Granskningsnämnden friar Rapports inslag om Feministiskt initiativ

Kommentarer kommer senare, då jag just nu befinner mig på jobbet med annat att göra, men här är beslutet:


SAKEN

Rapport, SVT1, 2006-06-04, kl. 19.30, inslag om Feministiskt initiativ; fråga om opartiskhet och saklighet


BESLUT

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.


INSLAGET

Inslaget ingick i en serie reportage i Rapport om uppstickarpartier och handlade om Feministiskt initiativ. Ebba Witt-Brattström, som varit med och grundat Feministiskt initiativ men sen lämnat partiet, intervjuades och uttryckte sin sorg och besvikelse över hur partiet utvecklats. Enligt reportern låg Ebba Witt-Brattströms bitterhet väl i linje med en under-sökning om väljarsympatier som gjorts av Göteborgs universitet hösten 2005. Professor Sören Holmberg intervjuades och sa följande: "Nästan halva svenska folket – på en skala från minus fem till plus fem gillar/ogillar som vi använder – satte Feministiskt initiativ på minus fem. Och snittmässigt är det det näst mest ogillade partiet vi hade, väldigt negativt varumärke. Det är nästan så att man skulle vilja säga att varumärket, namnet Feministiskt initiativ, är så negativt belastat att man borde byta namn." Partiets taleskvinna Gudrun Schyman kommenterade undersök-ningsresultatet på följande sätt: "Det väcker mycket känslor. Det gör det ju, för att många känner sig hotade av detta." Härefter följde en intervju med Lars Oredsson, rektor för Ljungskile folkhögskola där Gudrun Schyman hade hållit ett valmöte med elever och lärare. Intervjun löd: (Rep) – Blir du som man provocerad av hennes budskap? (LO) – Nej, inte utav det hon sa i dag, men av en del av det som jag har hört tidigare. (Rep) – Vad då? (LO) – Ja, "män är djur".


På reporterns fråga hur det kom sig att Feministiskt initiativ hade ett så svagt stöd hos svenska folket svarade Gudrun Schyman att det varit ett ganska tufft år för feminismen med väldiga attacker, inte minst i media. Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (s) ansåg att Feministiskt initiativ hade drivit "konstiga små frågor" som inte engagerade många och att partiets interna bråk hade gett bilden att kvinnor inte kan samarbeta. Efter uttalanden av två elever vid Ljungskile folkhögskola, som båda sa sig vara övertygade feminister, sa reportern: "Avhoppen från Feministiskt initiativ har varit många (en bild visas av Tiina Rosenberg), men också över-raskande inhopp i partiet. I våras gick Folkpartiets europaparlamentariker Maria Carlshamre plötsligt över till Fi, Carlshamre som strax innan dömts för bokföringsbrott. Det hindrade henne inte att placeras på tredje plats på Fi:s riksdagslista. Och första namnet på listan, Gudrun Schyman själv, sparkades också som bekant som partiledare för Vänsterpartiet efter hennes spektakulära skatteaffär, och nu Carlshamre som också förklarats icke önskvärd av sitt gamla parti." Gudrun Schyman sa att hon inte ville diskutera Maria Carlshamres affärer och Hillevi Larsson sa att hon trodde att dessa affärer var till nackdel för partiet. Efter en fråga till Gudrun Schyman om vilket av blocken som Feministiskt initiativ tänkte stödja om man kom in i riksdagen avslutades inslaget med att Ebba Witt-Brattström sa följande. (EWB) – Hon är jätteduktig. Hon är verkligen professionell alltså. Hon är en politiker i klass med Göran Persson, det tycker jag. (Rep) – Ångrar du att du lämnade Feministiskt initiativ? (EWB) – Nej, det gör jag inte. Jag ångrar att jag kanske inte lämnade det tidigare.


ANMÄLNINGAR

Anmälningar mot inslaget har kommit in från styrelsen för Feministiskt initiativ och ytterligare tio anmälare. Deras kritik mot inslaget kan sammanfattas i följande punkter.

  1. • Inslaget gav en ensidigt negativ bild av Feministiskt initiativ och verkar enbart ha haft till syfte att misskreditera partiet. Ingen belysning skedde av partiets politiska program, ekonomiska förutsättningar och organisation och positiva uttalanden om partiet som gjorts av flera intervjuade personer uteslöts helt av reportern. Alltför stort utrymme gavs åt Ebba Witt-Brattström som inte varit delaktig i att utforma partiets nuvarande politik.

  2. • Intervjun med Lars Oredsson hade redigerats på sådant sätt att utta-landet "män är djur" sammankopplades med Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ. Resten av intervjun med Lars Oredsson, där han påpekade att han visste att det inte är Feministiskt initiativ som gjort detta uttalande och i övrigt uttalade sig positivt om organisationen och mötet i Ljungskile, hade klippts bort.

