medkännande eller missunnsamhet

Läser i SvD om att nykterhetsgruppen i riksdagen tycker att alkohol egentligen borde förbjudas helt vid sammankomster för riksdagsledamöterna. Nu bjuds det tydligen på vin och ibland sprit på varenda möte man bjuds in till utanför riksdagen, och ibland även internt.

Jag tillhör dessa som tror att man visst kan bjuda på ett till två glas vin på träffar i anslutning till jobbet. Att det har mer med hur man i övrigt förhåller sig till alkohol att göra. På mitt jobb har vi en förhållandevis strikt alkoholpolicy där all sprit är förbjuden och vin endast bjuds på i kontrollerade sammanhang d v s när personalen träffas ett par gånger om året. Vi bjuder över huvud taget inte medlemmar på alkohol. Detta fordrar naturligtvis att vi också har ett gott och väl fungerande kamratstöd där man reagerar om man ser kollegor som inte kan hantera alkohol.

Såhär fungerar det inte hos alla arbetsgivare. I riksdagen verkar man till exempel helt sakna alkoholpolicy. Vilket ju är anmärkningsvärt i sig.

Något som också är anmärkningsvärt är svaren på de frågor SvD och Expressen ställer till sina läsare idag. D v s om alkohol borde totalförbjudas i riksdagen. Man får anta att frågan tolkas som att riksdagsledamöterna inte skall få dricka alkohol i samband med jobbet. Jobbet som riksdagsledamot pågår ju inte mellan 8-17 så det antas väl gälla alltid utom när man är på hemorten och gör något helt annat.

Ca 75 procent svarar ja på Expressens fråga (något färre på Svenskans). Själv svarade jag nej av uppfattningen att man måste kunna representera med en viss mängd alkohol men att det alltid skall finnas alkoholfria alternativ. (Det är sällan det inte gör det.) Frågan är dock om denna förödande majoritet svarat ja på frågan utifrån någon slags medkänsla med de stackars riksdagsledamöterna, att de inte skall behöva utsättas för alkohol i anslutning till jobbet och att detta självklart skall gälla alla arbetsplatser. De svarande är då naturligtvis själva beredda på att det bara kommer serveras julmust på deras egna julbord senare i år.


Nä. Jag tror inte det är så. I stället är det ren och skär missunnsamhet och avundsjuka som döljer sig bakom svaren. Dom där som vi har valt skall minsann inte få gå på glamorösa fester och dricka gratis vin för det får vi så sällan göra.

Frågan borde i stället ställas: Tycker du att alkohol borde förbjudas i anslutning till alla arbetsplatser och arbeten?

Resultaten skulle bli helt annorlunda. Det lovar jag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0