pressmeddelande

Här följer Feministiskt initiativs pressmeddelande angående förslaget från styrelsen att ställa upp i val:

Pressmeddelande 2008-01-28

Förslag om att Feministiskt initiativ ska ställa upp i val


I helgen beslutade Feministiskt initiativs styrelse att föreslå att organisationen ska ställa upp i EU-valet 2009 samt i riksdags-, kommun- och landstingsvalen 2010.

- Behovet av ett feministiskt alternativ i politiken har bar ökat sedan det senaste valet, sade

Gudrun Schyman vid en pressträff på måndagen.


Vid pressträffen medverkade också Maria Carlshamre, EU-parlamentariker.


- Det behövs väldigt många fler feminister i EU-parlamentet. Som det är nu behandlas

jämställdhetsfrågorna styvmoderligt, sade Maria Carlshamre.


Styrelsen var inte enig i sitt beslut, och frågan avgörs på Feministiskt initiativs extrakongress i Umeå den 2-4 maj 2008.

Bilaga: Styrelsens beslut i sin helhet


För mer information:

Fi:s pressjour 0706-100 191


Styrelsens förslag till beslut vid Feministiskt initiativs extrakongress 2-4 maj 2008 Feministiskt initiativ i EU-parlamentet, riksdagen, kommuner och landsting

Politiken domineras av män och förmår inte angripa de stora orättvisor och maktklyftor som råder mellan kvinnor och män. Diskrimineringen av många andra grupper fortsätter. Det var bakgrunden till att Feministiskt initiativ på sitt konstituerande årsmöte 2005 beslöt att ställa upp i 2006 års riksdagsval. Valresultatet blev en besvikelse för många inom och utanför Feministiskt initiativ, eftersom vi hade hoppats på ett bättre utfall. Samtidigt är vi stolta över vår insats i valrörelsen: Aldrig förr har så många samtal förts på gator och torg om jämställdhet som under vår valrörelse. I flera kommunval nådde vi ett valresultat som tydligt översteg riksgenomsnittet.


Valresultatet innebar bland annat att Sverige fick sin 42:a regering i rad ledd av en manlig statsminister. Fredrik Reinfeldts regering genomför en lång rad åtgärder som innebär att många kvinnors ekonomiska villkor försämras dramatiskt. Införandet av vårdnadsbidrag och skatteavdrag för hushållsnära tjänster är tydliga uttryck för en politik som leder till att den ojämlika arbetsfördelningen mellan kvinnor och män ytterligare cementeras.

Lönegapet mellan kvinnor och män består. Mäns våld mot kvinnor ökar. Behovet av ett feministiskt alternativ i

riksdagen har ökat ytterligare sedan det senaste valet.


I EU-parlamentet är andelen kvinnor mindre än en tredjedel. Den europeiska ekonomin går mot en befolkningskris på grund av det låga barnafödande som blir resultatet av att samhället inte erbjuder social service till rimliga kostnader i form av heltäckande förskola och skola, samtidigt som allt fler kvinnor utbildar sig och vill vara fullt delaktiga i arbetslivet. Den katolska kyrkans patriarkala normer vinner inflytande med krav på inskränkta aborträttigheter och fortsatt diskriminering av homosexuella, bisexuella och transpersoner. Behovet av ett feministiskt alternativ är minst lika stort i EU-parlamentet som i den svenska riksdagen.


Hela 75 respektive 80 procent av landstingsstyrelsernas och kommunstyrelsernas ordföranden är män. I landsting och kommuner bedrivs merparten av den offentliga sektorns verksamhet, en verksamhet vars anställda till största delen består av kvinnor och som har stor betydelse för kvinnors möjlighet att förvärvsarbeta i ett samhälle där barn, gamla och hem fortfarande ses som kvinnors ansvar. Även i landets kommuner och landsting finns det ett skriande behov av ett feministiskt alternativ i politiken.


Politiken domineras fortfarande av män och förmår fortfarande inte angripa de stora orättvisor och maktklyftor som råder mellan kvinnor och män. En valrörelse kräver enorma mängder ideellt arbete och avsevärda ekonomiska resurser. Vi är beredda att tillsammans med alla andra medlemmar arbeta hårt för att skapa förutsättningar för att Feministiskt initiativ ska kunna bedriva framgångsrika valrörelser inför de förestående valen till EU-parlamentet, riksdagen, kommunerna och landstingen.


Extrakongressen föreslås besluta

1. att Feministiskt initiativ ska ställa upp i 2009 års val till EU-parlamentet.

2. att Feministiskt initiativ ska ställa upp i 2010 års val till riksdagen.

3. att uppmana feminister i landets alla kommuner och län att organisera sig för att ställa upp i 2010 års kommun- och landstingsval under partibeteckningen Feministiskt initiativ.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0