insikt

Läser en intervju i senaste Arena där Per Wirtén intervjuar Ursula Berge och  Per T Ohlsson angående opinionstappet för den snart ettåriga regeringen. Ursula tar, helt riktigt, upp att många sossar röstade på Alliansen för att de trodde att Moderaterna var ett nytt arbetarparti, men sedan när Alliansen vann var det samma gamla moderater. Men Per T Ohlsson slår verkligen huvudet på spiken:
 
"Jag tror att de fundamentala orsakerna är att Alliansen på två sätt tolkade valsegern fullständigt fel. För det första såg de segern som ett mandat för genomgripande förändring. Så var det ju inte. Marginalen var inte stor, bara ett par procent och sju mandat i riksdagen. Det är den minsta någonsin vid ett regeringsskifte, tror jag. Den feltolkningen kan förklara deras oförmåga att förstå opinionsläget. När Reinfeldt sade att han hade svenska folket med sig för stora förändringar tog han alltså fel. Det andra, och intressantaste misstaget, var föreställningen att 2006 var ett vanligt riksdagsval, när det egentligen var en folkomröstning om Göran Persson. Och när Persson sedan meddelar sin avgång på valnatten så beseglar han, på ett förunderligt sätt, den tillträdande och mandatmässigt ganska bräckliga regeringens öde. I det ögonblicket föll den viktigaste orsaken att stödja Alliansen för alla de socialdemokrater som avgjort valet genom att byta sida."

Eller när Ursula Berge analyserar regeringen "fort men fel"-metoder:

"Ännu en orsak till raset är att delar av den förda politiken är så hafsig. Man kan inte göra stora förändringar i alla möjliga system utan att det görs ordentliga utredningar och konsekvensanalyser. Nu ordnar man en hearing, ger alla en veckas betänketid och sedan genomförs förslagen med argumentet att folket sagt sitt genom att rösta för Alliansens politik. Statsmannakonst ska vara lite större än så. Jag tror folk ser det och tänker att Persson var i varje fall inte slarvig."

Källa: http://www.arenagruppen.se/ag5/default.asp?ID=2965&type=2&cat=arenagruppen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0