Mammor och penningkåta moderater

image160
Mammor. Här på bilderna syns fyra sådana. Min mamma Ann-Marie med sin mamma Karin (och pappa) och makens mamma Berta med sin mamma Berta. (Jo, dom hette så båda två.)  Den vänstra bilden är tagen den 25 oktober 1941 på Storbron i Örebro. Den högra är tagen på exakt samma ställe, om inte samma år så väldigt nära inpå. Våra respektive familjealbum är fyllda med foton tagna på denna plats. Antar att de flesta örebroare födda på 1930- och 40-talen förevigats på detta sätt. Men vem var fotografen, och hur fick man bilderna?

Snart är det mors dag och bara en av mammorna på bilderna finns i livet. Hon kanske inte håller med om allt i F!:s politik och när hon såg vår Mors dag-flyer rynkade hon lite på näsan. Men faktum är att hon ju faktiskt kan svara B på i stort sett varje fråga i testet. Vilket jag är väldigt glad och tacksam för.

En annan mamma med skinn på näsan är min svägerska som tillsammans med sin 13-åriga dotter protesterar mot nedläggningen av Vasaskolan i Örebro. Där både min mor och 13-åringens mormor gick. Moderaterna i kommunledningen hotar nämligen att lägga ner denna väl fungerande, populära kommunala skola för att bygga bostadsrätter där. På frågan om varför man inte lägger ner den mer slitna Gumaelius-skolan på andra sidan vägen i stället svarar moderaterna att den inte är lika attraktiv på marknaden om man vill sälja lägenheter. Krass marknadsekonomi i sin prydo. Eleverna är ledsna, föräldrarna är ledsna. Men några rika Örebroare kommer kunna köpa lägenheter i en av stans äldre byggnader.

Hade kommunledningen i Karlstad kommit på idén att lägga ner Tingvallagymnasiet för att bygga om det till bostadsrätter (som man gjorde med gamla badhuset) skulle förmodligen alla gamla Tingvallaiter kedja fast sig på trappen mot torget och hungerstrejka. Men en sådan politisk självmordshandling skulle ingen få för sig att begå i Karlstad. Varför kan det då ske i Örebro? Örebroarna borde gå man och kvinna ur huse!  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0