Vem var egentligen först med att skita i det blå skåpet?

Häromdagen ställdes frågan på jobbet vem som först sket i det blå skåpet. D v s var detta uttryck kommer från. AKO hade en förklaring om att det förr i tiden då vi fortfarande hade dödsstraff i landet fanns en pub i Gamla Stan med ett blått skåp. I skåpet förvarades sprit som man bjöd de dödsdömda på. När de fått den sista supen var det alltså för att de skitit i det blå skåpet, typ. 

Maken, den mångordige lektorn, som idag på morgonen höll en utläggning om härkomsten av uttrycket att slå blå dunster i ögonen på någon, föreslog att Janne 'Loffe' Carlsson är något på spåren. Det var han som gjorde uttrycket allmänt känt i Göta Kanal 1981. I vintras var Loffe med i Frank i P3 och berättade själv att han tagit uttrycket från sin far som tydligen ska ha använt det flitigt under Loffes barndom. Enligt intervjun så ska begreppet under lång tid ha varit vanligt i Bergslagen. Detta fick Loffe att undra om det inte kunde vara så att det från början är ett belgiskt uttryck som kom till Bergslagen med vallonerna. J’ai fait kaka dans l’armoire bleue. Eller nåt. ;)  

Börjar istället söka på nätet. Inte helt lätt. Göta Kanal-förklaringen verkar vara vanlig. 

En bibliotekarie från Karlskrona skriver att hon och kollegorna kollat citatböcker, svenska idiom, målande uttryck med mera utan att få något napp. 

På en hemsida från Chalmers hittar vi följande, inte helt trovärdiga men ganska studentikosa, förklaring:
Uttrycket torde härröra från plattyskans 'Jetzt haben Sie in die blaue Schuppe geschiesst.' Talessättet emanerar från den tid då plattyskarna var starkt influerade av den anglo-saxiska viktorianismen. Som vi alla vet, ansågs avträden mycket oviktorianskt, och måste därför förbjudas (verboten sein). Visst vann man en del på detta, bland annat den engelska drottningens gillande, men tyvärr medförde förbudet även vissa nackdelar för plattyskarna. Bland annat avled plötsligt 23,7% av den arbetsföra befolkningen av förstoppning. Alltså måste man införa ett alternativ till de vanliga avträdena. Det var då som en driftig plattysk industrimagnat fick den geniala iden att marknadsföra 'die blaue Schuppe', en konstruktion som till det yttre var förvillande lik ett vanligt, blått klädskåp, men som i sitt inre dolde något betydligt mer jordnära. Åtminstone blev det det under tidens (och diverse andra faktorers) inverkan.

Så småningom genomskådade dock den viktorianskstyrda, pickelhuvebeprydda plattyska polisen (die flachdeutscher Polizei) tilltaget. En massiv jakt på blåa skåp inleddes, och många mindre bondbyar på den platta plattyska landsbygden ödelades helt. Så småningom kom de blåa skåpens användande även bland plattysken i gemen (die gemeine Flachdeutsche) att betraktas som en handling endast värdig någon tillhörig samhällets absoluta bottenskikt.

Någon sammanfattning på engelska kan den studentikose tyvärr inte ge, men hälsar att om man eftersöker utländsk litteratur i ämnet, rekommenderar han verket 'Ausschprung und Wiederentwicklung die blaue Schuppe Flachdeutschlands' av Fritz-Heinz von dem Grotschenfueppler. Någon har dessutom frågat sin farmor som uppfostrats med plattyska och hon tyckte det var kul men inte särskilt trovärdigt.

Någon annan föreslår att uttrycket kommer från dessa blå skåp…

 


Vem var egentligen först med att skita i det blå skåpet?

Sen har vi förklaringen att det egentligen handlar om ett blåsskåp som en hund någon gång på 1900-talet lär ha skitit i varpå odören spritts med fläktsystemet.  

Så, nu utlyser jag en tävling här på bloggen! Den som kan komma med den mest trovärdiga förklaringen, vänligen upplys oss!  

PS: På Bruegels tavla Ordspråken från 1559 gestaltar konstnären massor av ordspråk.

Ordspråken

På denna detaljbild från målningen kan vi se kvinnan som sveper en blå mantel kring sin man för att slå blå dunster i ögonen på honom. Om man skall tro makens tolkning. Då skulle alltså detta uttryck för att lura någon härröra från före 1559. Bonuspoäng för den som kommer med ett ursprung där också! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0