Låt Lennart heta Pia!

P g a vår heteronormativa namntradition så får inte Lennart Widahr heta Pia. Skatteverket tycker att det är ett alldeles för feminint namn för en man. När F! på sitt första årsmöte hade som förslag att namnlagen skulle göras könsneutral och att folk själva skulle få välja sina namn reagerade de flesta med förlöjliganden och hån. Skulle kvinnor nu få heta Göran? (Som om det är så många som skulle vilja det, efter att ha sett gårdagens TV-intervju med patriarken och pösmunken Persson.)

Vi har ett våldsamt behov av att göra kön. Hela tiden. Om man ser en person på tunnelbanan som är svår att könsbestämma sitter man och funderar hela vägen från Hötorget till Brommaplan på om det var en man eller kvinna. Egentligen. Varför? Spelar det någon roll? Var det inte en människa som satt där?

Och varför skulle Lennart behöva byta kön för att få heta Pia? Som jag förstår det det är Lennart transvestit. Själva poängen med detta är att man är nöjd med sin könsidentitet (d v s vilken kön man känner sig som i själ och hjärta) men att man vill ha ett annat könsuttryck än det som hänger ihop med ens könsidentitet. Könsuttryck är sådant som kläder, frisyr, kroppsspråk osv. D v s saker som vi själva bestämt tillhör det ena eller andra könet. På 1700-talet var könsuttrycket för män ett helt annat än det är idag. Jämför t ex Gustaf III med Carl XVI Gustaf.

Nej, låt Pia heta Lennart, och Lennart heta Pia om dom nu vill.

image118        image119

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0