Almedalsveckan 2006

Mannen

Har just kommit hem från en intensiv vecka i Visby med F!. En vecka som vi som samordnat vårt deltagande är väldigt nöjda med. I Dagens Nyheter har man under veckan kunnat läsa hur mycket varje riksdagsparti lagt ner på sitt arrangemang under Almedalsveckan. Det rör sig om åtskilliga hundra tusentals kronor tillsammans. Tröjor, boende, traktamenten, middagar, anställd personal, reklam osv. Feministiskt Initiativ har haft en budget på 20 000 kronor som vi inte ens tangerat. Detta innebär att vi, till skillnade mot t ex Junilistan, kör helt ideellt. Inga anställda personer som delar ut broschyrer utan att känna till dess innehåll, utan endast hårt arbetande volontärer. Dessa kvinnor och män som rest till Gotland på egen bekostnad, från Göteborg, från Orsa, från Uppsala osv. Som med idel leenden minglat runt i Visby och varit fantastiska företrädare för F!. Detta är något vi skall vara stolta över, och komma ihåg när vi väl tillhör riksdagspartierna med partistöd och allt. Den gamla goda tiden, när alla jobbade gratis. :)

Vårt program slog de andra uppstickarpartiernas, ja vissa av riksdagspartiernas, med hästlängder. Sju välfyllda seminarier hölls. Det första på måndag förmiddag i ruinen (se bilden ovan). Mannen - djur, odjur eller jämställd. Ett samtal lett av Lotta Gröning med Lars Jalmert, Gustaf Fridolin (mp) och Birger Östberg (F!). På eftermiddagen ledde Lotten Sunna ett seminarium om en jämställd föräldraförsäkring där Anna Thoursie, Fil dr i nationalekonomi, f d LO-ekonomi och nu chef för tankesmejdan Agora, Ylva Elwin Novak, Fil dr i psykologi, undertecknad, ombudsman jämställdhet och mångfaldsfrågor på HTF, samt Gudrun Schyman, F!, deltog.

På tisdagen var det dags för seminarium i ruinen med Ylva Larsson, Arkitekt SAR och riksdagskandidat för F! samt Maria Hagberg, också riksdagskandidat för F! att diskutera samhällsbyggande och kvinnors ekonomi.

På onsdagen arrangerade vi sedan en debatt mellan företrädare för samtliga riksdagspartier inkl Junilistan och F! under titeln Den feministiska utmaningen. Lotta Gröning ledde.

Torsdag framträdde Maria Carlshamre och Anna Källdén i ruinen om att överleva våld och skapa feministisk politik.

På eftermiddagen hölls paneldiskussion om diskriminering i ruinen med bl a Fritt Fram, CMR, HTF.

Sista seminariet hölls på fredagen och handlade om jämställda löner. Här diskuterades hur vi skall uppnå detta på riktigt. Det var efter detta seminarium som Gudrun Schyman kom med förslaget att överföra skattepengar från mansdominerade branscher till kvinnodominerade. Något tidningarna genast nappade på och beskrev som att alla män skall betala skatt för att de är män. Våra media visar sig alltid lika värdiga sitt uppdrag.

I övrigt så kom det att handla rätt mycket om media under veckan, eller snarare hur media sviker sitt uppdrag. I synnerhet public service. Sveriges Radio har dock återgivit intervjun med Gudrun korrekt och det skall dom kanske ha en eloge för. Eller?

Veckans sexist var dock Jens Spendrup som på en kvällsdebatt arrangerad av någon intresserförening för annonsörer inte förstod vad problemet var med sexistisk reklam...

(Just nu får vi höra TV 4:s fotbollskommentatorer tycka synd om Zinedin Zidane för att den senare skallat Marco Materazzi i fotbollsfinalen. Stackars Zidane... Utvisad... För att han är dum i huvudet nog att i en VM-final skalla motståndaren. Snacka om manlig diskurs... Jag skallar någon, blir utvisad och vem är det synd om? Den skallade? Nej, denne blir just nu utbuad så fort han rör bollen. Jojoj... TV 4:s reportrar skulle kanske besökt vårt seminarium om mannen som djur eller odjur...)

... Nå, denna kväll i Visby skulle vi alltså diskutera sexistisk reklam och alla närvarande män (förutom han från F! och den inbjudne talaren från någon konsumentorganisation) verkade tycka att det var överdrivet kärringsnack att klaga på sexistisk reklam. Reklambranschen är ju nu också en av de mest manschauvinistiska av branscher. Som kvinna får man endera anpassa sig eller drypa av. Här dröp vi dock inte av utan erbjöd visst motstånd. Något som Spendrup på slutet försökte släta över genom att tala om att han förra året besökt ruinen (där F! fanns) och fått lära sig hur kvinnor onanerar men att hans partner inte gillat detta och släpat honom därifrån. Tyvärr kan inte F! ta credit för denna lektion i onani, utan det torde i stället varit någon annan feministgrupp. Kanske en idé dock! tack, Jens.

Mer utfyllnad om våra seminarier kommer men just nu måste jag gå och svalka mig lite i den tropiska värmen. Med Coops gröna äppelsaft tror jag. MUMS!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0