Männen diskriminerade

Börjar dagen klockan 5.45 med frukost och P3. Där programledarna raljerar över att många av anmälningarna till JämO kommer från män, sju av tio anmälare på nya lagen mot diskriminering sägs vara män.

Förra året ändrade lagen att även omfatta diskriminering p g a kön vid tillhandahållande av varor och tjänster. Detta innebär att det inte längre är tillåtet med tjejtaxa i taxi eller olika åldersgräns på krogen.

I P3 konstaterar man att de kan se dessa män framför sig, att det förmodligen inte är män som vanligtvis står på barrikaderna för att skapa jämställdhet mellan könen, utan snarare män som tycker att jämställdheten gått för långt och vill ställa det hela till rätta genom att minsann visa att män också kan bli diskriminerade. Vilket tydligen fått till följd att JämO:s tid nu till stor del tas upp av kränkta män som inte kommer in på krogen.

Det är ju i såfall en något annan bild än vad 'Låt Tyskarna göra vad dom vill-Lobbyn' försökt frambringa i debatten om prostitution och sexhandel under Fotbolls-VM.

Någonstans kan man tycka att det skall vara lika för alla, att all diskriminering skall stävjas. Och det är inte OK att dra alla killar över en kam och porta dem på krogen för att många av dem inte kan uppföra sig. Lika lite som det är OK att porta en tjej från en befordran för att många tjejer skaffar barn och tar största delen av ansvaret för barn och hem (= borta mycket från jobbet i arbetsgivaren ögon). 

Kanske kan detta få folk att förstå att krav på delad föräldraförsäkring m m inte bara är gripna ur luften.  Att det faktiskt handlar om att göra något åt diskriminering, åt olika behandling av individer baserat endast på deras könstillhörighet. Låt oss hoppas!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0