Begreppsförvirring

För några år sedan fanns i Ordfront Magasin en ordlista som tog upp roliga nusvenska begrepp. Den behöver fyllas på. Här kommer några fler nusvenska ord från Alliansens Sverige.  (SAOL kanske skall omtolkas som Svenska Alliansens Ordlista?) 


Gisslan
 - Används om personer tillfångatagna av gerillarörelser eller stater som inte är att betrakta som västerländska. De fullt beväpnade brittiska militärer som Iran anser har kränkt deras territorium är följaktligen gisslan i USA:s, Storbritanniens och Carl Bildts ögon. De personer som hämtats från runt om i världen och förvaras av USA på Guantanamo-basen utan rättegång eller att få veta vad de anklagas för är däremot krigsfångar.

 

Frihet - t ex frihet att inte teckna kollektivavtal eller frihet att anställa. Det förra används som en omskrivning för att kunna betala så lite lön som möjligt utan inblandning av de anställda eller deras ombud, det senare är en omskrivning för att fritt kunna avskeda. T ex används lagen om anställningsskydd som ett exempel på ett hinder att fritt kunna anställa. Några sådana hinder finns inte i lagen, utan det som avses är i stället rätten att först fritt avskeda för att sedan kunna anställa någon annan, lämpligare person. På prov. 
 

Närvaro - När västerländsk, demokratisk makt intar och uppehåller sig på annan stats territorium kallas det "närvaro". När icke västerländsk makt gör detsamma kallas det "ockupation".
  

Krig - Något som demokratier per definition inte ägnar sig åt, åtminstone inte emot varandra. Undantag från denna regel ges av säkerhetsskäl till t ex Israel, USA, Storbritannien m fl.


Hushållsnära tjänster - beskrivs som en jämställdhetsreform men avser egentligen möjligheten för vita medelklassmän att fortsätta arbeta långa dagar utanför hemmet utan att behöva känna skuld gentemot sina fruar. Omfattar den del av befolkningen som tillhör en vit medelklass-kärnfamilj. Utförs av andra kvinnor, ofta av annat etniskt ursprung än svenskt. Finansieras av alla skattebetalare oavsett möjlighet att själva använda dessa tjänster.


Kommentarer
Postat av: Klas Johnsson

Mycket bra exempel på vanliga nusvenska ord som helt okritiskt kablas ut av våra vanligaste media. Ett litet påpekande bara. Bush-administrationen har hävdat att fångarna på Guantanamo-basen är "illegala stridande" och inte krigsfångar i traditionell mening. Genom att tillskapa detta i folkrätten hittils okända begrepp behöver man inte tillämpa Genevekonventionen, som ju ger krigsfångar vissa rättigheter. Fiffigt!

2007-04-03 @ 20:29:02
Postat av: Anna-Karin

Otroligt fiffigt, Klas. Vilka spjuvrar dom är, amerikanarna. :o

2007-04-03 @ 23:12:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0