styrelsen rekommenderar årsmötet besluta...

Sitter här i en skön Chesterfieldfåtölj i en hotellobby i Vilnius och har i två dagar fått höra berättelser om hur mina kvinnliga (och manliga) kollegor har det på jobbet i Litauen, Lettland och Estland. De senare är de som, med en blomstrande ekonomi i ryggen, verkar ha det minst dåligt. Men trots att även män har låga löner och tvingas upprätthålla flera jobb för att försörja familjen så har kvinnor det såklart ännu värre. Kvinnor når, inte helt överraskande, bara upp till 75 procent av mäns löner. Och de är låga, genomsnittslönen för en litauisk kvinna ligger på 3 400 kronor efter skatt. För en litauisk man är den 4 600 kr. Och priserna är inte särskilt låga. "Kläder får vi köpa när vi har möjlighet att resa utomlands" sa en av kollegorna. Hur ofta är det, kan man fråga sig.

Samtidigt så har vårt beslut i helgen att föreslå Feministisk initiativs extra årsmöte att fatta beslut om att ställa upp i valen 2009 och 2010 nått ut i media. Och självklart börjar mindre nogräknade journalister (?) att gapa för full hals. På Hela Gotland sitter en arg man och anklagar oss för fusk. Låt oss reda ut begreppen. Inte för att jag tror att det är det den arge på Gotland är ute efter, men ändå.

Feministiskt initiativ har som alla andra föreningar som jobbar med kvinnors organisering och jämställdhet rätt att söka statligt bidrag för detta. Ett krav för att få bidrag är att man inte tänker ställa upp i val. Fi är en förening som skall verka för ett mer jämställt samhälle och som dessutom KAN ställa upp i val. Detta har varit helt öppet och ärligt från dag 1.

När det var dags att ansöka om medel 2007 visste ingen om Fi skulle ställa upp i något mer val. Det vet ingen idag heller.

Vad som nu hänt är att Fi:s styrelse, efter långa och intensiva men väldigt konstruktiva diskussioner, fattat beslut om att föreslå årsmötet att fatta beslut om att ställa upp i valet 2009 och 2010 samt uppmana alla feminister att ställa upp i kommun- och landstingsval 2010. Årsmötet kan fortfarande säga nej i maj. Då fortsätter vi som tidigare med vår folkbildande verksamhet för vilken vi då har rätt till bidrag.

Allt detta vet det råd som fördelar pengarna om. Vi har hela tiden varit öppna med att vi INTE VET om vi kommer ställa upp i val, och det har dom accepterat. Det rör sig såldedes inte alls om fusk. Om man tror det vet man inte särskilt mycket om hur ideella föreningar fungerar, där det är medlemmarna som i slutändan bestämmer, inte styrelsen.


OM, säger OM, årsmötet i maj beslutar att vi skall ställa upp i val så får väl rådet i fråga avgöra om vi skall betala tillbaka en del av pengarna, eller om det är från beslutsdatum vi inte kan få bidrag.


Men, än så länge vet inte ens den arge mannen på Hela Gotland om vi kommer ställa upp eller ej. Och det går heller ej att säga att vi fuskat till oss pengar. Slutsatsen måste bli att han endera illvilligt hittar på och försöker uppvigla läsarna eller att han helt enkelt inte vet vad han pratar om.

Min uppmaning kan bara bli att avvakta årsmötets beslut, i sann demokratisk anda. Och att sedan låta de som fördelar pengarna styra hur vi skall göra. Men detta är väl en nåd att stilla bedja om, då det lär finnas ett enormt behov hos vissa journalister att få folk att för allt i världen inte rösta på Fi. Maria Abrahamsson sitter förmodligen redan och författar en hätsk ledare.


Källa: http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=3113176


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0