Vad har hudfärg med rasism att göra?

image279  image280  image281
Häromdagen spelade presidentkandidat Hillary Clintons man Bill ut "raskortet" d v s gjorde klart för alla vita väljare att Barack Obama minsann är en färgad man. Detta genom att peka på att många färgade röstar på just Obama. Läser idag i Svenska Dagbladet att Obama vann i Idaho, en delstat med en majoritet vita väljare. Och tidningen Idaho Statesman konstaterar att

"Obamas stora vinst är en kraftig motbild mot det felaktiga påståendet att rasism tolereras i Idaho."

Som om rasism alltid har med hudfärg att göra. Jag menar, liksom många vithetsforskare, att rasism är tätt sammanlänkat med klass. Genom att göra en klassresa, eller helt enkelt födas i rätt samhällsgrupp, kan du avancera på vithetsskalan. Ett exempel på detta är att det tog ganska länge för mig att upptäcka att Condoleeza Rice faktiskt är färgad. Ju högre utbildning och samhällsposition ju "vitare" upplevs du och ju mindre blir risken att utsättas för rasism.

Nu säger jag inte att färg inte spelar roll. Det kan ha varit skillnad om Barack haft samma hudfärg som sin farmor hemma i Kenya samt gått klädd i andra kläder.

Någon annan dag skall vi fundera över vad som hänt om Barack kommit ut ur garderoben och erkänt sig ha ett förhållande med en man.

Källa: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_846321.svd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0