Jämställda kvinnor föder fler barn

Högerregeringen tycks ibland driva en politik där man gärna ser att kvinnor förblir i hemmet, sitt eget eller andras. Vårdnadsbidrag och skatteavdrag på hushållstjänster är exempel på politiska åtgärder som förstärker mönstret med kvinnor som utför det obetalda eller lågbetalda arbetet att hålla reda på hemmet. Delad föräldraförsäkring och daghem åt alla är motsatsen, då det ställer krav även på dem som saknar livmoder.

Nu får vi ytterligare bevis på att den svenska modellen med kvinnor som arbetar (om än mycket deltid) och pappor som tar ut föräldraledighet (om än bara 20 procent av den) lönar sig när det gäller födelsetalen. I Svenskan idag redogör man för en undersökning som visar att svenska kvinnor ligger i topp när det gäller barnafödande.

"En av de viktigaste förklaringarna till den högre fruktsamheten än EU-snittet i Sverige är den generösa familjepolitiken med gott föräldraledighetsprogram och god offentlig barnomsorg, som möjliggör för föräldrarna att kombinera förvärvsarbete och familjeliv" säger Livia Olah, docent i demografi, vid Stockholms universitet.

Kvinnor slipper välja mellan barn och arbete. De kan ha både och.

Jämställdhet lönar sig alltid!

Källor:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_653625.svd
http://www.feministisktinitiativ.se/artiklar.php?show=559


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0