Gendergapet
På jobbet idag surfade jag in på World Economic Forum för att kolla deras Global Gender Gap Report. Plockar på måfå ut ett antal länder i olika världsdelar: Sydafrika, Storbritannien, Ukraina, Mongoliet, USA, Argentina, Tyskland, Sverige, Island, Frankrike och Kambodja.
WEF rankar här olika länder utifrån kvinnors deltagande i betalt arbete, kvinnors utbildningsnivå, kvinnors hälsa och kvinnors politiska inflytande. Allt i förhållande till männens dito. Man kan hamna någonstans på skalan 0 - 2 där 0 betyder ojämställt till kvinnornas nackdel, 1 jämställt och 2 ojämställt till kvinnornas fördel.
Räknade med att finna skillnader mellan de olika länderna men också likheter. Men att mönstret var SÅ tydligt överraskar till och med en rabiatfeminist som yours sincerely.
Genomgående så uppvisar nämnda länder följande likheter:
* Kvinnor når högst värdering när det gäller utbildning och lägst när det gäller politiskt inflytande.
* Kvinnor deltar i varierande grad i arbetslivet men ett mönster som är mycket tydligt är att deras representation bland 'legislators, senior officials, and managers' inte är represenativ för deltagandet i arbetslivet. Kvinnor kan som i Sverige, Ukraina, Mongoliet, USA, Argentina och på Island vara överrepresenterade bland 'professional and technical workers' men är utan undantag lågt representerade bland tidigare nämnda makthavare. Bäst är USA, sämst är Frankrike.
* Kvinnors deltagande i eftergymnasial utbildning lönar sig inte om man tror att man skall få ett större politiskt inflytande eller hamna bland 'legislators osv'. De två länder som de senaste femtio åren kan visa upp en kvinnlig 'head of state' under längre tid är Island och Storbritannien. Sverige scorar här noll.
Jämför här två faktorer med varandra, eftergymnasial utbildning och representation i parlamentet. Med skillnaden inom parentes.
Första talet visar "enrolement in tertiary education", andra "women in parliament", tredje skillnaden mellan det första och andra. Länderna rankas utifrån skillnaderna.
Mongoliet: 1,64 - 0,07 - (1,57)
USA: 1,39 - 0,18 - (1,21)
Storbritannien: 1,37 - 0,25 - (1,12)
Frankrike: 1,28 - 0,14 - (1,14)
Island: 1,78 - 0,50 - (1,28)
Ukraina: 1,19 - 0,10 - (1,09)
Argentina: 1,51 - 0,54 - (0,97)
Sverige: 1,55 - 0,90 - (0,65)
Sydafrika: 1,17 - 0,49 - (0,68)
Tyskland: 1,00 - 0,47 - (0,53)
Kambodja: 0,46 (extremt få även bland männen) - 0,11 - (0,35)
(Med reservation för att jag kan ha missat något i min huvudräkning, matte var inte mitt starkaste ämne...)
Nu säger vissa säkert att man inte väljs in i parlamentet utifrån sin akademiska kompetens. Det är helt riktigt. Inte ens våra ministrar har ju valts på sina akademiska meriter. (Återkommer till detta i senare inlägg.) Kvinnors underrepresentation i parlamentet kan bero på själva valsystemet, som i Storbritannien där majoritetsval i enmansvalkretsar tendrar att producera manliga MP:s. Men icke desto mindre är det ju ett bevis på att systemet på något sätt är konstigt, när man kan producera en massa högutbildade kvinnor men kvinnor sedan inte finns representerade ett av landets högsta styrande organ. (Med reservation för att maktdelning och statsskick i ovanstående länder varierar!) Kom då också ihåg att denna höga utbildning inte i något land visar sig i att kvinnor är lika representerade på höga poster i arbetslivet, heller.
Det är något ruttet i samhället. Överallt.