fackmotståndet insnöat

"Snömos" säger centerpartisten Fredrick Federlay om förhandsbeskedet från EU-domstolen att det inte strider mot EU:s fria rörlighet att ge baltiska arbetare samma villkor som svenska. (Nä, det borde däremot strida mot EU-stadgan och Europakonventionen att inte göra det.)

Har Federlay ens läst utlåtandet? Eller tycker han bara ryggmärgsreflexmässigt att det är snömos med ett visst skydd för anställda. Ja, just det, det är ju det han gör, denne fackmotståndets Don Quijote.

"Detta [att systemet kan leda till ett oförutsägbart resultat, eller till och med i vissa situationer orimliga lönekrav] är dock en nödvändig del av en arbetsmarknadsmodell som är baserad på och främjar förhandling mellan arbetsmarknadens parter och därmed avtalsfrihet snarare än den nationella lagstiftarens ingripande. Jag tror inte att det på gemenskapsrättens nuvarande stadium finns fog för att med åberopande av en av de grundläggande rättigheterna till fri rörlighet enligt fördraget ifrågasätta en medlemsstats beslut att organisera arbetsmarknaden på ett sådant sätt." (ur generaladvokat Paolo Mengozzis förslag till avgörande, mål 341-05)

Word!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0