske sant. Vi vet ju hur vinklat reportaget Könskriget var. Men det som ROKS knappast gjorde i det fallet var att tillbakavisa kritiken genom att bekräfta den.

Reportrarna lyfter fram att personalen på Baggershus saknar adekvat utbildning. Detta besvarar ledningen med att det beror på att akademiker inte klarar av att jobba med besvärliga ungar samt att invandrare har en lägre utbildningsnivå än svenskar. Det verkar dessutom vara så att de intagnas kultur är en del i deras problem... Eller är det värstingkulturen som den invandrade personalen har bättre erfarenhet av?

"Tyvärr har det visat sig att arbetsmiljön i perioder varit tuff för akademisk personal. /.../ En annan förklaring till att Baggershus har en något lägre utbildningsnivå är att hälften av personalen har invandrarbakgrund (Baggiums fetstil). Kulturkompetensen kan ibland kompensera den formella kompetensbrist(en)..."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0