Statistisk, lögn, förbannad lögn och Micke Alonzo

När vi nu får höra att antalet barn som bor hos sina ensamstående pappor har ökat med 25 procent så uttalar sig pappa-ordföranden Micke Alonzo. Kvinnorna har blivit sämre föräldrar, slår han tvärsäkert fast. Det är alltså inte så att kvinnorna gjort just precis det som Micke annars efterlyser, och släppt lite på ansvaret, för att barnet har behov av båda sina föräldrar. Detta beror i sin tur inte heller på att papporna blivit bättre föräldrar.
 
En god förälder delar på ansvaret för barnen, låter barnen vara med varje förälder oavsett kön. Senare i artikeln säger han just detta. Men hur går det ihop med att påstå att mammorna blir sämre föräldrar när dom gör just det. Man kan såklart vinkla en story hur som helst så att den passar sitt syfte, men Alonzo pratar i nattmössan. Eller så vill han bara ha uppmärksamhet.

Sen kan vi verkligen fråga oss om inte detta är ett fall av förbannad lögn som fortsättning på statistiken. 25 procent. Det låter mycket det. Som när man för någon månad sedan var upprörda över att kvinnors våld ökat med fem procent. (Det låg tidigare på fem procent, mäns på 95 procent så nu är det väl tio procent för kvinnor får man anta.) 

Med de siffror som Svenskan anger idag så har antalet ensamma pappor ökat från 14 procent till 17,5 procent på åtta år. Siffran 25 procent handlar alltså inte om hur skillnaden mellan mammor och pappor förändrats, utan hur många fler pappor som har hand om sina barn. Vilket är en positiv nyhet, om än inte så stor som siffran vill låta påskina. Det rör sig om 14 000 fler pappor (alltså 71 000), medan 334 000 mammor är ensamstående.

Så, det är bara för papporna där ute att börja med att ta föräldraledigt, det minskar risken för skilsmässa dessutom. Dela lika, för barnens skull!

Källor:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_669599.svd

Kommentarer
Postat av: Urban Grahn

Du har fel om kvinnors våld mot män.
Det är lika vanligt som mäns.

http://www.csulb.edu/~mfiebert/assault.htm

Martin S. Fiebert
Department of Psychology
California State University, Long Beach


Last updated: November 2007

SUMMARY:
This bibliography examines 209 scholarly investigations: 161 empirical studies and 48 reviews and/or analyses, which demonstrate that women are as physically aggressive, or more aggressive, than men in their relationships with their spouses or male partners.
The aggregate sample size in the reviewed studies exceeds 201,500.

2007-12-12 @ 17:07:20
Postat av: Urban Grahn

Och så tar vi det där med föräldraledighet:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=383166

Det är kvinnorna som hindrar männen att ta ut sin lagstadgade pappaledighet, inte papporna som är ovilliga att vara hemma.

2007-12-12 @ 17:08:44
Postat av: Anna-Karin

Angående föräldraledighet: Det är bara för papporna att vägra skriva på blanketten där de de facto överlåter sina lediga dagar till kvinnorna. Män är inga små offer som inte kan tala för sig, vilket Urban här ovan tycks mena.

2007-12-14 @ 22:08:34
URL: http://brio.webblogg.se
Postat av: Anna-Karin

Sen angående länken som skulle visa att SCB har fel när dom säger att 95 procent av våldsbrotten begås av män. En amerikansk länk till en massa... referenslitteratur. Vad bevisar det? Var är de faktiska bevisen för att mörkertalet med kvinnor som slår sina partners skulle vara så stort att det tar bort både mörkertalet med män som slår och SCB:s statistisk över lagförda brott i Sverige?

2007-12-14 @ 22:12:30
URL: http://brio.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0