Go, Dilba!

Dilba blev på Arlanda utfrågad i säkerhetskontrollen om hur länge hon skulle stanna under sin resa till USA. Tydligen räckte det inte med dessa frågor utan förhöret fortsatte. Dilba upplevde det som att personen i fråga ställde fler frågor till henne än till resenärer med mer västerländskt utseende.

Det finns inte anledning att ifrågasätta Dilbas upplevelse. Förmodligen har hon helt rätt, även rent objektivt. Det är lätt att bli misstänksam mot alla som ser ut att komma österut ifrån, i dessa tider av islamofobi. Vi matas ju hela tiden med bilden av muslimer som potentiella terrorister. Och muslimer blir ju då alla som inte ser ut att vara kristna. (Judiska eller kristna fundamentalister behöver man tydligen aldrig oroa sig för.)

Dilba lackade ur och sa spydigt till den utfrågande att hon tänkt bomba lite plan på vägen hem. Frågan är om inte jag hade sagt det samma. Det är djupt kränkande att bli betraktad som ett säkerhetshot p g a sitt utseende och sitt ursprung. Det har f ö aldrig hänt att någon ställt sådana frågor till mig på Arlanda.

Nu blev Dilba portad från US Airways och lägger sina pengar på SAS i stället. Borde inte alla göra så? På Luftfartsverket har man dock viss förståelse för det rasistiska flygbolaget.

"Säger man så kan man nog räkna med att bli bannlyst", säger Niclas Härenstam, presschef för luftfartsverket på Arlanda till Expressen.

Men vad händer med företag som behandlar sina kunder olika utifrån deras etniska ursprung? Är det inte där bannlysning är att rekommendera? Och vad hände med yttrandefriheten i både USA och Sverige?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0