Alliansen och de arbetslösa dagdrivarna

Så var Alliansens budgetprop presenterad då. Och för en gångs skull tvingas jag hålla ned Pär Nuder. Han som i riksdagen idag konstaterade att detta är reformer för att göra de rika rikare och de fattiga fattigare. Där inkomstskatterna sänks för höginkomsttagarna, där lågavlönade pigjobb skall öka och där höginkomsttagarna skall få ytterligare skattesubventioner för att kunna anlita hembiträden och barnflickor. Dom har som bekant inte råd med det idag, inte ens om de äger boende i Falsterbo, Djursholm, Cannes och London. Samtidigt.
 
Månne får maken, med sin doktorsexamen i statsvetenskap, börja jobba som hushållerska i Djursholm. För arbetslös kan ha  ju inte vara längre. Och på hans arbetsförmedling står professorerna i kö till jobben, så där har en enkel lektor inte en chans. Skulle han vilja förbättra sina meriter genom att skriva klart sin bok om tre kulturers syn på staten eller publicera några artiklar så ryker a-kassan. Det betraktas nämligen som arbete trots att någon betalning knappas utgår. Han skall ju söka jobb på heltid. Vilket han gör.
 
Långa uppsatser förväntas han skriva om forskningsprojekt som han skulle kunna tänka sig att genomföra. En ansökan till en tjänst med sakkunnigförfarande kostar honom ca 800 kronor. (Avhandling x 3 + kopior + porto.) Arbetsförmedlingen kräver att han söker tio jobb i månaden och rapporterar in till dem vilka tjänster han sökt. Nu finns det inte så många lektorstjänster att söka, men bara senaste månaden har han sökt sex stycken. 

Det innebär alltså att om han skall söka jobb inom sitt yrkesområde och samtidigt följa Arbetsförmedlingens råd att "söka så många jobb som går, för då får man lättare napp", så skulle det kosta oss minst 8 000 kr i månaden. Enligt Borgs budgetsförslag så skall a-kasseersättningen sänkas till 680 kr de första tvåhundra dagarna. A-kassan räknar 22 dagar per månad. Det ger ca 10 000 kr netto i månaden. Vår boendekostnad enbart ligger på ca 7 500 kr i månaden.

Som alla förstår så innebär det att en arbetslös lektor får se till att gifta sig rikt. Eller sälja lägenheten och flytta någonstans där han/hon definitivt aldrig kommer att hitta ett jobb, och där även frun/maken kommer att bli arbetslös.

Alternativet är att börja köra taxi eller städa hemma hos dem som har råd att hyra städhjälp. Jobbar han/hon riktigt mycket över kommer kanske lönen att överstiga a-kassan.

Men det är klart, han får väl skylla sig själv. För arbetslös har ju aldrig finansministern varit, det behöver man nog inte om man bara ser till att rycka upp sig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0