  3. • Inslaget gav felaktigt bilden att Tiina Rosenberg hoppat av från Feministiskt initiativ. Tiina Rosenberg lämnade sitt styrelseuppdrag p.g.a. hot mot sin person och sin familj, men är fortfarande aktiv medlem i partiet.

  4. • Påståendet att Gudrun Schyman sparkades från Vänsterpartiet är felaktigt.

PROGRAMFÖRETAGETS YTTRANDE

Sveriges Television (SVT) anser att inslaget inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet och anför bl.a. följande.


Rapport sände i början av juni 2006 en serie reportage om "uppstickar-partierna". SVT kan konstatera att en sådan bevakning av de mindre partier som ställer upp i höstens allmänna val ligger helt i linje med SVT:s uppdrag. Eftersom innehållet i det anmälda inslaget kunde misstolkas, när det gäller såväl rektorns uttalande som bilden på Tiina Rosenberg, sände Rapport den 6 juli 2006 följande beriktigande: "Så har vi ett beriktigande. Den 4 juni sände Rapport ett inslag om Feministiskt initiativ. En inter-vjuad gjorde ett uttalande, som kunde tolkas som att uttrycket ’män är djur’ hade myntats av partiledaren Gudrun Schyman. Vi vill understryka att uttrycket inte har någonting med partiet Feministiskt initiativ eller partiets företrädare att göra. Och i samband med att avhoppen från partiet nämndes, visades bilder på den tidigare styrelseledamoten Tiina Rosenberg. Vi vill förtydliga att Rosenberg enbart lämnat sitt styrelse-uppdrag, inte partiet."


Vid prövningen av det anmälda inslaget anser SVT att hänsyn måste tas till den övriga bevakningen av Feministiskt initiativ i SVT:s sändningar, där partiet fått stort utrymme. Exempelvis direktsändes Feministiskt initiativs årsmöte mellan den 9 september och 13 september 2005 i SVT24. Partiet och dess företrädare har förekommit i nyhetsprogram i olika sammanhang, t.ex. i en debatt om jämställdhet och feminism i Gomorron Sverige den 21 augusti. Rapport har gjort tre reportage om Feministiskt initiativ sedan den 1 april 2006.


AKTUELLA BESTÄMMELSER

Enligt bestämmelsen i 6 § i SVT:s sändningstillstånd ska programverk-samheten bedrivas opartiskt och sakligt samt med beaktande av att det ska råda en vidsträckt yttrande- och informationsfrihet i televisionen. Av betydelse för bedömningen är också 10 § i sändningstillståndet som bl.a. ålägger SVT att stimulera till debatt, att kommentera och belysa händelser och skeenden samt att granska myndigheter, organisationer och företag som har inflytande på beslut som rör medborgarna. Dessa skyldig-heter innebär enligt Granskningsnämndens praxis att program eller inslag kan ha en kritisk infallsvinkel utan att därför strida mot kravet på opartiskhet. I det fall allvarlig kritik riktas mot en klart utpekad part ska dock den kritiserade parten ges tillfälle att bemöta eller kommentera kritiken, som regel i samma program eller inslag.

Kravet på saklighet innebär främst att uppgifter som är av betydelse för framställningen ska vara korrekta och att framställningen inte får vara vilseledande, t.ex. genom att väsentliga uppgifter utelämnas. Enligt 6 kap. 3 § radio- och TV-lagen ska uppgifter som förekommit i ett TV-program beriktigas när det är befogat.


GRANSKNINGSNÄMNDENS BEDÖMNING


Opartiskhet


SVT har enligt sitt sändningstillstånd en skyldighet att granska bl.a. politiska partier. Reporterns kritiska förhållningssätt och det förhållandet att man i inslaget fokuserade på de svaga opinionssiffrorna för Feministiskt initiativ och på den turbulens som varit kring partiet medför därför inte att inslaget strider mot kravet på opartiskhet. Nämnden konsta-terar också att Gudrun Schyman fick ge sin syn på orsakerna till det svaga väljarstödet för partiet. Inslaget strider därför inte heller på den grunden mot kravet på opartiskhet.


Saklighet


Genom intervjun med Lars Oredsson gavs det felaktiga intrycket att uttalandet "män är djur" härrörde från Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ. Inslaget gav också det felaktiga intrycket att den tidigare styrelse-medlemmen Tiina Rosenberg hade hoppat av från partiet. Dessa förhållan-den korrigerades dock genom det beriktigande som sändes i Rapport den 6 juli 2006. Granskningsnämnden finner mot bakgrund av den gjorda rättelsen att det inte skett någon överträdelse av kravet på saklighet i dessa delar.


Detta beslut har fattats av Johan Munck, Per Frankelius, Rose-Marie Frebran, Annika Åhnberg och Pia Brandelius efter föredragning av Eva Tetzell.


På Granskningsnämndens vägnar

Johan Munck

Eva Tetzell


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0