folkpartiet silar mygg och sväljer kameler

Idag kan man i Svenska Dagbladet läsa att Fp vill kvotera dagarna med tillfällig föräldrapenning, d v s VAB-dagarna. (Vård av sjukt barn.) 64 procent av dessa tas ut av mamman. Men själva föräldraförsäkringen, där mammor tar 80 procent av ledigheten den vågar inte Fp röra, det är för "infekterat". Ynkliga fegisar, vill man skrika. Höjningen av a-kassan var också infekterad men det vågade ni! Vårdnadsbidrag vågar ni gå med på!

I veckan har också Försäkringskassan meddelat det som vi redan visste, att en höjning av taket inte skulle öka pappornas uttag. För det första är de högavlönade papporna redan hemma med sina barn i större utsträckning, för det andra har forskningen sedan länge visat att ekonomin bara är ett hinder som föräldrarna sätter upp, en förevändning. Inte ett reellt skäl till varför man delar så ojämt.

När jag satt i väntrummet på HS igår läste jag ett gammalt nummer av Kommunalarbetaren från i höstas. Där hade unga mammor i Finland intervjuats. I Finland har man haft vårdnadsbidrag i 15 år och kvinnors situation på arbetsmarknaden har förändrats betydligt. De får inga fasta jobb så länge dom är i fertil ålder eftersom dom kan välja att föda tre barn och stanna hemma till yngsta ungen är 3 år. Rena öststatssocialismen. Så gick det nämligen till där, innan dom började snegla mot väst och fundera på om inte kvinnorna behövs på arbetsmarknaden. Men dessa unga mammor VILL inte jobba. De trivs med att vara hemma och ha maten klar när mannen kommer hem från jobbet. "Min man tyckte jag var så splittrad när jag jobbade, han tycker det är bättre när jag är hemma och städar och håller rent." Var kontentan av deras syn på sig själva och sin roll på finsk arbetsmarknad.

Finland har på femton år gått tillbaka till 1950-talet. Och de finska mammorna gör inte revolution utan finner sig och tycker det är sååå bra. Men tycker vi att denna uppdelning är bra i vårt samhälle? Eller tycker vi det är bättre med ett samhälle där alla jobbar sida vid sida och ens kön inte skall styra vad man får och inte får göra? Om vi verkligen står för en humanistisk människosyn där män och kvinnor är lika mycket värda och skall ha samma möjligheter i livet så borde vi kvotera föräldraförsäkringen rakt av NU och slopa allt vad vårdnadsbidrag och hushållsnära tjänster heter. Ta det finska exemplet som ett avskräckande exempel och börja ställa krav på de svenska männen! De klarar det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0