Kung Chulalongkorns resa till Sverige

Kung Chulalongkorns resa till Sverige

Som ihärdig republikan kan jag ändå inte låta bli att fascineras av historien kring Kung Chulalongkorn och hans paviljong. Första gången jag hörde talas om denna byggnad var när jag och maken såg Anna och Kungen och han berättade att Kung Chulalongkorn minsann besökt Sverige. Chulalongkorn (Rama V) var född 1853 och var kung över Siam mellan 1868 och 1910. Chulalongkorn ses som det moderna Thailands fader, mest för att han genom att avstå land till Kambodja och Laos undgick att Siam koloniserades. (Något som förmodligen varit Thailands räddning jämfört med sina grannländer.) Kungen avskaffade månggifte och dödsstraff men hade själv, som vi kunnat se i filmen nämnd ovan, ett trettiotal fruar. 

År 1897 besökte Kung Chulalongkorn Sverige, inbjuden av Oskar II. Den senare ville visa mer av Sverige än Stockholm. Tre år tidigare hade han åkt på Ångermanälven och Indalsälven och tyckt att det var ett av det vackraste Sverige kunde erbjuda. Här fanns vacker natur med ljusa sommarnätter och ståtliga vattenfall. Kung Chulalongkorn var intresserad av att se den svenska moderna trafiken både på vatten och land. Han var också intresserad av vår skogsindustri eftersom Siams största exportprodukt vid den här tiden var timmer. Det var även Sveriges största exportprodukt. Efter tre dagar i Stockholm tog kung Chulalongkorn sin lustjakt mot Härnösand. Han färdades sedan med ångbåt upp längs älven till Sollefteå och besökte även Utanede där en väg sedan fick hans namn. År 1992 kom en thailändsk dansgrupp till trakten och blev väldigt hedrade av att en väg döpts efter deras kung. Så var det hela igång och hundra år efter kungens besök restes Kung Chulalongkorns paviljong utanför Utanede. 

Lovise och Aase tyckte nog det var rätt absurt att åka en omväg för att se denna byggnad, men är man där bara måste man ju få bevittna detta projekt. Ett thailändsk paviljong till Chulalongkorns ära mitt ute i den jämtländska skogen. Enligt Wikipedia, där jag hämtat den mesta av informationen här, det enda utanför Thailand. Komplett med thailändsk restaurang. 

Coolt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0