Lyxfällan en kvinnofälla

I TV3 går för närvarande ett fantastiskt program kallat Lyxfällan. Maken och jag drabbas varje torsdagkväll av en blandning av igenkännandets ångest över det svarta hål som pengarna försvinner i varje månad och ren och skär skadeglädje över män som får se sina prylar sålda.

För den som inte sett serien kan jag berätta att det handlar om två grymt råa killar, revisorstyper vid namn Mathias och Charlie, som besöker en ny familj varje vecka för att hjälpa dem rensa upp i sin ansträngda familjeekonomi.

Mathias och Charlie får familjerna att skriva på en total fullmakt. Varje vecka råflinar maken bredvid mig i soffan och riktigt gnuggar händerna. För vi vet ju vad det innebär. Mathias och Charlie kommer sälja männens motorcyklar och platt-TV:n. Och de till synes vuxna männen reagerar likadant varje gång, med snyftanden om att det är som att förlora en familjemedlem.

Detta är alltså män som sitter med fru och hus och ett antal ungar, igår fyra små barn, och skulder på hundratusentals kronor som de spenderat på teknik- och motorprylar.

Gårdagens program visade upp det största svinet hittills. En man som jobbar heltid (antar jag) som säljchef med 30 000 kr i månadslön netto och en kvinna som jobbar deltid som butiksbiträde med 10 000 kr i månadslön netto. De bor i en tremiljonersvilla (upplånad till max) i Åkersberga med fyra barn och en hund. När det flyttade in 2003 berättade besiktningsmannen att de hade en fuktskada i krypgrunden. Det har de struntat i och i stället byggt en pool som hittills kostat 130 000 kr. Hela trädgården ser ut som om de nyss byggt huset.

Varje månad köper mannen prylar till sig själv, verktyg, platt-TV i varje rum, DVD:s och nu senast en motorcykel för 70 000 kr. Hans mountainbike kostade 30 000 kr... Samtidigt pensionssparar han till sig själv med 500 kr i månaden. Till frun lägger han inte undan ett öre. Han har inte tänkt på det. Knappt några pengar till kläder och inte ett öre till gemensamt sparande till familjen. Han använder 15 000 kr till sin egen privatkonsumtion varje månad.

Mathias och Charlie samlar ihop alla killens statusprylar i vardagsrummet och kommer fram till att de kostat ca 200 000 kr. Exklusive motorcykeln för 80 000. 

Om han i stället betalat 500 kr i pensionsförsäkring till frun skulle det räckt till 13 årsinbetalningar. 

Och denne man är fortfarande gift och bor med sin familj. Men det är kanske som med karln i förra veckans program, att han fått sin tjej att skriva på en massa dyra kortkrediter som han sedan bränt på prylar till sig själv. Så om hon drar sitter hon kvar med en massa skulder. 

Min far hade alltid en kommentar till kvinnor som levde i sådana förhållanden, vad gör dom när han drar med sin sekreterare? Ingen karriär, inga pengar, ingen pension, bara skulder för något de själva knappt ens velat ha.

'Detta är en kvinnofälla' säger Mathias och Charlie och oj vad rätt dom har. 

Skadeglädjen fastnar plötsligt i halsen och det enda som känns någorlunda ok med hela situatuionen är kvinnans ansiktsuttryck (se länken) när hon slutligen inser hur deras situation ser ut. Inte glad.

Men samtidigt som dessa män riskerar sin verkliga familj står dom och gråter över att förlora en 'familjemedlem' när motorcykeln rullar iväg. Hur blir män sådana?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0