Stöd till kvinnors organisering

Apropå diskussionen om stödet till Fi. Här kommer lite kalla fakta från Delegationen med det långa namnet.  


* Stöd till kvinnors organisering har beslutats av en enhällig riksdag i december 2005. Tidigare var det stöd till kvinnoorganisationers centrala verksamhet. 

* Stöd har utdelats sedan 1982.

* Stödet till kvinnors organisering ska jämföras med t.ex. stödet till Idrottsrörelsen och handikapporganisationerna.

* Organisationen i fråga skall ha en demokratisk uppbyggnad och inte ha en verksamhet som strider mot demokratiska värden. De skall också bedriva verksamhet nationellt, inte bara lokalt.

* Bidragets storlek bestäms med utgångspunkt i antalet medlemmar.

* Bidraget är ett stöd till central verksamhet och kan användas för att bekosta ett kansli, medlemskontakter, löpande organisationsutveckling, ordinarie löpande internationella kontakter samt annan central utåtriktad verksamhet.

Såhär skriver man om varför Fi beviljades etableringsbidrag:

"Den 19 januari 2007 beviljades Fi 400 000 kronor i etableringsbidrag. Utifrån de uppgifter som Fi lämnat i sin ansökan om bidrag anser delegationen att de framför allt är en ideell kvinnoorganisation och att de inte är ett politiskt parti enligt den definition som förordningen ger. Bidraget har villkorats med att ?om organisationen under 2007 beslutar sig för att ställa upp i EU-parlamentsvalet 2009 eller riksdagsvalet 2010 så ska hela bidraget betalas tillbaka till delegationen.? Fi väntar med att rekvirera sitt bidrag till efter organisationens kongress i mars eftersom de då vet vilka beslut som medlemmarna har fattat." (Min fetstil)

Genom den här bestämmelsen får inte bidraget för kvinnors organisering användas till att bekosta valrörelser. Riksdagspartiernas kvinnoorganisationer får bidrag direkt från Integrations- och jämställdhetsdepartementet. För år 2007 är det 3 500 000 kronor.

Det innebär alltså att om Feministiskt initiativ skulle vilja ställa upp i val får vi inga pengar, såvida vi inte kommer in i Riksdagen. (Eller uppnår 2,5% i riksdagsvalet som Sverigedemokraterna gjorde i senaste valet, då får man statsstöd.) Det får alltså till följd att man bakbinder händerna på organisationer som vill ställa upp i parlamentariska val. I alla fall om dessa saknar pengar. Vilket kvinnoorganisationer av någon underlig outgrundlig anledning alltid gör.  

Får då Fi aldrig mer ställa upp i val för att vi får etableringsstöd under 2007?

"Det är upp till Fi:s medlemmar att besluta om de ska ställa upp i val. Om de däremot vill behålla etableringsbidraget får Fi under 2007 inte fatta ett beslut om att ställa upp i något kommande allmänt val ? i praktiken 2009 och 2010. De blir då återbetalningsskyldiga. Om beslut om att ställa upp i val istället fattas under 2008 får de behålla bidraget för 2007 men kan inte beviljas bidrag för 2008." 

Alltså, om vi tror oss kunna genomföra en valrörelse utan pengar kan vi alltså fatta beslut om att ställa upp i val igen. Det är den krassa verkligheten.


Kommentarer
Postat av: Anna K

"får inte bidraget för kvinnors organisering användas till att bekosta valrörelser" Innebär det då att inget vi gör för pengarna får likna en valrörelse? Kan det styra vad vi gör under 2007 på andra vis än beslutet på kongressen om att ställa upp i val? *rådvill*

2007-03-04 @ 09:30:34
Postat av: Anna-Karin

Antar att det innebär att vi under 2007 bara kan använda etableringsstödet om vi inte bedriver verksamhet som skulle kunna likna valrörelse, d v s kampanjande inför ett val. Men jag menar, om vi åker land och rike runt och utbildar folk i feministiska frågor så är ju även det en marknadsföring. Och det kan ju knappast vara otillåtet eftersom det är just sådant som pengarna skall gå till.

Sedan vad vi tar för beslut i framtiden, det vet ju varken vi eller någon annan.

2007-03-04 @ 12:20:20
Postat av: Ulrika Henriksson

Ja, vad tycker ni andra?

2007-03-05 @ 07:02:45
URL: http://www.weekend-spa.se/boka_spa/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0