orientalen skall tiga i församlingen

I Edward Saids bok Orientalism hävdas att orientalen inte får tala. Skulle han ändå tala så vantolkas det han säger eller förtigs helt. Detta i en västvärld som hyllar yttrandefriheten och rätten att t ex framställa Muhammed som rondellhund eller med bomb i turbanen.

I västmaktens megafon, Svenska Dagbladet, firar idag Per Gudmundson excesser i hyckleriets och USA-kramandets höga konst  Gudmundson är upprörd över att en förtryckande regim som den i Iran får röst, genom att deras president Mahmoud Ahmadinejad talat inför FN:s generalförsamling samt vid Colombia University.

Universitetsföredraget började f ö med att rektorn vid universitetet var direkt ofrörskämd mot gästen, varpå Ahmadinejad svarade med att konstatera att det säger mer om värdarna än om honom.  Ahmadinejad blev på Colombia University utskrattad då han påstod att homosexualitet inte existerar i Iran. Men såvitt jag vet skrattade ingen då han beskrev en familjesyn som väl stämmer överens med majoritetens i USA, d v s att kärnfamiljen är det heligaste vi har och att denna skall värnas framför allt. Där finns inget utrymme för homosexualitet eller alternativa familjeformer. Vare sig i USA eller Iran. USA är trots allt ett land där vissa stater förbjuder sodomi (analsex). Det är inte bara i Iran som homosxeuella förföljs, som tokreligiösa sekter står och skanderar utanför minnesstunder för hatbrottsoffer, som folk vallfärdar för att se profeten Jesus mor på en garagedörr (se tidigare inlägg här på bloggen).

Det är i USA det är förbjudet att göra abort, att ingå partnerskap med samkönade. Det är i detta frihetens mecka som abortläkare mördas för att de låter kvinnor bestämma själva över sina egna kroppar. Och liksom i Iran förekommer fortfarande dödsstraffet i USA.

Men sådant bekymrar inte hycklare Gudmundson. Han lyckas i stället med konststycket att kritisera Iran för att man reagerat mot det Gudmundson väljer att kalla "Muhammedkarikatyrerna" (har någon sett Muhammed, så att man kan göra en karikatyr av honom?).  Samtidigt som han ondgör sig över Ahmadinejads propagandakupp. (D v s att han fått rätt att tala inför hela världens TV-tittare. Talet kablades ut via CNN och BBC World, jag såg det översatt på BBC World i Slovenien.)

Orientalen skall inte yttra sig.

Samtidigt lyckas Gudmundson producera en sällan skådad hyllning till USA via en professor emeritus, Paul Hollander, som skrivit i högerns organ Axess (7/2007) på temat "antiamerikanism". (Hur ofta hör vi f ö ord som "anti-iranism" eller "anti-palistinism" på högertidningarnas ledarsidor?)

"Dels står USA som representant för moderniteten, som skrämmer såväl nostalgiska hippies och globaliseringskritiker såsom islamistiska traditionalister. Dels företräder USA så höga ideal att de närmast är ouppnåeliga, vilket inbjuder till kritik."

Skriver Gudmundson. Och man undrar vilken modernitet och vilka ideal han avser. Hyllandet av kärnfamiljen? Homofobin? Dödsstraffet? Abortmotståndet? Trailercamps bebodda av människor som måste ha tre jobb för att kunna försörja sig? En fetmaepidemi som ingen tycks vilja ta tag i?

Gudmundson efterlyser självkritik hos vänstern. Och hyckleriet vet inga gränser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0