Pressmeddelande!

Pressmeddelande 13 september 2006

Valmyndighetens agerande riskerar att påverka valresultatet

Valmyndighetens beslut att inte redovisa Feministiskt initiativs och andra småpartiers röster på valnatten riskerar att påverka hur människor röstar. Dessutom skapar det oreda och osäkerhet fram till onsdagen, då alla partiers röster redovisas. Det anser Sofia Karlsson, talesperson för Feministiskt initiativ.

- I värsta fall kan detta skicka en signal till människor att det inte är någon idé att rösta på oss. Det är en skandal att Valmyndigheten inte tar större ansvar än så för demokratin, säger Sofia Karlsson.

Inom Feministiskt initiativ finns det optimism om möjligheterna att komma in i riksdagen. En  Sifoundersökning som Feministiskt initiativ beställt visar att 11 procent av väljarna kan tänka sig att rösta på Feministiskt initiativ.

- Jag tror att många av våra väljare kommer att bestämma sig sent, eftersom de inte fått ordentlig information om vad vi står för innan de nu möter oss på gator och torg. Att ledarskribenter och politiska motståndare underskattar oss må vara, men Valmyndigheten borde hålla en högre demokratisk nivå än så.

Sofia Karlsson varnar också för att Valmyndighetens beslut riskerar att skapa långvarig osäkerhet.

- Rösterna på oss kan komma att påverka såväl mandatfördelning som regeringsfrågan. Det betyder att väljare och partier kommer att leva i osäkerhet om valutgången i flera dygn, i värsta fall med spekulationer och irritation som resultat. Vi minns alla det amerikanska kaoset efter presidentvalet 2000, då det dröjde flera veckor innan resultatet blev klart. Jag tror inte att någon vill ha det så ens i några dagar, säger Sofia
Karlsson.

- Enligt våra kontakter med Valmyndigheten kan de mycket väl redovisa alla partiers röster på valnatten - det tar bara lite längre tid. Och ibland måste demokrati få ta tid, avslutar Sofia Karlsson.


För mer information:
Feministiskt initiativs pressjour, 0706-100 191
Sofia Karlsson, talesperson, 0708-569 369

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0