examen på postorder

Idag får vi veta http://www.expressen.se/nyheter/1.726846 att arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tagit examen vid ett amerikanskt universitet men varken vet var det ligger eller vem som var hans handledare. Ministern vet bara att universitetet ligger i USA. Eller tror, snarare, eftersom han bara haft kontakt med dem per mejl. Låter ju seriöst.

Själv tog jag min mastersexamen vid universitetet i Edinburgh. Det ligger i Edinburgh i Storbritannien. Och jag kommer ihåg vad min handledare hette och alla våra långa diskussioner kring min uppsats. Tror nog att de flesta kommer igår sådant. Allt annat verkar lite skumt.

Och man kan ju undra om det är OK att skriva en uppsats på distans och på så sätt tillägna sig en mastersexamen. Borde det inte ingå undervisning också? Delkurser? När jag tänker på vad som krävdes av oss i Edinburgh för att vi skulle få vår hett eftertraktade MSc in European and International Politics så verkar det avsevärt mer krävande än vad som krävts av Sven-Otto Littorin. Han har alltså bara skrivit en uppsats, mejlat över den till ett universitet som han inte vet var det ligger eller vad handledare heter. Och fått MBA-examen på posten?

Och inte verkar karln ha plockat ut sin examen i Lund heller. Det brukar annars vara kravet för att man skall bli inskriven på utländska universitet. Hur skall han annars kunna bevis att han är behörig?

Över huvud taget är det snålt tilltaget med de akademiska poängen för vår regering. Priset tar förmodligen Beatrice Ask, justitieminister. Hon har inte ett enda poäng i juridik. Hennes akademiska meriter står att finna i "ett års studier" vid internationella ekonomilinjen på 1970-talet vid Uppsala universitet. Poäng? Ja, vi vet inte om det blev några. (Enligt regeringens hemsida.)

Finansminister Anders Borg då, han måste väl ändå ha en examen av något slag i ekonomi? Nej, han har bedrivit "studier" i Uppsala under tre år i slutet av 1980-talet. Där har han studerat statsvetenskap, filosofi och ekonomisk historia. Ingen examen, antal poäng okända.

Jan Björklund, skolminister, har han någon utbildning som relaterar till uppdraget? Ja, det beror ju på hur man ser det. Den enda högre utbildning han har är en officersutbildning. Och det kan väl komma väl till pass om man kräver disciplin i skolan, eller?

Självklart kan man vara minister utan att ha en enda poäng, se bara på Maud Olofsson. Men man kan ju känna en viss oro över att ministrarna inte har någon som helst akademisk bildning inom sina egna ansvarsområden, som högsta hönsen över alla sakkunniga på departementen. Hur var det egentligen med studiedisciplinen för Björklund och gänget?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0