Hushållsnära tjänstehjon

Idag damp nya Ordfront Magasin ner på hallmattan. Dom har tittat närmare på frågan om hushållsnära tjänster. Det har även jag gjort. Och kommit fram till att det förmodligen är ett av de mer onödiga förslag som lagts i vårt samhälle. Dessutom strider det mot Sveriges jämställdhetspolitiska mål (tagna av Riksdagen) där man skriver att män och kvinnor skall dela lika på hushållsarbetet.

Ordfront har räknat ut att 1 procent av Sveriges hushåll har en så hög inkomst att de tjänar på att köpa hushållsnära tjänster framför att utföra dem själv. Utslaget i månadslön betyder det att man måste tjäna 46 000 kronor i månaden för att tjäna på det hela. De som utför arbetet idag återfinns inte sällan inom Kommunals avtalsområde. Dessa måste jobba i 2 timmar och 24 minuter (enligt Arbetaren 42/2006) för att få råd att betala för en timmes tjänst. Det kostar alltså pigan nära två och en halv timmes jobb att få hemmet städat en timme. Och hon betalar dessutom skatt för att hennes chef i fina villan skall ha "råd" att få hemmet städat eftersom han inte gitter själv.

Johan Berggren heter en kul kille som ägnar sig åt satir i Ordfront Magasin. Denne Berggren listar i månadens nummer ett antal sorters pigor som man kan välja mellan att vara (eller hyra). Tänkte dela med mig av några av Berggrens pigtyper här de närmaste dagarna:

"Dubbelarbetaren - Det nya Sveriges ryggrad. Med sänkta ersättningsnivåer  måste du ta extraknäck som piga utöver ditt jobb i vården. Upplev det sinnesvidgande i att betala skatt på din inkomst som går till både din husfrus vårdnadsbidrag samt till skatteavdrag för arbetsgivaravgiften för att anställa dig. Du betalar för att få skura hennes dass - dubbelt! Fördelar: barnen får nya kläder varje termin. Nackdelar: intensivt hat mot ett samhälle som ställt sig på din nacke." (Johan Berggren, Ordfront Magasin, 1-2/2007, s 9)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0