deppiga pelargoner, alerta franska väljare och sjuk konsumism

De igår så glada och stolta pelargonerna klarade inte natten. Trodde ju för mitt liv inte att dom var SÅ känsliga. Nu står fyra balkonglådor med ledsna pelargoner på vardagsrumsgolvet och deppar. Får se om dom tar sig, annars får jag se det som en 250-kronors läxa i blomhantering. Håller ju på att lära mig allt om växter. Perenner står på schemat just nu. I kylen ligger påsar med rotknölar som skall bli prunkande pioner, jättevallmo, höstflox och trädgårdsiris i sommar. Och på Torpet bidar förhoppningsvis lökarna sin tid i rabatten där ståtliga gladioler skall resa sig. 

I Frankrike har tre miljoner fler hittat till valurnorna än vad som är vanligt. Kan man hoppas att det är tre miljoner kvinnor som äntligen har en kvinna att lägga sin röst på? Låt oss åtminstone innerligen hoppas att detta är ett tecken, att ökat valdeltagande ger mindre makt åt Le Pen och hans anhang. 

Hemma i Sverige pågår den s k "väskdebatten" fortfarande. Och jag börjar nästan känna mig lite kommunistiskt lagd när jag tänker på att det finns människor som lägger 500 000 kronor på en jävla handväska! Det är nämligen vad man kan få ge för en Bottega Veneta. Snygga väskor är det förvisso men att betala mer för en handväska än en villa i Småland kostar är inget annat än löjligt. En halv miljon kronor är f ö tre årslöner för den som erhåller avtalsenlig minimilön. Jag tycker det är äckligt att någon skall kunna bära en handväska som motsvarar tre årslöner. I Sverige vill säga. Hur många årslöner det motsvarar i t ex Kambodja vågar man ju inte tänka på... Väskan på bilden, som är slutsåld, kostar dock "endast" 40 000 kr. Inser plötsligt att det där att köpa ett gäng nya pelargoner inte är särskilt iögonfallande...

image144

Kommentarer
Postat av: Elise

Jag som är feminist och fransyska (jo jo, det existerar...) är väldigt tveksam med att rösta på Ségolène Royal om 2 veckor.
Det borde dock vara självklart: hon är kvinna och kallar sig för socialist! Men för mig är hon oerhört borgerliga konservativ och könskonservativ, väldigt heteronormativ även om hon inte är gift. Feminism hjälps inte av en sådan människa som faktiskt nästan motarbetar genom att uppvärdera den här heteronormativa moderskapskvinnligheten.
Självklart är Nicolas Sarkozy mycket värre, och en väldigt farlig man, hårt på höger (dvs rasist, homofob, sexist, helt miljöomedveten...)
Vad jobbigt, alltså. (Fortsättningen om två veckor...)
Fint blogg, by the way!
Elise
(fransk student i sociologi och svenska, skriver uppsatts om Fi i år...)

2007-04-23 @ 10:35:49
Postat av: Anna-Karin

Tack! :)
De franska presidentvalen är spännande med sina två omgångar! Och jag förstår verkligen tveksamheten inför Ségolène Royals budskap. Har själv reagerat (det förhållandevis lilla man sett här i Sverige) på hennes förstärkande av det nationalistiska. Har väldigt svårt för populism, liksom för särartsfeminism. Och jag förstår att det kan kännas som att välja mellan pest och kolera. Men tror ändå att Royal är mindre dålig och ibland kan det ju vara bra att inte släppa fram det verkligt dåliga alternativet.
Lycka till med studierna! :)

2007-04-23 @ 11:13:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0