Tips till arbetsgivaren från helvetet

Carl Bildt ger den ruttne arbetsgivaren ett ansikte! Det är sådana arbetsgivare vi som jobbar inom facket stöter på, om inte dagligen så ganska ofta. Ibland får det oss att tro att alla arbetsgivare är svinpälsar, vilket dom självklart inte är. Under mina sju år som förhandlande ombudsman har jag träffat många bra arbetsgivare och tillika bra arbetsgivarföreträdare. Sådana som förstår att det är bra med regler för att man som anställd inte skall behandlas med totalt godtycke. Och som gör sitt allra bästa för att följa dessa regler. Utan att knota.

Men så har vi de där självuppfyllda, oempatiska knöfödorna, som nu får ett offentligt ansikte i utrikesminister Bildt.

Ministerstyre.

Brott mot lagen om anställningsskydd (LAS).

Mobbning.

Tre ord som kommer upp i mitt huvud när jag läser och hör Bildt uttala sig om UD-tjänstemannen Lars Danielssons framtid.
 
Lars Danielsson som å sin sida gett glömskan ett ansikte. Eller om det helt enkelt är så att karln är mycket lojal mot sin arbetsgivare de senaste tolv åren, f d statsministern Göran Persson. Vad är egentligen orsaken till att Danielsson inte talar ur skägget? Vad sa och gjorde egentligen statsministern den där annandagsmorgonen 2004? För ingen skall ju få mig att tro att all mörkläggning handlar om Danielssons agerande.  

Nå, Danielsson har varit tjänstledig från UD för att arbeta som Perssons närmaste man i EU-frågor. Det senare har jag inte hört någon framföra några negativa synpunkter om. Danielsson verkar vara en god tjänsteman med ett stort utrikespolitiskt nätverk (om än med faiblesse för skaldjursplatåer). Något som kanske retar den jämngamle utrikesministern, som ju gärna själv vill framstå som det främsta vi har här i landet när det handlar om just utrikespolitik. Ingen kan och vet väl så mycket om detta som självaste Carl Bildt? Han som mäklade fred i f d Jugoslavien men som knappt syns när man läser och ser icke-svenska dokument från denna fredsprocess.

Nu finns det som sagt vissa regler för arbetsgivare. Även om Carl Bildt gärna såg att dessa avskaffades i sin helhet, så finns de fortfarande och skall följas. Lägg till detta att han som minister skall akta sig för att lägga sig i sådant som hanteras av statliga verk. UD är ju som bekant både regeringsdepartement och statligt verk. Om det nu är så att han som minister är den som skriver under beslut angående tjänstemän på Danielssons nivå så skall beslutet fortfarande beredas, får vi förmoda.

Det innebär i princip att det finns ett par vägar för UD:s personaltjänstemän att gå. Det blir svårt för UD att hävda att Danielsson inte har kompetens nog för ett enda arbete på UD. Han lär också ligga väldigt högt upp på LAS-listan. Alltså, endera erbjuder man Danielsson ett avgångsvederlag motsvarande LAS 39§. Det är nämligen det högsta han skulle få om han blev uppsagd p g a personliga skäl, ogiltigförklarade uppsägningen till AD och vann där, förutsatt att UD då skulle vägra ta tillbaka honom. Eller så chansar man på att man har giltig grund för uppsägning p g a personliga skäl. (Knappast troligt då det han kritiseras för inte rör tjänsten han nu har på UD och arbetsgivaren har ett långtgående ansvar att hitta en annan tjänst - d v s omplacering.)

Eller så gör man just detta, omplacerar karln till annan tjänst. Och vad är då vettigast. Jo, jag har just kommit på lösningen. Här har vi en man med ett avsevärt internationellt nätverk och god renommé för sitt internationella arbete. Han är dessutom expert på just EU-politik. 

Så hörru Bildt, ta och erbjud Sveriges särskilde ambassadör i COREPER ett trevligt ambassadörsjobb i t ex Brasilien och stoppa sedan in Danielsson i COREPER. En perfekt lösning! Vassego! :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0