Eftertankens kranka blekhet

Så var vi hemma igen efter en liten utflykt på 40 mil till Örebro och tillbaka.

På vägen lyssnade vi på slutmatchen i Superettan. Som Brommabo sedan 18 år tillbaka hade jag förstås hoppats få lägga Grimsta till de allsvenska arenorna. Så såg det också ut ända tills vi körde av E18 i Örebro. När maken återvände till sin hemstad gjorde de eländiga närkingarna dock mål borta på Eyravallen (som idag har ett annat namn, som ingen använder).  När vi några minuter senare passerar nämnda fotbollsarena var det knökfullt och samtidigt som matchen slutade var vi framme vid födelsedagsbarnets adress i Sörby. Hennes bror trodde det var någon som sköt utomhus men det var fyrverkerierna som startade. När vi kom ut fem timmar senare smattrade det fortfarande... Antar att många Örebroare känner det som en upprättelse efter den snöpliga och inte särskilt rättvisa sortin ur Allsvenskan sist det begav sig. Fast jag tycker förstås att det hade varit roligare med ett Brommalag i Allsvenskan. Men att de skulle klara ett kval mot allsvenska lag tror de nog inte ens själva på.

Några andra som verkar lite yrvakna är alla dessa som upprörts över förändringarna i a-kassan. Men det har väl inte varit någon hemlighet vare sig att Alliansen vill höja avgiften, göra a-kassemedlemskap obligatoriskt samt ta bort avdragsrätten för fackavgiften (samtidigt som arbetsgivarna får behålla motsvarande avdragsrätt för sitt "fackmedlemskap")? Många tycks dock ha trott att "det nya arbetarpartiet" betyder att Moderaterna plötsligt börjat värna om anställdas rättigheter, inte att de vill ha en riktigt stor och fin arbetarklass som kan städa deras villor i Täby, Lidingö och Djursholm.

Man kan ju undra hur högre a-kasseavgift ge fler jobb. Hur skall lägre ersättning ge fler jobb? Bara för att man sätter blåslampa i röven på folk att söka jobb så att tvåhundra söker varje ledigt jobb i stället för hundra, så ökar väl inte antalet jobb? Bara för att folk säger upp sina fackliga medlemskap för att ha råd med a-kassan ökar inte jobben. 

I stället kommer man bli väldigt ensam när regeringen gjort det lättare för arbetsgivare att "anställa" d v s avskeda. För även här måste man förstå vad Alliansen menar med sina ordval. "Lättare att anställa" betyder per automatik också "lättare att avskeda".
 
Var det verkligen en nedmontering av fackföreningsrörelsen och de anställdas rättigheter ni röstade på?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0