Jan Eliasson sa det, äntligen!

Att det behövs en diskussion om var UD:s ansvar börjar och slutar. Jag har tagit upp det tidigare här i bloggen och blir änna lite glad att se utrikesministern äntligen säga ifrån i dagens Metro. Jag är så evinnerligt TRÖTT på detta tjat om att UD inte är snabba nog, att UD inte bussar ut folk ur Libanon utan att få garantier, att UD inte har koll på alla svenskar som finns i Libanon, att UD när dom bussar ut folk gör det till en farlig miljö (!), att UD inte lyckas få Israel att låta bli att blockera båtarna som skall föra svenskar till Cypern. Det är varmt, det är krig, det är jävligt. Men ingenting av detta är faktiskt svenska utrikesdepartementets fel.

Åter så till UD:s ansvar. UD är både departement och myndighet, har en dubbel roll. Departementet skall inte lägga sig i myndighetsutövningen i alltför hög grad, utan utrikesförvaltningen skall fungera ändå. Och vad skall denna ha för uppgifter? Det beror ju helt och hållet på vad vi har lust att betala det.

För att tillfredsställa kritikerna ovan skulle man alltså behövt skicka in specialstyrkor som upprättade någon slags svensk korridor genom Libanon där svenskar skulle kunna resa utan att riskera att få en bomb i huvudet. Eller att tillräckliga påtryckningar gjordes från bl a USA gentemot Israel så att de slutar bomba. Men det senare rår ju inte riktigt Jan Eliasson och UD över. Vi skulle också behöva, som Eliasson påpekar i Metro, införa anmälningsplikt för svenskar som åker utomlands så att staten/UD kan ha reda på var de finns. Framförallt måste vi lämna sitt mobilnummer och tala om sin exakta reserutt för att UD skall kunna skicka helikoptrar och lyfta ut oss om vi skulle bryta benen på K2, bli drabbade av en amöba i Kambodja eller sköljas bort av en Tsunami i Indonesien. Helst skulle vi väl stoppa in ett microchip under huden också så att vi om vi nu skulle dö av benbrotten, amöban eller vågen skulle kunna återfinnas snabbt. För det är ju inte acceptabelt att svenska myndigheter skall låta anhöriga i Sverige leva i ovisshet om vad som hänt deras anhörig.

Och fort skall det gå.

Och dyrt blir det.

För dem som sett den teknade filmen Team America så är ju scenariot klart. Bara att genomföra. För alla människor älskar ju verkligen att betala skatt!

Jo just.

Kommentarer
Postat av: Det är klart man vill...

glida undan ansvar.
Italien kan det vi inte kan.
Däremot måste man vara medveten om vilka resmål man väljer och därmed risker. Dessutom bör man teckna en försäkring när man reser.

2006-07-19 @ 15:14:10
URL: http://yttrandefrihet.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0