Forskningens enögdhet

Världen största undersökning av samband mellan alkohol och högt blodtryck. Endast representativ för hälften av befolkningen.

Nästan som med gorillorna i Afrika där man under tjugo års tid studerat alfa-hannarna i flocken och tagit för givet att ungarna i flocken var deras avkomma. Det var ju dessa hannar som slog sig för bröstet och var dominanta och självklart även dom som fick komma till. Ända tills DNA-analyser gjorde det möjligt att kontrollera vem som verkligen var fadern. Döm om forskarnas förvåning när det inte var alfa-hannarna. Ej heller andra hannar i flocken.

Först då kom forskarna på att för att kontrollera vilka honorna parade sig med så borde man kanske studera... ja, typ honorna. (Wow! Vi pratar om människor med en viss grad av utbildningsnivå här!)

Vad upptäckte man då när fokus vändes mot honorna? Jo, att när dessa blev brunstiga så övergav dom flocken och sökte upp en lämplig partner annorstädes. Kanske någon som inte var upptagen med att springa runt och slå sig för bröstet och åma sig för de andra hannarna...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0