kollektivavtal regel, inte undantag!

De nya ägarna till salladsbaren i Göteborg har valt att bli medlemmar i SHR - Sveriges Hotell och Restaurangföretagare. Därmed kommer de också omfattas av det kollektivavtal som gäller mellan SHR och HRF - Hotell och Restauranganställdas förbund. Det avtal som HRF i fyra månader försökt få de förra ägarna att skriva på genom att teckna hängavtal (alternativt göra som de nya ägarna).

Debatten kring HRF:s blockad och vidtagande av helt lagliga stridsåtgärder har varit smått surrealistisk. Inte bara p g a den galne centerpartisten som nu tänker starta en hel kedja av salladsbarer utan avtal tillsammans med en f d sångerska. Utan p g a att det framstått som något ytterst udda att facket kräver avtal. Detta i ett land där 3 600 000 anställda omfattas av endera direktverkande kollektivavtal eller hängavtal (enligt Svenskt Näringsliv sajt Spelreglerna). Det utgör 90 procent av alla anställda. Andelen kan nog vara ännu större, beroende av hur man räknar.

Om man ser till de 400 000 anställda som inte omfattas av avtal så är fömodligen en hel del familjeföretagare med bara familjemedlemmar anställda, eller ensamföretagare som jobbar i sina egna företag. En liten del vägrar dock hårdnackat att skriva på avtal för att garantera sina anställda rimliga löner, arbetsvillkor och försäkringsskydd. Men det är en knappt mätbar del av svenska arbetsgivare som Svenska Dagbladets ledarsida och den centerpartistiske riksdagsledamoten klättrat upp på barrikaderna för. Samtidigt som de idiotförklarar en absolut majoritet av alla arbetsgivare samt de nära fyra miljoner svenskar som är medlemmar i facket. Proportioner, någon?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0