den schenheliga högern iii

Idag läser jag i Aftonbladets pappersupplaga en insändare av nån akademiker i Umeå som redogör för en opinionsundersökning där man jämfört de olika partianhängarnas syn på fusk med socialförsäkringar och respektive skattefusk. Genomgående så tycker alla att det är allvarligare att fuska med socialförsäkringarna, men endast två partier når över 60 procent på båda, (kd) och (v). (Såvitt jag minns det, har inte tidningen här.) Där är betalningsmoralen störst bland väljarna. Moderater däremot tycker förvisso att det är ganska viktigt att folk inte fuskar med socialförsäkringarna (57 procent tror jag det var som tyckte det), medan 44 procent ansåg att det var viktigt att inte skattefuska.

Mer än varannan moderat tycker alltså att det är rätt OK att inte betala skatt. Detta samtidigt som vi har en statsminister som säger att moderater tycker att det är viktigt att följa lagen (d v s han leder inte ett anarkistiskt parti).

Det är ju fullständigt barockt att en statsminister står och säger något sådant. Som om det inte vore en självklarhet att följa lagen. Vilket vi ju sett att det inte är, för moderaterna. Det är tydligen bara alla andra som skall hotas med strängare straff och hårdare tag.

Var är Folkpartiet i det här? Dom brukar ju alltid skrika högst om hårdare tag mot brottslingar.

Sen kan Reinfeldt stå och säga att hans väljare bryr sig mer om klimathotet. Han representerar ju uppenbarligen en majoritet skattefuskare, så det är ju självklart att dom inte bryr sig om deras valda politiker fuskar de också.

Följa lagen... Jovisst.

Sen blir Reinfeldt svart i blicken när Expressen frågar honom om moderaternas skattemoral. "När ska alla journalister berätta om allt de gjort från det att de gick i gymnasieskolan?" undrar statsministern barnsligt. Ja, du statsministern. Det är väl knappast relevant i sammanhanget. Jounalister är inte folkvalda. De är inte satta att styra vårt land (även om vissa av dem förmodligen tror det) och de kan heller inte förväntas föregå med gott exempel på det sätt som de som skall regera landet. Att statsministern inte förstår skillnaden är pinsamt, men talande.

Källor: Aftonbladets pappersupplaga och http://www.expressen.se/nyheter/1.913941/en-vecka-han-vill-glomma


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0