nästa gång tar vi tåget!

image190 image189 image191
Sitter och läser om tågcharter i Svenskan inför sista rycket med tapetseringen. Har varit i Solna Centrum och köpt flyttkartonger på Clas Ohlson. Efter tapetseringen blir det nog söndagsmiddag borta hos kinesen. Det går sakta och osäkert framåt med fixandet. 40-talsväggarna är porösa och så fort man drar ur en spik rasar murbruket. Hela tiden dyker nya projekt upp i form av hål i väggarna eller en tapetvåd som inte blev riktigt bra.

Och vår resa mot kontinenten rycker allt närmare. Nästa gång tar vi nog tåget. Vår generation, eller våra, maken tillhör ju den där mellanölsgenerationen och jag mer vilse-i-pannkakangenerationen (även om jag aldrig såg detta program)... Ja, våra generationer har ju växt upp med möjligheten till att åka tåg billigt. Det gjorde förmodligen våra föräldrar och deras föräldrar också. Mina farföräldrar satte alltid ungar och cyklar på tåget från Björneborg mot Hallsberg och bytte till södra stambanan till Älmhult och vidare till Göteryd varifrån de sedan cyklade till min fars mormor och morbror i Kopparbygd sydväst om Älmhult. På foton från den tiden ser man farmor och farfar med varsin cykel och varsin unge. (Dom var smarta nog att skaffa två barn åt gången så de två äldsta kunde cykla själva när de två yngsta behövde åka med.) Farfar med ett par väskor på pakethållaren och en unge på stången, farmor i hatt och kjol, med en av sönerna på pakethållaren och en resväska på styret.

Skillnaden är väl att tåget tog oss ut i Europa. Till Verona, Brindisi (för vidare båtresa till Korfu), till Montpellier. Och på vägen lärde man känna stora stationer som de i Hamburg och München. Nu är interrailbiljetterna tillbaka. Så man kan välja om man vill åka på egen hand eller med Fritidsresor.

Och fördelarna med tåget, framför bilen som vi tar på onsdag, är ju många.

- Man slipper Autobahn med alla sina 'stau' och den koncentration som ändå krävs för att växla mellan filerna. 
- Man kan öppna en flaska vin och njuta av utsikten som är roligare än Autobahn. 
- Det är helt klart ett mycket miljövänligare alternativ. 
- Det är billigare. 
- Man behöver inte stanna och ta in på hotell på vägen. 

Ja, det finns säkert fler. Kan bara komma på två fördelar med bilen, att det är mer flexibelt och att där finns en schysst klimatanläggning.

Nej, nästa gång tar vi tåget!

(Bilderna har jag lånat från en italiensk websajt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0