Svenskt Näringslivs illa dolda agenda

Sent i går kväll skrev Svensk Handel och Handelsanställdas Förbund på det avtal de kommit överens om. Det kan man läsa i Dagens Nyheter. Det innebär att Svensk Handel valt att inte hörsamma Svenskt Näringslivs propåer om att träffa ett för de anställda sämre löneavtal. Det visar att Dag Klackenberg och Svensk Handels har ryggrad och integritet. Har man tagit i hand på något skall det gälla. Om man inte befinner sig i Danmark förstås, där en överenskommelse är början på en förhandling...

Frågan är om Svenskt Näringslivs Urban Bäckström är dansk. Eller bara moderat. Svenskt Näringslivs agerande strider fullständigt mot alla de principer dom till vardags förfäktar, som decentraliserade branschvisa avtal. Det är dessutom intressant att se att när en utjämning nu kan ske mellan den manligt dominerade industrin och den kvinnligt dominerade handeln så säger SN stopp och belägg. Någon sådan löneutjämning vill man inte se. Kvinnligt dominerade sektorer skall inte närma sig de manliga, när det gäller lönerna. Trots att de förras heltidsarbetsmått ofta ligger högre än de senares. (Inte för att så många inom handeln jobbar heltid, dock...)

I botten på SN:s agerande ligger naturligtvis också en rädsla för att alliansregeringens inflationsmål inte skall nås. Vad händer om tjänstemännen inom handel, service och transport (HTF) också kräver lika höga löner i kronor som industrin? Inte bara i procent.

Kronutjämning är nödvändigt för att kvinnors löner skall närma sig mäns. Det vet vi inom facket, det vet Svensk Handel och det vet Svenskt Näringsliv. Frågan är varför de senare stretar emot.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0