Feminism

Finansminister Anders Borgs definition av feminism:

”Den klassiska definitionen är att man anser att det finns en skillnad mellan män och kvinnor, där män har bättre tillgång till olika typer av resurser och makt, och att man därtill anser att det förhållandet är fel och att man bör göra något åt det.” (SvD)

Svenska dagbladet ger följande historiska definition:

"1892 lanserades ordet feminism som benämning på kvinnosakskamp vid den internationella kvinnokonferensen i Paris. Feminism: (Åsikts)riktning som strävar efter att förbättra kvinnans ställning i samhället och uppnå jämställdhet med mannen, iblan i organiserad form. Feminist: anhängare av feminismen."

Feministiska partier i riksdagen: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet.

Finansministerns ministerkollegor som inte ställer upp på att kalla sig feminister:

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m)
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)
Biståndsminister Gunilla Carlsson (m)
MigrationsministerTobias Billström (m)
Utrikesminister Carl Bildt (m)
Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd)
Socialminister Göran Hägglund (kd)
Försvarsminister Mikael Odenberg (m)
Miljöminister Andreas Carlgren (c)
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)
Infrastrukturminister Åsa Torstensson,
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)
Handelsminister Sten Tolgfors (m)

Tydligare än så kan det väl inte sägas. Moderaterna är inte feminister, de moderata ministrarna är det inte heller, med undantag för Anders Borg. Inte ens om man som Lena Adelsohn Liljeroth verkligen fått se hur könsmaktsordningen slår mot kvinnor i Sverige (och i andra länder). Men att män slår kvinnor är väl ingen struktur, det handlar förmodligen om enskilda kvinnliga individer som har den dåliga smaken att välja fel män. Som Jan Atle Andersen förmodligen skulle sett det, de har själva valt.

Men att ministrar som representerar Centerpartiet och Folkpartiet öppet kan motsätta sig sina partiers feministiska grund är än mer oroande. Att Sveriges jämställdhetsminister inte vågar kalla sig feminist, att hon ens har mage att kalla sig liberal utan att skriva under på definitionerna ovan, är patetiskt. Men ingen är förvånad, människan är förmodligen inte antirasist heller. Frågan är vad det är hon inte håller med om, könsmaktsordningen eller att vi bör göra något åt den?

Vad skall man vänta sig av en regering vars chef inte ens inser att hans val av bil (Chrysler Voyager om jag inte missminner mig) har ett signalvärde där han öppet talar om att vi inte behöver vidta några miljöförbättrande åtgärder så länge det finns länder som har ett ännu sämre miljömedvetande. Vi pratar här om ett parti där huvudstadens främsta borgarråd stryker sin mans skjortor och ser det som den yttersta lyxen att (själv) lämna in makens skjortor till tvättinrättningen. Man börjar förstå varför de moderata kvinnorna ropar på skattelättnader för hushållsnära tjänster, varken de eller deras män tycks ha fattat poängen med att dela lika på hemarbetet. Men varför skulle dom, det är ju bra som det är. (Så länge ingen ser att Jeppa super.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0